Opinió / Entrevistes Info Opinió / Entrevistes

Aquest article ha estat escrit originalment en castellà. L'hem traduït automàticament per a la vostra comoditat. Tot i que hem fet esforços raonables per a aconseguir una traducció precisa, cap traducció automática és perfecta ni tampoc pretén substituir-ne una d'humana. El text original de l'article en castellà podeu veure'l a Entrevista a: Manuel Martínez Torán, miembro del Comité científico técnico

Entrevista a: Manuel Martínez Torán, membre del Comitè científic tècnic

Marta Torres15/05/2003

«Hi ha molts projectes empresarials i grups que a partir d'ara estan interessats en aquesta idea»

Manuel Martínez Torán és un dels artífexs de que la carrera contrarellotge que ha estat la preparació de la fira i el congrés Protodesign acabés de la millor manera possible. Per aconseguir-ho, Torán ha adoptat la personalitat múltiple de vocal del Comitè organitzador del Saló i membre del Comitè científic-tècnic, a cavall entre el congrés i la fira, "faig d'enllaç", bromeja. Per si fos poc, a aquests títols cal afegir el de professor de disseny industrial de la Universitat Politècnica de València (UPV).
Imagen

Quin és el model que ha volgut seguir aquest Congrés?

El propòsit d'aquest primer congrés-que té un caràcter internacional perquè hem començat a portar figures importants de fora-és aglutinar el que estratègicament estem començant a entendre com el fenomen de la innovació, i dins d'aquest, de totes les eines que intervenen en el desenvolupament d'un producte: des del concepte fins a la producció.

És impensable, des d'una perspectiva innovadora, no parlar ja d'una concentració d'eines, fins i tot si ho veiem des d'un punt de vista empresarial. Nosaltres hem volgut aprofitar aquesta fira, que ha nascut a Fira València recolzada per diferents institucions, per desenvolupar un congrés en paral·lel que respongui a la mateixa idea.

Com va sorgir la idea?

El congrés sorgeix d'una sèrie de sinergies, que provenen del món empresarial, fet pel qual, personalment, em sento gratificat.

Això vol dir que algun empresari es va dirigir a la Universitat de València per a suggerir-aquesta idea?

Estem parlant d'un concepte d'empresari molt ampli que abasta el món de l'enginyeria de desenvolupament, del prototip ràpid, de la distribució i implementació del programari de disseny i de la indústria auxiliar. Fonamentalment, són aquestes empreses que volen donar solucions de desenvolupament de producte a un altre tipus d'empresaris: els que es dediquen a un producte concret.

Aquest interès inicial coincideix amb el de la pròpia fira de València i amb el de la Universitat Politècnica de València (UPV). A partir d'aquest punt, es tractava de tancar files i gràcies a això es pot parlar de l'interès d'entorns com el de Ford Espanya-Antonio Adés (director gerent) ha acceptat la presidència del Comitè científic tècnic-, del Ministeri de Ciència i Tecnologia -encara que no ha pogut assistir, el ministre Josep Piqué ha acceptat la presidència d'honor del Congrés-i de totes les entitats autonòmiques. Atès el caràcter internacional amb el qual hem volgut néixer, la projecció ha de ser important.

La idea del Congrés és molt ambiciosa per aquesta primera edició. Per a properes edicions han pensat introduir algun canvi?

És molt aviat per avançar esdeveniments però el congrés segurament el plantejarem d'una altra manera. Potser fem ponències més líders, més atractives a causa de la persona que vingui i un desenvolupament més extensiu, que alterni conferència i demostració. Però tot això ho hem de valorar, perquè la meva experiència és que la xerrada comercial no va enlloc. En aquesta edició hem volgut fer una barreja entre congrés científic i congrés tècnic, amb experts, investigadors i professionals d'empresa, jo crec que aquesta és la millor fórmula.
El propòsit d'aquest primer congrés és aglutinar el que estratègicament estem començant a entendre com el fenomen de la innovació
El suport de Ford ha estat un revulsiu per a la fira, diumenge Ochoa, president del Comitè organitzador, passeja amb el director de Ford Espanya...
El suport de Ford ha estat un revulsiu per a la fira, diumenge Ochoa, president del Comitè organitzador, passeja amb el director de Ford Espanya, Antonio Adés

Centrant-nos en el tema del Congrés, què tendències generals destacaries?

Hi ha una tendència que és la concentració d'esforços i un tema que em sembla essencial que és generar moltes oportunitats de contacte entre proveïdor i client. És a dir, el concepte a nivell de màrqueting és el cicle de vida de producte, el concepte a nivell d'enginyeria és la gestió dels recursos en funció del desenvolupament ia nivell de disseny el concepte és el PLM (Product Lifecycle Management). Al final, l'enginyeria de disseny del producte es converteix en el centre de tota aquesta realitat.

D'altra banda, voldria agrair a tots l'esforç que s'ha fet, tenint en compte que el primer congrés i s'ha organitzat en molt poc temps ...

Per què tantes presses? Fa la sensació que el congrés s'ha organitzat a contrarellotge

Jo també m'ho he plantejat. Fonamentalment perquè depeníem de les empreses que ens han donat el seu suport.

D'altra banda, Espanya està en una posició competitiva que, o dóna aquest salt qualitatiu o ens anem en orris. La fira, les empreses que representen aquest projecte firal, la universitat i els mateixos ponents tenim una idea en comú: reforçar la projecció d'Espanya amb projectes que, des del nostre propi país, enforteixin a les nostres pimes.

Això és una realitat, aquí m'he trobat com congressistes a dues persones que venien de la Universitat d'Edimburg (Escòcia) i els ha sorprès molt la capacitat que hi ha aquí. Què passa? doncs que hi ha molt poques empreses espanyoles que tinguin projecció internacional: hi ha més portuguesos a Euromold que espanyols. Ens preocupa això i una de les raons per organitzar les coses ràpidament i tenir aquesta capacitat de resposta és que si no presentàvem aquest projecte ara no ho haguéssim fet mai.

En aquest congrés hem volgut fer una barreja entre congrés científic i congrés tècnic, amb experts, investigadors i professionals d'empresa, jo crec que aquesta és la millor fórmula

Si no presentàvem aquest projecte (Protodesign) ara no ho haguéssim fet mai

Què té de bo i de dolent el suport de Ford a aquest projecte?

Primer vull mostrar tot el meu agraïment a Ford, Antonio Adés, gerent de Ford Espanya, perquè ha participat personalment en aquest projecte i ha cregut en ell, i al rector de la meva Universitat, que està convençut que aquest tipus d'idees enforteixen les relacions entre Universitat i empresa.

Respecte a la pregunta, a Ford li interessa aquest projecte en la mesura que és una multinacional que treballa amb una indústria auxiliar, els seus proveïdors, i que pot interessar també a Seat, ja Casa. En el congrés, per exemple, hi ha ponències de Gamesa Eòlica-empresa nacional de gran projecció-i de grups com Alstom.

Crec que estem sent observats per totes les grans indústries i les potències europees i hem d'aprofitar aquest moment: és el moment idoni per fer això. Ford ha estat un gran suport però no l'únic.

Hi ha més?

Hi ha molts més projectes empresarials i grups que a partir d'ara estan interessats en aquesta idea.

Es coneixen els noms?

Encara hi ha confidencialitat perquè no hi ha acords assegurats

Empreses o entitats relacionades

Gamesa
Societat Valenciana Fira València, S.A.

Suscríbase a nuestra Newsletter - Ver ejemplo

Contrasenya

Marcar todos

Autorizo el envío de newsletters y avisos informativos personalizados de interempresas.net

Autorizo el envío de comunicaciones de terceros vía interempresas.net

He leído y acepto el Avís legal y la Política de protecció de dades

Responsable: Interempresas Media, S.L.U. Finalidades: Suscripción a nuestra(s) newsletter(s). Gestión de cuenta de usuario. Envío de emails relacionados con la misma o relativos a intereses similares o asociados.Conservación: mientras dure la relación con Ud., o mientras sea necesario para llevar a cabo las finalidades especificadasCesión: Los datos pueden cederse a otras empresas del grupo por motivos de gestión interna.Derechos: Acceso, rectificación, oposición, supresión, portabilidad, limitación del tratatamiento y decisiones automatizadas: contacte con nuestro DPD. Si considera que el tratamiento no se ajusta a la normativa vigente, puede presentar reclamación ante la AEPD. Más información: Política de protecció de dades

REVISTAS

VÍDEOS DESTACADOS

  • VOLLMER VHybrid 260

    VOLLMER VHybrid 260

TOP PRODUCTS

NEWSLETTERS

  • Newsletter Metal

    30/07/2024

  • Newsletter Metal

    29/07/2024

Enllaços destacats

Easyfairs Iberia - MetalMadridAspromec - Asociación de profesionales para la competitividad del mecanizadoNebext - Next Business Exhibitions, S.L. - Advanced Machine Tools

ÚLTIMAS NOTICIAS

Empreses destacades

OPINIÓN

OTRAS SECCIONES

Serveis