Info

Aquest article ha estat escrit originalment en castellà. L'hem traduït automàticament per a la vostra comoditat. Tot i que hem fet esforços raonables per a aconseguir una traducció precisa, cap traducció automática és perfecta ni tampoc pretén substituir-ne una d'humana. El text original de l'article en castellà podeu veure'l a Envases inteligentes, envases que comunican
El paper de Aimplas en la implantació industrial d'aquests nous sistemes

Envasos intel ligents, envasos que comuniquen

Sergio Giménez, responsable de la línia d'envàs de Aimplas15/04/2009

15 abril 2009

Fins fa alguns anys, l'envàs alimentari exercia únicament un paper de barrera passiva, protegint els aliments d'aquells factors externs que el degraden i el converteixen en un producte comercialment inviable. Actualment, però, hi ha al mercat els nous sistemes d'envasat actiu i intel ligent, que no només interaccionen positivament amb l'aliment estenent la seva vida útil, millorant la seva seguretat alimentària i propietats organolèptiques, sinó que a més són capaços de registrar i subministrar informació relativa al estat de l'envàs i del producte. En aquest nou camp la recerca que actualment es desenvolupa en Aimplas juga un paper importantíssim tant en el desenvolupament com en la implantació industrial d'aquests nous sistemes.

Un envàs intel ligent es defineix com aquell que monitoritza d'alguna manera les condicions de l'aliment envasat donant informació sobre la seva qualitat durant el transport i l'emmagatzematge, entenent per "condicions de l'aliment" els processos fisiològics (respiració de fruites i verdures fresques), processos químics (oxidació de lípids), processos físics (enduriment de pa, deshidratació), aspectes microbiològics (danyat per microorganismes) i infecció (per insectes).

Els dispositius d'envasat intel ligent són capaços de registrar i subministrar informació relativa a l'estat de l'envàs i del producte

Els dispositius d'envasat intel ligent són capaços de registrar i subministrar informació relativa a l'estat de l'envàs i del producte (integritat, trencament del precinte, qualitat, seguretat), i s'utilitzen en aplicacions tan diverses com: demostració de l'autenticitat d'un producte, antirobatori , traçabilitat, etc. La seva acció possibilita un somni a les pretensions del consumidor del món modern, i l'envàs mateix el que parla de la seva qualitat o dels successos que han marcat la seva processat, actuant com a "xivato" de possible mal estat o degradació, així com d'un manteniment, transport o distribució inadequada.

Entre els sistemes intel ligents més importants, usats en envàs primari, podem destacar els següents:
Indicadors temps-temperatura (TTI), que controlen tant la temperatura com el temps de conservació de l'aliment envasat i els integren en un sol resultat visual (figures 1 i 2). Aquests envasos intel ligents poden detectar si l'aliment ha estat exposat a unes condicions inadequades d'emmagatzematge, paràmetre molt útil a l'hora de verificar la qualitat, per exemple, d'un aliment refrigerat o congelat.
Figura 1. Indicador temps-temperatura
Figura 1. Indicador temps-temperatura.
Figura 2. Indicador temps-temperatura
Figura 2. Indicador temps-temperatura.
Indicadors de frescor, que indiquen el deteriorament o la manca de frescor del producte (figura 3). Existeixen nombroses patents en les quals es descriuen mecanismes d'indicació de frescor basats en la detecció dels metabòlits volàtils produïts per l'envelliment d'aliments com ara diòxid de carboni, diacetat, amines (peix), amoníac i sulfur d'hidrogen.
Figura 3. Indicador de frescor. L'indicador informa sobre l'estat del producte, cruixent, madur o per suc
Figura 3. Indicador de frescor. L'indicador informa sobre l'estat del producte, cruixent, madur o per suc.
Indicadors de fuites (LI-Leak Indicators). Els indicadors de fuites basats en oxigen i diòxid de carboni poden ser usats per monitoritzar la qualitat dels aliments (figura 4). Aquests indicadors adquireixen un canvi de color com a resultat d'una reacció química o enzimàtica per la presència o absència dels gasos esmentats.
Figura 4. Indicadors de fuites O2 i CO2 (a dalt). Indicador d'O2 (baix)
Figura 4. Indicadors de fuites O2 i CO2 (a dalt). Indicador d'O2 (baix).
Etiquetes RF (Radiofreqüència), que contenen components electrònics intel ligents que aporten informació sobre la identificació del producte, data d'envasat i preu, oferint multitud d'aplicacions (figura 5).
Figura 5. Sistema de lectura per etiquetes RFID
Figura 5. Sistema de lectura per etiquetes RFID.
Altres tendències en l'envasat intel ligent són aquelles relacionades amb components electrònics intel ligents capaços d'integrar diferents respostes. Són mecanismes que aporten informació sobre la identificació del producte, data d'envasat i preu, i, a més, funció temps-temperatura, fuites o indicador de frescor.
Figura 6. Tintes intel ligents que canviïn de color amb la temperatura
Figura 6. Tintes intel ligents que canviïn de color amb la temperatura.
Les tintes intel ligents també han estat emprades per oferir informació sobre l'estat d'un aliment. L'aplicació més desenvolupada a nivell industrial són les tintes que apareixen en funció d'una temperatura determinada. Aquestes tintes són utilitzades en begudes com vi o cervesa com indicadors de que el producte està a la temperatura adequada de consum (figura 6).

Quina és la situació actual d'aquests sistemes en la indústria alimentària?

Pel que fa a l'ocupació de sistemes intel ligents en envàs primari, el seu ús està molt estès en països com Austràlia, Japó o els Estats Units, però, a Europa no ha tingut el mateix èxit. Una de les limitacions importants que porta associat aquest tipus d'envasos és un encariment del producte final a causa del cost associat als sistemes d'informació que ofereixen els envasos intel ligents.

D'altra banda, és cert que els sistemes intel ligents són capaços d'oferir informació molt valuosa sobre l'estat de l'aliment. No obstant, el informar sobre l'estat d'un producte és un risc associat al producte que informa. El consumidor comprarà abans un producte que no ofereixi informació que un que indiqui que la seva caducitat està pròxima, independentment de l'estat del primer. Per això l'objectiu ha d'anar centrat en oferir una resposta positiva i un valor afegit als indicadors. Per exemple, l'indicador de frescor de la Figura 3 indica l'estat de la fruita i ofereix al consumidor una informació valuosa i positiva de l'estat del producte amb l'objectiu que el compri en l'estat que li agradi al consumidor.

L'èxit d'aquests sistemes pot venir promogut per una empenta legislatiu. Actualment, és obligatori analitzar la vida útil del producte envasat i establir una data de consum preferent o de caducitat
No obstant això, l'èxit d'aquests sistemes pot venir promogut per una empenta legislatiu. Actualment, és obligatori analitzar la vida útil del producte envasat i establir una data de consum preferent o de caducitat. No obstant això, aquests estudis de vida útil es realitzen en unes condicions d'emmagatzematge controlades que és molt possible que no tinguin res a veure amb les condicions reals. Una exigència en la implantació de sistemes més dinàmics d'informació pot ser un punt d'inflexió en l'ús d'aquests sistemes. També és cert que la fiabilitat en el funcionament d'aquests sistemes ha de ser total i absoluta, amb l'objectiu de no induir a error els consumidors.

Empreses o entitats relacionades

AIMPLAS - Instituto Tecnológico del Plástico

Suscríbase a nuestra Newsletter - Ver ejemplo

Contrasenya

Marcar todos

Autorizo el envío de newsletters y avisos informativos personalizados de interempresas.net

Autorizo el envío de comunicaciones de terceros vía interempresas.net

He leído y acepto el Avís legal y la Política de protecció de dades

Responsable: Interempresas Media, S.L.U. Finalidades: Suscripción a nuestra(s) newsletter(s). Gestión de cuenta de usuario. Envío de emails relacionados con la misma o relativos a intereses similares o asociados.Conservación: mientras dure la relación con Ud., o mientras sea necesario para llevar a cabo las finalidades especificadasCesión: Los datos pueden cederse a otras empresas del grupo por motivos de gestión interna.Derechos: Acceso, rectificación, oposición, supresión, portabilidad, limitación del tratatamiento y decisiones automatizadas: contacte con nuestro DPD. Si considera que el tratamiento no se ajusta a la normativa vigente, puede presentar reclamación ante la AEPD. Más información: Política de protecció de dades

REVISTAS

VÍDEOS DESTACADOS

  • VOLLMER VHybrid 260

    VOLLMER VHybrid 260

TOP PRODUCTS

NEWSLETTERS

  • Newsletter Metal

    30/07/2024

  • Newsletter Metal

    29/07/2024

Enllaços destacats

Nebext - Next Business Exhibitions, S.L. - Advanced Machine ToolsAspromec - Asociación de profesionales para la competitividad del mecanizadoEasyfairs Iberia - MetalMadrid

ÚLTIMAS NOTICIAS

Empreses destacades

OPINIÓN

OTRAS SECCIONES

Serveis