Notícies Info Notícies

Aquest article ha estat escrit originalment en castellà. L'hem traduït automàticament per a la vostra comoditat. Tot i que hem fet esforços raonables per a aconseguir una traducció precisa, cap traducció automática és perfecta ni tampoc pretén substituir-ne una d'humana. El text original de l'article en castellà podeu veure'l a Mejores tecnologías aplicadas a los desengrases no iónicos
AIMME proposa l'associació entre l'evaporació al buit i la electrocoagulació com a candidata a MTD en desgreixatges no iònics

Millors tecnologies aplicades als desgreixatges no iònics

Gaspar Lloret, director adjunt de AIMME, Institut Tecnològic Metallmecànic08/01/2010

8 gener 2010

El BREF, el document on es recull les millors tècniques disponibles, MTD (o en anglès BAT), de 'Tractament de superfícies de metalls i materials plàstics' no estableix diferències de comportament entre els desgreixatges aquosos aniònics i no iònics. Conseqüentment, les MTD1 propostes per a la separació d'olis emulsionats, i particularment les tècniques de filtració tangencial, no són eficients en les seves aplicacions als desgreixatges no iònics. El projecte ZeroPlus proposa una alternativa interessant per a aquests casos candidata a MTD, consistent en l'associació entre l'evaporació al buit i la electrocoagulació. L'evaporació al buit s'utilitza en el tractament per càrregues dels volums de desgreixatge esgotat que es generen temporalment, mentre que la electrocoagulació es destina al tractament en continu dels arrossegaments del desgreixatge que rep el esbandida per aspersió. Els treballs han conclòs amb una important reducció en els volums d'efluents produïts i una recuperació gairebé total de l'aigua d'esbandida utilitzada, generant una permuta amb un volum insignificant de fangs i un volum molt reduït d'efluents concentrats valoritzables energèticament. El projecte ZeroPlus, a través dels resultats assolits, promou la revisió de continguts del BREF tant pel que fa a la diferència de comportament entre desgreixatges aquosos, com a considerar l'alternativa proposada com una ferma candidata a MTD.
Les MTD propostes en el BREF per a la separació d'olis emulsionats, i particularment les tècniques de filtració tangencial...
Les MTD propostes en el BREF per a la separació d'olis emulsionats, i particularment les tècniques de filtració tangencial, no són eficients en les seves aplicacions als desgreixatges no iònics.

Una de les principals aportacions del projecte europeu ZeroPlus (LIFE ENV / E / 256) és la revisió de les MTD reflectides en el BREF de 'Tractament Superficial de Metalls i Plàstics' a les aplicacions on la conducta d'aquestes tècniques no sigui adequada o satisfactòria . Els treballs desenvolupats amb els desgreixatges no iònics per a les superfícies d'acer, i les seves esbandides, constitueixen un paradigma de l'encert dels plantejaments del projecte per la transcendència dels resultats obtinguts.

Atès que el BREF no estableix distincions de comportament entre els desgreixatges segons les seves propietats detergents, el projecte ZeroPlus s'opta, en una primera etapa, per utilitzar les mateixes MTD proposades pel BREF per desgreixatges aquosos, és a dir, l'associació entre les tecnologies de:

  • Desgreixatge a banda: com pretractament per a l'eliminació en continu de l'oli no emulsionat i dispers, per tal de reduir el seu arrossegament a les rentades.
  • Micro / Ultrafiltració: com a tractament de regeneració del desgreixatge per separació de l'oli emulsionat, i reduint igualment el seu arrossegament.

Addicionalment, i encara que el BREF no considera la problemàtica de les rentades, donada la seva quantia i volums consumits en la instal lació objecte de l'estudi, el projecte ZeroPlus complementa la opció mitjançant l'aplicació de la electrocoagulació en continu: intentant reduir la DQO de l'esbandida als límits d'abocament amb possible reutilització de l'aigua.

Resultats obtinguts amb filtració tangencial

La filtració tangencial, ja sigui microfiltració o ultrafiltració, dóna uns resultats molt pobres: una taxa de recuperació de tensioactius no iònics entre el 5 i 20%.

Si bé el desgreixatge elimina el 97% dels olis sobrenedants, els arrossegaments d'olis emulsionats i components del desgreixatge al esbandida segueixen sent elevats. La qüestió que es suscita és, com és possible que s'assoleixin índexs de recuperació tan baixos quan la mateixa tecnologia aconsegueix taxes de recuperació del 80 - 90% en tensioactius per als desgreixatges aniònics? Els motius es troben en les propietats dels desgreixatges no iònics i la seva capacitat d'agregació micelar, creixent en funció de la temperatura i les condicions de treball. Hi ha un valor de temperatura per al qual l'agregació arriba a un valor màxim (punt de boira), i que modifica substancialment les característiques del desgreixatge:

  • Insolubilitat reversible del surfactant.
  • Mínim poder escumós.
  • Màxim poder detergent.

Les noves característiques, tot i ser molt apreciades per la millora de la capacitat netejadora del desgreixatge, tenen altres efectes que juguen en contra de la seva reciclabilitat mitjançant filtració tangencial per causa de:

  • Increment de la mida de les cadenes polioxietilenat formades.
  • Integració dels hidrocarburs a aquestes cadenes fent créixer el seu nombre d'agregació.
  • Reducció de la capacitat de permeació a través de la membrana i amb independència de la seva porositat.

Una de les conseqüències més importants d'aquesta exposició és que el BREF ha de revisar els seus continguts, establint les diferències de comportament entre els desgreixatges aniònics i els no iònics.

Nou plantejament

El sistema constituït pel desgreixatge no iònic i la seva funció d'esbandida requereix d'un nou plantejament per salvar aquestes dificultats que es resumeix en:

  • Deixar esgotar el desgreixatge.
  • Mantenir la seva elevada producció d'arrossegaments al esbandida durant la seva vida útil (equivalent a un purgat en continu).
  • Tractar in situ el desgreixatge esgotat mitjançant la tècnica d'evaporació al buit (EV).
  • Tractar en continu la rentada mitjançant electrocoagulació, tal com s'havia plantejat inicialment.

Aquesta proposta posa en joc tecnologies que el BREF defineix com 'abocament zero (cas de la EV) i, encara que estableix que no es tracta de MTD, generalment a causa del seu cost associat, sí que indica que en casos aïllats poden usar-se per motius d'interès (cf. apartats 1912.04.16 i 5.1.8.4 del BREF).

Resultats obtinguts amb l'evaporació al buit

Després de l'aplicació de la EV a dues càrregues / any de desgreixatges no iònic esgotat, els resultats obtinguts han estat:

Volum de desgreixatge esgotat tractat 3 m³ / any
Volum d'oli separat (desgreixatge) 36 l / any
Volum d'aigua recuperada (destil·lat) 2,81 m³ / any
Volum de rebuig (concentrat) 154 l / any
Factor de concentració volúmica (FCV) 20
Consum energètic 1.300 kWh / any

Les conseqüències d'aquests resultats es resumeixen en:

  • Recuperació del 94% com a aigua de gran qualitat per a la reformulació de desgreixatges, amb reducció equivalent del volum de residu a gestionar.
  • Possibilitat de valoritzar energèticament el 6% residual com a combustible per la seva elevada càrrega orgànica i absència d'òrgan-clorats (DQO: 600 g / li olis: 25 g / l).
  • El factor de concentració volúmica pot ser duplicat a FCV = 40 sense afectar la qualitat del destil·lat, però a costa de duplicar el temps de tractament i el consum energètic.
Després de l'aplicació de l'evaporació al buit a dues càrregues / any de desgreixatges no iònic esgotat es va recuperar el 94% com a aigua de gran...
Després de l'aplicació de l'evaporació al buit a dues càrregues / any de desgreixatges no iònic esgotat es va recuperar el 94% com a aigua de gran qualitat per a la reformulació de desgreixatges.

Resultats obtinguts amb la electrocoagulació

L'aplicació en continu de la electrocoagulació al esbandida per aspersió ha permès obtenir els següents resultats:

Volum d'aigua d'esbandida tractada 740 m³ / any
Volum d'aigua recuperada 724 m³ / any
Volum de fangs secs a gestionar 0,5 m³ / any
Volum de floculant a addicionar 1,5 m³ / any
Consum energètic per electrocoagulació 40 kWh / any
Consum energètic per bombeig 5.300 kWh / any

Les conseqüències d'aquests resultats es resumeixen en:

  • Recuperació de la pràctica totalitat de l'aigua (98%) amb una qualitat acceptable per al seu reciclatge com a nova aigua d'esbandida.
  • Reducció equivalent del volum d'abocament destinat a la depuradora físico-química.
  • La permuta de 740 m³ / any d'efluent semiconcentrado per 0,5 m³ / any de fangs oliosos + 15,5 m³ / any d'aigües de deshidratació de fangs.
L'aplicació en continu de la electrocoagulació al esbandida per aspersió ha permès la recuperació de la pràctica totalitat de l'aigua (98%) amb una...
L'aplicació en continu de la electrocoagulació al esbandida per aspersió ha permès la recuperació de la pràctica totalitat de l'aigua (98%) amb una qualitat acceptable per al seu reciclatge com a nova aigua d'esbandida.

Candidatura a MTD

Els indicadors de qualitat de l'aigua recuperada mostren uns índexs de conducta molt interessants per a la electrocoagulació, la qual cosa converteix l'associació entre l'evaporació al buit i la electrocoagulació en una ferma candidata a MTD per al sistema constituït per un desgreixatge no iònic i la seva funció d'esbandida.

Aquests indicadors es resumeixen en:

DQO 500-800 mg / l
Sòlids en suspensió <10 mg / l
Olis <10 mg / l

L'avaluació de viabilitat econòmica de l'evaporació al buit com a candidata a MTD per als desgreixatges no iònics ens indica que:

  • La EV només és viable si es conjuga amb altres aplicacions en la instal·lació ja que la inversió es destina a dos tractaments anuals de sengles càrregues de desgreixatge esgotat. En el nostre cas és així, ja que la EV és compartida entre aquesta aplicació (puntual) i la dels rentades de coure cianurat (contínua).
  • L'estudi global de costos llança un període de retorn de la inversió de 4,5 anys per a la situació particular de l'empresa del projecte, considerant un índex anual d'inflació del 3,5%.

Respecte a la electrocoagulació, l'avaluació de la seva viabilitat econòmica com a candidata a MTD per a la funció d'esbandida receptora dels arrossegaments del desgreixatge ens indica que:

  • La electrocoagulació treballa en continu i el seu cost és imputable en la seva totalitat a aquesta aplicació.
  • L'estudi global de costos llança un període de retorn de la inversió de 10 anys per a la situació particular de l'empresa del projecte, considerant un índex d'inflació anual del 3,5%.

Conseqüències

L'associació entre l'evaporació al buit i la electrocoagulació és una ferma candidata a MTD per resoldre la problemàtica dels desgreixatges no iònics i els seus glopeigs associats. El projecte Zero Plus promou la revisió dels continguts del BREF de 'Tractament de Superfície de Metalls i Materials Plàstics (TSM)' concernents als desgreixatges aquosos, a més de proposar la consideració de l'alternativa presentada com a candidata a MTD.

Empreses o entitats relacionades

Instituto Tecnológico Metalmecánico, Mueble, Madera, Embalaje y Afines

Suscríbase a nuestra Newsletter - Ver ejemplo

Contrasenya

Marcar todos

Autorizo el envío de newsletters y avisos informativos personalizados de interempresas.net

Autorizo el envío de comunicaciones de terceros vía interempresas.net

He leído y acepto el Avís legal y la Política de protecció de dades

Responsable: Interempresas Media, S.L.U. Finalidades: Suscripción a nuestra(s) newsletter(s). Gestión de cuenta de usuario. Envío de emails relacionados con la misma o relativos a intereses similares o asociados.Conservación: mientras dure la relación con Ud., o mientras sea necesario para llevar a cabo las finalidades especificadasCesión: Los datos pueden cederse a otras empresas del grupo por motivos de gestión interna.Derechos: Acceso, rectificación, oposición, supresión, portabilidad, limitación del tratatamiento y decisiones automatizadas: contacte con nuestro DPD. Si considera que el tratamiento no se ajusta a la normativa vigente, puede presentar reclamación ante la AEPD. Más información: Política de protecció de dades

REVISTAS

VÍDEOS DESTACADOS

  • VOLLMER VHybrid 260

    VOLLMER VHybrid 260

  • MonoThread – SFSE y SGF: Roscado con precisión

    MonoThread – SFSE y SGF: Roscado con precisión

TOP PRODUCTS

NEWSLETTERS

  • Newsletter Metal

    12/09/2024

  • Newsletter Metal

    10/09/2024

Enllaços destacats

Nebext - Next Business Exhibitions, S.L. - Advanced Machine ToolsIndustry LIVEEasyfairs Iberia - MetalMadridFundación FicobaAspromec - Asociación de profesionales para la competitividad del mecanizado

ÚLTIMAS NOTICIAS

Empreses destacades

OPINIÓN

OTRAS SECCIONES

Serveis