Notícies Info Notícies

Aquest article ha estat escrit originalment en castellà. L'hem traduït automàticament per a la vostra comoditat. Tot i que hem fet esforços raonables per a aconseguir una traducció precisa, cap traducció automática és perfecta ni tampoc pretén substituir-ne una d'humana. El text original de l'article en castellà podeu veure'l a La industria 4.0 llega de la mano de Hannover Messe
La integració industrial, base de la futura fabrica intel·ligent

La indústria 4.0 arriba de la mà d'Hannover Messe

Esther Güell06/03/2014

Els vents de canvi estan guanyant terrè a grans passos, al ritme de la innovació i el desenvolupament en el sector industrial. “2014 suposarà un gran canvi en el que a l'automatització en la fabricació industrial es refereix”, va exposar Jochen Köckler, membre de la Junta Directiva de Deutsche Messe durant la conferència de premsa que Fira d'Hannover va organitzar a mitjan febrer a Berlín, Alemanya.

Berlín va ser la ciutat triada en aquesta ocasió per presentar la propera edició d'Hannover Messe, dedicada a la integració i cooperació industrial...
Berlín va ser la ciutat triada en aquesta ocasió per presentar la propera edició d'Hannover Messe, dedicada a la integració i cooperació industrial.

Per seguir sent competitives, les empreses necessiten fer un pas endavant cap a processos de fabricació més eficients i això significa una major inversió en tecnologia d'automatització. Així de clar i contundent es va mostrar Jochen Köckler durant la presentació de la propera edició d'Hannover Messe, que obrirà les seves portes del 7 a l'11 d'abril d'aquest any a la ciutat germana. “La seva competitivitat depèn també de l'accés a un subministrament d'energia sostenible fiable. Per això, proveïdors de primer ordre en solucions d'automatització i tecnologia energètica presentaran les seves solucions a aquests desafiaments a Hannover Messe 2014”.

L'auditori del RadialSystem V de Berlín —espai per a les arts i les idees...

L'auditori del RadialSystem V de Berlín —espai per a les arts i les idees, com resa la seva eslógan— va congregar a un important nombre de periodistes de l'àmbit internacional i empresaris per desvetllar algunes de les novetats de la fira.

Sota el lema 'Integrated Industry – Next Steps’, l'edició d'aquest any pretén posar l'èmfasi en la integració i la cooperació industrial per aconseguir el que han batejat com a Indústria 4.0 o Smart Factory —fabricació intel·ligent—. Per això, en paraules de Jochen Köckler “qualsevol empresa o directiu que vulgui seguir sent competitiva ha de visitar Hannover Messe, parada indiscutible en el camí cap a la fàbrica del futur”. El repte de la fira, doncs, pansa per donar resposta a les necessitats de les indústries per mantenir el seu nivell d'innovació, vital per a les empreses amb vista al futur, “ser un aparador de totes les novetats i mostrar-les als assistents”. Entre els reptes esmentats per Köckler i als quals han de fer front les companyies actualment es trobaven la reducció de costos, la competència asiàtica i la lluita contínua en l'àmbit internacional, amb l'entrada en escena de països molt potents com EUA. En aquest sentit, el directiu de Deutsche Messe va voler donar un missatge d'optimisme apuntant que “les previsions per a la indústria europea són de creixement, la qual cosa suposa una pilota d'oxigen però també suposa la necessitat per part de les empreses de més tecnologia i indústria integrada”, en al·lusió a l'eslógan d'aquest any i fent especial recalcament en què “competitivitat i innovació estan estretament lligades”.

En aquest context, l'energia jugarà un paper fonamental en l'evolució de la indústria cap a la fàbrica intel·ligent. Els nous sistemes energètics coparan el protagonisme de la indústria del futur, “que busca una societat neta, eficient i mediambientalment responsable”. En aquest sentit, el directiu va recordar que “Europa està vivint importants discussions polítiques sobre les renovables, així que és necessari crear un marc de trobada on participin les administracions i els investigadors i científics, al costat de la indústria”. Així, Hannover Messe, en la seva edició de 2014, se centrarà en l'automatització industrial i les TIC, les tecnologies relacionades en l'energia i el medi ambient, el subministrament industrial o la R+D, entre uns altres.

Jochen Köckler, membre de la Junta Directiva de Deutsche Messe durant la conferència de premsa
Jochen Köckler, membre de la Junta Directiva de Deutsche Messe durant la conferència de premsa.

Els Països Baixos, convidats d'excepció

Amb el lema ‘Reptes globals, solucions intel·ligents’, els Països Baixos seran els convidats a aquesta edició d'Hannover Messe. Una regió que, en paraules de Köckler, “està vivint un creixement constant basat principalment en l'alta especialització de les petites i mitges empreses”. Així mateix, va apuntar que “el país explica també amb un sector subcontractista molt competitiu proveint la indústria amb components, mòduls i solucions a mesura per a clients de tot el món”. D'altra banda, i en relació a la seva demanda anterior d'incentivar la cooperació entre empreses, Köckler va apuntar que Holanda és, a més, “un clar exemple d'associació europea de la indústria transfronterera”.

Els Països Baixos comptaran amb un espai de soci preferent en el pavelló 3 i pavellons nacionals en totes les principals àrees temàtiques d'Hannover Messe. D'altra banda, el nombre d'expositors ha crescut en relació a l'edició anterior i l'espai expositiu s'ha més que duplicat.

Després de la presentació del membre de la Junta Directiva de Deutsche Messe va prendre la paraula Monique van Daalen, ambaixadora dels Països Baixos a Alemanya. Durant la seva conferència, va remarcar especialment els valors d'innovació de les empreses del seu país i l'estreta relació entre el mercat holandès i alemany. Va presentar a Holanda “molt més que un país proveïdor”, recordant que des de l'invent del microscopi en el x.XVI no ha deixat d'aportar innovació al mercat industrial gràcies a la seva capacitat de “pensar més enllà del convencional en múltiples disciplines, la qual cosa ens ha permès trobar les millors solucions possibles a desafiaments globals, ja sigui en relació a les energies renovables, la mobilitat intel·ligent’, la producció eficient, qüestions mediambientals o futurs models de desenvolupament urbà”. Així mateix, va recordar les històriques relacions que han mantingut tots dos països al llarg de centúries el que es tradueix, avui dia, en un volum d'operacions bilaterals registrades de 160 mil milions d'euros en 2013. D'altra banda, va afirmar que una de les fortaleses d'Holanda és que “està formada per petites empreses però preparades per reaccionar ràpidament als canvis”.

Va acabar la seva exposició al·ludint a una dita americana sobre aconseguir alguna cosa excepcional, ‘to beat the Dutch’ —vèncer a l'holandès—, per oferir la col·laboració de la indústria dels Països Baixos “per escometre projectes excepcionals junts”.

Monique van Daalen, ambaixadora dels Països Baixos a Alemanya...
Monique van Daalen, ambaixadora dels Països Baixos a Alemanya, va fer especial recalcament en la tradició innovadora i adaptabilitat de les empreses holandeses.

Smart Factory

Després de les presentacions formals va prendre la paraula Detlef Zuehlke, doctor en enginyeria i director científic de Sistemes de producció innovadors (IFS - Innovative Factory Systems) al Centre alemany de Recerca en Intel·ligència Artificial. Ell va ser l'encarregat de posar llum sobre taquígrafs sobri en què consisteix la ‘Smart Factory’. “Avui dia tot està disponible a tot arreu, en qualsevol dispositiu i a tot moment. Tot és ‘smart’: phones, homes, cars, factories…”. Zuehlke va fer un breu repàs a les diferents ‘revolucions’ que han impulsat la indústria fins a arribar al dia d'avui: en 1792 amb el desenvolupament de la màquina de vapor, “la qual cosa va permetre l'aconseguir l'automatització mecànica”, fins a la qual preveu per 2015, “que suposarà la consolidació de l'automatització intel·ligent (smart)”. Però, què definirà a la indústria 4.0? Zuehlke va citar diversos factors: productes individualitzats, cicles de producció més curts, major complexitat de gestió, competitivitat global i més ocupació”. Així mateix, la futura indústria 4.0 aportarà productes ‘smart’: àmplia memòria en el producte, la producció i les dades operatives; màquines ‘smart’: capaços d'autoorganizarse dins de la xarxa de producció; planificació ‘smart’: en funció de les dades de producció en temps real; i operadors ‘smart’: planificadors creatius, observadors i capaços de prendre decisions.

Detlef Zuehlke, director científic de Sistemes de producció innovadors al Centre alemany de Recerca en Intel·ligència Artificial...

Detlef Zuehlke, director científic de Sistemes de producció innovadors al Centre alemany de Recerca en Intel·ligència Artificial, va aportar el punt de vista pràctic a la Fàbrica Intel·ligent.

Així, en un futur no gaire llunyà, Zuehlke preveu a objectes intel·ligents interconnectats en xarxa per compartir informació en qualsevol adreça, la qual cosa “requerirà de molt treball en enginyeria i programació”. No obstant això, també va apuntar que totes aquestes teories han de tenir una demanda real en la vida real. “És necessari trobar el punt de trobada entre les possibilitats de la tecnologia i les necessitats dels usuaris.

El futur, en paraules del doctor Zuehlke, pansa per la interconectividad total de qualsevol dispositiu
El futur, en paraules del doctor Zuehlke, pansa per la interconectividad total de qualsevol dispositiu.
En el torn d'exposició els assistents vam poder veure una petita mostra de totes les innovacions que satisfaran Hannover Messe 2014...

En el torn d'exposició els assistents vam poder veure una petita mostra de totes les innovacions que satisfaran Hannover Messe 2014.

Empreses o entitats relacionades

Hannover Messe

Comentaris de l'article/notícia

Nou comentari

Atenció

Los comentarios son la opinión de los usuarios y no la del portal. No se admiten comentarios insultantes, racistas o contrarios a las leyes vigentes. No se publicarán comentarios que no tengan relación con la noticia/artículo, o que no cumplan con el Aviso legal y la Política de Protección de Datos.

Advertencias Legales e Información básica sobre Protección de Datos Personales:
Responsable del Tratamiento de sus datos Personales: Interempresas Media, S.L.U. Finalidades: Gestionar el contacto con Ud. Conservación: Conservaremos sus datos mientras dure la relación con Ud., seguidamente se guardarán, debidamente bloqueados. Derechos: Puede ejercer los derechos de acceso, rectificación, supresión y portabilidad y los de limitación u oposición al tratamiento, y contactar con el DPD por medio de lopd@interempresas.net. Si considera que el tratamiento no se ajusta a la normativa vigente, puede presentar una reclamación ante la AEPD.

Suscríbase a nuestra Newsletter - Ver ejemplo

Contrasenya

Marcar todos

Autorizo el envío de newsletters y avisos informativos personalizados de interempresas.net

Autorizo el envío de comunicaciones de terceros vía interempresas.net

He leído y acepto el Avís legal y la Política de protecció de dades

Responsable: Interempresas Media, S.L.U. Finalidades: Suscripción a nuestra(s) newsletter(s). Gestión de cuenta de usuario. Envío de emails relacionados con la misma o relativos a intereses similares o asociados.Conservación: mientras dure la relación con Ud., o mientras sea necesario para llevar a cabo las finalidades especificadasCesión: Los datos pueden cederse a otras empresas del grupo por motivos de gestión interna.Derechos: Acceso, rectificación, oposición, supresión, portabilidad, limitación del tratatamiento y decisiones automatizadas: contacte con nuestro DPD. Si considera que el tratamiento no se ajusta a la normativa vigente, puede presentar reclamación ante la AEPD. Más información: Política de protecció de dades

REVISTAS

VÍDEOS DESTACADOS

  • 30 Years of EcoCut! Next Level Multifunctional Machining

    30 Years of EcoCut! Next Level Multifunctional Machining

TOP PRODUCTS

NEWSLETTERS

  • Newsletter Metal

    08/10/2024

  • Newsletter Metal

    07/10/2024

Enllaços destacats

Easyfairs Iberia - MetalMadridAspromec - Asociación de profesionales para la competitividad del mecanizadoIndustry LIVENebext - Next Business Exhibitions, S.L. - Advanced Machine ToolsFundación Ficoba

ÚLTIMAS NOTICIAS

Empreses destacades

OPINIÓN

OTRAS SECCIONES

Serveis