Opinió / Entrevistes Info Opinió / Entrevistes

Aquest article ha estat escrit originalment en castellà. L'hem traduït automàticament per a la vostra comoditat. Tot i que hem fet esforços raonables per a aconseguir una traducció precisa, cap traducció automática és perfecta ni tampoc pretén substituir-ne una d'humana. El text original de l'article en castellà podeu veure'l a Euskron apuesta por la NT 4200 de Mori Seiki para seguir por la senda de la calidad
Fabrica eines de subjecció mecànica per màquina-eina

Euskron aposta per la NT 4200 de Mori Seiki per seguir pel camí de la qualitat

15/11/2008

15 novembre 2008

El panorama de les indústries de mecanitzat en el nostre país sempre deixa un espai per a la sorpresa. A la localitat navarresa d'Areso, en un polígon envoltat de muntanyes, un troba, després d'un accés en obres de rampes pronunciades, una de les màquines amb més tecnologia del nostre país, el model NT 4200 de Mori Seiki (comercialitzada a Espanya per LM Machinery). En Euskron, l'empresa ubicada en aquest preciós paratge, aprofiten aquesta màquina i altres per a fabricar productes de qualitat, eines de subjecció mecànica que serveixen a altres molts com ells, ia ells mateixos, per a mecanitzar.
Avelino García, Gerent de Euskron, amb la seva màquina Mori Seiki
Avelino García, Gerent de Euskron, amb la seva màquina Mori Seiki.
L'empresa Euskron neix el 1989 a Andoain, Guipúscoa, en un moment àlgid de treball, i just abans de la dura crisi dels principis dels 90. Es va crear exactament el 22 de desembre d'aquell any, el dia de la loteria de Nadal. La loteria no va tocar i no va quedar altra que oblidar-se del factor sort per centrar-se en el factor treball. I així, amb treball, coneixement i una clara aposta per la qualitat, Euskron ha arribat fins als nostres dies amb un producte propi que molts voldrien per a si mateixos. A la base, com tantes altres vegades, hi ha les persones. Un total de 22 empleats, 14 d'ells en la producció i Avelino García, el seu gerent, liderant l'empresa, donen formes impossibles a acers de la més alta qualitat.
Sobre el control, basat en Fanuc, Avelino García afirma: &quote;Vaig arribar a la determinació de que no em donaria problemes&quote;...
Sobre el control, basat en Fanuc, Avelino García afirma: "Vaig arribar a la determinació de que no em donaria problemes".
El 1999 es va traslladar a la seva actual ubicació, al Polígon Eluseder d'Areso (Navarra), molt a prop de la frontera amb Guipúscoa. Fabrica eina de subjecció mecànica i la destina principalment al sector de la màquina-eina, especialment per a aplicacions del sector eòlic, l'automòbil, i de la hidràulica. "Ens coneixen habitualment-explica Avelino García-per l'eina especial, però també comptem amb un ampli catàleg d'eina estàndard".

Pel estàndard o en l'especial, Euskron és una d'aquestes empreses que ha apostat per la qualitat com a mitjà per sobreviure. "Nosaltres treballem sempre un acer d'alta qualitat. El mecanitzem i després el tractem, un tipus de treball que subcontractem, encara que comptem amb un forn de tremp per a casos urgents ".

El resultat final és un producte propi, eines de tall per a moltes aplicacions possibles: "Després fabricar els cossos d'acer, els apliquem les plaquetes, que prèviament hem comprat per finalment comercialitzar tot el conjunt amb el nostre propi nom. Oferim eines que poden fer coses que altres no poden. Moltes són el 'Ferrari' de les eines, tot i ser una empresa petita i poc coneguda. ". Euskron també proporciona peces per marques blanques.

El tipus d'acer és determinant en la qualitat final. "Si l'eina és barata, es gasta molt en consumibles. És molt menys rendible, perquè tot i haver invertit menys en el cos acaba sortint més car "explica el gerent de l'empresa.

El de la fabricació d'eines és un sector que obliga a treballar amb molta precisió. "És un camp en què ens movem molt bé. Donem més exactitud que altres en el producte i és aquí on podem competir amb els que treballen en grans volums de producció ".

La NT 4200 i el robot ABB reduiran els costos de producció
La NT 4200 i el robot ABB reduiran els costos de producció.
A més de la qualitat dels materials i de la precisió, també és rellevant la diversitat. Avelino García ho explica així: "Tenim eines estàndard, però aproximadament un 60 per cent de la nostra oferta es fa sota comanda. De vegades, quan sorgeixen problemes amb eines estàndard, nosaltres, que dominem l'especial, podem aportar una solució específica a aquest problema i donem l'eina justa per a aquesta aplicació ".

És, per tant, en l'especial, on Euskron gaudeix del seu avantatge competitiu, però està prou equipada com per entrar en altres camps de batalla: "De vegades també entrem a competir amb els grans fabricants d'eina. No oblidem que, tot i fer les coses especials, també podem fer les estàndard i és lògic que també vulguem entrar en aquest mercat i aprofitar els llaços de confiança que els clients van entaulant amb nosaltres ".

Alta tecnologia per a més precisió i menys costos

Davant la tessitura de seguir apostant per mantenir centrat en les eines de qualitat o entrar en altres camps, la nova màquina de Mori Seiki constitueix tota una declaració d'intencions. "És una màquina extremadament precisa, però no només això. Volem que sigui una màquina que treballi sola, dia i nit, fins i tot caps de setmana, per a això també hem adquirit un robot ABB, per a les càrregues. Aquesta cèl lula de fabricació forma part d'un projecte d'R + D + i, que ja hem presentat al Govern de Navarra buscant el seu suport econòmic, per treure el màxim rendiment als nostres equips. És un desenvolupament propi que ens permetrà baixar costos, entre altres coses perquè la màquina estarà completament sola, sense atenció de cap operari ".

Disseny de les seves pròpies eines

Euskron començar a dissenyar les seves eines a principis dels 90, amb AutoCad. Després va passar Solidwork i, posteriorment, per tal de controlar els 5 eixos, es va decantar per Unigraphics. "De la mà d'una enginyeria-compte Avelino García-acabem controlant el programa de disseny. En aquests moments, una vegada que resolguem tot el relacionat amb el postprocessador ja estarem llestos per a tot. Comptem amb quatre persones en enginyeria. Tots els dissenys els fem nosaltres i normalment, llevat d'excepcions, no realitzem treballs de mecanitzat per a tercers ".

Una mostra d'alguns dels productes Euskron
Una mostra d'alguns dels productes Euskron.
Imagen
La Mori Seiki NT 4200 de Euskron va ser la primera d'aquest model a instal·lar-se a Espanya. Va ser adquirida fa aproximadament un any i mig després d'un profund anàlisi realitzada per Avelino García al voltant de les seves necessitats. "Necessitàvem una màquina d'aquest estil - afirma-. Jo vaig veure la màquina a Alemanya, vaig estar al Japó estudiant-i ja em va agradar. No obstant això, com és lògic, he hagut de pensar bé abans de realitzar la inversió ".

El gerent d'aquesta empresa ja fa molts anys "entre ferros" i és un gran coneixedor de la mecànica. Basant-se en la seva experiència es va decantar per la NT 4200 de Mori Seiki no sense abans haver estudiat altres possibilitats. La coneix bé: "És una màquina amb dos torns, que fan de divisors a la vegada. És molt exacta, amb deumil · lèsima d'grau (permet trepar en inclinat). Té torreta avall, que és com si fos un torn normal, amb doble fila d'eina per poder treballar esquerra i dreta, i torreta de tornejat dalt, que és en teoria un capçal de fresat, encara que amb l'eina de torn orientada pots tornejar. A més té un basculant de ± 120 graus, que permet fer eines de cinc eixos. El roscat rígid és també una altra meravella que ofereix. El moviment que fa és tan exacte que tens la seguretat que no es trencarà el mascle i no cal cap mecanisme de prevenció per evitar aquest trencament ".

Però en el taller d'aquest fabricant d'eines no tot queda aquí. Compta també amb altres màquines de fabricació nacional, com Anayak, CMZ o Ger. "Hem crescut amb productes d'aquí i Mori Seiki és la primera estrangera que incorporem. Em vaig decidir per ella perquè penso que és l'única que m'aporta el que vull. Les altres són més torn. Aquesta és torn i fresadora i la seva capacitat em sembla incomparable. Abans de comprar vaig mirar diverses màquines i vaig fer una anàlisi exhaustiva. La de Mori Seiki em va donar molta confiança i crec que els seus eixos seran més duradors i la seva capacitat molt superior. Tot i que era una màquina més cara, acabi decidint per ella ".

El pes total, el pes de la fosa que incorpora, els motors, els eixos, els kW força, la rigidesa de la màquina veient nua, la velocitat... Avelino García ho va analitzar tot. També el control, basat en Fanuc, "un bon control" segons diu. "També em vaig informar i recollir informació entre usuaris i vaig arribar a la determinació que Fanuc no em donaria problemes".

Als seus pròpies conclusions es va afegir el factor confiança en la decisió de compra. El gerent de Euskron coneixia LM Machinery des de fa anys "perquè fa molt anys veient empreses i sé com funcionen les màquines". És a dir, va apostar per LM Machinery amb coneixement, havent vist moltes màquines instal·lades. De fet, si es va atrevir a instal·lar la primera màquina a Espanya d'aquest model va ser per la seva confiança en el fabricant japonès i en el representant LM Machinery.

Completar l'oferta amb altres productes

A més de les eines de fabricació pròpia, Euskron comercialitza maduixes de metall dur, plaquetes, broques, mordasses i altres components similars que s'utilitzen habitualment en un taller. Haver-se guanyat la confiança del client, haver solucionat moltes vegades els seus problemes amb les seves pròpies eines, facilita també l'entrada amb els productes que comercialitza.

Empreses o entitats relacionades

Euskron, S.L.
FANUC Iberia, S.L.U.

Comentaris de l'article/notícia

Nou comentari

Atenció

Los comentarios son la opinión de los usuarios y no la del portal. No se admiten comentarios insultantes, racistas o contrarios a las leyes vigentes. No se publicarán comentarios que no tengan relación con la noticia/artículo, o que no cumplan con el Aviso legal y la Política de Protección de Datos.

Advertencias Legales e Información básica sobre Protección de Datos Personales:
Responsable del Tratamiento de sus datos Personales: Interempresas Media, S.L.U. Finalidades: Gestionar el contacto con Ud. Conservación: Conservaremos sus datos mientras dure la relación con Ud., seguidamente se guardarán, debidamente bloqueados. Derechos: Puede ejercer los derechos de acceso, rectificación, supresión y portabilidad y los de limitación u oposición al tratamiento, y contactar con el DPD por medio de lopd@interempresas.net. Si considera que el tratamiento no se ajusta a la normativa vigente, puede presentar una reclamación ante la AEPD.

Suscríbase a nuestra Newsletter - Ver ejemplo

Contrasenya

Marcar todos

Autorizo el envío de newsletters y avisos informativos personalizados de interempresas.net

Autorizo el envío de comunicaciones de terceros vía interempresas.net

He leído y acepto el Avís legal y la Política de protecció de dades

Responsable: Interempresas Media, S.L.U. Finalidades: Suscripción a nuestra(s) newsletter(s). Gestión de cuenta de usuario. Envío de emails relacionados con la misma o relativos a intereses similares o asociados.Conservación: mientras dure la relación con Ud., o mientras sea necesario para llevar a cabo las finalidades especificadasCesión: Los datos pueden cederse a otras empresas del grupo por motivos de gestión interna.Derechos: Acceso, rectificación, oposición, supresión, portabilidad, limitación del tratatamiento y decisiones automatizadas: contacte con nuestro DPD. Si considera que el tratamiento no se ajusta a la normativa vigente, puede presentar reclamación ante la AEPD. Más información: Política de protecció de dades

REVISTAS

VÍDEOS DESTACADOS

  • VOLLMER VHybrid 260

    VOLLMER VHybrid 260

TOP PRODUCTS

NEWSLETTERS

  • Newsletter Metal

    30/07/2024

  • Newsletter Metal

    29/07/2024

Enllaços destacats

Nebext - Next Business Exhibitions, S.L. - Advanced Machine ToolsEasyfairs Iberia - MetalMadridAspromec - Asociación de profesionales para la competitividad del mecanizado

ÚLTIMAS NOTICIAS

Empreses destacades

OPINIÓN

OTRAS SECCIONES

Serveis