Notícies Info Notícies

Aquest article ha estat escrit originalment en castellà. L'hem traduït automàticament per a la vostra comoditat. Tot i que hem fet esforços raonables per a aconseguir una traducció precisa, cap traducció automática és perfecta ni tampoc pretén substituir-ne una d'humana. El text original de l'article en castellà podeu veure'l a Fagor Automation inaugura sus nuevas instalaciones de optoeléctronica
En elles es produeix el vidre gravat i es fabriquen els encoders lineals i rotatius per als sistemes d'automatització i control

Fagor Automation inaugura les seves noves instal·lacions d'optoelectrònica

Redacció MU13/03/2007
Fagor Automation ha inaugurat oficialment les seves noves instal·lacions tecnològiques d'optoelectrònica, en un acte presidit pel Lehendakari del Govern Basc, Juan José Ibarretxe, i pel president del Consell General de l'MCC, Jesús Catania. En aquestes instal·lacions es produeix el vidre gravat que és utilitzat en els sistemes de captació o encoders i es fabriquen els encoders lineals i rotatius per als sistemes d'automatització i control. El complex comprèn també un Centre Logístic Automatitzat i Robotitzat, al servei de les tres plantes productives de Fagor Automation a Mondragón, Usurbil i Eskoriatza.
Imagen
La inversió, comprenent edificis i equipament productiu, ha ascendit a 15 milions d'euros que, pel seu caràcter altament innovador, s'ha beneficiat d'ajuts de la Diputació de Guipúscoa, del Centre per al Desenvolupament Tecnològic i Industrial (CDTI), del Govern Basc , de l'Administració Central i de l'MCC. Històricament, la innovació ha constituït un element diferencial de Fagor Automation , a la qual ha destinat entre el 10 i el 12 per cent de les seves vendes, ocupant actualment al 21 per cent de la plantilla total.

Fagor Automation, que va complir el passat any el seu 25 aniversari, és l'única empresa nacional dedicada al desenvolupament i fabricació de productes d'automatització i control de maquinària, principalment per al sector de màquina-eina, sent el segon fabricant en l'àmbit mundial de dispositius optolectrónicos de mesura, 5 º en sistemes de control numèric i líder del seu sector a Espanya. Aquest exercici preveu facturar 65 milions d'euros, un 18 per cent més que el 2005, dels quals el 80 per cent corresponen a vendes internacionals, dirigides principalment a la Xina, Taiwan, Brasil, Estats Units, Itàlia i Alemanya.

Descripció de les instal·lacions de la planta de gravació de vidre per encoders

Té caràcter estratègic, ja que s'hi produeix el vidre gravat que després és utilitzat en la fabricació dels Sistemes de Captació de Posició o encoders. La tecnologia i l'equipament han estat desenvolupats pel propi Fagor Automation, en col·laboració amb empreses i universitats de primera línia, tant nacionals com estrangeres.

El resultat són unes instal·lacions del màxim nivell en l'àmbit del mesurament industrial, que permeten fabricar productes d'altíssima precisió (fins +500 nanòmetres, el que equival a 2.000 vegades menys que un mil·límetre). Una precisió nanomètrica que només aconsegueixen en aquest camp dues empreses del Japó i Alemanya. Abans de desenvolupar la seva pròpia tecnologia, Fagor Automation depenia de proveïdors externs, per obtenir el vidre gravat que incorpora en els Encòders o sistemes de captació.

Aquests Encòders són els que, mitjançant senyals elèctrics, s'encarreguen de transmetre el posicionament exacte d'un procés, que va reflectint-se en les pantalles dels Controls Numèrics i Visualitzadors de Cotes, els quals d'acord amb el senyal de posició rebuda, governen de manera automàtica les màquines-eina.

Aquesta tecnologia de precisió òptica s'aplica igualment en altres sectors avançats vinculats amb la metrologia, com són els equipaments mèdics d'alt nivell, aparells per al seguiment de satèl lits etc. Pel que el domini d'aquesta tecnologia, dota Fagor Automation d'un important "saber fer" a l'hora d'oferir productes en nous negocis.

El procés de gravació del vidre comprèn les següents fases: preparació del vidre, deposició de crom, deposició de resina, exposició a la llum i revelat. L'equipament utilitzat inclou dipòsits de buit, dipòsits de banys de neteja, resina, forns d'assecat etc., Màquines de preparació per al revelat i dipòsits de revelat.

El sofisticat nivell de control i precisió del procés, exigeix comptar amb un edifici que estigui protegit al màxim d'interferències internes i externes. Per minimitzar els efectes en l'estabilitat mecànica, sobretot pel que fa a vibracions, la maquinària del procés s'emplaça sobre un sòl flotant que l'aïlla de tota pertorbació exterior.

També es requereix una tèrmica de fins a +0,01 º C, neteja amb sales blanques i equips treballant a classe 100, control d'humitat i pressió de l'entorn de treball. Tot això garantit per un sistema computeritzat que controla totes aquestes variables.

Noves instal·lacions de Fagor Automation en Eskoriatza (Guipúscoa)
Noves instal·lacions de Fagor Automation en Eskoriatza (Guipúscoa)

Planta productiva de sistemes de captació

Zona de preparació per a la gravació del vidre
Zona de preparació per a la gravació del vidre
Aquesta nova instal lació productiva disposa de diferents tipus de sales, en funció de les condicions de temperatura, humitat, pressió etc. S'ha dissenyat com un conjunt envoltant de sales blanques, de menor a major grau de neteja, amb un sistema de rescloses i quarts amb pressió positiva, que permet assolir de manera progressiva un control de temperatura de fins +0,1 º C a les zones més exigents.

L'espai productiu comprèn un taller mecànic i un altre electrònic. En el mecànic es mecanitzen els caps lectores dels encoders, els perfils d'alumini que protegeixen el vidre gravat i altres processos previs a l'acoblament. Al taller electrònic es munten els components dels caps lectores, que s'ajusten en bancades computeritzades i es verifiquen individualment. Totes les seccions optoelectròniques estan equipades amb sòl dissipatiu, que garanteix la no-generació de càrregues electrostàtiques.

Després, es munten les caps lectors amb les regles (que són el resultat d'integrar el vidre gravat en el perfil d'alumini), procedents del taller mecànic i es testeja el conjunt. Finalment, es grava la corresponent gràfica de control de precisió que es lliura al client juntament amb cada encóder o sistema de captació.

Sala d'ajust de senyals del cap
Sala d'ajust de senyals del cap

Centre logístic automatitzat

El centre logístic té dues funcions establertes: com a magatzem de producte acabat i com a magatzem de matèria primera. El producte acabat està disposat en caixes i palets amb el seu corresponent codi de barres amb el qual s'identifica el contingut. La distribució en magatzem es realitza mitjançant uns robots transelevadors que distribueixen el material obeint a una sèrie d'algorismes.

Tot el procés està automatitzat i el gestiona un programari específic, integrat en el sistema global de l'empresa.

Imagen
Una vista del centre logístic automatitzat.

Ressenya històrica de Fagor Automation

Fagor Automation inicia la seva activitat el 1971 dins de l'àrea electrònica del GrupoFagor. El 1980 aconsegueix la seva autonomia com a Cooperativa independent amb el nom de Aurki, adoptant el 1990 la seva actual denominació de Fagor Automation. És l'única empresa nacional dedicada al desenvolupament i fabricació de productes per a l'automatització i control de maquinària, principalment en el sector de Màquina-Eina.

Fagor Automation ha assignat sempre un paper clau a la Investigació i Desenvolupament (R + D), a la qual ha dedicat històricament un elevat percentatge de les seves vendes (10/12 per cent), fins i tot en els anys més durs de la crisi de principis dels noranta. Actualment, unes 90 persones, un 21 per cent de la seva plantilla de Mondragón-Eskoriatza-Usurbil, es dedica a tasques d'R + D i d'elles més de 50 ho fan en desenvolupaments de futur.

En els productes que fabrica Fagor Automation s'integren diverses tecnologies pròpies, entre les quals cal destacar: programari de control en temps real, maquinari analògic, digital i potència, disseny de Circuits Integrats específics: ASICs, regulació analògica i digital, disseny, desenvolupament de sistemes multiprocessadors de 16/32 Bits, optoelectrònica, programari de simulació 3D, fotolitografia.

Empreses o entitats relacionades

Centro para el Desarrollo Tecnológico Industrial
Fagor Automation, S.Coop.

Suscríbase a nuestra Newsletter - Ver ejemplo

Contrasenya

Marcar todos

Autorizo el envío de newsletters y avisos informativos personalizados de interempresas.net

Autorizo el envío de comunicaciones de terceros vía interempresas.net

He leído y acepto el Avís legal y la Política de protecció de dades

Responsable: Interempresas Media, S.L.U. Finalidades: Suscripción a nuestra(s) newsletter(s). Gestión de cuenta de usuario. Envío de emails relacionados con la misma o relativos a intereses similares o asociados.Conservación: mientras dure la relación con Ud., o mientras sea necesario para llevar a cabo las finalidades especificadasCesión: Los datos pueden cederse a otras empresas del grupo por motivos de gestión interna.Derechos: Acceso, rectificación, oposición, supresión, portabilidad, limitación del tratatamiento y decisiones automatizadas: contacte con nuestro DPD. Si considera que el tratamiento no se ajusta a la normativa vigente, puede presentar reclamación ante la AEPD. Más información: Política de protecció de dades

REVISTAS

VÍDEOS DESTACADOS

  • VOLLMER VHybrid 260

    VOLLMER VHybrid 260

  • MonoThread – SFSE y SGF: Roscado con precisión

    MonoThread – SFSE y SGF: Roscado con precisión

TOP PRODUCTS

NEWSLETTERS

  • Newsletter Metal

    05/09/2024

  • Newsletter Metal

    03/09/2024

Enllaços destacats

Industry LIVEFundación FicobaEasyfairs Iberia - MetalMadridAspromec - Asociación de profesionales para la competitividad del mecanizadoAMB24Nebext - Next Business Exhibitions, S.L. - Advanced Machine Tools

ÚLTIMAS NOTICIAS

Empreses destacades

OPINIÓN

OTRAS SECCIONES

Serveis