Info

Aquest article ha estat escrit originalment en castellà. L'hem traduït automàticament per a la vostra comoditat. Tot i que hem fet esforços raonables per a aconseguir una traducció precisa, cap traducció automática és perfecta ni tampoc pretén substituir-ne una d'humana. El text original de l'article en castellà podeu veure'l a Envase alimentario a partir de PLA obtenido mediante extrusión reactiva usando energías alternativas
El projecte InnoREX desenvolupa una nova tecnologia per produir PLA que millori l'homogeneïtat de la producció i exclogui l'ús de catalitzadors metàl·lics

Envàs alimentari a partir de PLA obtingut mitjançant extrusió reactiva usant energies alternatives

Carolina Losada. Departament d'Injecció d'Aimplas (Institut Tecnològic del Plàstic) closada@aimplas.es

12/05/2014
La demanda de biopolímers està creixent ràpidament. No obstant això, alguns dels processos de polimerització de bioplásticos requereixen de l'ús de catalitzadors metàl·lics que en quedar retinguts en la matriu dificulten posteriors processos de compostatge i valorització del mateix.

Per reduir aquests problemes, el Institut Tecnològic del Plàstic (Aimplas), juntament amb altres onze socis europeus (empreses i centres tecnològics), ha engegat el projecte InnoREX “Continuous, highly precisi, metall-free polymerisation of PLA using alternative energies for reaction extrusion” de 42 mesos de durada, finançat amb fons del Setè Programa Marco (FP7/2007-2013) baix contracte no. 309802.

Imagen

En el projecte InnoREX s'està desenvolupant una nova tecnologia per a la producció de PLA que, entre altres beneficis, millori l'homogeneïtat de la producció i exclogui l'ús de catalitzadors metàl·lics. Fins ara, els catalitzadors que contenen metall (típicament: tin (II) 2-ethylhexanoate) s'han utilitzat per millorar la velocitat de polimerització de lactonas, però la seva substitució per catalitzadors orgànics podria obrir nous aplicacions a aquests biopolímers.

Per aconseguir aquest objectiu, s'està desenvolupant un concepte nou de reactor en continu (extrusió reactiva) usant energies alternatives d'alt poder energètic (Microones, ultrasons, laser…). A més, s'està investigant en la substitució dels catalitzadors que contenen metalls per alternatius orgànics, fent així el procés i el producte més segur per al medi ambient.

Gràcies a la incorporació d'un viscosímetre en línia en l'extrusora, es pot mesurar la viscositat del material i modificar-la o corregir-la durant el procés de producció amb la finalitat d'obtenir un grau de polimeración del PLA adequat a les necessitats del fabricant de l'envàs.

Com s'ha comentat, a la utilització d'una tecnologia d'extrusió reactiva també s'afegirà l'ocupació d'energies alternatives a les convencionals com és el cas del làser, les microones i els ultrasons. L'aplicació d'aquest tipus d'energies, milloraran la cinètica de la reacció, augmentant l'activitat del catalitzador i garantint aconseguir un PLA amb un alt pes molecular, tenint en compte el temps de residència limitat que es tenen en extrusores de doble claveguera co-rotatives.

De forma paral·lela, el projecte inclou la realització de tota una anàlisi del cicle de vida de l'envàs, on s'estudiaran tots dos processos (actual i el desenvolupat en InnoREX) des de la procedència de la matèria primera fins al final d'ús de l'aplicació on es processi el nou PLA.

Per poder demostrar la procesabilidad del PLA desenvolupat en projecte InnoREX, es va a estudiar tant la modificació de les seves propietats mitjançant l'ús de diferents additius per aconseguir ser processat per diverses tecnologies de modelo (extrusió i injecció principalment). Per a això, un dels socis, Tallers Pohuer, conjuntament amb Aimplas estan treballant en la definició d'un envàs monocapa de paret fina destinat al sector d'alimentació, amb el qual es processarà el PLA obtingut en el projecte, i així poder comparar les seves propietats finals amb les quals es podrien obtenir amb un envàs fabricat amb PLA obtingut per processos convencionals.

Per ampliar informació del projecte InnoREX, contactar amb Carolina Losada (closada@aimplas.es) o web www.innnorex.eu

Empreses o entitats relacionades

AIMPLAS - Instituto Tecnológico del Plástico

Comentaris de l'article/notícia

Nou comentari

Atenció

Los comentarios son la opinión de los usuarios y no la del portal. No se admiten comentarios insultantes, racistas o contrarios a las leyes vigentes. No se publicarán comentarios que no tengan relación con la noticia/artículo, o que no cumplan con el Aviso legal y la Política de Protección de Datos.

Advertencias Legales e Información básica sobre Protección de Datos Personales:
Responsable del Tratamiento de sus datos Personales: Interempresas Media, S.L.U. Finalidades: Gestionar el contacto con Ud. Conservación: Conservaremos sus datos mientras dure la relación con Ud., seguidamente se guardarán, debidamente bloqueados. Derechos: Puede ejercer los derechos de acceso, rectificación, supresión y portabilidad y los de limitación u oposición al tratamiento, y contactar con el DPD por medio de lopd@interempresas.net. Si considera que el tratamiento no se ajusta a la normativa vigente, puede presentar una reclamación ante la AEPD.

Suscríbase a nuestra Newsletter - Ver ejemplo

Contrasenya

Marcar todos

Autorizo el envío de newsletters y avisos informativos personalizados de interempresas.net

Autorizo el envío de comunicaciones de terceros vía interempresas.net

He leído y acepto el Avís legal y la Política de protecció de dades

Responsable: Interempresas Media, S.L.U. Finalidades: Suscripción a nuestra(s) newsletter(s). Gestión de cuenta de usuario. Envío de emails relacionados con la misma o relativos a intereses similares o asociados.Conservación: mientras dure la relación con Ud., o mientras sea necesario para llevar a cabo las finalidades especificadasCesión: Los datos pueden cederse a otras empresas del grupo por motivos de gestión interna.Derechos: Acceso, rectificación, oposición, supresión, portabilidad, limitación del tratatamiento y decisiones automatizadas: contacte con nuestro DPD. Si considera que el tratamiento no se ajusta a la normativa vigente, puede presentar reclamación ante la AEPD. Más información: Política de protecció de dades

REVISTAS

VÍDEOS DESTACADOS

  • 30 Years of EcoCut! Next Level Multifunctional Machining

    30 Years of EcoCut! Next Level Multifunctional Machining

  • Loroch TWIN 860

    Loroch TWIN 860

TOP PRODUCTS

NEWSLETTERS

  • Newsletter Metal

    14/10/2024

  • Newsletter Metal

    10/10/2024

Enllaços destacats

Fundación FicobaAspromec - Asociación de profesionales para la competitividad del mecanizadoNebext - Next Business Exhibitions, S.L. - Advanced Machine ToolsIndustry LIVEEasyfairs Iberia - MetalMadrid

ÚLTIMAS NOTICIAS

Empreses destacades

OPINIÓN

OTRAS SECCIONES

Serveis