Info

Aquest article ha estat escrit originalment en castellà. L'hem traduït automàticament per a la vostra comoditat. Tot i que hem fet esforços raonables per a aconseguir una traducció precisa, cap traducció automática és perfecta ni tampoc pretén substituir-ne una d'humana. El text original de l'article en castellà podeu veure'l a La madera 'bio', a la conquista del mercado
Textures i nous materials

La fusta 'bio', a la conquesta del mercat

Maite Robles12/04/2010
Biotecnologia, biomassa, nanotecnologia, tractaments ecològics o materials cada vegada més respectuosos amb el medi ambient són el futur d'una renovació de la fusta que ja s'està produint i els resultats s'apliquen tant en la construcció com en el sector del moble.

El sector de la fusta està immers en un procés de transformació o evolució basat en la innovació amb el propòsit de basar el negoci en la sostenibilitat. Per aconseguir aquesta finalitat, la indústria manifesta que és indispensable fer un esforç per crear eines científiques i potenciadores de la R + D + I, claus per rellançar un sector que compta amb un pes específic dins de l'economia espanyola. Gairebé 40.000 empreses i 312.000 treballadors, i una xifra de negoci anual que ronda els 23.000 milions d'euros, són les dades que maneja l'Institut Nacional d'Estadística.

La protecció de la fusta és un dels objectius de la innovació en el sector
La protecció de la fusta és un dels objectius de la innovació en el sector.

Entre les novetats que estan en la línia de l'aplicació de la ciència per millorar les qualitats innates de la fusta es troben nous llançaments respectuosos amb el medi ambient. Un d'ells és l'anomenada fusta bio-sintètica o ecològica d'ECOM, fabricada a partir de plàstics reciclats i fibres vegetals combinats en un procés industrial amb aparença similar a la fusta, encara que sense necessitat de cap tipus de manteniment. Un dels usos més demandats d'aquest material és com paviment, vores de piscina, aïllaments o en qualsevol ús en reemplaçament de fustes dures i semi-dures.

La protecció de la fusta, perquè aquest material pugui ser útil en qualsevol espai o circumstància, és un dels objectius que la innovació està complint, a més, amb la garantia de complir amb les bases de la sostenibilitat. Així, revestiments de fusta com els de Kuups In & H2O, a més d'utilitzar fusta ecològica, optimitzen la resistència i l'aïllament de la mateixa amb un pràctic sistema de termosegellat a altes temperatures. La seva composició, de resines fenòliques i fibres cel·lulòsiques, és la ideal per a revestiments i paviments d'interiors que pateixen unes condicions extremes d'humitat, com spas, banys o dutxes.

Si tan important és protegir la fusta de la humitat també ho és protegir-la de bacteris que poden habitar en ella. D'aquesta manera, l'aplicació de vernissos antibacterians és un bon aliat contra efectes indesitjables. El producte Aquaviva de Ilva, presentat en l'última edició de Maderalia a València, ha basat el seu estudi en el desenvolupament d'estructures de mida nanomètrica capaços d'encapsular agents antimicrobians eficaços enfront de diferents microorganismes com els bacteris i els fongs. Ajuda a reduir en un 99% el creixement de bacteris i inhibir el creixement de microorganismes en les superfícies envernissades.

Fusta intel ligent

Entre els responsables que la tecnologia s'apliqui de la manera més eficient en benefici del sector de la fusta destaca el treball de l' Institut Tecnològic del moble, fusta, embalatge i afini s (Aidima). Un dels seus últims treballs té com a eix l'aplicació de la nanotecnologia a la indústria amb la finalitat que les empreses incrementin el seu valor estratègic i es fomenti la competitivitat. Al costat del Institut per a la Mitjana i Petita Empresa Valenciana (Impiva), estan immersos en el projecte 'Desenvolupament de nous materials superhidrófobos per al sector del moble, mitjançant l'addició de nanocompostos'.

 Nanotecnologia aplicada. Superfície hidròfoba

Nanotecnologia aplicada. Superfície hidròfoba.

Des Aidima asseguren que l'objectiu d'aquest projecte és aportar a certs materials emprats en el sector del moble unes propietats diferenciadores. Concretament, una alta hidrofobicitat (repelent de líquids) o fins i tot superhidrofobicidad i unes propietats d'autoneteja, mitjançant l'ús de nanocompostos. També expliquen que la propietat, coneguda com superhidrofobicidad, fa que l'aigua vessada a la superfície dels materials formi gotes en comptes d'escórrer o adherir-s'hi. Una propietat que dóna respostes a a una necessitat, donada l'alta absorció d'aigua de la fusta i els seus derivats, que de vegades es converteix en una de les principals limitacions del seu ús.

Els recobriments hidròfobs, nuclis del projecte, tenen una xarxa d'elements micro i nanoestructurats que provoquen la repulsió de l'aigua mitjançant la creació de bosses d'aire en la superfície que redueixen així la quantitat de punts de contacte líquid-sòlid, és a dir, la superfície en contacte amb qualsevol líquid que pugui tocar-lo.

Per dur a terme l'estudi s'han aplicat diferents productes nanotecnològics a diferents materials, com el faig, pi, roure, teixits, ceràmica, pell, paper i vidre. Mitjançant assajos diferents es avaluen aquests materials d'última generació en funció de la durabilitat davant temperatura, la llum, l'ambient, les rascades i la seva permeabilitat a l'aigua. La superhidrofobicidad és un establiment amb moltes aplicacions, recorden a Aidima, perquè va des impedir el tacat de les superfícies i l'esquerdament de les fustes per efecte de la humitat, fins a la fatiga tèrmica de les superfícies exposades a l'ambient. A més, aquesta propietat pot preservar mobles que estan en ambients humits i fins i tot en condicions menys higièniques com poden ser el bany o la cuina.

Des del laboratori

Un altre estudi científic-nanotecnològic relacionat amb la fusta s'ha dut a terme recentment a Xile amb uns resultats molt positius. L'equip d'estudiants de la Universitat xilena va aconseguir transformar fusta de faig i de pi en carbur de silici biomòrfic, un carbur de tal duresa que competeix amb la d'un diamant. Entre els avantatges que el grup d'estudiants va enumerar després del descobriment destaca que el material obtingut de la fusta és d'una alta conductivitat tèrmica, duresa, resistència a l'abrasió ia la corrosió, i manteniment de la resistència elàstica a temperatures de fins a 1.650 º centígrads . A més, el carbur de silici és una ceràmica conductora de l'electricitat i és molt estable.

 Superfícies hidròfobes (no es mullen)

Superfícies hidròfobes (no es mullen).

Cada vegada més les aplicacions tecnològiques i científiques són grans. Un dels exemples més estesos últimament, nascut en un centre de recerca, és la fusta termotractada, que ja comercialitzen les empreses del sector. El procés de tractat de la fusta es fa mitjançant xocs tèrmics controlats que confereix propietats d'estabilitat i resistència a la matèria primera i milloren les seves qualitats d'adaptabilitat a qualsevol mitjà. A més, i com no podia ser d'altra manera, l'aplicació d'aquest tractament és totalment ecològic, ja que no empra productes químics ni perjudicials per al medi ambient.

Empreses o entitats relacionades

Instituto Tecnológico Metalmecánico, Mueble, Madera, Embalaje y Afines

Suscríbase a nuestra Newsletter - Ver ejemplo

Contrasenya

Marcar todos

Autorizo el envío de newsletters y avisos informativos personalizados de interempresas.net

Autorizo el envío de comunicaciones de terceros vía interempresas.net

He leído y acepto el Avís legal y la Política de protecció de dades

Responsable: Interempresas Media, S.L.U. Finalidades: Suscripción a nuestra(s) newsletter(s). Gestión de cuenta de usuario. Envío de emails relacionados con la misma o relativos a intereses similares o asociados.Conservación: mientras dure la relación con Ud., o mientras sea necesario para llevar a cabo las finalidades especificadasCesión: Los datos pueden cederse a otras empresas del grupo por motivos de gestión interna.Derechos: Acceso, rectificación, oposición, supresión, portabilidad, limitación del tratatamiento y decisiones automatizadas: contacte con nuestro DPD. Si considera que el tratamiento no se ajusta a la normativa vigente, puede presentar reclamación ante la AEPD. Más información: Política de protecció de dades

REVISTAS

VÍDEOS DESTACADOS

  • 30 Years of EcoCut! Next Level Multifunctional Machining

    30 Years of EcoCut! Next Level Multifunctional Machining

  • Loroch TWIN 860

    Loroch TWIN 860

TOP PRODUCTS

NEWSLETTERS

  • Newsletter Metal

    14/10/2024

  • Newsletter Metal

    10/10/2024

Enllaços destacats

Aspromec - Asociación de profesionales para la competitividad del mecanizadoIndustry LIVENebext - Next Business Exhibitions, S.L. - Advanced Machine ToolsEasyfairs Iberia - MetalMadridFundación Ficoba

ÚLTIMAS NOTICIAS

Empreses destacades

OPINIÓN

OTRAS SECCIONES

Serveis