Opinió / Entrevistes Info Opinió / Entrevistes

Aquest article ha estat escrit originalment en castellà. L'hem traduït automàticament per a la vostra comoditat. Tot i que hem fet esforços raonables per a aconseguir una traducció precisa, cap traducció automática és perfecta ni tampoc pretén substituir-ne una d'humana. El text original de l'article en castellà podeu veure'l a Nace un nuevo foro para revitalizar el negocio de los mecanizadores

WNT, IAM i Carinox organitzar el 'I Trobada d'Empreses del Sector del Mecanitzat'

Neix un nou fòrum per revitalitzar el negoci dels mecanitzadors

Santiago Quiñones23/10/2009
Un estímul per ajudar a dinamitzar i sofisticar l'activitat dels tallers de mecanitzat, o bé un fòrum professional perquè es reuneixin i intercanviïn idees i projectes. De les dues maneres es pot definir el 'I Trobada d'Empreses del Sector del Mecanitzat' celebrat el 30 de setembre a Boadilla del Monte (Madrid), una iniciativa innovadora i proactiva organitzada per WNT Ibèrica, IAM i Grup Carinox.

Més negoci, millor gestió, major productivitat i optimització de la producció en els centres de mecanitzat. Aquests quatre objectius són els que van moure el passat 30 de setembre a la celebració de la primera edició de la Trobada d'Empreses del Sector del Mecanitzat, un nou esdeveniment d'intercanvi i posada en comú de propostes per a professionals del sector industrial del mecanitzat, que neix amb vocació de permanència i de creixement de cara al futur. La companyia fabricants d'eines WNT , el distribuïdor de fluids Carinox i el proveïdor de solucions software IAM van ser els coorganitzadors d'un fòrum que fa vessar el buit que es detectava fins ara per a aquest tipus d'iniciatives.

Boadilla del Monte va ser l'emplaçament escollit per al simposi organitzat per WNT
Boadilla del Monte va ser l'emplaçament escollit per al simposi organitzat per WNT.

El Centre d'Empreses de la localitat madrilenya de Boadilla del Monte va ser l'emplaçament escollit per al simposi, que es va celebrar entre les 10 i les 15 hores, i que va combinar ponències, xerrades informals i lliurament d'informació al aproximadament mig centenar de professionals assistents. L'inicial ambient d'expectació, intercanvi i companyonia entre mecanitzadors i proveïdors va anar donant pas al llarg de les diferents sessions a una proliferació de contactes i esbossos de col·laboració. Tal era precisament l'objecte de la trobada: proporcionar idees per revitalitzar un sector una mica desorientat i bastant pessimista davant la cruesa amb que està patint l'adversa conjuntura econòmica.

El missatge implícit: el sector pot remuntar la crisi. El missatge explícit: quatre camins per millorar la productivitat dels mecanitzats, i l'obertura d'una nova línia de negoci.

La primera edició del 'Trobada d'Empreses del sector del Mecanitzat' va ser un èxit
La primera edició del 'Trobada d'Empreses del sector del Mecanitzat' va ser un èxit.

Cinc ponències van constituir el nucli de l'esdeveniment, que va ser presidit pels màxims directius de les tres empreses organitzadores: Ramiro Bengochea com a director de WNT Ibèrica; Doroteo Olmedo com a director d'IAM, i Jorge Rodríguez com a director general de Grup Carinox. Els tres es van mostrar molt satisfets després de la celebració de la trobada, que en la seva opinió va complir les expectatives i va aconseguir suscitar amb èxit el desitjat clima de col laboració, enteniment i intercanvi entre les empreses de mecanitzat, just en vigílies de la celebració de MetalMadrid 09, congrés que espera atraure la indústria metalúrgica de tota la zona centre d'Espanya. És més, s'està considerant la possibilitat de repetir en el futur l'experiència de Boadilla, fins i tot d'elevar-la a un graó encara més ambiciós.

Productivitat per les compres

La primera intervenció de la trobada de mecanitzats va ser la de Candy Gordillo, responsable de servei intern en WNT, amb una presentació sobre 'El paper del responsable de compres en la competitivitat de la seva empresa'. Partint de la premissa que no hi ha receptes vàlides per a tots els casos, sí que és cert que gestionar millor les compres és un instrument assequible i eficaç per augmentar la generació de valor i la productivitat de qualsevol taller de mecanitzat. La política de compres permet ser més productius. Tenint en compte que segons Aerco les empreses espanyoles dediquen dues terceres parts dels seus ingressos a comprar (enfront del 12% per mà d'obra, el 8% per amortitzacions o el 3% al pagament d'interessos), això significa que els departaments de compres gestionen més de 235.000 milions d'euros anuals, una quarta part del PIB nacional.

Doncs bé, aquesta inversió tan important pot resultar clau per generar valor mitjançant tres processos. El primer és la innovació operativa, és a dir procurar no només millorar linealment, sinó idear formes completament noves de gestionar les comandes o s'adquireixen serveis de forma interna o externa. El segon, implantar solucions tecnològiques audaços que apuntin en la línia d'una major eficiència o una millor integració de tots els departaments integrats. El tercer recurs és la innovació conjunta amb els proveïdors: a part de comprar productes nous, harmonitzar la capacitat innovadora amb la dels proveïdors, compartir estratègies de creixement i desenvolupar conjuntament components que suposen avantatges competitius comuns. Candy Gordillo va advocar per una sòlida integració de la gestió de compres en l'estratègia de l'empresa, ja que al cap ia la fi es dedica a compres la partida principal del pressupost.

L'encaix entre l'oferta dels proveïdors i els reptes de la companyia, la tendència a estandarditzar productes, la priorització del proveïdor més satisfactori per al client final i la generalització de la comanda electrònic són els quatre principis generals d'aplicació en el sector. I tenir en compte que a l'hora de triar proveïdor el cost és clau, però no més que la qualitat, la flexibilitat i la gestió del lliurament.

Doroteo Olmedo, director del proveïdor tecnològic IAM
Doroteo Olmedo, director del proveïdor tecnològic IAM.

Productivitat pel programari

Va prendre la paraula a continuació Doroteo Olmedo, director del proveïdor tecnològic IAM (Enginyeria de Suport al Motlle), per analitzar la 'Importància de les eines informàtiques en l'optimització de processos productius'. Olmedo va destacar el 13,4% de quota que la seva família Mastercam posseeix en el mercat de sistemes CAD / CAM per mecanitzat avançat: les seves solucions de modelatge, fresat, torn i fil prometen un retorn fiable i ràpid de la inversió.

Per visualitzar el seu valor potencial i el d'altres propostes del mateix grup Tecnocim, com la gamma TopSolid de modelatge, simulació i producció complexos, o la proposta Robotmaster de CAD / CAM per a robots articulats de soldadura, polit o pintat, Doroteo Olmedo aprofundir en el cas pràctic de la companyia client Acatec, dedicada al mecanitzat, acabat i muntatge de conjunts aeronàutics, que en adquirir sis estacions de Mastercam es va beneficiar ja en la fase del pressupost, que es va veure agilitat i dotat de major fiabilitat: identificar les característiques de les peces, cubicar el material en brut, definir l'utillatge i les eines necessàries, simular processos i calcular els temps de mecanitzat van ser tasques que es van fer millor, més ràpid i amb menys risc de cometre errors.

En la fase de posada en marxa de la peça, el sistema Mastercam va reduir el període de disseny de l'utillatge i els errors de disseny, va propiciar una documentació més clara per al taller, optimitzar els programes de mecanitzat, va estalviar eines especials en prototips i agilitar la simulació virtual del procés, abreujant el temps de màquina aturada i millorant el control de col·lisions i la detecció d'errors. Finalment, en l'etapa de producció, aquest programari CAD / CAM va fer que els canvis fossin gràfics i intuïtius.

Per acabar, Olmedo va identificar set factors que influeixen decisivament en l'èxit a l'hora d'implantar una solució CAD / CAM: el suport de la gerència, l'actitud proactiva del programador, el maneig del sistema per part d'un professional, la implantació esglaonada, el suport de la signatura implantador, el reciclatge i la formació.

Productivitat pel fluid

El tercer ponent va ser Borja González, tècnic comercial de Carinox Lubrificants que va substituir l'anunciat Antonio Morales, i que a continuació va veure complementada la seva presentació pel mateix Jorge Rodríguez, director general. La ponència va versar sobre 'Ruptura de costos: la correcta elecció del fluid de mecanitzat davant productivitat'. Després enquadrar Carinox com a distribuïdor oficial de Castrol Lubricants i Serveis Industrials, pertanyent al seu torn al Grup BP, Borja González va descriure la conjuntura actual del mercat, amb un encariment del petroli, una marcada maduració del mercat i una tendència a la deslocalització i al augment de la competència a escala global.

Borja González, tècnic comercial de Carinox Lubricants
Borja González, tècnic comercial de Carinox Lubricants.

En analitzar l'estructura de costos que afronta un mecanitzat, el cost directe de les matèries primeres no es pot controlar ni reduir, però sí el cost indirecte dels líquids de tall, i sobretot el de les eines (cicle de vida, ritme de substitució) i el del manteniment. Per optimitzar costos, Carinox aposta per la innovació tecnològica, amb productes sintètics i lubricació interior intel ligent MQL, així com per difondre experiències reals de bones pràctiques i optimitzar la productivitat reduint peces no conformes, consums i temps.

González va predicar amb l'exemple i va desgranar tres casos pràctics: un, substituir l'ús d'oli de tall pur per un soluble sintètic per al lapidatge i brunyit d'un càrter de cilindres d'un motor d'automòbil, el que permet retallar un 60% en costos , dos, reemplaçar un oli soluble per al fresat d'una peça de titani per al sector aeronàutic, per millorar un 50% la productivitat, i tres, deixar d'utilitzar oli mineral per al trepant profund d'un eix aeroespacial en acer inoxidable. No va faltar en l'esdeveniment àmplia informació sobre els fluids solubles de mecanitzat, els fluids de tall sintètics i els olis sencers per tall i mecanitzat de l'oferta de Castrol, ni sobre la seva gamma de detergents i anticorrosius.

Productivitat per la cooperació

La quarta ponència va córrer a càrrec de Ramiro Bengochea, director general de WNT Ibèrica Eines de Precisió, que va explorar "La cooperació entre empreses com a base d'un avantatge competitiu" en el camp de la mecanització. Bengochea va proposar que mecanitzadors i proveïdors planifiquin i coordinin conjuntament operacions que redundin en profit d'uns i altres, assumint que qualsevol problema en un projecte de col·laboració són problemes comuns que afecten i perjudiquen a tots.

Bengochea proposa tres tipus de cooperació al voltant del mecanitzat. Un és allargar la cadena de valor, per exemple integrant les fases de forja, tornejat i fresat d'un anell muntat en un mòdul, de manera que es guanya capacitat de negociació davant el client intermedi i se li estalvia temps i complicacions, perquè ja no necessita subcontractar els processos de manera aïllada. El segon model és la reducció de costos derivada de les economies d'escala, compartint proveïdors, despeses operatives i força comercial. La tercera proposta és desenvolupar la innovació tecnològica aprofitant les ajudes públiques per cooperar amb estudis d'enginyeria, centres tecnològics d'assajos d'homologació i entitats financeres, el que permet enriquir la base tecnològica i guanyar en diferenciació, en força d'interlocució, en prestigi i en marge comercial.

Al costat del model clàssic de cooperació mitjançant la complementarietat de les empreses, en què el client final no guanya res, el directiu de WNT defensa una alternativa més clienticéntrica i apostar per la innovació en valor per al client final, celebrant reunions tècniques periòdiques amb ell i amb l'intermediari per ajustar millor el procés als requeriments, expectatives i capacitats dels actors implicats. El procés es torna més complex, sí, però redueix el preu final del producte, optimitza la flexibilitat de la producció i la seva adaptació al projecte, i redueix els costos financers i per excés de qualitat.

Ramiro Bengochea, director de WNT Ibèrica
Ramiro Bengochea, director de WNT Ibèrica.

Nova oportunitat de negoci

La cinquena conferència la va impartir el comandant d'infanteria Juan Irizar, analista militar que va dissertar sobre 'Noves oportunitats de negoci en el sector defensa: materials davant l'amenaça NBQ'. Davant la falta de vitalitat de les línies de negoci clàssiques per als mecanitzadors, el comandant Irizar va explicar el potencial de negoci que comporta l'equipament militar de protecció contra armes de destrucció massiva nuclear, biològica o química, àrea en la qual l'Agència Europea de Defensa (EDA) ofereix un interessant camp d'acció a mecanitzadors espanyols.

Des dels components de la màscara individual M6-87 o un sistema de respiració amb filtratge de carbó actiu fins a l'equipament de búnquers, vehicles mòbils pressuritzats, botigues transportables modulars, sistemes de descontaminació, hospitals de campanya o estacions de descontaminació, tot aquest equip, amb la seva complexa logística, exigeix un mecanitzat avançat i de requeriments altament específics, sobre els quals l'EDA començarà a treballar en els pròxims mesos, però a partir dels quals serà després la indústria la que assenyali límits i possibilitats. En concret, Espanya va començar a participar al setembre en el programa de detecció biològica, i va a liderar a partir d'aquest mes la construcció d'un laboratori analític desplegable de campanya de nova generació estàndard per a tots els exèrcits dels països membres. Les opcions per les empreses espanyoles són molt prometedores, i per descomptat més factibles que a l'OTAN o en el propi Exèrcit de Terra espanyol.

Perquè un centre de mecanitzat tingui opcions reals de rebre una adjudicació en aquest tipus de projectes és capital participar de la mà del ministeri de Defensa i complir certs requisits operatius genèrics, després d'això es pot accedir a una línia de crèdits per finançar la presentació d'un preprojecte. Per començar és convenient informar-se a la pàgina www.eda.europa.eu.

Pròxima cita, MetalMadrid

En la mateixa línia que la Trobada d'Empreses del Sector de Mecanitzat, és a dir fomentar el sector de disseny i producció per evitar que s'extingeixi i quedi només la part comercial, es presenta a Madrid el 12 i el 13 de novembre MetalMadrid 09, segona edició de la fira de la indústria metalúrgica a la Comunitat de Madrid i la zona centre del nostre país. Organitzada pel Grup metàl amb el suport del Ministeri d'Indústria, MetalMadrid és un congrés professional de la indústria metalúrgica que aquest any inclou una exposició de maquinària industrial.

MetalMadrid 09 tindrà lloc al Pavelló de Convencions de la Casa de Camp, a Madrid, i abastarà àmbits com arrencada de ferritja, transformats metàl·lics, tall de materials, màquina-eina, subministraments i materials industrials, fosa, tractaments superficials, control de qualitat , enginyeria, disseny assistit, metrologia i automatització.

El decàleg de la cooperació en el sector del mecanitzat

Segons Ramiro Bengochea, els deu principis per aconseguir una cooperació exitosa entre mecanitzadors són les següents:

  1. Estar sincerament disposat a cooperar
  2. Realitzar una anàlisi interna per identificar les meves fortaleses
  3. Practicar una anàlisi del mercat per identificar oportunitats
  4. Identificar el perfil d'eventuals socis complementaris
  5. Contactar amb aquestes empreses complementàries
  6. Provar la compatibilitats de personals, enfocaments i confiança mútua
  7. Marcar objectius comuns pel que fa a clients, mercats i productes
  8. Consensuar unes normes bàsiques de cooperació
  9. Decidir un tipus de cooperació sobre la base dels objectius comuns
  10. Decidir un tipus de cooperació sobre la base de les nostres possibilitats, si és possible seguint un model d'innovació en valor per al client

Empreses assistents a la trobada de Boadilla

  • WNT Ibèrica
  • Carinox Lubricants
  • IAM
  • Acatec
  • Ala Enginyeria i Obres
  • BP
  • Cortec
  • Dinumec
  • Fysa
  • Hurco
  • Ideko
  • IMHE
  • Inasor
  • Indicam
  • Indupresa
  • Inlemar
  • Incideix
  • Interempreses - Metalunivers
  • Lortek
  • Mecanicein
  • Medecal
  • Metàl & tafsir
  • MPT Mecanitzats de Precisió
  • Rodama
  • Safe-Rain
  • SSAB Oxelösund
  • Tallers Mecànics Legutiano
  • Tecmed
  • Tecnimol
  • Tecnovid
  • Utyplan

Empreses o entitats relacionades

Ceratizit Ibérica Herramientas de Precisión, S.L.U.
Encuentros del Mecanizado
Industria Auxiliar Matricería, S.A.

Suscríbase a nuestra Newsletter - Ver ejemplo

Contrasenya

Marcar todos

Autorizo el envío de newsletters y avisos informativos personalizados de interempresas.net

Autorizo el envío de comunicaciones de terceros vía interempresas.net

He leído y acepto el Avís legal y la Política de protecció de dades

Responsable: Interempresas Media, S.L.U. Finalidades: Suscripción a nuestra(s) newsletter(s). Gestión de cuenta de usuario. Envío de emails relacionados con la misma o relativos a intereses similares o asociados.Conservación: mientras dure la relación con Ud., o mientras sea necesario para llevar a cabo las finalidades especificadasCesión: Los datos pueden cederse a otras empresas del grupo por motivos de gestión interna.Derechos: Acceso, rectificación, oposición, supresión, portabilidad, limitación del tratatamiento y decisiones automatizadas: contacte con nuestro DPD. Si considera que el tratamiento no se ajusta a la normativa vigente, puede presentar reclamación ante la AEPD. Más información: Política de protecció de dades

REVISTAS

VÍDEOS DESTACADOS

  • VOLLMER VHybrid 260

    VOLLMER VHybrid 260

TOP PRODUCTS

NEWSLETTERS

  • Newsletter Metal

    30/07/2024

  • Newsletter Metal

    29/07/2024

Enllaços destacats

Easyfairs Iberia - MetalMadridNebext - Next Business Exhibitions, S.L. - Advanced Machine ToolsAspromec - Asociación de profesionales para la competitividad del mecanizado

ÚLTIMAS NOTICIAS

Empreses destacades

OPINIÓN

OTRAS SECCIONES

Serveis