Info

Aquest article ha estat escrit originalment en castellà. L'hem traduït automàticament per a la vostra comoditat. Tot i que hem fet esforços raonables per a aconseguir una traducció precisa, cap traducció automática és perfecta ni tampoc pretén substituir-ne una d'humana. El text original de l'article en castellà podeu veure'l a Control de calidad en envases para cosmética
Etapes en la verificació de la funcionalitat d'un envàs

Control de qualitat en envasos per a cosmètica

Pedro Melgarejo, responsable d'Envasos de Aimplas

28/05/2014
És necessari distingir entre els controls de qualitat que mesuren paràmetres del producte cosmètic i els que mesuren paràmetres de l'envàs. En funció de les característiques del producte a envasar, el tipus d'envàs seleccionat i requeriments de l'aplicació és necessari seleccionar que propietats de l'envàs poden ser crítiques, dur a terme controls periòdics per garantir la qualitat i seguretat del producte envasat.

El primer pas en la verificació de la funcionalitat d'un envàs és definir el tipus d'envàs i forma d'ús (pulverizador, ampolla, tub, etc). Posteriorment és necessari definir material d'envàs relacionant-ho amb el producte a contenir (Ex. per a ampolles transparents PET, PVC, PETG, PLA… per a ampolles no transparents HDPE, PP, PHA… per a flascons transparents PS, PETG, PC, SANT, PMMA…). Finalment cal determinar les propietats crítiques poden afectar a l'envàs o el producte.

Els factors que determinen l'estabilitat d'un cosmètic: químics (pH, electròlits i oxigen), físics (Tª, llum, gravetat), microbiològics (microorganismes i enzims). Posem com a exemple una loció hidratante. Quins factors influeixen en l'estabilitat del producte? Condicions d'emmagatzematge? Condicions de transport? Temps de contacte envasi-producte? PAO? Totes aquestes qüestions ens porten a pensar la importància de tenir en compte per exemple la interacció envasi-producte (recomanable en tots els envasos) estanqueïtat i fugides (recomanable en tots els envasos en els quals hi hagi tancaments o juntes) i resistència a l'impacte per caiguda (recomanable en tots els envasos).

En els assajos de compatibilitat química s'identifiquen problemes de funcionalitat en envàs o problemes en la qualitat del producte envasat causats...
En els assajos de compatibilitat química s'identifiquen problemes de funcionalitat en envàs o problemes en la qualitat del producte envasat causats per adsorció i absorció.

Marcar unes especificacions concretes per a cada propietat

És necessari marcar unes especificacions concretes per a cada propietat (dades històriques) que permetin definir criteris d'acceptació (fitxes tècniques, especificacions del client/proveïdor, dades històriques, legislació). Aspecte molt important per establir l'actitud dels envasos abans del seu ús, ja que una fallada d'aquests s'evidenciaria en el consumidor final, amb el consegüent dany de marca.

Assajos per al control de la qualitat

Els principals assajos que es realitzen sobre envasos destinats al sector cosmètic són aquells relacionats amb la interacció envasi-producte, les propietats mecàniques, òptiques, dimensionals i l'estanqueïtat i detecció de fugides. En la interacció envasi producte s'inclouen els assajos de permeabilitat, compatibilitat química, migració, assajos sensorials i transferència de massa (gasos) a través de l'envàs. La permeabilitat dels envasos és un factor crític en la conservació dels productes envasats. Habitualment, l'oxigen i el vapor d'aigua són dues dels factors que influeixen en l'estabilitat dels productes. L'elecció d'un material amb una menor permeabilitat al gas crític per a la degradació de l'aliment envasat permet millorar la durabilitat del mateix.

En els assajos de compatibilitat química s'identifiquen problemes de funcionalitat en envàs o problemes en la qualitat del producte envasat causats per adsorció (incorporació superficial de substància envasada a l'envàs) i absorció (incorporació de la substància envasada dins del polímer). Un altre tipus d'assaig aconsellable com a mesura de control del producte cosmètic és la migració, Pas de components (monòmers, oligómeros, additius, etc.) des de l'estructura de l'envàs al producte envasat. En aplicacions cosmètiques, la migració específica d'algunes substàncies pot causar toxicitat o al·lèrgies. Per determinar si l'envàs pot tenir alguna influència en les característiques organolépticas del producte (olor, color, etc.)és important realitzar assajos sensorials.

Les propietats mecàniques determinen en gran mesurada la funcionalitat de l'envàs i la seva capacitat per protegir el producte de possibles danys mecànics. Les propietats concretes a determinar dependran del tipus d'envàs que es tracti: ampolla (compressió, resistència a impacte per caiguda lliure) o film: tracció, resistència a l'esquinçat, coeficient de fregament, resistència a punción, resistència a impacte per caiguda de dard. Si el producte que es va a envasar es degrada per l'acció de la llum (en determinades longituds d'ona), serà necessari verificar la transmissió de la llum a través de l'envàs: propietats òptiques. És important determinar propietats dimensionals per a tot tipus d'envasos (film, cos buit, taps, safates). La normativa empleada és diferent en funció del tipus d'envàs i la precisió requerida. Quant a l'estanqueïtat i detecció de fugides, existeix una àmplia diversitat de mètodes en funció del tipus d'envàs, de la precisió requerida, de la destructividad o no de l'assaig, etc. Per a tipus d'envàs concrets, com per exemple, bombes dosificadores per a envàs, existeixen un altre tipus d'assajos específics: s'assagen dimensions, compatibilitat dels components, bec de força, nombre de cicles d'ús, estabilitat funcional de la bomba, força de torque i fugides en tancaments de bomba.

Empreses o entitats relacionades

AIMPLAS - Instituto Tecnológico del Plástico

Comentaris de l'article/notícia

Nou comentari

Atenció

Los comentarios son la opinión de los usuarios y no la del portal. No se admiten comentarios insultantes, racistas o contrarios a las leyes vigentes. No se publicarán comentarios que no tengan relación con la noticia/artículo, o que no cumplan con el Aviso legal y la Política de Protección de Datos.

Advertencias Legales e Información básica sobre Protección de Datos Personales:
Responsable del Tratamiento de sus datos Personales: Interempresas Media, S.L.U. Finalidades: Gestionar el contacto con Ud. Conservación: Conservaremos sus datos mientras dure la relación con Ud., seguidamente se guardarán, debidamente bloqueados. Derechos: Puede ejercer los derechos de acceso, rectificación, supresión y portabilidad y los de limitación u oposición al tratamiento, y contactar con el DPD por medio de lopd@interempresas.net. Si considera que el tratamiento no se ajusta a la normativa vigente, puede presentar una reclamación ante la AEPD.

Suscríbase a nuestra Newsletter - Ver ejemplo

Contrasenya

Marcar todos

Autorizo el envío de newsletters y avisos informativos personalizados de interempresas.net

Autorizo el envío de comunicaciones de terceros vía interempresas.net

He leído y acepto el Avís legal y la Política de protecció de dades

Responsable: Interempresas Media, S.L.U. Finalidades: Suscripción a nuestra(s) newsletter(s). Gestión de cuenta de usuario. Envío de emails relacionados con la misma o relativos a intereses similares o asociados.Conservación: mientras dure la relación con Ud., o mientras sea necesario para llevar a cabo las finalidades especificadasCesión: Los datos pueden cederse a otras empresas del grupo por motivos de gestión interna.Derechos: Acceso, rectificación, oposición, supresión, portabilidad, limitación del tratatamiento y decisiones automatizadas: contacte con nuestro DPD. Si considera que el tratamiento no se ajusta a la normativa vigente, puede presentar reclamación ante la AEPD. Más información: Política de protecció de dades

REVISTAS

VÍDEOS DESTACADOS

  • VOLLMER VHybrid 260

    VOLLMER VHybrid 260

TOP PRODUCTS

NEWSLETTERS

  • Newsletter Metal

    30/07/2024

  • Newsletter Metal

    29/07/2024

Enllaços destacats

Aspromec - Asociación de profesionales para la competitividad del mecanizadoEasyfairs Iberia - MetalMadridNebext - Next Business Exhibitions, S.L. - Advanced Machine Tools

ÚLTIMAS NOTICIAS

Empreses destacades

OPINIÓN

OTRAS SECCIONES

Serveis