Info

Aquest article ha estat escrit originalment en castellà. L'hem traduït automàticament per a la vostra comoditat. Tot i que hem fet esforços raonables per a aconseguir una traducció precisa, cap traducció automática és perfecta ni tampoc pretén substituir-ne una d'humana. El text original de l'article en castellà podeu veure'l a Entrevista a Concha Sanz, responsable de Área Técnica de Aimplas

“Els clients el que necessiten és tenir la seguretat que els resultats que se'ls proporcionen són fiables”

Entrevista a Concha Sanz, responsable d'Àrea Tècnica d'Aimplas

Redacció Interempresas19/03/2014

El Institut Tecnològic del Plàstic, Aimplas, és el centre espanyol amb la major oferta d'assajos acreditats per ENAC per a plàstic. Des de perfils per al sector de la construcció, canonades o petites depuradores, fins a borses, tancs de combustible o piscines prefabricades, així fins a completar la llarga relació d'assajos acreditats per ENAC conforme a la norma UNE-EN ISO/IEC 17025. Això no només beneficia a les empreses a l'hora de posicionar els seus productes en mercats exteriors, en general, aquesta acreditació sempre eleva la confiança dels clients perquè garanteix que la realització dels assajos i anàlisis ha estat efectuada per personal qualificat.

Concha Sanz, responsable d'Àrea Tècnica d'Aimplas

Concha Sanz, responsable d'Àrea Tècnica d'Aimplas.

Quin és l'objectiu d'Aimplas quan decideix oferir tants assajos acreditats per ENAC?

En Aimplas sempre que abordem un nou projecte, sigui explorar una nova línia de R+D, dotar-nos de nou equipament o revisar la nostra cartera de Serveis Tecnològics, llancem la mirada cap a a el nostre entorn, cap a la indústria, cap als nostres clients, estudiem en profunditat quina valor va a aportar a les empreses aquest nou equipament o nova capacitat que adquirim.

Amb les acreditacions el procés és exactament el mateix. Durant els més de 20 anys que portem oferint els nostres serveis tecnològics hem anat revisant constantment el nostre abast d'acreditació per adaptar-nos a les necessitats dels nostres sectors usuaris. I les empreses ho valoren perquè l'acreditació els dóna una garantia sobre la nostra competència tècnica, saben que posem a la seva disposició un equip humà qualificat que compta amb l'equipament adequat, s'asseguren que duem a terme el nostre treball aplicant mètodes de treball apropiats i alguna cosa molt important, saben que els seus informes van a tenir validesa més enllà de les nostres fronteres.

El fet de ser el centre espanyol amb una major oferta d'assajos acreditats per ENAC per a plàstic, significa que ha hagut de fer inversions importants en equipament? En aquest cas, això ha estat progressiu o ha respost a la decisió en un moment puntual d'augmentar aquesta activitat?

Per descomptat que hem realitzat grans inversions, encara que bé és cert que, exceptuant els primers anys de vida d'Aimplas en els quals va haver-hi un gran suport a la inversió per part de les administracions públiques, les inversions s'han produït de manera progressiva, atenent sempre a les necessitats de l'entorn empresarial. També cal tenir en compte que no necessàriament els serveis que precisen les empreses requereixen grans inversions en equipament, en moltes ocasions el que necessitem és engegar nous procediments de treball el que comporta una dedicació molt elevada de personal qualificat. Dit d'una altra manera, el tenir un magnifico equipament és condició necessària, però no suficient per complir els requisits d'acreditació i, per descomptat, els de els clients. Els clients el que necessiten és tenir la seguretat que els resultats que se'ls proporcionen són fiables.

Els assajos d'Aimplas estan exclusivament dirigits a la indústria dels plàstics?

Sí, podem dir que la nostra especialitat són els plàstics, així ens agrada recalcar-ho, però això no significa que només estiguem presents com a col·laboradors de la indústria del plàstic, si és que entenem com a tal als fabricants de matèries primeres i transformadors.

De la mateixa manera que Aimplas és un centre tecnològic que dirigeix les seves activitats a tota la cadena de valor que va des dels fabricants de matèries primeres fins als usuaris finals de plàstics; l'activitat dels laboratoris, els assajos i anàlisis, s'estén en el mateix àmbit. Podem trobar clients enquadrats en la indústria petroquímica, o empreses usuàries de plàstics, com els envasadores d'aliments o també importadors que tenen la necessitat d'avaluar les característiques dels seus productes prèviament a la seva distribució. El ventall és molt ampli perquè la utilització dels plàstics s'estén pràcticament a qualsevol sector d'aplicació o àmbit d'activitat i les necessitats d'assajos i anàlisis poden ser molt diferents en cada cas. La pròpia tipologia de client és diferent perquè podem trobar des d'experts fins a aquells que en absolut ho són, però que troben en els nostres laboratoris un gran aliat per a la interpretació de requisits i resolució de problemes.

Hi ha sectors especialment demandants d'assajos acreditats?

Sí, és cert que existeixen sectors amb una major tradició en el control de qualitat i seguretat i, per tant, més demandants d'assajos o anàlisis acreditades, però també la pressió legislativa és sens dubte una motivació. El sector d'automoció o l'aeronàutic són capdavanters pel seu nivell tecnològic i disposen de requisits de qualitat propis de cada empresa el que els porta a exigir als seus proveïdors assajos predeterminats sobre peces o components. Alguns d'aquests assajos o anàlisis els pot realitzar el propi proveïdor, però és habitual que el fabricant requereixi la intervenció d'una tercera part independent, un laboratori acreditat.

En el nostre àmbit, dels sectors més sotmesos a legislació, és a dir, que han de complir obligatòriament determinats requisits, destacaria per la seva importància econòmica el sector de construcció o l'elèctric electrònic que requereixen marcat CE obligatori per comercialitzar els seus productes. Per la importància que se li dóna a la seguretat del producte destacaria el sector d'envàs per a aliments. Existeix una legislació europea específica per a materials, plàstics en el nostre cas, en contacte amb aliments que obliga a demostrar la idoneïtat de l'envàs realitzant una sèrie d'assajos que han de ser superats.

Concha Sanz, responsable d'Àrea Tècnica d'Aimplas

Concha Sanz, responsable d'Àrea Tècnica d'Aimplas.

Poder realitzar assajos acreditats a Espanya, influeix d'alguna manera en el cost del producte final?

Si parlem directament del cost dels assajos del laboratori, mentre que els laboratoris espanyols puguem ser més competitius que els laboratoris d'altres països, així és. Per exemple, per determinats productes contemplats pel Reglament de Productes de Construcció s'han de realitzar assajos per part d'un Organisme de Control que ha de ser un laboratori acreditat. Cada país membre acredita als seus organismes de control, però la validesa dels certificats emesos per un organisme de control és d'àmbit europeu. És a dir, que pot resultar més econòmic utilitzar els serveis d'un Organisme de Control d'un país que d'un altre, però en qualsevol cas és igualment vàlid.

En general, l'utilitzar els serveis d'un laboratori acreditat repercuteix positivament en els costos que ha de comptabilitzar l'empresa exportadora per posar el seu producte a qualsevol mercat, ja que evita la repetició dels assajos que ha de realitzar per comercialitzar en altres països.

Existeixen acreditacions “de primera” i “de segona”? O una acreditació és una acreditació?

No tenen perquè existir acreditacions de diferent categoria perquè tots els laboratoris acreditats complim amb la norma internacional ISO/IEC 17025 i hem estat acreditats per Organismes Nacionals d'Acreditació, ENAC en el cas d'Espanya, i altres organismes en altres països. A més els organismes nacionals d'acreditació dels estats membres i l'EFTA han establert Acords Multilaterals de Reconeixement (MLA) el que en la pràctica assegura l'equivalència dels seus sistemes d'acreditació i, per tant, la de les activitats de les organitzacions acreditades, assajos en el cas d'Aimplas. D'aquesta manera es promou a través de les fronteres la confiança i acceptació de la informació que proporcionem com a avaluadors de la conformitat.

Perquè ens fem una idea més clara: si una empresa disposa d'informes d'assaig o anàlisis associades al seu producte i es pregunta si poden tenir validesa en qualsevol àmbit el primer que ha d'esbrinar és si el laboratori que ha realitzat els assajos i emès els informes està acreditat per a aquesta activitat. Si la resposta és sí, pot començar a despreocuparse. El que no hem de confondre i sí es fa sovint és la certificació (ISO 9000) amb l'acreditació (ISO/IEC 17025) perquè existeixen diferències molt profundes quan parlem de laboratoris d'assaig. La certificació està dirigida a tot tipus d'empreses i la realitzen empreses certificadores en lliure competència, mentre que l'acreditació és una activitat d'interès general dirigida exclusivament als organismes d'avaluació de la conformitat, i la realitza un únic organisme d'acreditació, ENAC en el cas d'Espanya.

Als mercats exteriors, estan més valorades unes acreditacions que unes altres? I es valora també qui ha realitzat els assajos, és a dir, si ha estat realitzada per un laboratori determinat o en un país determinat?

Encara que ja he comentat que no tenen perquè existir diferències entre laboratoris acreditats sí poden haver-hi vestigis culturals o de protecció del propi que portin a valorar més uns laboratoris o uns països d'origen que uns altres; però la veritat és que això està desapareixent amb molta rapidesa. Les empreses valoren cada vegada més la garantia que els resultats són fiables i que el servei és eficient, sense importar-los altres qüestions addicionals. La nostra experiència en aquest sentit és molt positiva a nivell internacional.

Afortunadament ja fa temps que en l'àmbit professional dels laboratoris d'assaig es va quedar enrere el “reconegut prestigi” i es va substituir per criteris clars i objectius. L'adequat és posar per davant l'acreditació i guanyar-se després el prestigi.

Empreses o entitats relacionades

AIMPLAS - Instituto Tecnológico del Plástico

Comentaris de l'article/notícia

Nou comentari

Atenció

Los comentarios son la opinión de los usuarios y no la del portal. No se admiten comentarios insultantes, racistas o contrarios a las leyes vigentes. No se publicarán comentarios que no tengan relación con la noticia/artículo, o que no cumplan con el Aviso legal y la Política de Protección de Datos.

Advertencias Legales e Información básica sobre Protección de Datos Personales:
Responsable del Tratamiento de sus datos Personales: Interempresas Media, S.L.U. Finalidades: Gestionar el contacto con Ud. Conservación: Conservaremos sus datos mientras dure la relación con Ud., seguidamente se guardarán, debidamente bloqueados. Derechos: Puede ejercer los derechos de acceso, rectificación, supresión y portabilidad y los de limitación u oposición al tratamiento, y contactar con el DPD por medio de lopd@interempresas.net. Si considera que el tratamiento no se ajusta a la normativa vigente, puede presentar una reclamación ante la AEPD.

Suscríbase a nuestra Newsletter - Ver ejemplo

Contrasenya

Marcar todos

Autorizo el envío de newsletters y avisos informativos personalizados de interempresas.net

Autorizo el envío de comunicaciones de terceros vía interempresas.net

He leído y acepto el Avís legal y la Política de protecció de dades

Responsable: Interempresas Media, S.L.U. Finalidades: Suscripción a nuestra(s) newsletter(s). Gestión de cuenta de usuario. Envío de emails relacionados con la misma o relativos a intereses similares o asociados.Conservación: mientras dure la relación con Ud., o mientras sea necesario para llevar a cabo las finalidades especificadasCesión: Los datos pueden cederse a otras empresas del grupo por motivos de gestión interna.Derechos: Acceso, rectificación, oposición, supresión, portabilidad, limitación del tratatamiento y decisiones automatizadas: contacte con nuestro DPD. Si considera que el tratamiento no se ajusta a la normativa vigente, puede presentar reclamación ante la AEPD. Más información: Política de protecció de dades

REVISTAS

VÍDEOS DESTACADOS

  • VOLLMER VHybrid 260

    VOLLMER VHybrid 260

TOP PRODUCTS

NEWSLETTERS

  • Newsletter Metal

    30/07/2024

  • Newsletter Metal

    29/07/2024

Enllaços destacats

Aspromec - Asociación de profesionales para la competitividad del mecanizadoEasyfairs Iberia - MetalMadridNebext - Next Business Exhibitions, S.L. - Advanced Machine Tools

ÚLTIMAS NOTICIAS

Empreses destacades

OPINIÓN

OTRAS SECCIONES

Serveis