Info

Aquest article ha estat escrit originalment en castellà. L'hem traduït automàticament per a la vostra comoditat. Tot i que hem fet esforços raonables per a aconseguir una traducció precisa, cap traducció automática és perfecta ni tampoc pretén substituir-ne una d'humana. El text original de l'article en castellà podeu veure'l a Sevilla, premio ‘Bandera verde-municipio responsable’ por la gestión de sus residuos
El guardó reconeix el bon treball de l'empresa pública Lipasam, encarregada de la neteja de la capital sevillana

Sevilla, premi 'Bandera verd-municipi responsable' per la gestió dels seus residus

Redacció Interempreses02/10/2008
L' Ajuntament de Sevilla ha aconseguit el premi 'Bandera verd-municipi responsable' que atorga la Federació d'usuaris-consumidors independents (FUCI), en reconeixement pels esforços i iniciatives aportats en matèria de neteja pública, recollida i tractament dels residus urbans, així com per les campanyes de conscienciació ciutadana i educació ambiental posades en marxa de forma continuada per la Empresa Municipal de Neteja (Lipasam) .

Aquest nou èxit, màxim guardó que concedeix la federació, manté a Sevilla dins del grup d'Ajuntaments que destaquen per la seva aposta ferma pel desenvolupament sostenible i la introducció de noves tecnologies respectuoses amb el medi ambient. En la modalitat de Residus, Neteja i Jardineria només ho han aconseguit quatre ciutats de més de 300.000 habitants, Sevilla, València, Múrcia i Valladolid.

Cal remarcar que la consecució d'aquest important premi, que només han aconseguit setanta-nou ajuntaments espanyols, constitueix un reconeixement a l'esforç diari que realitza Lipasam per mantenir una ciutat neta i saludable, alhora que suposa un important estímul per seguir treballant perquè sevilla tingui uns serveis de neteja pública de la màxima qualitat.

El premi 'Bandera verda-municipi responsable, que compta també amb el suport de la Fundació Biodiversitat i el Ministeri de Medi Ambient, intenta' discriminar positivament 'a aquells ajuntaments que aposten decididament per realitzar una gestió mediambiental de les seves ciutats, que porti a elevar la seva qualitat de vida per al benefici dels seus ciutadans.

L'Ajuntament de Sevilla va aconseguir per primera vegada el màxim Distintiu ambiental que atorga la FUCI el 1998, havent renovat durant set anys consecutius (del 2000 al 2006) quan el guardó era anomenat 'Bandera verda ciutat sostenible', arribant a obtenir la 'Menció Or 'a partir de 2002. Aquest any, el premi ha canviat de nom obeint a una reorganització del mateix, aconseguint millorar la forma de qualificar, valorar i premiar cada un dels candidats que s'han presentat per primera vegada o que han renovat l'anterior acreditació de la Bandera Verda en la seva novena edició.

El guardó, abans conegut per 'Bandera verda ciutat sostenible', s'ha assolit en la modalitat de 'Residus, Neteja i Jardineria "

Lipasam, premiada per tercera vegada consecutiva amb la 'Escombra de platí'

En la mateixa línia, l'empresa municipal de neteja pública de l'Ajuntament de Sevilla va obtenir, per tercer any consecutiu, el premi 'Escombra de platí' que concedeix l'Associació Tècnica per a la Gestió de Residus i el Medi Ambient (Ategrus) en la qual va ser la seva XI edició. El premi, recollit pel director gerent de l'empresa, Rafael Pineda Madrazo, suposa el reconeixent l'esforç desenvolupat per Lipasam des de la seva creació, el 1986, per posar a disposició de la ciutat de Sevilla i els seus habitants els millors mitjans, les més modernes tecnologies de neteja i un ampli equip humà de professionals al servei de la ciutat.

El concurs de les 'Escombres de Plata, Or, Mencions especials i Platí' té com a objectiu donar suport a projectes que contribueixin de manera eficaç a la millora del Medi Ambient ia la promoció del desenvolupament i difusió de tecnologies netes. Els premis es concedeixen en diferents apartats: municipis i altres entitats locals, fabricants i instal·lacions per a la gestió de residus, mitjans de comunicació i empreses prestatàries de serveis, categoria aquesta última en què Lipasam ha estat distingida.

Entre les iniciatives posades en marxa per l'empresa municipal, i que han desembocat en la concessió d'aquest important premi, cal destacar l'aposta per les noves tecnologies aplicades a l'equipament per a la neteja viària i recollida de residus urbans, l'increment de mitjans humans i materials i l'avanç tant en la instal·lació de mobiliari urbà com en la recollida selectiva de residus urbans.

Altres de les iniciatives premiades ha estat l'esforç desenvolupat en la realització de 'Campanyes de Conscienciació' per demanar la col·laboració dels ciutadans en relació amb la neteja i la recollida de residus, especialment pel que fa a la separació en origen dels residus i la seva posterior recollida selectiva, per possibilitar el seu reciclatge.

El lliurament del premi 'Escombra de Platí' va tenir durant la celebració del Saló internacional de tècniques i equipaments municipals Tem-Tecma 2008...
El lliurament del premi 'Escombra de Platí' va tenir durant la celebració del Saló internacional de tècniques i equipaments municipals Tem-Tecma 2008.

La recollida de l'oli usat, una de les últimes apostes de Lipasam

Així mateix, l'empresa municipal de neteja també ha iniciat la instal lació en mercats i supermercats contenidors específics per a la recollida selectiva d'oli domèstic usat, per tal de convertir-lo en biodièsel.
Gràcies a aquesta iniciativa, l'oli domèstic usat que s'empra per cuinar i que es genera en grans quantitats en les ciutats podrà ara tenir un altre destí diferent de l'habitual, el desguàs de les cuines o els inodors.
Amb la col·locació d'aquests contenidors en els quatre punts nets que Lipasam s'ha instal·lat a la ciutat, es facilitarà també en gran manera la eliminació d'aquest tipus de residus.

La iniciativa passa lògicament per la col·laboració ciutadana i per fomentar el reciclatge de l'oli usat: n'hi haurà prou amb dipositar els envasos amb l'oli en l'interior d'un dels contenidors.
Així mateix, per desenvolupar aquesta iniciativa, Lipasam comptarà amb la col·laboració de Segells Bioenergia, empresa gestora i valoradora de residus i olis vegetals, autoritzada per la Conselleria de Medi Ambient de la Junta d'Andalusia GRU 121, que serà l'encarregada de retirar els contenidors plens i traslladarà l'oli a la planta de tractament.

La problemàtica mediambiental de l'oli usat

Un litre d'oli pot contaminar mil litres d'aigua. Això és el que es pretén evitar i aconseguir, d'altra banda, fomentar el seu reciclatge. Els olis usats són penetrants en el medi ambient, perquè es degraden lentament i tendeixen a propagar amb velocitat en grans àrees. Les pel lícules olioses creades poden evitar l'entrada de llum solar en mars i rius, deteriorant els processos de fotosíntesi, i afectant la vida terrestre o aquàtica. També cal destacar que els olis usats s'adhereixen a tot tipus de superfícies, incloses platges, vaixells i aus aquàtiques. A més l'oli no només contamina, sinó que erosiona les canonades i els col·lectors municipals.

Reciclant, amb l'oli usat es pot fabricar biodièsel. Es tracta d'un carburant ecològic, que no té sofre i contamina molt menys que altres, aconseguint degradar-se en tres setmanes. Es considera que, en el seu procés de combustió, les emissions contaminants són un 55 per cent més baixes que les del gasoil tradicional. A més no emet diòxid de carboni, el causant de l'efecte hivernacle i tampoc conté elements cancerígens.

Durant el procés de transformació, l'oli usat, un cop filtrat per eliminar les impureses, s'escalfa a 61 graus i es barreja amb etanol. Com a resultat es produeix, d'una banda glicerina, que s'utilitza en la fabricació de productes de cosmètica, i d'altra biodièsel.

El reciclatge d'oli domèstic, per transformar-lo en biodièsel...
El reciclatge d'oli domèstic, per transformar-lo en biodièsel, evita la contaminació de milions de litres d'aigua i genera importants beneficis mediambientals.

La recollida d'excrements canins, una altra problemàtica

D'altra banda, Lipasam també està treballant per eliminar dels carrers sevillanes els excrements canins, facilitant a més la recollida als amos dels cànids. Els seus residus s'han convertit en els últims anys en un greu problema per a moltes ciutats, entre les quals hi ha Sevilla. A més d'oferir una imatge negativa de la ciutat, dificulten les tasques de neteja, ocasionen nombroses molèsties als ciutadans i constitueixen un risc de contagi de malalties.
Per tot això, l'Ajuntament de Sevilla, a través de Lipasam, ha començat a instal·lar en les zones de la ciutat més afectades per aquesta problemàtica uns suports expenedors de bosses per a la recollida dels excrements canins. La col·locació es va iniciar el mes de juny al barri de Triana, concretament a la Plaça de Sant Martí de Porres.
Es tracta d'un suport metàl·lic, muntat sobre pal, que conté bosses de paper reciclat que l'usuari pot extreure de forma còmoda i ràpida. Cada bossa porta incorporada una paleta de cartró, que facilita la recollida dels excrements i la seva introducció en la mateixa. Un cop realitzada aquesta operació, la borsa ha de ser dipositada en un contenidor o paperera.

En una primera fase està prevista la instal lació de 300 unitats, en els Barris de Triana, Els Remeis, Polígon de Sant Pau i Bami, així com en diferents punts del Casc Antic, per estendre posteriorment aquesta iniciativa a la resta de la ciutat.
Ja des de finals de l'any passat, el servei d'inspecció de Lipasam està duent a terme una actuació especial en la qual insten a aquells propietaris d'animals que són detectats abandonant els excrements de les seves mascotes a la via pública a recollir-los i desfer-se'n de forma reglamentària: dipositant-los en les papereres o contenidors.
A partir d'ara, amb la instal lació dels nous expenedors, els propietaris dels gossos tindran més fàcil la recollida dels excrements ja que disposaran d'una forma més còmoda i senzilla dels materials necessaris per efectuar la recollida.

Empreses o entitats relacionades

Federación Regional de Empresarios del Metal de Murcia

Suscríbase a nuestra Newsletter - Ver ejemplo

Contrasenya

Marcar todos

Autorizo el envío de newsletters y avisos informativos personalizados de interempresas.net

Autorizo el envío de comunicaciones de terceros vía interempresas.net

He leído y acepto el Avís legal y la Política de protecció de dades

Responsable: Interempresas Media, S.L.U. Finalidades: Suscripción a nuestra(s) newsletter(s). Gestión de cuenta de usuario. Envío de emails relacionados con la misma o relativos a intereses similares o asociados.Conservación: mientras dure la relación con Ud., o mientras sea necesario para llevar a cabo las finalidades especificadasCesión: Los datos pueden cederse a otras empresas del grupo por motivos de gestión interna.Derechos: Acceso, rectificación, oposición, supresión, portabilidad, limitación del tratatamiento y decisiones automatizadas: contacte con nuestro DPD. Si considera que el tratamiento no se ajusta a la normativa vigente, puede presentar reclamación ante la AEPD. Más información: Política de protecció de dades

REVISTAS

VÍDEOS DESTACADOS

  • VOLLMER VHybrid 260

    VOLLMER VHybrid 260

TOP PRODUCTS

NEWSLETTERS

  • Newsletter Metal

    30/07/2024

  • Newsletter Metal

    29/07/2024

Enllaços destacats

Nebext - Next Business Exhibitions, S.L. - Advanced Machine ToolsEasyfairs Iberia - MetalMadridAspromec - Asociación de profesionales para la competitividad del mecanizado

ÚLTIMAS NOTICIAS

Empreses destacades

OPINIÓN

OTRAS SECCIONES

Serveis