Notícies Info Notícies

Aquest article ha estat escrit originalment en castellà. L'hem traduït automàticament per a la vostra comoditat. Tot i que hem fet esforços raonables per a aconseguir una traducció precisa, cap traducció automática és perfecta ni tampoc pretén substituir-ne una d'humana. El text original de l'article en castellà podeu veure'l a El Instituto de Máquina Herramienta: las personas primero

L'Institut de Màquina Eina: les persones primer

01/02/2002
L'Institut de Màquina Eina, d'ara endavant IMH, inicia la seva marxa el 1986 com el projecte d'un grup de professors del Centre Públic de FP Elgoibar ELHI que, després de múltiples vicissituds, és recolzat per empreses i institucions del País Basc, com a resposta a la amenaça de desaparició dels estudis de metall a Elgoibar.
Joxean Egaña, director de l'IMH
Joxean Egaña, director de l'IMH
 
Per paradoxes de la planificació educativa, el Centre de Formació Professional estava abocat a tancar la seva especialitat de metall en un àrea de forta implantació de fabricants de màquines-eina i subcontractistes de la indústria automotriz.
Aquest fet va mobilitzar als seus directius i els va animar a definir un projecte que contemplava, com a element més significatiu, ser contrastat amb les empreses de l'entorn, de manera que s'enriquís amb les seves aportacions. El projecte va cobrar vida pròpia amb la participació de les empreses, institucions públiques i agents socials.
La comissió gestora del projecte integrada per empreses, institucions i sindicats, i l'adreça de l'Institut de Formació Professional d'Elgoibar va definir un objectiu i unes estratègies, plasmats en l'escriptura fundacional. La comissió opto per la figura jurídica de Fundació. Constituïda aquesta el 21.12.89, el seu objecte o fi última és atendre al desenvolupament de la Formació Professional mitjançant la creació i sosteniment de l'Institut de Màquina eina, els objectius de la qual es detallen en el requadre adjunt.
 
Imagen
Des de la seva constitució, l'òrgan màxim de govern de l'IMH és el Patronat, la composició està formada per representants de les institucions següents:
  • President: Associació de Fabricants de Màquina-Eina (AFM)
  • Secretari: Alcalde de l'Ajuntament d'Elgoibar.
  • Vocals: Adegi, Departament Educació del Govern Basc, Departament d'Economia de la Diputació Foral de Guipúscoa, Grup Danobat, Grup Goratu, sindicats, entitats financeres
Hem d'apuntar que, al setembre de 1991, el IMH va iniciar la seva activitat en instal lacions de nova planta, i que els anys 1992 i 1993 els esforços es van centrar en generar activitat i procurar l'autofinançament del centre.
Influenciat directament per les vicissituds viscudes pel sector industrial basc, l'any 1994 l'IMH va abordar una profunda reflexió estratègica. Aquest any suposava la sortida definitiva del túnel de la crisi per a nombroses petites i mitges empreses i la consolidació de l'IMH. Amb l'ajuda d'una consultoria experta en prospectiva, estableix el calendari d'actuació que donarà lloc al Pla Estratègic aprovat el 24/04/95 amb una vigència inicial de 1995-2005.
 
Vista aèria de les instal·lacions de l'IMH...
Vista aèria de les instal·lacions de l'IMH. A baix a la dreta pugues
observar-se el caseriu que alberga el Museu De Màquina-Eina
 
Amb la reflexió estratègica es buscava guanyar perspectiva en un entorn canviant. Per això, l'equip directiu va sol·licitar la concurrència de l'empresa assessora i de persones significatives que, pertanyents a institucions públiques i privades o fins i tot a títol particular, havien participat en algun moment de la gènesi i posada en marxa de l'IMH. Un resum dels participants és recollit en el requadre corresponent. El 1998 es defineixen la Missió i els Valors que s'han de tenir en compte en els successius Plans de Gestió.

Missió:

Activar l'aprenentatge de per vida per a preparar persones per al tercer mil·lenni.
Viure l'aprenentatge com una aventura i així activar els ressorts necessaris perquè els alumnes aprenguin a aprendre i comprenguin que és un procés que dura tota la vida. Ja que :
  • L'alumnat no és una gravadora sinó un explorador.
  • L'alumnat ha de ser el protagonista de la seva pròpia formació.
  • El professorat no és expert en tot sinó facilitador de l'aprenentatge.
Potenciant l'aprenentatge continu, el IMH treballa sobre la base de la gestió del coneixement de les persones per dotar-los d'una qualificació d'acord amb les noves tecnologies
Contribuir al dinamisme i innovació de les empreses i centres educatius tècnics.
Tot això a través de la formació, difusió tecnològica i serveis parar satisfer necessitats i expectatives dels nostres clients.
Adaptació al canvi que permeti afrontar els reptes plantejats.

Valors:

Es vol ser model de referència aplicant els principis ètics i valors següents.
Els valors de l'IMH reflecteixen la nostra orientació a la qualitat total:
  • Millora contínua: Creiem que tot el que fem cada dia pot i haver de ser millorat en una cerca incessant de l'excel·lència en les nostres actuacions per servir cada vegada millor als nostres clients on reconeixem que l'autocomplaença suposa declivi.
  • Innovació i creativitat: Considerem que hem de transformar el present mitjançant la creació d'un entorn fèrtil de treball en el qual es desenvolupin, de forma natural, idees i projectes innovadors.
  • Cultura pròpia: Afirmem que serem capaços de crear una “cultura d'escola” pròpia, basada en la llibertat i autonomia de les persones, i que faciliti un desenvolupament integral i harmoniós de les persones per afrontar adequadament els reptes del treball i de la vida.
  • Lideratge: Creiem que hem d'esforçar-nos per ser capdavanters en tot el que fem per complir els compromisos que hem contret amb els nostres clients, en particular, i de la societat en general, i d'aquesta forma convertim en un model de referència permanent.
  • Servei: Creiem que estem al servei del progrés social i humà, promovent la formació de les persones i prestant un suport tècnic a les empreses, al propi sistema educatiu i a la societat en general.
  • Cooperació: Considerem que les nostres accions han d'estar basades en el treball en equip entre iguals, de forma coordinada i compartida en tots els membres que integren la nostra comunitat (institucions públiques, empreses, sindicats, professionals, pares/mares i alumnes/as).
  • Modelo de gestió: Creiem que la nostra organització ha de tenir una gestió eficaç i unitària, que ens permeti actuar amb capacitat de maniobra per afrontar els nostres reptes presents i futurs.
  • Aprenentatge: Creiem que som les persones el factor fonamental per al desenvolupament de la nostra organització, per la qual cosa hem de crear i mantenir un ambient de treball que afavoreixi la comunicació i l'aprenentatge continu.
  • Confiança: Creiem en un sistema de relacions basat en la confiança i el suport mutu, on ens deixem avaluar pels nostres clients, respectem les opinions dels altres i compartim la informació disponible.
A més d'un sistema, el IMH és un model de transformació i innovació en què els més importants som les persones

Activitat i processos clau:

L'IMH és un centre de formació i innovació tecnològica al servei de la indústria i de la comunitat, l'activitat se centra en la formació del nou professional que necessita el sector de fabricants de màquines eina i el dels seus usuaris. D'aquesta manera, el IMH, potenciant l'aprenentatge continu, treballa sobre la base de la gestió del coneixement de les persones per dotar-los d'una qualificació d'acord amb les noves tecnologies, amb la finalitat d'aportar al món de l'empresa un capital humà preparat i innovador.
L'IMH d'Elgoibar és un sistema formatiu en què aquells nois i noies que hagin cursat el batxillerat poden incorporar-se a realitzar cicles formatius o estudis superiors de gestió. A més, els que hagin superat un cicle de grau superior tenen la possibilitat d'accedir als estudis d'Enginyeria d'Empresa en Alternança. D'altra banda, els treballadors que desitgin formar-se i actualitzar els seus coneixements compten a les nostres aules i tallers amb un catàleg de cursos que els permetrà definir la seva formació d'una manera personalitzada.
En 10 anys, la relació amb l'empresa ha permès que 1.000 alumnes s'hagin incorporat al món laboral, més de 5.000 treballadors s'hagin reciclat i s'hagi col·laborat en plans de formació amb més de 500 empreses
Aquest centre ofereix a l'empresa la possibilitat de gestionar la seva formació d'una manera estructurada, atenent, en primer lloc, a l'anàlisi de les necessitats, per passar a continuació a l'anàlisi dels continguts, la impartició dels ensenyaments i el seguiment, per a finalitzar amb l'anàlisi d'impacte.
A més d'un sistema, el IMH és un model de transformació i innovació en què els més importants som les persones. En definitiva, els representants de les empreses, alumnes de formació inicial i contínua, els professors i el personal de suport són els que fan possible que el IMH respongui a les competències que les nostres empreses demanen.
Al llarg d'aquests 10 anys, la relació amb l'empresa ha permès que mil alumnes s'hagin incorporat al món laboral, més de cinc mil treballadors s'hagin reciclat i hem col·laborat en plans de formació amb més de 500 empreses. Aquesta és la nostra principal contribució al desenvolupament del Baix Deba i d'Elgoibar com a líder en la fabricació de màquines eina. Finalment, el IMH és un model de qualitat i futur, que compta amb l'ISO 9000 des de 1997 i que, l'any passat, va rebre la Q de plata a l'aplicació del model europeu de gestió de EFQM.

Formació professional inicial:

La formació professional inicial representa per al IMH l'activitat més arrelada. Des de la seva posada en marxa, aquest centre s'ha situat en l'avantguarda de la implantació dels nous models de Formació Professional, i pioner en l'aplicació, el 1989, dels mòduls experimentals i, el 1996, dels cicles formatius. Destaca l'ampliació de l'oferta dels models lingüístics A i D (castellà i euskara) per al 2000, fet que dobla les places d'estudi i permet incrementar la disponibilitat de tècnics especialitzats al sector, tan demandats en l'actualitat.

L'Enginyeria d'Empresa en Alternança de l'IMH és un nou model d'estudis superiors d'Enginyeria
L'IMH és un centre públic que ofereix als seus alumnes els següents cicles formatius:
  • Cicles Formatius de Grau Superior (Models A i D)
  • Desenvolupo de Projectes Mecànics
  • Producció per Mecanitzat
  • Manteniment d'Equip Industrial
Requisits d'accés: Batxillerat LOGSE, BTI, COU, FP2 o prova a realitzar pel Departament d'Educació del Govern Basc
  • Cicles Formatius de Grau Mitjà (Models A i D)
  • Mecanitzat
Requisits d'accés: ESO, 2n REM, 2n BUP, FP1 o prova a realitzar pel Departament d'Educació del Govern Basc.
Aquests cicles formatius tenen una durada de 2.000 hores. Aproximadament el 20% de la formació es realitza en empreses. Hi ha la possibilitat de realitzar intercanvis amb centres educatius europeus.
En acabar un cicle formatiu de grau superior, l'alumne pot continuar formant-se en qualsevol estudi superior universitari. Hi ha una Borsa de Treball amb els alumnes que han finalitzat el cicle, que facilita la inserció en el mercat laboral.
Inserció Laboral:
El 80% dels alumnes s'integra en el mercat laboral mentre que el 20% restant decideix continuar endavant amb la seva formació, la major part d'ells en el camp de l'Enginyeria d'Empresa en Alternança.
Amb un 100% d'inserció dels alumnes, cal destacar que el 67% dels mateixos continuen treballant en l'empresa en la qual han realitzat les pràctiques.
Presència de la Dona:
En el curs 2000-01, la participació de la dona en l'alumnat se situa en el 7,8%, amb 20 alumnes matriculades sobre un total de 256 noves inscripcions.

Formació contínua:

La formació contínua sorgeix en el IMH per tal de respondre a les necessitats de les empreses. Per tal de mantenir-se al dia i respondre a les exigències del món empresarial, el IMH compta amb els millors professionals, aplicant en tot moment les noves tecnologies a l'ensenyament i adequant-se a la necessitat concreta no només de cada empresa, sinó de cada un dels departaments que la formen.
Aquest objectiu es materialitza en dues grans àrees: la Formació Ocupacional i la Formació de Professionals en actiu. Aquesta oferta de formació contínua, desenvolupada en col laboració amb diferents entitats i institucions, compta amb diferents programes formatius dissenyats per atendre tant les necessitats dels treballadors en actiu com a aquells que es troben en situació d'atur.
Formació adreçada a treballadors en actiu:
  • Hobetuz / Sistema de Qualificacions Professionals del Govern Basc.
  • Forcem
  • Formació Dirigida a l'Actualització de les Persones a les Noves Tecnologies
  • Diputació Foral de Guipúscoa
  • Egailan
  • Formació Dirigida a Aturats
  • Departament de Treball del Govern Basc
  • Inem
  • Desenvolupo Directiu: dirigit a comandaments intermedis i a directius d'empresa
  • SPRI
Els programes de Formació Contínua impartits pel IMH abasten les següents àrees de coneixement: Disseny - Qualitat - Automatització - Producció - Manteniment i Muntatge d'Equip Especial - Metrologia i Metal · lografia - Informàtica - Innovació i Desenvolupament Directiu -

Enginyeria en Alternança:

L'Enginyeria d'Empresa en Alternança de l'IMH és un nou model d'estudis superiors d'Enginyeria. L'objectiu d'aquest programa és formar enginyers d'empresa integrats en la indústria, amb una sòlida cultura empresarial i amb capacitat d'assumir responsabilitats en àrees tècniques i de gestió.
Característiques bàsiques:
  • Es parteix fonamentalment de joves titulats en Formació Professional.
  • La formació es desenvolupa al llarg de 3 anys en alternança. Un total de 5.266 hores de formació, distribuïdes al 50% en l'IMH i en l'empresa
  • Els alumnes són treballadors de les empreses amb caràcter general (mitja jornada).
  • El període de formació inclou l'estada en una empresa estrangera, afí al Projecte Professional de l'alumne.
  • L'equip de formadors està integrat en gran part per professionals externs, especialistes procedents de les empreses.
  • El nombre màxim d'alumnes és de 30 per grup
L'IMH compta amb la ISO 9000 des de 1997, i el 2001 va rebre la Q de plata a l'aplicació del model europeu de gestió EFQM
La formació inicial impartida al IMH i els cicles formatius són de titularitat pública, i depenen del Departament d'Educació del Govern Basc, el qual assumeix els recursos necessaris perquè es realitzin, i la formació contínua, els serveis a empreses i l'enginyeria en alternança depenen exclusivament de la Fundació, gestionant ella els recursos necessaris necessaris.

Nous reptes - el IMH virtual:

En el nostre continu compromís per millorar la capacitació dels professionals del sector de la Màquina Eina, el IMH inaugurarà l'any 2001 el seu Centre de Formació Distribuïda. Es tracta d'un sistema de formació semipresencial (Internet-institut) basat en el treball en equip de professionals d'aquests interessos, tutoritzat i dinamitzat per experts en cada material i amb els recursos didàctics més adequats per garantir un aprenentatge significatiu.
En definitiva, ens trobem davant d'un centre virtual preparat per ajudar les empreses del sector en el disseny i desenvolupament de formació "a la carta", ajustada a les necessitats específiques i disponible de manera ràpida.

Una mirada al passat: el Museu de Màquina-Eina

Des de principis del segle XX, Elgoibar i la seva àrea d'influència són coneguts en els mercats internacionals gràcies a la iniciativa de les seves empreses. L'IMH ha volgut retre un homenatge a tots els treballadors i empresaris que han portat a aquesta petita localitat a ser un referent en la fabricació de màquines-eina creant un museu en el qual es recull una part important de la història d'aquesta puixant industrialització. El museu té una superfície útil de 400 m2. Compta amb una nau central i dues espaioses naus laterals en les quals es poden admirar més de 60 peces (fresadores universals, torns paral·lels, limadoras, trepants ,...), totes elles fabricades pels pioners de la màquina-eina a Elgoibar.

El museu està obert al públic i pot ser visitat per col·legis i viatges d'empresa concertant una cita prèvia en l'IMH.

Imagen
foto

Empreses o entitats relacionades

Asociación Española de Fabricantes de Máquinas-herramienta, Accesorios, Componentes y Herramientas, AFM
Danobat, S.Coop.
Fundación Museo de Máquina-Herramienta
Imh - Instituto Máquina Herramienta

Suscríbase a nuestra Newsletter - Ver ejemplo

Contrasenya

Marcar todos

Autorizo el envío de newsletters y avisos informativos personalizados de interempresas.net

Autorizo el envío de comunicaciones de terceros vía interempresas.net

He leído y acepto el Avís legal y la Política de protecció de dades

Responsable: Interempresas Media, S.L.U. Finalidades: Suscripción a nuestra(s) newsletter(s). Gestión de cuenta de usuario. Envío de emails relacionados con la misma o relativos a intereses similares o asociados.Conservación: mientras dure la relación con Ud., o mientras sea necesario para llevar a cabo las finalidades especificadasCesión: Los datos pueden cederse a otras empresas del grupo por motivos de gestión interna.Derechos: Acceso, rectificación, oposición, supresión, portabilidad, limitación del tratatamiento y decisiones automatizadas: contacte con nuestro DPD. Si considera que el tratamiento no se ajusta a la normativa vigente, puede presentar reclamación ante la AEPD. Más información: Política de protecció de dades

REVISTAS

VÍDEOS DESTACADOS

  • 30 Years of EcoCut! Next Level Multifunctional Machining

    30 Years of EcoCut! Next Level Multifunctional Machining

  • Loroch TWIN 860

    Loroch TWIN 860

TOP PRODUCTS

NEWSLETTERS

  • Newsletter Metal

    17/10/2024

  • Newsletter Metal

    15/10/2024

Enllaços destacats

Nebext - Next Business Exhibitions, S.L. - Advanced Machine ToolsFundación FicobaIndustry LIVEEasyfairs Iberia - MetalMadridAspromec - Asociación de profesionales para la competitividad del mecanizado

ÚLTIMAS NOTICIAS

Empreses destacades

OPINIÓN

OTRAS SECCIONES

Serveis