Notícies Info Notícies

Aquest article ha estat escrit originalment en castellà. L'hem traduït automàticament per a la vostra comoditat. Tot i que hem fet esforços raonables per a aconseguir una traducció precisa, cap traducció automática és perfecta ni tampoc pretén substituir-ne una d'humana. El text original de l'article en castellà podeu veure'l a La impresión 3D de implantes personalizados más cerca gracias al proyecto ADDBIO
Una nova generació d'implants personalitzats ha estat dissenyada per competir en temps i costos amb les tècniques de fabricació en sèrie tradicionals

La impressió 3D d'implants personalitzats més a prop gràcies al projecte ADDBIO

Redacció Interempresas17/12/2013

En l'actualitat, els cirurgians demanden cada vegada més implants que s'adaptin millor als seus pacients, amb costos i temps de lliurament reduïts, sense que això impliqui una renúncia a la qualitat i a la funcionalitat dels productes. D'altra banda, la personalització d'implants permetria als hospitals reduir la quantitat de productes que han de tenir emmagatzemats, al no haver d'abastar les gammes completes de talles. Al seu torn, els fabricants d'implants haurien de poder oferir aquests productes personalitzats mantenint uns costos unitaris raonables i sense pèrdua de qualitat, àdhuc baixant els seus volums de fabricació. No obstant això, actualment la fabricació en sèrie tradicional no està permetent aquest avanç cap a la personalització.

La introducció de les tecnologies d'Impressió 3D, especialment la fabricació additiva per feix d'electrons (Electron Bean Melting, EBM) en el sector dels implants, possibilita la fabricació personalitzada de forma rendible, amb terminis de lliurament acceptables i amb una qualitat similar als implants actuals, ja que els materials utilitzats són els mateixos que s'utilitzen en l'actualitat (aliatges de titani i Crom-Cobalt). No obstant això, el procés de disseny d'un implant a mesura i la seva corresponent validació per l'especialista, continuen sent un procés poc automatitzat, costós en temps i complex, reduint considerablement l'avantatge que aporta la flexibilitat de les tecnologies de fabricació additiva.

En aquest context, un consorci d'empreses pretén amb el projecte ADDBIO integrar i automatitzar el procés complet d'ajuda a la planificació i subministrament d'implants personalitzats. D'aquesta manera, s'aportarà l'avantatge competitiu definitiu que els implants personalitzats estan requerint per al seu establiment comercial. El consorci està constituït per les següents empreses: Surgival Co. S.A.O., ESTIMIS SA, Biotechnology Institute S.L., Grup Hospitalari Quirón SA, Kanteron Systems; i dos organismes de recerca com són el Institut de Biomecànica de València (IBV), i el Institut Tecnològic Metalmecánico (Aimme).

Imagen

En les primeres fases del projecte s'han desenvolupat els models d'implants que permeten la seva ràpida adaptació als pacients. Per a això, es va recórrer a dos tipus de metodologies de disseny: la parametrització i la personalització anatòmica completa.

La parametrització de l'implant es basa en la imposició sobre un model de les relacions geomètriques que permeten una correcta adaptació anatòmica en comptes de dissenyar les geometries finals talla per talla, aquest model adaptatiu és controlat mitjançant l'ajust d'un limitat grup de paràmetres o dimensions. Gràcies a aquesta metodologia es podrà realitzar, de manera molt més ràpida, l'adaptació de l'implant partint d'aquests paràmetres o mesures realitzades sobre les imatges mèdiques (TAC, RMN o radiografies) dels pacients.

D'altra banda, per als casos més complexos que no poden ser automatitzats mitjançant la parametrització, es protocolizó el seu disseny per poder tenir una resposta ràpida, personalitzant l'implant completament a l'anatomia del pacient. Aquesta última metodologia s'ha aplicat per a l'obtenció de plaques d'osteointegración en fractures mandibulars dins de l'àmbit de la cirurgia crani-maxilofacial.

A l'una d'aquests desenvolupaments, també s'ha realitzat un gran esforç detallant la nova cadena de subministrament que seguiran aquests implants personalitzats, definint completament tots els procediments i processos pels quals aquests passaran, incloent la certificació de les instal·lacions de fabricació additiva. Aquesta cadena de subministrament contempla totes les fases, des de l'enviament de la imatge mèdica del pacient, el mesurament i adaptació del model; fins a la fabricació, empaquetat i el lliurament del producte final a l'especialista. Com a resultat d'aquest procés s'està completant una plataforma telemàtica que englobi i agiliti tots els processos de la cadena de subministrament.

Per acabar el projecte s'estan llançant una sèrie de demostradores finals que permetin validar tota la cadena de subministrament i, així, confirmar la viabilitat comercial dels implants personalitzats. Demostrant que aquests poden competir en temps i costos amb les tècniques de fabricació tradicionals. Així aquest projecte, que finalitza aquest mes de desembre, pretén ser el pas definitiu per a l'aplicació d'una tecnologia innovadora, com és la impressió 3D en metall, per al desenvolupament i fabricació d'implants per a cirurgia ortopédica i altres camps. El projecte ADDBIO està cofinançat pel Centre per al Desenvolupament Tecnològic Industrial (CDTI).

El projecte cofinançat per CDTI ha obtingut excel·lents resultats en les seves fases inicials i pretén ser el pas definitiu cap als implants personalitzats

Empreses o entitats relacionades

Instituto de Biomecánica de Valencia
Instituto Tecnológico Metalmecánico, Mueble, Madera, Embalaje y Afines

Comentaris de l'article/notícia

Nou comentari

Atenció

Los comentarios son la opinión de los usuarios y no la del portal. No se admiten comentarios insultantes, racistas o contrarios a las leyes vigentes. No se publicarán comentarios que no tengan relación con la noticia/artículo, o que no cumplan con el Aviso legal y la Política de Protección de Datos.

Advertencias Legales e Información básica sobre Protección de Datos Personales:
Responsable del Tratamiento de sus datos Personales: Interempresas Media, S.L.U. Finalidades: Gestionar el contacto con Ud. Conservación: Conservaremos sus datos mientras dure la relación con Ud., seguidamente se guardarán, debidamente bloqueados. Derechos: Puede ejercer los derechos de acceso, rectificación, supresión y portabilidad y los de limitación u oposición al tratamiento, y contactar con el DPD por medio de lopd@interempresas.net. Si considera que el tratamiento no se ajusta a la normativa vigente, puede presentar una reclamación ante la AEPD.

Suscríbase a nuestra Newsletter - Ver ejemplo

Contrasenya

Marcar todos

Autorizo el envío de newsletters y avisos informativos personalizados de interempresas.net

Autorizo el envío de comunicaciones de terceros vía interempresas.net

He leído y acepto el Avís legal y la Política de protecció de dades

Responsable: Interempresas Media, S.L.U. Finalidades: Suscripción a nuestra(s) newsletter(s). Gestión de cuenta de usuario. Envío de emails relacionados con la misma o relativos a intereses similares o asociados.Conservación: mientras dure la relación con Ud., o mientras sea necesario para llevar a cabo las finalidades especificadasCesión: Los datos pueden cederse a otras empresas del grupo por motivos de gestión interna.Derechos: Acceso, rectificación, oposición, supresión, portabilidad, limitación del tratatamiento y decisiones automatizadas: contacte con nuestro DPD. Si considera que el tratamiento no se ajusta a la normativa vigente, puede presentar reclamación ante la AEPD. Más información: Política de protecció de dades

REVISTAS

VÍDEOS DESTACADOS

  • VOLLMER VHybrid 260

    VOLLMER VHybrid 260

  • MonoThread – SFSE y SGF: Roscado con precisión

    MonoThread – SFSE y SGF: Roscado con precisión

TOP PRODUCTS

NEWSLETTERS

  • Newsletter Metal

    12/09/2024

  • Newsletter Metal

    10/09/2024

Enllaços destacats

Nebext - Next Business Exhibitions, S.L. - Advanced Machine ToolsIndustry LIVEEasyfairs Iberia - MetalMadridFundación FicobaAspromec - Asociación de profesionales para la competitividad del mecanizado

ÚLTIMAS NOTICIAS

Empreses destacades

OPINIÓN

OTRAS SECCIONES

Serveis