Notícies Info Notícies

Aquest article ha estat escrit originalment en castellà. L'hem traduït automàticament per a la vostra comoditat. Tot i que hem fet esforços raonables per a aconseguir una traducció precisa, cap traducció automática és perfecta ni tampoc pretén substituir-ne una d'humana. El text original de l'article en castellà podeu veure'l a La automoción pide más flexibilidad

L'automoció demana més flexibilitat

Marta Torres01/12/2002
Més flexibilitat, més investigació i desenvolupament, i un menor cost laboral són condicions que ajudarien a assegurar el futur de la indústria de l'automoció a Espanya, segons un estudi elaborat pel professor Pedro Nueno (IESE) encarregat pel Ministeri de Ciència i Tecnologia . Aquest estudi s'ha presentat a la indústria durant el XVII Trobada d'Empresaris de l'Automoció que ha tingut lloc al campus de l'IESE de Barcelona els dies 20 i 21 de novembre.
Imagen
L'estudi, a partir del qual s'elaborarà un llibre blanc, conclou que el sector de l'automoció té una gran importància per a Espanya i destaca que hi ha fàbriques espanyoles entre les més competitives del món. No obstant això, assenyala que s'ha de millorar la flexibilitat i els proveïdors "han d'adquirir abast, ser globals, fer més investigació i desenvolupament i entrar més en la cadena del fabricant". Els distribuïdors també han d'adquirir dimensió.

D'altra banda, afegeix que la investigació és decisiva i estratègica, sobretot per millorar aspectes relacionats amb la seguretat, el pes o el reciclatge dels vehicles. D'altra banda, l'estudi assenyala que el sector ha de guanyar protagonisme a través de les seves associacions, i l'administració ha de regular aspectes com la transformació de l'impost de matriculació o el reciclatge, i ha d'estimular la renovació del parc automobilístic mitjançant l'ús de les ITV.

Flexibilitat

Per Pedro Nueno, la flexibilitat és "el cavall de batalla" del sector a Espanya. Aquesta permetria que les fàbriques espanyoles fabriquin models de gamma mitjana i amb més valor afegit, i que puguin afrontar les situacions generades per l'ampliació de la Unió Europea, el protagonisme de la Xina i el creixement de Mèxic i Brasil.

Pedro Nueno va realitzar un breu recorregut per la cadena de valor que compon el sector de l'automoció i va assenyalar que des dels anys 80 s'han realitzat grans avenços. No obstant això, no són suficients per tenir un bon nivell competitiu. En aquest aspecte, el president de Seat, Andreas Schieef, i el de Renault Espanya, Juan Antonio Fernández Sevilla, presents en la trobada, van demanar que es modifiqués l'Estatut dels Treballadors per eliminar limitacions al treball temporal ia les hores extres. La mà d'obra a Espanya suposa un 10 per cent del cost total i equival a un 60 per cent del cost a Alemanya i un 150 per cent del cost a Europa de l'Est.

Per la seva banda, el ministre de Ciència i Tecnologia, Josep Piqué, va realitzar unes declaracions durant les jornades en les que convidava a directius i empresaris a apostar pels proveïdors i va advertir que era necessari situar també en "primera línia de defensa als fabricants", ja que les fàbriques espanyoles estan entre les més competitives que hi ha al món.

Segons Nueno, hi ha empreses del sector que reclamen la creació d'una Direcció General d'Automoció que depengués de l'Administració i defensés els seus interessos. També es va fer especial èmfasi en les polítiques d'R + D, necessàries per estimular la competitivitat. La investigació del sector és molt fragmentada i el sistema d'ajuts és complex. Hi ha d'haver una millor coordinació dels centres de recerca. En aquest estudi preliminar s'advoca per una orientació de la investigació pública cap a una recerca bàsica (reduir pes del vehicle, seguretat); privatitzar la investigació aplicada i racionalitzar el sistema d'ajuts, fomentar la reticulació i el desplegament internacional, així com atraure i retenir a Espanya els centres d'enginyeria i R + D d'empreses estrangeres.

Renovar el parc automobilístic

En la trobada també es va parlar dels motius que poden fer necessari renovar el parc automobilístic a Espanya. Nueno va citar els objectius fixats per al 2010. Entre aquests, la reducció de l'els accidents en un 50 per cent i el compliment dels protocols de Kyoto.

Adquirir un major compromís amb la ITV (en l'actualitat, dos milions de cotxes no passen aquesta revisió) i complir amb la normativa comunitària són altres dels factors que incideixen en la renovació del parc mòbil. L'edat mitjana del parc mòbil a Espanya és més alta que a la resta d'Europa, segons l'estudi.

Un pla per a l'automoció

El Ministeri de Ciència i Tecnologia està estudiant mesures per ajudar el sector espanyol d'automoció a superar la caiguda de vendes i de rendibilitat, i la competència amb altres països. Segons una notícia publicada per Expansión, el ministeri planteja en un document intern baixar la tributació de l'automòbil, augmentar la inversió en Recerca i Desenvolupament (R + D), ampliar el Pla Prever i afavorir la flexibilitat laboral. D'aquesta manera, el Govern donaria resposta a les peticions principals del sector segons l'estudi elaborat per Pedro Nueno i explicat en aquest mateix article.

Segons aquest informe, les 17 fàbriques espanyoles no són competitives, hi ha escassa inversió en R + D i una excessiva dependència dels grups multinacionals per a l'adjudicació de nous models. A això s'afegeix la manca d'infraestructures (sistemes intermodals de transport), sindicats poc flexibles, costos afegits a causa de la legislació de vehicles fora d'ús i una dependència excessiva de la demanda europea ja que s'exporta un 82 per cent dels automòbils produïts .

Les matriculacions continuen baixant

Aquest mes de novembre les matriculacions de turismes han baixat un 8,7 per cent respecte al mateix mes de l'any anterior i un 7,7 per cent des de principis d'any. En xifres, això es tradueix en 97.434 unitats venudes aquest novembre, davant les 106.677 unitats venudes en novembre de l'any passat. Des de començament d'any, s'han venut 1.217.344 turismes, enfront dels 1.318.566 turismes del mateix període de l'any passat. Aquesta informació ha estat publicada per l'Associació Anfac.

D'altra banda, el Programa Preveure en les seves dues modalitats, manté una evolució a la baixa, ja que aquest mes ha retrocedit un 20 per cent, amb al voltant de 20.000 operacions efectuades.

Empreses o entitats relacionades

Asociación Española de Fabricantes de Automóviles y Camiones

Suscríbase a nuestra Newsletter - Ver ejemplo

Contrasenya

Marcar todos

Autorizo el envío de newsletters y avisos informativos personalizados de interempresas.net

Autorizo el envío de comunicaciones de terceros vía interempresas.net

He leído y acepto el Avís legal y la Política de protecció de dades

Responsable: Interempresas Media, S.L.U. Finalidades: Suscripción a nuestra(s) newsletter(s). Gestión de cuenta de usuario. Envío de emails relacionados con la misma o relativos a intereses similares o asociados.Conservación: mientras dure la relación con Ud., o mientras sea necesario para llevar a cabo las finalidades especificadasCesión: Los datos pueden cederse a otras empresas del grupo por motivos de gestión interna.Derechos: Acceso, rectificación, oposición, supresión, portabilidad, limitación del tratatamiento y decisiones automatizadas: contacte con nuestro DPD. Si considera que el tratamiento no se ajusta a la normativa vigente, puede presentar reclamación ante la AEPD. Más información: Política de protecció de dades

REVISTAS

VÍDEOS DESTACADOS

  • 30 Years of EcoCut! Next Level Multifunctional Machining

    30 Years of EcoCut! Next Level Multifunctional Machining

TOP PRODUCTS

NEWSLETTERS

  • Newsletter Metal

    08/10/2024

  • Newsletter Metal

    07/10/2024

Enllaços destacats

Easyfairs Iberia - MetalMadridAspromec - Asociación de profesionales para la competitividad del mecanizadoFundación FicobaNebext - Next Business Exhibitions, S.L. - Advanced Machine ToolsIndustry LIVE

ÚLTIMAS NOTICIAS

Empreses destacades

OPINIÓN

OTRAS SECCIONES

Serveis