Info

Aquest article ha estat escrit originalment en castellà. L'hem traduït automàticament per a la vostra comoditat. Tot i que hem fet esforços raonables per a aconseguir una traducció precisa, cap traducció automática és perfecta ni tampoc pretén substituir-ne una d'humana. El text original de l'article en castellà podeu veure'l a La producción de bioplásticos se disparará hasta alcanzar los 6,2 millones de toneladas en 2017

La producció de bioplásticos es dispararà fins a aconseguir els 6,2 milions de tones en 2017

10/03/2014

10 de març de 2014

El Institut Tecnològic del Plàstic (Aimplas) celebra la cinquena edició del seu Seminari Internacional de Biopolímers i Composites Sostenibles. Es tracta d'una trobada de caràcter internacional que ja s'ha consolidat per al sector dels bioplásticos com una cita ineludible en la qual els principals actors d'aquest negoci analitzen l'evolució de la indústria i presenten els seus últims desenvolupaments. Actualment, segons les dades presentades durant la jornada d'avui per part d'European Bioplastics, la producció mundial de bioplásticos representa tan sol un 1% dels plàstics que cada dia es posen al mercat. Però les previsions de creixement són molt encoratjadores per a aquesta indústria, ja que si en 2012 es van produir a tot el món 1,4 milions de tones d'aquests materials, en 2017 s'espera haver multiplicat per quatre aquesta xifra fins a aconseguir els 6,2 milions de tones.

Els bioplásticos, comprenen dos grans tipus de materials, aquells fabricats a partir de matèries primeres renovables, i els biodegradables. A més, existeixen aquells que combinen ambdues característiques. Actualment, són els renovables els que major protagonisme tenen en la indústria i els que major creixement van a registrar en els propers anys. Gràcies a la procedència de les matèries primeres utilitzades en la seva fabricació, aquests materials permeten a la indústria reduir la seva dependència de les fonts fòssils. Per la seva banda, els biodegradables suposen un gran avantatge en la gestió de residus, ja que poden ser gestionats juntament amb la resta de matèria orgànica en plantes de compostatge.

Càpsules per cafetera biodegradables

Càpsules per cafetera biodegradables.

Durant aquesta trobada es posen sobre la taula els reptes als quals encara han d'enfrontar-se els bioplásticos, com algunes limitacions que poden afectar a les seves propietats físiques, químiques i mecàniques, però també les oportunitats que es presenten per a ells en forma de productes d'alt valor afegit en sectors com l'automoció i l'elèctric-electrònic. Malgrat explicar encara amb una capacitat de producció limitada en comparació dels plàstics convencionals, els bioplásticos ja han aconseguit una presència rellevant en sectors com l'envàs i l'embalatge. I gràcies a la R+D també han començat a emprar-se en la fabricació d'objectes d'ús quotidià. És el cas d'unes innovadores càpsules de cafè sostenibles en tots els sentits, ja que no solament són biodegradables, sinó que el cafè que contenen procedeix de cultiu ecològic i comerç just. En 12 setmanes i condicions de compostatge, les càpsules es degraden i es converteixen en abonament juntament amb les restes del cafè.

També per al sector de l'alimentació i begudes s'han presentat productes com el primer tap per a vi amb petjada de carboni zero, reciclable i elaborat a partir de matèries primeres renovables que no solament evita el sabor a suro en els brous, sinó que permet una gestió de l'oxigen homogènia i prevé el desaprofitament de producte per degradació. I per a la purificació d'aigua, un filtre de coco fabricat amb composites renovables i biodegradables. En el sector de l'equipament esportiu i personal, el divendres es presentaran les primeres sabatilles esportives amb soles biodegradables i renovables, un calçat amb un impacte mediambiental un 31% menor que el convencional.

Per la seva banda, Aimplas ha presentat els resultats d'alguns dels projectes que desenvolupa en el camp dels biocomposites. És el cas de les peces biodegradables per a equips electrònics fabricades a partir del bioplástico obtingut de palla de blat i fibres de cel·lulosa. O les malles compostables per a fruites i verdures que permeten rebutjar-les al costat de les restes orgàniques que contenen. També per al sector de l'alimentació, Aimplas ha desenvolupat safates biodegradables amb additius naturals a partir de molècules d'all que allarguen fins a un 15% la vida de l'aliment. Tubs i ampolles biodegradables per al sector cosmètic, i fins i tot nous tèxtils biodegradables alternatius al polièster per a l'interior dels automòbils amb propietats antimicrobianas i absorbents d'olors. En el camp, la compostabilidad dels bioplásticos cobren major sentit si cap, i en aquest terreny, Aimplas ha desenvolupat des de film fins a sistemes complets de reg biodegradables.

Empreses o entitats relacionades

AIMPLAS - Instituto Tecnológico del Plástico

Suscríbase a nuestra Newsletter - Ver ejemplo

Contrasenya

Marcar todos

Autorizo el envío de newsletters y avisos informativos personalizados de interempresas.net

Autorizo el envío de comunicaciones de terceros vía interempresas.net

He leído y acepto el Avís legal y la Política de protecció de dades

Responsable: Interempresas Media, S.L.U. Finalidades: Suscripción a nuestra(s) newsletter(s). Gestión de cuenta de usuario. Envío de emails relacionados con la misma o relativos a intereses similares o asociados.Conservación: mientras dure la relación con Ud., o mientras sea necesario para llevar a cabo las finalidades especificadasCesión: Los datos pueden cederse a otras empresas del grupo por motivos de gestión interna.Derechos: Acceso, rectificación, oposición, supresión, portabilidad, limitación del tratatamiento y decisiones automatizadas: contacte con nuestro DPD. Si considera que el tratamiento no se ajusta a la normativa vigente, puede presentar reclamación ante la AEPD. Más información: Política de protecció de dades

REVISTAS

VÍDEOS DESTACADOS

  • 30 Years of EcoCut! Next Level Multifunctional Machining

    30 Years of EcoCut! Next Level Multifunctional Machining

  • Loroch TWIN 860

    Loroch TWIN 860

TOP PRODUCTS

NEWSLETTERS

  • Newsletter Metal

    14/10/2024

  • Newsletter Metal

    10/10/2024

Enllaços destacats

Fundación FicobaAspromec - Asociación de profesionales para la competitividad del mecanizadoNebext - Next Business Exhibitions, S.L. - Advanced Machine ToolsIndustry LIVEEasyfairs Iberia - MetalMadrid

ÚLTIMAS NOTICIAS

Empreses destacades

OPINIÓN

OTRAS SECCIONES

Serveis