Info

Aquest article ha estat escrit originalment en castellà. L'hem traduït automàticament per a la vostra comoditat. Tot i que hem fet esforços raonables per a aconseguir una traducció precisa, cap traducció automática és perfecta ni tampoc pretén substituir-ne una d'humana. El text original de l'article en castellà podeu veure'l a Estudio para la protección de una instalación de paneles PV contra las cargas debidas al viento

Presentat en el World Congress on Engineering 2013, a Londres

Estudi per a la protecció d'una instal·lació de panells PV contra les càrregues degudes al vent

Joaquín Menacho i Andrés A. García Granada. IQS School of Engineering (Universitat Ramon Llull, Barcelona)

30/09/2013
En els últims anys s'han publicat nombrosos estudis sobre l'acció del vent sobre els seguidors solars, a causa del ràpid creixement del nombre de centrals PV. Alguns treballs han pres un enfocament experimental, utilitzant túnels de vent (Mohapatra, 2011; Pfahl et al., 2011). Altres treballs han abordat el mateix tema utilitzant simulacions fluidodinámicas (Hernandez et al., 2009; Wang et al., 2011). En la major part dels casos, l'estudi es limitava a aquest efecte del vent sobre un únic seguidor solar. No obstant això, la major part d'instal·lacions estan formades per un cert nombre de panells disposats en forma de matriu. L'efecte del vent sobre aquests conjunts de seguidors encara no ha estat ben estudiat (Shademan and Hangan, 2010). El treball que aquí presentem tracta d'estudiar l'efecte del vent sobre un conjunt de seguidors solars alineats d'aquesta forma. Part d'aquest estudi va ser presentat pels autors en el World Congress on Engineering (Londres, juliol 2013).
Fig. 1: Els càlculs en aquest estudi s'han realitzat utilitzant Solid Works Flow Simulation, de Dassault

Fig. 1: Els càlculs en aquest estudi s'han realitzat utilitzant Solid Works Flow Simulation, de Dassault.

La finalitat de l'estudi és doble: d'una banda, es tracta d'estudiar l'efecte de la posició de cadascun dels panells solars en el conjunt de la instal·lació pel que fa a la càrrega suportada per l'efecte del vent; en segon lloc, es tracta d'un estudi preliminar orientat a proposar alguna forma de protecció contra el vent en les instal·lacions PV, mitjançant la instal·lació d'un panell protector situat en l'adreça dels vents dominants. Per a això s'ha recorregut a una metodologia de ‘experimentació virtual, mitjançant un programari de càlcul CFD, sobre un model concret.

Model utilitzat

El model estudiat està compost per una matriu de 5 x 5 seguidors solars, sobre una superfície plana. Els panells són de 7 x 4.5 m, amb una elevació de 45º. L'altura del centre dels panells és de 2 m (Fig. 2). La protecció proposada consisteix en una làmina de 40 m de longitud, amb una inclinació de 45º: com es pot veure en la figura, cobreix completament les files centrals de panells, però només parcialment les files més exteriors.

Fig. 2: La matriu de panells PV (dimensions en mm)

Fig. 2: La matriu de panells PV (dimensions en mm).

Els càlculs s'han realitzat utilitzant Solid Works Flow Simulation, de Dassault. Aquest programari permet la resolució de la fluidodinámica en el domini escollit, podent obtenir fàcilment els esforços suportats per les superfícies dels panells PV. El domini computacional estudiat és de 200 x 70 x 15 m. El mallado dóna 1.2 milions d'elements, amb un refinat automàtic. S'ha simulat vent de cara i de cua (respecte als seguidors solars) per a una velocitat de 100 km/h (27.8 m/s). S'han calculat els esforços suportats pels panells situats en diferents posicions.

Influència de les diferents posicions dins de la matriu de panells

Els paràmetres que s'han tingut en compte són la posició del panell en el conjunt, l'altura del panell protector i la seva distància respecte a la matriu de panells PV. S'han estudiat quatre posicions diferents, tal com s'indica en la figura 3. La primera posició situada en el primer lloc de la fila més exterior, no ben coberta pel panell de protecció. La posició 2 està en el primer lloc de la fila central, la posició més propera al panell de protecció. La posició 3 és una posició centrada en la matriu de panells. Finalment, la posició 4 està en la cantonada final de la matriu: malament protegida pel panell de protecció però protegida pels seguidors situats davant d'ella.

Fig. 3: Matriu de panells PV, i posicions estudiades
Fig. 3: Matriu de panells PV, i posicions estudiades.

Com pot veure's en la figura 4, un vent de cara de 100 km/h representa unes càrregues molt considerables sobre els panells PV. Però aquestes càrregues són molt diferents segons la posició que cada seguidor solar ocupa dins del camp. Un panell interior a la matriu (posició 3) suporta un moment de cabotejo quatre vegades menor que un panell situat en el front (posició 1 i 2).

Fig...
Fig. 4: Efecte d'un vent de cara de 100 km/h (28 m/s): moment suportat per un panell entorn del seu eix transversal (Z), que tendeix a produir un moviment de cabotejo.

Efecte d'un panell de protecció

El segon objectiu de l'estudi és realitzar una estimació preliminar de la influència d'un panell protector sobre les càrregues degudes al vent. La distància mínima entre aquest panell i el conjunt dels seguidors solars depèn de la seva geometria i de la latitud de la instal·lació.

Fig. 5: Distància mínima entre el panell de protecció i la matriu de seguidors solars, segons la latitud...
Fig. 5: Distància mínima entre el panell de protecció i la matriu de seguidors solars, segons la latitud. Per a un panell de protecció inclinat 45º i 4.5 m (vermell) o 5.5 m (blava) d'amplària.

Com pot veure's en la figura 5, per al model estudiat i una latitud entorn dels 40º, la distància no ha de ser molt inferior als 10 m. A aquesta distància de 10 m, un panell de protecció amb una elevació de 45º, i amb amplàries d'entre 3.5 i 5.0 m, els resultats de les simulacions redueixen el moment de cabotejo (Z-Torque) a valors per sota de 10 kNm (Fig. 6), la qual cosa significa una reducció del 90% respecte als valors calculats sense aquesta protecció. L'amplària del panell de protecció no sembla tenir un efecte massa significatiu sobre els resultats, en el marge de valors considerat.

Fig. 6: Moments calculats per a un vent frontal de 100 km/h, amb un panell protector situat a 10 m de la primera fila de seguidors solars...
Fig. 6: Moments calculats per a un vent frontal de 100 km/h, amb un panell protector situat a 10 m de la primera fila de seguidors solars.

Els moments entorn dels eixos X i I són molt similars, la qual cosa és raonable, ja que representen dos components d'un mateix moment (XY) que s'exerceix entorn de l'eix perpendicular a la superfície dels panells solars. Aquest moment és gairebé nul per als panells situats en posicions ben cobertes, però té un valor significatiu per a les posicions situades en la fila més exterior de la matriu (1 i 4). Això és a causa que la protecció solament parcial, al costat de la situació exterior, produeix una distribució asimètrica de les càrregues sobre el panell, la qual cosa es tradueix en un moment que tendeix a fer girar el panell amb un moviment de ‘guiñada’.

També s'ha simulat el mateix cas, situant en aquesta ocasió el panell de protecció a 15 m de distància. Els resultats obtinguts indiquen que la protecció empitjora, ja que els valors del moment de cabotejo aconsegueixen fins a 35 kNm per a la posició menys protegida (1).

Les simulacions realitzades per a un vent de cua de 100 km/h també llancen resultats interessants. Sense cap protecció, els moments calculats sobre els panells PV en les diferents posicions aconsegueixen els 14 kNm en les posicions 1 i 2, que són ara les pitjors posicions per estar en l'arrencada del deixant que deixa el vent. Introduint un panell de protecció situat a 10 m de distància de la matriu de seguidors solars, s'obtenen valors inferiors a 5 kNm (Fig. 7).

Fig. 7: Moments calculats per a un vent de cua de 100 km/h, amb un panell protector situat a 10 m de l'última fila de seguidors solars...
Fig. 7: Moments calculats per a un vent de cua de 100 km/h, amb un panell protector situat a 10 m de l'última fila de seguidors solars.

Conclusions i treball futur

El conjunt d'aquests càlculs sembla indicar que la introducció de panells de protecció per als camps solars pot ser una actuació interessant per reduir els costos de manteniment de les instal·lacions amb una inversió relativament baixa. També indica que els esforços exercits sobre les diferents posicions dins de la matriu de panells són importants. Això podria tenir-se en compte a l'hora de dissenyar els seguidors solars per a diferents posicions. Però per a això haurien de tenir-se resultats més concloents que els que poden desprendre's d'aquest treball, que solament pot considerar-se una aproximació preliminar. Encara falta contrastar els càlculs realitzats amb dades experimentals, així com estudiar altres configuracions per trobar maneres de generalitzar els resultats.

Referències

  • Hernández, S., Méndez, J., Nieto, F. and Jurado, JA., (2009) Aerodynamic analysis of a photovoltaic solar tracker, EACWE 5, Florence (It).
  • Mohapatra, S., (2011) Wind tunnel investigation of wind lloeu on a ground mounted photovoltaic tracker, M.sc. Thesis, Colorit State University (Co, USA).
  • Pfahl, A., Buselmeier, M. and Zaschke, M., (2011) Wind loads on heliostats and photovoltaic trackers of various aspect ràtios, Solar Energy 85, 2185–2201.
  • Wang, S., Sun, I., Wang Q., Wang Q. and Wei M., (2011) Limit Requirements Simulation of Sundial Solar Tracking Machine, Chinese Journal of Mechanical Engineering.
  • Shademan, M. and Hangan, H., (2010) Wind loading on solar panels at different azimuthal and inclination angles, The Fifth International Symposium on Computational Wind Engineering (CWE2010), Chapel Hill (NCa, USA).

Empreses o entitats relacionades

Dassault Systèmes España, S.L. - SolidWorks

Comentaris de l'article/notícia

Nou comentari

Atenció

Los comentarios son la opinión de los usuarios y no la del portal. No se admiten comentarios insultantes, racistas o contrarios a las leyes vigentes. No se publicarán comentarios que no tengan relación con la noticia/artículo, o que no cumplan con el Aviso legal y la Política de Protección de Datos.

Advertencias Legales e Información básica sobre Protección de Datos Personales:
Responsable del Tratamiento de sus datos Personales: Interempresas Media, S.L.U. Finalidades: Gestionar el contacto con Ud. Conservación: Conservaremos sus datos mientras dure la relación con Ud., seguidamente se guardarán, debidamente bloqueados. Derechos: Puede ejercer los derechos de acceso, rectificación, supresión y portabilidad y los de limitación u oposición al tratamiento, y contactar con el DPD por medio de lopd@interempresas.net. Si considera que el tratamiento no se ajusta a la normativa vigente, puede presentar una reclamación ante la AEPD.

Suscríbase a nuestra Newsletter - Ver ejemplo

Contrasenya

Marcar todos

Autorizo el envío de newsletters y avisos informativos personalizados de interempresas.net

Autorizo el envío de comunicaciones de terceros vía interempresas.net

He leído y acepto el Avís legal y la Política de protecció de dades

Responsable: Interempresas Media, S.L.U. Finalidades: Suscripción a nuestra(s) newsletter(s). Gestión de cuenta de usuario. Envío de emails relacionados con la misma o relativos a intereses similares o asociados.Conservación: mientras dure la relación con Ud., o mientras sea necesario para llevar a cabo las finalidades especificadasCesión: Los datos pueden cederse a otras empresas del grupo por motivos de gestión interna.Derechos: Acceso, rectificación, oposición, supresión, portabilidad, limitación del tratatamiento y decisiones automatizadas: contacte con nuestro DPD. Si considera que el tratamiento no se ajusta a la normativa vigente, puede presentar reclamación ante la AEPD. Más información: Política de protecció de dades

REVISTAS

VÍDEOS DESTACADOS

  • 30 Years of EcoCut! Next Level Multifunctional Machining

    30 Years of EcoCut! Next Level Multifunctional Machining

  • Loroch TWIN 860

    Loroch TWIN 860

TOP PRODUCTS

NEWSLETTERS

  • Newsletter Metal

    14/10/2024

  • Newsletter Metal

    10/10/2024

Enllaços destacats

Nebext - Next Business Exhibitions, S.L. - Advanced Machine ToolsEasyfairs Iberia - MetalMadridAspromec - Asociación de profesionales para la competitividad del mecanizadoFundación FicobaIndustry LIVE

ÚLTIMAS NOTICIAS

Empreses destacades

OPINIÓN

OTRAS SECCIONES

Serveis