Info

Aquest article ha estat escrit originalment en castellà. L'hem traduït automàticament per a la vostra comoditat. Tot i que hem fet esforços raonables per a aconseguir una traducció precisa, cap traducció automática és perfecta ni tampoc pretén substituir-ne una d'humana. El text original de l'article en castellà podeu veure'l a Aimplas desarrolla envases biodegradables de alta barrera al oxígeno
Organitza més el major trobada internacional sobre plàstics biodegradables

Aimplas desenvolupa envasos biodegradables d'alta barrera a l'oxigen

Redacció PU26/03/2008
Aimplas, l'Institut Tecnològic del Plàstic, va presentar amb èxit els principals avenços en plàstics biodegradables a nivell mundial durant el III Seminari Internacional sobre Plàstics Biodegradables, que va tenir lloc els passats dies 3 i 4 de març a València i on van assistir més de 200 persones. Els principals experts del sector, que es van donar cita al seminari, van acollir amb entusiasme les novetats, entre les quals destaquen el primer cotxe de carreres biodegradable i les primeres bosses de plàstic biodegradables, que es dissolen en aigua.
Imagen

El desenvolupament d'envasos 100 per cent biodegradables per a aplicacions d'un sol ús destinats a l'envasament d'aliments que requereixin protecció enfront del oxigen i la humitat s'està duent a terme a través d'un projecte d'investigació Profit, de dos anys de durada, finançat parcialment pel Ministeri d'Indústria, Turisme i Comerç.

En l'actualitat, hi ha una gran varietat de productes alimentaris que requereixen envasos amb propietats barrera a l'oxigen, al vapor d'aigua o altres gasos, permetent retardar la caducitat dels mateixos. Aquests envasos són, generalment, estructures multicapa formats per una capa interna d'un material barrera a l'oxigen, com poliamida (PA) o etilè alcohol vinílic (EVOH), i capes externes que protegeixen l'aliment de la humitat, normalment de polietilè d'alta densitat (HDPE) o de polipropilè (PP).

Igual que passa amb els envasos fabricats a partir de materials plàstics convencionals, no existeix un únic material biodegradable que reuneixi totes les propietats necessàries per complir amb els requisits que exigeix l'aplicació, que són entre altres, propietats mecàniques, òptiques, barrera o fàcil segellat. Per tant, es fa necessària la combinació de diferents materials biodegradables que aportin el conjunt de propietats a l'envàs final.

A través d'aquest projecte, s'ofereix una alternativa als envasos actuals fets amb polímers convencionals mitjançant l'obtenció d'envasos totalment biodegradables, amb les mateixes prestacions que els actuals i complint amb els requisits establerts per a cada aplicació, però amb el valor afegit que després del seu ús, el material es degrada completament en condicions controlades de compostatge.

El desenvolupament del nou envàs suposa una solució mediambiental al problema de la gestió de residus de materials plàstics, ja que es minimitzaria la generació d'aquests residus.

Trobada internacional sobre plàstics biodegradables

Aimplas organitzar el III Seminari Internacional sobre plàstics biodegradables on es van donar cita els principals experts del sector.

En la trobada, co-finançat per la Conselleria d'Indústria, Comerç i Innovació, on participaran el Ministeri de Medi Ambient, la universitat de Valladolid i centres tecnològics, universitats i empreses del Regne Unit, Alemanya, Finlàndia i Bèlgica, es van presentar els productes més innovadors a nivell mundial fabricats amb materials biodegradables. Així mateix, es va analitzar la situació actual i futura del sector i es farà que les empreses espanyoles a potenciar la innovació en plàstics biodegradables: un producte diferenciador i respectuós amb el medi ambient.

"Aquest seminari internacional que Aimplas organitza s'ha convertit en una eina fonamental per minimitzar l'impacte dels residus plàstics i respectar el medi ambient, gràcies a la recerca i al desenvolupament dels polímers biodegradables", assenyala Ignasi Aramendia, director de l'Institut Tecnològic del Plàstic.

La innovació espanyola va tenir un paper protagonista en la trobada, ja que sis pimes de la Comunitat, juntament amb la col·laboració de Aimplas, van presentar els resultats dels seus respectius projectes de R + D + i, centrats en el desenvolupament de plàstics biodegradables a partir de l' midó de pèsols i blat de moro, per a ús en agricultura, envàs i embalatge.

Les fases del projecte

El projecte porta gairebé un any de desenvolupament, durant el qual s'ha realitzat, per una banda, un estudi sobre les possibles combinacions de materials biodegradables que formaran part de l'estructura multicapa, i el material barrera a l'oxigen midó 100 per cent natural, procedent de fonts 100 per cent renovables. D'altra banda, s'ha realitzat el desenvolupament del midó termoplàstic que formarà part de la capa interna de l'estructura coextruïda, per tal de poder processar-mitjançant les tècniques d'extrusió convencionals.

El següent període comprendrà l'escalat de l'obtenció de la formulació de midó desenvolupada, així com l'obtenció i caracterització d'estructures multicapa, a escala de planta pilot en primer lloc, i finalment a nivell industrial.

El primer Formula 1 biodegradable

Un dels projectes més destacats va ser el 'Eco One', el primer cotxe de carreres biodegradable. El prototip ha estat creat per la Universitat de Warwick (Regne Unit) a partir de materials orgànics com cànem (la carrosseria), el midó de patata (els pneumàtics), oli vegetal (a lubricants i pastilles de fre) i combustible de bioetanol procedent del sucre. El 'Eco One', amb una velocitat màxima de 241 quilòmetres per hora i amb un pes de 250 quilograms, és capaç d'assolir els 100 quilòmetres per hora en 3,5 segons.

"El futur passa per utilitzar diferents energies per als cotxes, i desenvolupar biocombustibles de segona generació, elaborats a partir de residus", va afirmar el creador del vehicle biodegradable, Kerry Kirwan.

Imagen

Bosses de plàstics que es dissolen en l'aigua

Un altre avanç que es va presentar en aquest seminari internacional va ser el desenvolupament de bosses de plàstic biodegradable a partir de midó de patata, blat i blat de moro. Tot i que una bossa de supermercat pot trigar 100 anys a desaparèixer, les biodegradables ho fan en tan sols 90 dies. El material es caracteritza per ser compostable, renovable, reciclable, incinerable i tan resistent com les bosses de plàstic convencionals. Empreses com Alcampo o l'Expo Saragossa 2008 ja s'han sumat a aquesta iniciativa.

No només s'han fet avenços en R + D + i per les bosses convencionals de supermercats, sinó també per al seu ús en hospitals. En el III Seminari Internacional sobre Plàstics Biodegradables es va presentar el prototip d'una bossa que, un cop introduïda a la rentadora, es dissol en l'aigua i evita, d'aquesta manera, el contacte amb roba infectada dels pacients. Diversos centres sanitaris de la Comunitat Valenciana ia les estan implantant.

Empreses o entitats relacionades

AIMPLAS - Instituto Tecnológico del Plástico

Suscríbase a nuestra Newsletter - Ver ejemplo

Contrasenya

Marcar todos

Autorizo el envío de newsletters y avisos informativos personalizados de interempresas.net

Autorizo el envío de comunicaciones de terceros vía interempresas.net

He leído y acepto el Avís legal y la Política de protecció de dades

Responsable: Interempresas Media, S.L.U. Finalidades: Suscripción a nuestra(s) newsletter(s). Gestión de cuenta de usuario. Envío de emails relacionados con la misma o relativos a intereses similares o asociados.Conservación: mientras dure la relación con Ud., o mientras sea necesario para llevar a cabo las finalidades especificadasCesión: Los datos pueden cederse a otras empresas del grupo por motivos de gestión interna.Derechos: Acceso, rectificación, oposición, supresión, portabilidad, limitación del tratatamiento y decisiones automatizadas: contacte con nuestro DPD. Si considera que el tratamiento no se ajusta a la normativa vigente, puede presentar reclamación ante la AEPD. Más información: Política de protecció de dades

REVISTAS

VÍDEOS DESTACADOS

  • VOLLMER VHybrid 260

    VOLLMER VHybrid 260

TOP PRODUCTS

NEWSLETTERS

  • Newsletter Metal

    30/07/2024

  • Newsletter Metal

    29/07/2024

Enllaços destacats

Nebext - Next Business Exhibitions, S.L. - Advanced Machine ToolsAspromec - Asociación de profesionales para la competitividad del mecanizadoEasyfairs Iberia - MetalMadrid

ÚLTIMAS NOTICIAS

Empreses destacades

OPINIÓN

OTRAS SECCIONES

Serveis