Info

Aquest article ha estat escrit originalment en castellà. L'hem traduït automàticament per a la vostra comoditat. Tot i que hem fet esforços raonables per a aconseguir una traducció precisa, cap traducció automática és perfecta ni tampoc pretén substituir-ne una d'humana. El text original de l'article en castellà podeu veure'l a Evolución y oportunidades de los PRF en Europa
Són materials capaços de resoldre els problemes tècnics, estètics i econòmics

Evolució i oportunitats dels PRF a Europa

Luis López Mateo, Doctor en Química per la Universitat de València
Col·laborador tècnic del Centre Espanyol de Plàstics
10/01/2008
Al llarg dels darrers anys s'ha anat consolidant per tot el món, el singular paper que juguen els Plàstics reforçats amb fibres (PRF) com materials capaços de resoldre els problemes tècnics, estètics i econòmics que es plantegen, tant per desenvolupar nous productes com per adaptar-los als canvis de modes i nous usos. Aquesta imatge, tan positiva, els obre un gran futur, però aconseguir-ho depèn també de que la indústria transformadora de PRF sàpiga adaptar-se a les noves condicions de cada mercat i aprofitar les oportunitats de desenvolupament que ofereix la Unió Europea avui.
Per aquest motiu, ja en les 17as Jornades, organitzades pel CEP el 2004 a València, es va presentar un treball sobre els riscos i Oportunitats per a les empreses espanyoles de plàstics reforçats (1), on partint d'un estudi fet per estinada & Co per la Societat JEC (2) l'any 2002, s'analitzaven els factors que impulsarien el seu creixement futur en les diverses parts del món. Les seves principals conclusions poden resumir-se així:

S'estimava que l'any 2002 la indústria mundial de PRF fabricava peces per un valor de 41.500 milions d'euros i un cost de 33.000 milions, dels quals el 29 per cent corresponien a matèries primeres i equips, 9 per cent a productes intermedis, 5 per cent a distribuïdors i el 57 per cent restant a despeses de transformació.

El 40 per cent d'aquest valor es produïa a Nord Amèrica, el 35 per cent a Europa, el 22 per cent a Àsia i només el 3 per cent a la resta del món. Respecte a les seves aplicacions industrials, aquestes arribaven a tots els sectors, però els quatre mercats dominants eren: Automoció (23 per cent), Construcció Civil (21 per cent), Aeronàutica (17 per cent) i Esport i Esbarjo (9 per cent). L'altre 30 per cent estava molt dividit entre equips industrials, construcció naval, electricitat, electrònica, energia eòlica, medicina, ferrocarril i béns de consum.

El seu creixement anual a tot el món s'esperava que fos 4-5 per cent, però amb majors creixements en alguns sectors, com energia eòlica (18 per cent), construcció naval (7 per cent), o electrònica (5 per cent). A Europa i Nord Amèrica s'esperaven creixements màxims del 4 per cent, mentre que a Àsia serien del 10,6 per cent, destacant per dalt Índia (14,5) i la Xina (9,5 per cent), mentre que el Japó només creixeria 3,5 per cent.

Respecte a les principals estratègies que havien d'actuar en aquestes previsions de creixement, podem destacar els quatre següents:

  • Innovació, tant en materials, equip i mètodes de treball, com en aplicacions.
  • Substitució de materials tradicionals per composites PRF, per poder millorar les seves aplicacions, dissenys, estètica i costos.
  • Major consum de peces on el mercat ja accepti que les fabricades amb PRF són més satisfactòries per a les seves necessitats.
  • Adaptar-se a les Regulacions Legals que afecten a la fabricació, usos i reciclatge de composites PRF a cada país.

Creixement europeu

La producció europea de PRF: La Federació Alemanya de Plàstics reforçats (AVK), recull cada any les dades sobre la fabricació de PRF a tota la Unió Europea a partir dels que li faciliten les associacions de fabricants de matèries primeres i les de transformadors. Segons va publicar el seu director, Dr Bültjer (3), en l'última assemblea de la Federació, les produccions europees de PRF han evolucionat durant els tres últims anys tal com s'indica en la següent taula.

Els creixements totals interanuals no han estat del 4 per cent que s'esperava, ni tan sols l'any 2004, quan es va aconseguir un 3,2 per cent, però sí que s'han aconseguit creixements continuats durant els tres últims anys, tot i que la construcció segueix sense créixer a Europa, i la deslocalització d'algunes fàbriques d'automòbils i material elèctric han obligat a traslladar també les d'alguns components fora d'Europa. També el començament de la imparable escalada mundial de preus del petroli, ha frenat encara més els creixements el 2005, però aquests segueixen sent positius. El creixement global de la producció de PRF a Europa, al llarg del trienni 2002 - 2005 ha estat de 7,1 per cent.

En el que hi ha gran disparitat és en el creixement individual de cada família de transformació segons mètodes emprats. En la següent gràfica es representen les variacions interanuals que han tingut aquests creixements per a cadascuna de les famílies. Aquí és on millor es pot veure com afecten els problemes generals de cada mercat als diversos sectors productius

Taula n º 1 Producció Europea de PRF per mètodes de producció
Taula n º 1 Producció Europea de PRF per mètodes de producció

SMC / BMC

La producció de SMC durant 2004 va tenir unes circumstàncies molt especials. A principis d'any, els nous projectes d'aquest sector es van solapar amb la continuació dels ja existents, de manera que la capacitat de producció es va cobrir al 100%. Per això, la tendència a decréixer el seu ús en aplicacions elèctriques no va tenir cap impacte sobre la producció total, que es va veure molt afavorida per l'increment de producció de peces en SMC per als nous camions pesats, amb els quals s'està modernitzant la flota d' els nous estats membres de la UE. En canvi, això no va ocórrer el 2005, sinó que els nous projectes d'ús en carrosseries d'automòbil han anat més lents del que s'esperava, de manera que hi va haver un lleuger retrocés.

La producció de BMC va créixer en conjunt el 2004, tot i la pèrdua del seu ús en components elèctrics per a construcció, factor que ja havia afectat a la seva producció de l'any anterior, i que es va agreujar el 2005, per la qual cosa aquest any va tornar a baixar.

Creixement en la producció de GFK
Creixement en la producció de GFK

Tècniques manuals a motlle obert ia motlle tancat

L'increment de les tècniques a motlle obert es basa en els creixements de produccions de vaixells i pales eòliques, mercats molt consolidats i en expansió. En energia eòlica la nova tendència és substituir els actuals aerogeneradors per altres de major potència, de manera que amb les mateixes unitats s'aconsegueixi major producció d'energia elèctrica.

El més interessant és que també es consolida l'ús d'aquestes tècniques en les seves aplicacions tradicionals, havent-se frenat el canvi tecnològic de motlle obert a motlle tancat per por de no complir amb els nivells d'estirè permesos en planta. A més, creixen moderadament tant el Emmotllament per Contacte com la Projecció simultània.

Els creixements observats aquests anys en RTM i altres tècniques a motlle tancat, s'han ara, principalment, a nous projectes basats en la qualitat i rapidesa que s'aconsegueixen amb aquestes interessants tecnologies, que creixen més que les de motlle obert.

Plaques en continu

La placa plana en continu també va créixer el 2004. Cada vegada es fa servir més per fabricar panells aïllants en caravanes, camions i vehicles en general. A Europa central la gran quantitat de placa plana es fabrica en continu, aconseguint millors nivells de qualitat i millors preus que amb la fabricació manual. Això fa que s'exporten rotllos de placa contínua als fabricants de camions de països amb mà d'obra barata, que amb aquestes planxes aconsegueixen excel·lents acabats.

La planxa ondulada és més difícil de saber si va créixer, ja que els seus fabricants fan servir força quantitats de resines i de fibres de qualitats difícils de controlar.

Canonada i tancs

El sector de Canonada i Tancs va tenir un molt bon creixement el 2004.

No només de canonada per desguassos, sinó que també van aparèixer nous projectes industrials, que han motivat el seu creixement el 2005 i que s'espera continuïn en els propers anys, ja que la tasca de normalització, que des de fa anys emprenguessin els fabricants de tubs i tancs, ha aconseguit credibilitat entre les companyies constructores, que els fan servir per resoldre tècnicament els reptes de la nova legislació sobre conducció d'aigües i productes químics.

És de destacar que tant el mètode d'enrotllament mecànic, com el de centrifugació, creixen saludablement en els seus respectius mercats, tal com podem veure en la gràfica adjunta.

Pultrusió

Els fabricants de perfils PRF van tenir problemes l'any 2004 pel fet que els nous projectes van començar només en l'últim trimestre de l'any. En canvi han crescut molt bé en el 2005, tot i que encara Europa es mou al voltant de les 40.000 tones / any, és a dir, al 4 per cent de la seva producció global de PRF, nivells bastant inferiors als dels Estats Units, on supera el 7 per cent.

Els nous desenvolupaments en ponts amb capacitat per a acceptar trànsit pesat han estat notícia fins a la premsa diària, perquè el gran atractiu d'aquests ponts és que el seu manteniment és significativament menor que el del formigó armat i resisteixen millor a la intempèrie.

Laminat manual i injecció de fibres
Laminat manual i injecció de fibres.
Producció de plaques a Europa
Producció de plaques a Europa.

GMT / LFT

Els termoplàstics reforçats van tenir de nou aquests anys un desenvolupament molt dinàmic, impulsat per la seva gran acceptació en el mercat d'Automoció. El que és important ressenyar és que la tecnologia GMT (mat de vidre amb TP), que va ser la gran introductora d'aquests compòsits, segueix avui usant amb èxit, però amb creixements moderats, mentre que LFT (TP amb fibra de vidre llarga), que va començar a usar-se després, és la tecnologia que ara creix imparablement, tal com veiem en el gràfic.

Plàstics reforçats amb fibres naturals

Els enginyers de materials estudien amb molt detall les característiques de les fibres naturals com a reforç dels plàstics, perquè poden ser una eina que serveixi per escapar a la tremenda pressió dels preus disparats per les pujades sense límit del petroli. El 2005 s'ha presentat la primera peça d'una carrosseria d'automòbil fabricada amb polipropilè reforçat amb fibres naturals. Es tracta de la coberta de la roda de recanvi del Daimler Chrysler classe A.

Les xifres relatives al tonatge de PRF fets amb fibres naturals les recollia l'Institut Nova (Hürth) dels seus fabricants. Malauradament l'última presa de dades va tenir lloc el 2003, per la qual cosa no disposem de dades recents. La tendència dels últims anys va ser d'un creixement moderat. Esperem que en els pròxims augmenti aquesta tendència.

Més recent és l'ús de fibra de fusta com a reforç de termoplàstics. Aquests compòsits de fusta (WPC) es poden modelar per injecció fàcilment i s'usen principalment en construcció. Seran un material molt interessant per a la fabricació de mobles.

Plàstics reforçats amb fibra de carboni

En aquests moments la indústria transformadora de PRF a Europa demanda quantitats de fibra de carboni que superen la capacitat de producció instal·lada, que és de 5.000 tones anuals. Per al 2006 s'espera augmentar la capacitat en 1600 t / a addicionals.

Més de la meitat d'aquest consum és per a la indústria aeronàutica. No obstant això, hi ha expectatives reals que s'usi en la indústria automobilística via SMC reforçat amb fibra de carboni.

El creixement a Espanya

La integració d'Espanya a la UE ens va portar una nova situació geopolítica. Ara som una part del sud d'Europa. Amb bon clima i millors preus que al nord. Aquest fet fa que molts europeus jubilats, de països industrialitzats, trien Espanya per passar les seves hiverns, i molts d'ells comprin aquí les seves segones residències. Centre Europa es queixa que l'construcció no creix i no tira de les economies als seus països, però a Espanya ens queixem que es construeix en excés en tota la costa Mediterrània. Això afecta a la nostra inflació per l'escalada de preus de l'habitatge, però també ajuda al creixement de l'economia, amb el seu efecte positiu sobre la producció de PRF.

El resultat és que el 2005, basant-nos en les dades que acaba de publicar el Centre Espanyol de Plàstics (4), els PRF van créixer a Espanya un 3,5 per cent, (d'ells, els polièster insaturat només van créixer un 1,5 per cent, la resta es va deure als altres polímers), el doble que en el conjunt d'Europa, i durant l'últim trienni s'estima que aquí va créixer la seva producció un 11,7 per cent, bastant més que la mitjana de la UE en el seu conjunt.

A la taula n º 2 hem comparat els resultats de la producció de PRF en ambdós conjunts, tant per a la producció del 2005 com per al creixement que tots dos han tingut en el trienni 2002-2005. Aquestes dades estan obtingudes per organitzacions diferents, els criteris de classificació poden no coincidir i per tant la seva comparació és dubtosa, però l'evolució de cada un dels conjunts sí que ens indica com han crescut cada un d'ells.

A Espanya es produeix ja un 13 per cent del total PRF europeu i també del que es transforma a motlle obert (contacte i projecció), estem per sobre de la mitjana europea en canonada (enrotllament + centrifugació), termoplàstics i en transformació manual a motlle tancat (RTM + buit i altres).

En canvi es transforma per sota de la mitjana SMC / BMC i pultrusió (que encara que sigui una tecnologia minoritària a Espanya, està creixent molt bé). En laminació contínua, les dades espanyoles recullen només els de planxa corrugada, ja que la producció de làmina plana en continu se suma a la de l'emmotllament per contacte, de manera que la xifra espanyola no és comparable amb l'europea.

Destaquen a Espanya els notables creixements que estan experimentat els consums de compòsits fabricats amb resines fenòliques per peces resistents al foc en ferrocarrils, i sobretot amb resines epoxídiques per a aeronàutica, esport i pales eòliques. En aquest camp, Espanya ha passat de produir el 2 per cent de la seva energia elèctrica amb aerogeneradors l'any 2000, al 7,5 per cent el 2005. També aquí se substitueixen molins per altres de major potència, usant-ja pales de fins a 47 m També augmenten els parcs eòlics, perquè el Pla espanyol d'Energies renovables preveu produir amb energia eòlica 20.000 MW el 2010.

També a Espanya, els consums de fibra de carboni i altres fibres han crescut per sobre del de fibra de vidre. Tot això indica que la transformació espanyola de FRF a més de créixer bé, també se sap adaptar als canvis tecnològics.

Tubs mitjançant enrotllament mecànic i mitjançant centrifugació
Tubs mitjançant enrotllament mecànic i mitjançant centrifugació

Les estratègies europees

Al principi d'aquest article, hem esmentat les quatre estratègies que es consideren bàsiques per assolir a Europa el creixement assolit. Ara, es volen ressenyar els principals passos que han donat, els que han liderat la seva aplicació i analitzar el seu grau de contribució al creixement europeu.

Per descomptat, el foment de la innovació, ha estat el pilar bàsic per a créixer la producció en totes les aplicacions dels PRF. Els incentius per a R + D + i concedits per la UE i per cadascun dels seus Estats membres, donant suport als nous projectes presentats per les empreses, amb el concurs d'Universitats, Centres Tecnològics i associacions d'empreses de diferents països de la UE, han estat molt positius i creiem que seguiran sent bàsics en els propers anys. El Parlament Europeu va aprovar el Programa Marc per a la Competitivitat i la Innovació (CIP), dotant-lo de 3.621 milions d'euros per al període 2007 - 2013 i que comprèn 3 programes específics:

• Ajudar a les petites empreses a invertir en innovació,

• Impulsar l'eficàcia Energètica

• Fomentar l'ús optimitzat de les tecnologies de la informació i les comunicacions

Ens trobem en ple VII ajust del CIP (16), de manera que ara és el moment que les empreses que tinguin nous projectes d'innovació, bé per compte propi o bé a través dels seus Associacions, iniciïn aviat contactes amb aquells centres universitaris o Tecnològics, espanyols i comunitaris, on puguin trobar suport a les seves idees, i fer propostes que siguin adequades a l'orientació dels programes.

A Espanya, també els programes Zenit del Cedeti han donat suport amb èxit el desenvolupament innovador de bastants empreses petites i mitjanes, i els nous préstecs Unipyme serviran per finançar fins al 100 per cent dels programes I + D que subscriguin les petites i mitjanes empreses amb Universitats i Organismes Públics d'Investigació.

La substitució de peces fetes amb materials tradicionals, per altres fabricades amb PRF, requereix d'un gran esforç de les Associacions d'empresaris del sector. Primer per normalitzar les peces de PRF, i després per comparar-les, tècnicament, davant les fabricades amb els materials en ús i demostrar els seus avantatges. Són aquestes Associacions de fabricants les que han acudit als centres de normalització - Aenor en el cas d'Espanya - per demanar la transposició de normes europees a la nostra legislació o fins i tot demanar que s'iniciïn noves normes, si encara no existeix normativa europea que cobreixi el camp del seu desenvolupament, i posteriorment, cada empresa ha hagut de fer els assaigs necessaris per demostrar la qualitat dels seus fabricats. Cal destacar l'esforç que han fet els fabricants espanyols de canonada PRF (associats en Asetub) en normalització i assaigs, fins a aconseguir que algunes de les grans Constructores d'Obres Públiques confiessin plenament en els seus productes per millorar la canalització de tot tipus de fluids.

Per augmentar el consum de les peces redissenyades amb PRF, es requereix, a més de que aquests productes estiguin ben definits per Normes, Assaigs i Certificacions en alguns casos, hi hagi campanyes de promoció tecnològica entre els tècnics d'empreses consumidores i els de l'Administració, i campanyes divulgatives per al públic en general, de manera que disposin de criteris comparatius globals a l'hora de triar el més adequat al seu cas. Aquí està contribuint en gran mesura el suport de les grans Exposicions i Jornades Tècniques de PRF que s'organitzen a Europa, i que ara inclouen Fòrums d'Opinió, on empreses transformadores i usuàries d'un determinat mercat intercanvien els seus èxits i necessitats. Igualment inclouen aquestes Jornades els Premis a les millors solucions presentades aquest any en matèries primeres, equips o peces acabades.

En els últims Salons JEC (5) s'han organitzat, en paral·lel amb l'Exposició, sis Fòrums de trobada entre empreses transformadores i usuàries: Nàutica, Transports terrestres, Aeronàutica, Construcció, Fibres naturals i Automoció, i es van convocar set premis a la innovació., la concessió es va fer pública i es va celebrar al final de la primera jornada, amb assistència de tots els visitants del certamen.

També algunes federacions nacionals de PRF, com la influent AVK alemanya, ha inclòs en les seves Conferències Internacionals dels últims anys, els seus premis a la Innovació en tres categories: Industrial, Medi Ambient i Universitats, amb un enorme èxit, perquè aconsegueixen fer més fluids els contactes entre investigadors universitaris i tècnics de les empreses que acudeixen als seus Conferències.

Aconseguir adaptar-se a la legislació vigent necessita no només de l'esforç comú de tot el sector, inclosos transformadors, formuladors i fabricants de matèries primeres i d'Equips, per desenvolupar i implementar noves tecnologies netes, sinó també donar suport a la imatge que aquest sector està compromès amb el Desenvolupament Sostenible d'una manera seriosa i eficaç. Sense aquestes iniciatives, que s'han de fer arribar a l'opinió pública, és difícil negociar amb les autoritats les ajudes necessàries per a la seva aplicació.

EuCIA, l'associació europea de PRF, ha impulsat el concepte de "Etiqueta Verda" per donar suport al reciclatge de productes fora d'ús dins d'Europa., A través de l'organització ECRC, que s'ocupa de recollir, separar i tractar els residus de les seves empreses associades i buscar posteriorment el seu reciclat. ECRC França ja ha posat en marxa un sistema de recollida de peces PRF fora d'ús, separació i tractament en tres plantes trituradores, distribuïdes estratègicament per tot el país i des de les que proveeix a cinc cimenteres franceses, que ja fan servir aquests materials en algunes de les seves fórmules per reduir la despesa energètica amb la combustió dels polímers i reutilitzar les fibres i altres components inorgànics d'aquests residus com a matèries primeres (6).

Perfils de GKF
Perfils de GKF
Creixement del GMT i LFT
Creixement del GMT i LFT
Taula n º 2. Producció de PRF 2005 (milers de tones)-i creixements triennals a la UE i Espanya
Taula n º 2. Producció de PRF 2005 (milers de tones)-i creixements triennals a la UE i Espanya

Oportunitats que han triomfat

Volem destacar alguns dels desenvolupaments en PRF que han tingut ressò pels resultats obtinguts i que en alguns casos, han estat tan cridaners que han arribat fins l'opinió del carrer. Els exposarem agrupats per mercats

Construcció

1. Pont de carretera per a trànsit pesat fet amb bigues de Plàstic Reforçat amb Fibres de carboni que van presentar ACG Ltd Group (UK) i el seu soci Necso Entrecanales i Cobertes (Espanya), que va obtenir el Premi JEC 2005 a la Construcció. Per part espanyola van intervenir més de l'empresa constructora, la Universitat de Saragossa i el CSIC (ICCET). El seu objectiu és aconseguir ponts molt més resistents a la corrosió i l'envelliment per a les noves autovies, reduint la seva costós manteniment. El primer pont espanyol està a l'autovia del Cantàbric prop de l'aeroport d'Astúries i té 46 metres de longitud dividits en 4 trams amb 5 suports i la seva estructura la formen 3 bigues contínues de PRF amb fibra de carboni, farcides amb poliuretà perquè siguin més lleugeres i de fàcil muntatge, sobre les quals descansa la llosa de formigó (7).

2. Varetes de resina reforçada amb fibres de carboni o de basalt per substituir l'acer en el formigó armat. Projecte que van presentar Black Bull AS i quatre socis (Noruega) i Kaameny Vek (Rússia). Es tracta d'un reforç fabricat per un procediment 30 vegades més ràpid que la pultrusió i que permet recobrir la superfície d'aquestes varetes amb material granular incrustat en la resina, per facilitar l'adherència del formigó a les fibres. El seu objectiu és eliminar la corrosió de l'acer en el formigó armat, per augmentar la seva vida útil. Va tenir el seu llançament comercial el passat any amb la construcció de 3 pontons flotants de 13x3 m2 per a usar en un port Bàltic. Ha obtingut el premi JEC 2006 a la construcció (8).

3. Canonades de gran diàmetre usades en plantes dessaladores i de cicle combinat. El pla espanyol per corregir els desequilibris hídrics s'està basant en noves plantes dessaladores, en les que partint d'aigua salobre s'aconsegueix, per osmosi inversa, la seva potabilització per a consum humà i regadius. Tant la presa d'aigua salada, com la devolució al mar de l'aigua residual amb alta concentració de sal, s'estan fent mitjançant canonades de PRFV de gran cabal (fins a 3.200 mm. De diàmetre), completament estanques i resistents a la corrosió. La posterior conducció de l'aigua potable a les seves zones d'ús es farà igualment amb canonades PRFV, per la seva estanquitat, que evita les enormes pèrdues que tenien les anteriors canalitzacions. També en les Centrals Tèrmiques de cicle combinat s'usen canonades PRFV, generalment enterrades, de major rigidesa i amb diàmetres entre 1.500 i 3.200 mm. Per tot això, el creixement continuat d'aquesta aplicació està garantit per als pròxims anys. A la fotografia, cortesia de Protètica, es pot veure un detall de la instal lació d'unes canonades de 3.200 mm.

Imagen
Imagen

Automoció

4. Peces de SMC per carrosseria d'automòbils. Una de les raons per les quals no va créixer bé el SMC a Europa va ser que els plans per al seu ús en carrosseries de cotxes es van demorar, perquè les grans companyies d'automoció no havien acabat de trobar un material que fos classe A i pintable en línia amb els altres components metàl·lics de la carrosseria. No obstant això, en el Fòrum d'automoció JEC 2006, el Dr Kia de General Motors (8) va explicar el projecte desenvolupat per GM costat de AOC, Meridian i Ashland per evitar el popping (aparició de cràters superficials) en les superfícies de SMC al pintar. Han aconseguit diverses fórmules que no presenten aquest defecte i permeten obtenir peces classe A que després de la seva imprimació amb pintura en pols, es poden acoblar a les carrosseries i pintar en línia.

També el Sr K. Heindenreich de BMW en el recent seminari sobre innovació amb SMC en Automoció celebrat a Landshut (Alemanya) (9), va exposar detalls de les peces que ja fabriquen a la seva fàbrica de Dingolfing (Alemanya) amb SMC pintable per a les seves carrosseries, així com la seva confiança en què el nombre d'aquestes peces segueixi augmentant. Posteriorment vam poder veure el pintat en línia de carrosseries fetes amb peces SMC ensamblades amb altres metàl·liques.

Transport per carretera

5. Banda de subjecció de dipòsits i tancs a xassís de vehicles. Aquest desenvolupament de l'empresa Comat va guanyar el premi de millor aplicació industrial en AVK 2005, perquè són bandes lleugeres i amb solidesa superior a la de l'acer.

Estan fetes amb PP i roving de fibra de vidre. No s'oxiden i tenen una estabilitat longitudinal doble que la de l'acer normalment usat. El seu mercat potencial és molt alt perquè a Europa es len 1,2 milions d'unitats l'any.

6. Aplicació de perfils PRF en la fabricació de caixes frigorífiques. E. Cañibano i altres tècnics de CIDAUT, van publicar recentment a Plàstics Moderns (11) el seu sistema per reduir el pes de les caixes frigorífiques dels camions en un 25% (990 kg), substituint els metalls i fusta de la seva estructura per perfils de PRF fabricats per pultrusió i usant-se per terra una estructura panell d'abella farcida amb escuma de PS, per mantenir l'aïllament tèrmic, i recoberta per un estratificat PRF. Totes les proves realitzades sobre l'estabilitat mecànica i la capacitat frigorífica de les caixes així muntades van donar valors iguals als de les convencionals, però aconseguien reduir el seu pes en gairebé una tona, permetent transportar major càrrega i estalviant en combustible en circular de buit.

7. Hycoprod, projecte europeu per al desenvolupament de mètodes econòmics de producció per a estructures sandvitx monocasc de grans dimensions. Aquest projecte coordinat per Advanced Railway Research Center (UK) i en el qual participen 18 socis, entre ells Irizar S Coop. i Sistemes i Processos Avançats (Espanya), va rebre el premi a la innovació JEC 2004 (12) per la seva importància per millorar la seguretat d'autobusos i vagons sense augmentar els seus costos.

També el premi a la innovació JEC 2006 va ser per a un disseny que millora la seguretat en trens i tramvies. Es tracta de la peça frontal del vagó locomotor resistent a l'impacte segons norma europea DIN 5560. El van desenvolupar les empreses Júpiter Plast (Dk) i Siemens Mass Transport (D). És d'estructura sandvitx, nucli d'escuma i resina acrílica resistent al foc, fabricat per infusió al buit. Resisteix una força frontal de 30 tones, deformant de forma controlada per absorbir l'impacte protegint el conductor i mantenir l'estabilitat dimensional de la resta de la unitat.

Marina

8. La tecnologia sandvitx usant infusió de resina per buit, també va ser guardonada amb el premi JEC 2005 per Nàutica, pels vaixells fets en nucli monobloc, amb fibra de carboni i resines vinilèster, per les empreses noruegues Devold AMT i Broedrene, que l'han aplicat amb èxit a la construcció de patrulleres i vaixells de transport.

Indústria

9. Piscifactoria fabricada en PRF per RTM lleuger (10). L'empresa Mandiola Composites va aconseguir duplicar la capacitat de la piscifactoria Orrua Itsaindo Arriak de Getaria (Guipúscoa), mitjançant la fabricació de 27 noves piscines de 64 m2 de superfície cadascuna, fabricades amb mòduls de 4x4 m2 fets amb PRF mitjançant tecnologia LRTM i ensamblades sobre una estructura lleugera elevada sobre les anteriors piscines, dins de la mateixa nau, de manera que l'estalvi d'espai usat i del manteniment diari de la piscifactoria ha estat molt substancial. Es va presentar al premi industrial AVK 2005, que no va guanyar, però va obrir una interessant aplicació industrial.

10. El projecte pilot Beatrice per instal lar a alta mar gegantins aerogeneradors de 5 MW de potència (13), es basa en les experiències fetes al nord d'Alemanya amb e1 prototip més gran que instal·lar REpower el 2004, amb la col·laboració de LM Glasfiber. El projecte està finançat per la UE, i utilitza les pales LM 61.5P de 61,5 m de longitud i 17,7 tones de pes, de les que s'estan construint ara les 6 necessàries per muntar els 2 aerogeneradors experimentals, de 5 MW de potència que es laran en alta mar, davant de la costa est d'Escòcia, a la badia de Moray Firth. Si els resultats de 5 anys d'assajos són positius, el promotor del projecte, Taliman Energy, té previst instal lar en les mateixes costes del mar del Nord altres 200 aerogeneradors.

Comentaris finals

Com la indústria transformadora de PRF és, majoritàriament, una tecnologia en la qual la reacció química final s'ha de realitzar pels propis transformadors, acabaré amb uns comentaris sobre la imatge que l'opinió pública té sobre les indústries químiques, els esforços que s'estan fent per millorar i com aquests poden afectar a la millor acceptació social de les indústries transformadores de PRF.

L'augment del consum com a base del creixement econòmic ha tingut sobre la indústria química, en conjunt, efectes contraposats al llarg dels anys. D'una banda, el benestar aportat amb les seves millores a la qualitat de vida de la societat, ha fet créixer notablement els seus volums de producció i ha generat un enorme desenvolupament tecnològic. D'altra, els seus residus industrials, les seves emissions al medi ambient i els accidents químics han estat molt més notoris, i han anat creant una imatge social negativa de la indústria química en general i la dels plàstics en particular. A més, ni l'opinió pública ha valorat l'esforç fet per la indústria per reduir els seus efectes negatius, ni la pròpia indústria ha sabut connectar bé amb la societat per explicar-los. El resultat ha estat un deteriorament creixent en la imatge que la societat s'ha anat formant de la química, arribant, en casos puntuals, a crear-se problemes greus de supervivència per a algunes plantes industrials.

Per afrontar aquesta situació, el 1984, la Federació Canadenca d'Indústries Químiques va llançar una iniciativa anomenada Responsible Care, un programa que combinava un sistema de gestió enfocat a millorar de forma contínua l'actuació de les empreses en matèria de medi ambient i seguretat i, per altra, promoure la comunicació de les companyies amb l'entorn de les seves plantes. A Espanya, aquest programa es va iniciar el 1993 sota la denominació de Compromís de Progrés, ia nivell global s'aplica ja simultàniament en 52 països de tot el món. Aquest programa s'ha imposat sense dubte un nou estil en les relacions públiques. Avui és rara l'empresa de mida mitjana que no tingui la seva jornada de portes obertes, canals de diàleg amb les associacions de veïns i que no s'impliqui en els assumptes del seu veïnat. També les associacions de químics s'han implicat en oferir informació contrastada, exposant en Congressos del professorat d'ensenyament mitjà, perquè als alumnes els arribi una informació no distorsionada sobre els beneficis i els problemes de la indústria química, i Feique, la federació espanyola d'indústries químiques, ha editat i distribuït el Manual de comunicació de riscos de la indústria química, una guia per a la comunicació de crisi, per tal de seguir aportant transparència.

Com a resultat d'aquest programa, s'ha notat un canvi positiu en l'opinió pública. El Consell Europeu de la Indústria Química (CEFIC) edita un informe anual en què inclou l'estudi d'imatge del sector, anomenat Pa European Survey, en el qual es mostra la percepció dels ciutadans sobre la indústria química. L'últim informe publicat destaca que el 2004, i per primera vegada, hi ha a Europa un major nombre de ciutadans amb percepció positiva que negativa, sent especialment ressenyable l'avanç experimentat a Espanya, ja que al nostre país, més del 60 per cent de la població té una percepció positiva del sector i reconeixia la seva importància com a motor de generació de riquesa, ocupació i, a través dels seus productes, de qualitat de vida i benestar present i futur.

Per donar suport a aquest nou enfocament, el 25 d'octubre 2005, va néixer a Espanya el Fòrum Permanent Química i Societat, recolzat per les deu institucions espanyoles més representatives de la Indústria, l'Acadèmia, la Ciència i els professionals, amb l'objectiu de crear un marc comú de col·laboració per orientar l'esforç conjunt de totes les institucions implicades en el desenvolupament de la Química. Posteriorment, el 14 de març 2006, al Ministeri d'Indústria, Turisme i Comerç es va signar la Declaració Global de Responsible Care, un document que introdueix nous compromisos per les empreses adherides al Programa Compromís de Progrés, que va ser subscrit per FEIQUE com a Federació Empresarial de la Indústria Química Espanyola (15), i amb ella Plastics Europe, Associació Europea que agrupa gairebé totes les empreses multinacionals de polímers que operen en espana.org) el qual mostra el reconeixement cap a la química, des de la ciència a la indústria, com el primer motor d'avanç de la Humanidad.org) el qual mostra el reconeixement cap a la química, des de la ciència a la indústria, com el primer motor d'avanç de la Humanidad.ncia a la indústria, com el primer motor d'avanç de la Humanitat. És un document obert al qual poden unir-se les Associacions, Empreses i particulars que, després estudiar-lo, vulguin adherir-s'hi. Val la pena fer-ho.

Bibliografia

  1. L. López mateo, Riscos i Oportunitats per a les empreses espanyoles de Plàstics Reforçats, 17 ª Jornades de Materials Compostos, València, 23 i 24 novembre 2004
  2. Font: Estructuri et DINAMIQUES des composites, Etude JEC 2004)
  3. U. Bültjer, Production of GRP and Thermosets in Europe 2004-2005. 8th Internacional AVK-TV Conference, 27-28 set. 2005. Traducció a l'espanyol en Plàstics Moderns, 596, pag 116, febrer 2006)
  4. El sector dels Plàstics, edició 2005. Centre Espanyol de Plàstics.
  5. JEC 2006, Plàstics Moderns, pàg. 396, maig 2006.
  6. Fons Harb, The green FRP recycling value., Seminari sobre SMC en Automoció, organitzat per AVK, Landshut, Alemanya, 17-18, maig 2006.
  7. Contra l'envelliment dels ponts, Química i Indústria, 563, pàg.42, març, 2006
  8. JEC 2006, Fòrum d'Automoció
  9. Klaus Heidenreich, l'SMC en la carrosseria de l'automòbil. Seminari sobre SMC en Automoció, organitzat per AVK, Landshut, Alemanya 17 i 18, maig 2006.
  10. L. López Mateo, Una interessant aplicació de RTM lleuger. Plàstics Moderns, 593, pàg. 424, novembre 2005
  11. E. Cañibano i altres, Aplicació de perfils pultruidos en la fabricació de caixes frigorífiques. Plàstics Moderns, 585, pàg. 262, març 2005
  12. JEC 2004, Plàstics Moderns, 577, pàg 14, juliol 2004
  13. Anàlisi de l'energia eòlica, Tecno Energia, 51, pàg. 26, juny 2006
  14. La Química i la seva percepció pública, Q i I, 560, pàg 14, setembre, 2005
  15. Química i Desenvolupament sostenible, Q i I, 564, pàg. 18, maig 2006
  16. La Química ha de ser prioritària en el VII Programa marc, Q i I, 565, p.

Treball presentat a les 18as Jornades de Materials Compostos / Plàstics Reforçats organitzades pel Centre Espanyol de Plàstics

Comentaris de l'article/notícia

Nou comentari

Atenció

Los comentarios son la opinión de los usuarios y no la del portal. No se admiten comentarios insultantes, racistas o contrarios a las leyes vigentes. No se publicarán comentarios que no tengan relación con la noticia/artículo, o que no cumplan con el Aviso legal y la Política de Protección de Datos.

Advertencias Legales e Información básica sobre Protección de Datos Personales:
Responsable del Tratamiento de sus datos Personales: Interempresas Media, S.L.U. Finalidades: Gestionar el contacto con Ud. Conservación: Conservaremos sus datos mientras dure la relación con Ud., seguidamente se guardarán, debidamente bloqueados. Derechos: Puede ejercer los derechos de acceso, rectificación, supresión y portabilidad y los de limitación u oposición al tratamiento, y contactar con el DPD por medio de lopd@interempresas.net. Si considera que el tratamiento no se ajusta a la normativa vigente, puede presentar una reclamación ante la AEPD.

Suscríbase a nuestra Newsletter - Ver ejemplo

Contrasenya

Marcar todos

Autorizo el envío de newsletters y avisos informativos personalizados de interempresas.net

Autorizo el envío de comunicaciones de terceros vía interempresas.net

He leído y acepto el Avís legal y la Política de protecció de dades

Responsable: Interempresas Media, S.L.U. Finalidades: Suscripción a nuestra(s) newsletter(s). Gestión de cuenta de usuario. Envío de emails relacionados con la misma o relativos a intereses similares o asociados.Conservación: mientras dure la relación con Ud., o mientras sea necesario para llevar a cabo las finalidades especificadasCesión: Los datos pueden cederse a otras empresas del grupo por motivos de gestión interna.Derechos: Acceso, rectificación, oposición, supresión, portabilidad, limitación del tratatamiento y decisiones automatizadas: contacte con nuestro DPD. Si considera que el tratamiento no se ajusta a la normativa vigente, puede presentar reclamación ante la AEPD. Más información: Política de protecció de dades

REVISTAS

VÍDEOS DESTACADOS

  • VOLLMER VHybrid 260

    VOLLMER VHybrid 260

TOP PRODUCTS

NEWSLETTERS

  • Newsletter Metal

    11/07/2024

  • Newsletter Metal

    09/07/2024

Enllaços destacats

AMB24Aspromec - Asociación de profesionales para la competitividad del mecanizadoNebext - Next Business Exhibitions, S.L. - Advanced Machine ToolsEasyfairs Iberia - MetalMadrid

ÚLTIMAS NOTICIAS

Empreses destacades

OPINIÓN

OTRAS SECCIONES

Serveis