Info

Aquest article ha estat escrit originalment en castellà. L'hem traduït automàticament per a la vostra comoditat. Tot i que hem fet esforços raonables per a aconseguir una traducció precisa, cap traducció automática és perfecta ni tampoc pretén substituir-ne una d'humana. El text original de l'article en castellà podeu veure'l a Entrevista a Xavier López, Director General Fundación Privada Ascamm
"Motlles i matrius d'elevada complexitat tecnològica tornen a desenvolupar-se i fins i tot fabricar a Europa"

Entrevista a Xavier López, Director General Fundació Privada Ascamm

Ibon Linacisoro03/10/2008
A Plàstics Universals fa ja molts anys que ens fem ressò de les notícies i innovacions provinents d'Ascamm. No obstant això, feia temps que no entrevistábamos a algun dels seus responsables per tal de saber més de la pròpia Fundació Ascamm , i, per què no, d'abordar també qüestions importants per a la indústria. A priori, Ascamm semblava per descomptat el lloc idoni per a determinades qüestions tecnològiques. Aquesta entrevista demostra que no ens equivoquem.
Imagen

Ascamm s'ha convertit en un referent en el mercat espanyol i fins i tot més enllà de les nostres fronteres pot donar-nos algunes dades sobre l'entitat?

El nostre Centre Tecnològic va ser creat el 1987 i durant aquests anys ha evolucionat de manera significativa tant pel que fa al volum com a la naturalesa de les activitats. Actualment Ascamm empra l'ordre de 100 persones, principalment enginyers i altres graduats i doctors científico-tècnics. Els ingressos previstos per aquest any són de 8,3 milions d'euros, més d'un 60 per cent dels quals provenen d'activitats d'R + D + I i les inversions acumulades realitzades en el Centre són de gairebé 20 milions d'euros, dels que un 75 per cent corresponen a equips i maquinària. Cal tenir en compte que un centre de referència en disseny i producció industrial com Ascamm ha necessàriament invertir de forma intensiva en equipament d'última generació, ja siguin màquines avançades d'injecció-com la nostra última incorporació d'una injectora tricomponente de 1.500 tones-, la nova extrusora de doble cargol per a 'nanocompounding' de polímers, equips de 'rapid manufacturing' o els robots i equips annexos de la nova unitat d'automatització i mecatrònica.

Pot explicar-nos la missió de Fundació Ascamm Com es finança?

La missió de la nostra entitat és generar riquesa en el nostre entorn per la via de la R + D aplicada, la innovació i els serveis intensius en coneixement orientats a la millora de la competitivitat de les empreses.

La nostra entitat es finança en un 75 per cent per la prestació de serveis i els projectes amb finançament públic en règim competitiu i en un 25 per cent a través d'un pla d'actuació anual-amb els seus corresponents indicadors de compliment-subscrit amb l'agència ACC10 de la Generalitat de Catalunya (antic CIDEM), igual que els altres centres tecnològics catalans.

Imagen

Hem llegit sobre la recent aprovació d'un Pla Estratègic de la seva entitat Quines són les seves característiques principals?

Es tracta d'un Pla molt ambiciós, ja que s'ha fixat com a objectiu quantitatiu duplicar el volum d'ingressos del centre al llarg del període 2008-2011. Per a això es preveuen realitzar també importants inversions en infraestructures tecnològiques de primer nivell, així com un increment significatiu dels recursos de l'equip de tècnics, tecnòlegs i científics de la nostra entitat. D'altra banda, el Pla Estratègic també contempla potenciar la generació de patents i models d'utilitat amb i per a empreses, la generació de noves iniciatives empresarials de base tecnològica i la potenciació de línies de recerca vinculades al 'BioRapidManufacturing', l'aportació d'intel ligència a els productes i processos industrials, el desenvolupament de materials personalitzats i les solucions innovadores en l'àmbit de l'automatització avançada. Les prioritats d'aquest quadrienni són seguir augmentant el nombre d'empreses usuàries dels nostres serveis, oferint a més a aquestes empreses serveis de més valor afegit i contingut tecnològic. En aquest sentit, el nou Pla marca com a estratègies prioritàries potenciar la generació de tecnologia pròpia, prestar especial atenció a la indústria de sectors com el biomèdic i el transport i incorporar més serveis en l'àrea de la gestió de la innovació i de la innovació estratègica .

Ascamm és conegut en molts àmbits industrials com un centre tecnològic per al sector dels motlles i les matrius, però el seu camp d'actuació va molt més enllà. Pot explicar-nos els principals sectors amb els que treballen i l'oferta tecnològica que dirigeixen a aquests sectors?

El nostre centre tecnològic neix de l'Associació Catalana d'Empreses Motlles i Matrius i d'aquí la nostra vinculació a aquest sector. No obstant això, la creixent ampliació geogràfica i sectorial del nostre àmbit d'actuació ens va portar a separar el centre tecnològic el 1997 com una entitat independent sota la forma jurídica d'una fundació privada. La nostra primera diversificació consistir en treballar per a tota la cadena de valor del plàstic i del metall, incloent a transformadors, fabricants de matèria primera i, per descomptat, també motllistes i matricers. Posteriorment hem anat entrant de forma creixent en diferents sectors finals amb solucions de producte i procés d'alt valor afegit, en particular automoció-i, en menor mesura, ferrocarril i aeronàutica-i des de fa uns cinc anys en el sector de tecnologies biomèdiques, en el qual hem creat dos 'spin-offs': una especialitzada en implants per neurocirurgia (Neos Surgery) i l'altra en equips biotecnològics (Hexascreen). En tots els casos el nostre enfocament se centra en la innovació molt orientada a mercat en materials, fabricació i processos, cobrint totes les fases des de la investigació aplicada, passant pel disseny i desenvolupament integral de producte fins a la seva industrialització i posada en producció. En la línia de generació de tecnologia pròpia esmentada anteriorment, cal destacar les nostres recents patents en tecnologies de 'rapid manufacturing' i de microinjecció basada en ultrasons (projecte Sonoplast). En relació a aquesta última, esperem presentar un primer prototip industrial a mitjans de l'any vinent.

La nostra primera diversificació consistir en treballar per a tota la cadena de valor del plàstic i del metall: transformadors, fabricants de matèria primera i motllistes i matricers

Alguns pensen que certs projectes en el camp de motlles i matrius que es deslocalitzar a la Xina / Àsia, estan tornant després de patir algunes dificultats. Això és cert? En quina mesura?

Les polítiques de compres de moltes multinacionals orientades a reduir dràsticament els preus d'adquisició dels utillatges no han tingut en compte en molts casos la complexitat inherent a alguns projectes i han constatat una obvietat: que el que realment compta és el cost total de propietat durant la vida útil de l'utillatge, incloent manteniments, reparacions, costos de no qualitat, etc. És per això que certs motlles i matrius d'elevada complexitat tecnològica tornen a desenvolupar-se i fins i tot fabricar a Europa, aprofitant també millor les sinergies de la proximitat client-proveïdor.

El que realment compta és el cost total de propietat durant la vida útil de l'utillatge, incloent manteniments, reparacions, costos de no qualitat, etc.

Què fa Fundació Ascamm des del seu centre tecnològic per donar suport als motllistes i matricers?

Essencialment, generar i ajudar a implementar solucions innovadores en tecnologia, integració de sistemes i models de negoci, que els permetin guanyar avantatge competitiu en el seu camp d'especialització i, en suma, sobreviure en un entorn tan competitiu. En aquest sentit, voldria destacar l'exitós resultat d'un projecte europeu de R + D (EuroTooling 21), co-liderat per Ascamm i que acaba de finalitzar, en el qual s'ha desenvolupat un sofisticat motlle multiversió per a la indústria automotriu, que ha permès a un motllista espanyol guanyar un important projecte.

Pot donar-nos la seva opinió sobre la importància de tècniques com el 'rapid prototyping', 'rapid tooling' i 'rapid manufacturing' per a la indústria i quines activitats i iniciatives duen a terme des Ascamm en aquest àmbit?

Totes aquestes tècniques es basen en la fabricació directa de peces-ja siguin prototips, motlles, matrius o peces finals-a partir d'informació electrònica, la qual cosa les converteix en eines idònies per escurçar el 'time-to-market', així com per els productes personalitzats i les sèries curtes, per la seva rapidesa i versatilitat. Al Centre Tecnològic de Fundació Ascamm hem apostat per aquestes tecnologies des de fa més de deu anys, a través de la divulgació, els serveis a la indústria i la R + D. Actualment, les nostres principals línies de treball en aquest àmbit estan centrades en les tecnologies de sinteritzat metàl·lic directe per làser i de deformació incremental de xapa metàl lica sense matriu. En els projectes industrials que abordem en Ascamm, solem utilitzar la combinació més adequada de tecnologies per extreure el millor que cadascuna pot aportar.

En quina mesura pensa que la indústria espanyola està familiaritzada amb aquestes tècniques?

Tot i que pot semblar que el 'rapid prototyping' és prou conegut, falta encara molt coneixement de les possibilitats i limitacions de les diferents tecnologies i, sobretot, hi ha un gran desconeixement de les aplicacions de 'rapid manufacturing' per a la fabricació ràpida i flexible de producte final en sèries curtes i mitjanes. Per ajudar a pal·liar aquest dèficit, des Ascamm vam promoure fa quatre anys la creació de l'Associació Espanyola de Rapid Manufacturing (ASERM) per a la promoció del coneixement, la R + D col laborativa i la transferència tecnològica en aquest àmbit.

Falta encara molt coneixement de les possibilitats i limitacions de les diferents tecnologies de'rapid prototyping 'i, sobretot, hi ha un gran desconeixement de les aplicacions de' rapid manufacturing '

Ens pot destacar alguns dels projectes més rellevants de R + D + i que s'estiguin duent a terme actualment des de la seva entitat?

A més dels projectes EuroTooling 21 i Sonoplast abans esmentats, podem destacar, entre altres, EMOLD per dotar el motlle d'injecció de "intel ligència" i capacitat d'interacció amb l'entorn, Hipermoulding per reduir el cost de les peces injectades de l'ordre d'un 20 per cent mitjançant l'ús de tecnologies avançades de 'rapid manufacturing' en els motlles, Custom IMD per al disseny, fabricació i lliurament d'implants personalitzats en 48 hores o Fabio per al desenvolupament de nous biomaterials per a pròtesis i implants.

Imagen

L'activitat de formació constitueix una part essencial del centre tecnològic des dels seus orígens. Ens pot resumir en què ha variat la seva oferta formativa en aquests 20 anys?

Quan vam començar l'activitat del Centre Tecnològic, la formació estava principalment orientada a la preparació de tècnics qualificats de taller mecànic per al sector de motlles i matrius. Actualment, la nostra oferta formativa es divideix en cinc àmbits curriculars: materials, disseny i desenvolupament de producte, processos de transformació i tecnologies de producció, tecnologies per a la indústria del coneixement i organització industrial i gestió de la innovació. Amb més de 1.000 alumnes i 6.600 hores lectives l'any, que abasten seminaris, cursos monogràfics, formació in-company, postgraus empresarials i formació en línia, seguim considerant la formació com un puntal fonamental de la nostra activitat i una eina imprescindible per a la transferència de coneixement a la indústria.

Amb més de 1.000 alumnes i 6.600 hores lectives l'any seguim considerant la formació com un puntal fonamental de la nostra activitat

Quins considera que són els perfils professionals emergents en l'empresa industrial? Han adequat seva oferta formativa a aquestes tendències?

Efectivament, hi ha molts perfils professionals que eren inimaginables fa tan sols uns anys, alguns derivats de tecnologies emergents com el 'rapid manufacturing' o la mecatrònica i altres relacionats amb noves funcions a l'empresa com la gestió de la innovació i el coneixement. En tots aquests temes Ascamm està oferint formació específica, tant introductòria com d'especialització mitjançant diversos postgraus.

Cap a on creu que ha d'avançar l'empresa espanyola en general?

Deixant de banda l'impacte de l'actual crisi econòmica i els canvis estructurals que pugui oferir-, la tendència a que la producció en gran volum s'allunyi progressivament d'Europa en favor de països de menor cost-en particular els asiàtics-sembla inexorable. Ens queda, doncs, apostar decididament per la innovació orientada a la creació de valor ia l'obtenció de resultats, mitjançant la tecnologia pròpia, el servei, la gestió, la marca, la innovació oberta i trans, etc. Algunes àrees productives que requereixin la fabricació de sèries curtes i / o personalitzades poden seguir sent rendibles al nostre país i altres països occidentals i aquí poden jugar un paper clau les noves tecnologies de 'rapid manufacturing'. D'altra banda, igual que hi ha sectors en declivi, hi ha altres que creixeran inevitablement, com els relacionats amb la salut pel progressiu envelliment de la població, que a més necessiten estar a prop de l'usuari / client final, de manera que el risc de deslocalització és molt menor.

Quin ha de ser el paper d'un centre tecnològic com el seu en aquesta evolució?

Des dels centres tecnològics i des de la Fundació Ascamm en particular hem d'ajudar a les empreses a recórrer amb èxit aquesta profunda transformació, integrant la innovació tecnològica amb la innovació estratègica, organitzativa i de gestió, a fi d'aconseguir la màxima eficiència. Hem de tenir molt present que en un centre nascut de la indústria i la vocació és servir a la indústria, el nostre principal objectiu sempre serà que les empreses obtinguin resultats concrets i rendibles de les nostres actuacions.

Empreses o entitats relacionades

Asociación Española de Rapid Manufacturing
Eurecat (ex Fundació Privada Ascamm)

Suscríbase a nuestra Newsletter - Ver ejemplo

Contrasenya

Marcar todos

Autorizo el envío de newsletters y avisos informativos personalizados de interempresas.net

Autorizo el envío de comunicaciones de terceros vía interempresas.net

He leído y acepto el Avís legal y la Política de protecció de dades

Responsable: Interempresas Media, S.L.U. Finalidades: Suscripción a nuestra(s) newsletter(s). Gestión de cuenta de usuario. Envío de emails relacionados con la misma o relativos a intereses similares o asociados.Conservación: mientras dure la relación con Ud., o mientras sea necesario para llevar a cabo las finalidades especificadasCesión: Los datos pueden cederse a otras empresas del grupo por motivos de gestión interna.Derechos: Acceso, rectificación, oposición, supresión, portabilidad, limitación del tratatamiento y decisiones automatizadas: contacte con nuestro DPD. Si considera que el tratamiento no se ajusta a la normativa vigente, puede presentar reclamación ante la AEPD. Más información: Política de protecció de dades

REVISTAS

VÍDEOS DESTACADOS

  • VOLLMER VHybrid 260

    VOLLMER VHybrid 260

  • MonoThread – SFSE y SGF: Roscado con precisión

    MonoThread – SFSE y SGF: Roscado con precisión

TOP PRODUCTS

NEWSLETTERS

  • Newsletter Metal

    05/09/2024

  • Newsletter Metal

    03/09/2024

Enllaços destacats

Nebext - Next Business Exhibitions, S.L. - Advanced Machine ToolsAMB24Industry LIVEFundación FicobaEasyfairs Iberia - MetalMadridAspromec - Asociación de profesionales para la competitividad del mecanizado

ÚLTIMAS NOTICIAS

Empreses destacades

OPINIÓN

OTRAS SECCIONES

Serveis