Notícies Info Notícies

Aquest article ha estat escrit originalment en castellà. L'hem traduït automàticament per a la vostra comoditat. Tot i que hem fet esforços raonables per a aconseguir una traducció precisa, cap traducció automática és perfecta ni tampoc pretén substituir-ne una d'humana. El text original de l'article en castellà podeu veure'l a El sector aeronáutico se viste de composites: tendencias de I+D+i

Aimplas participa en dos projectes destinats a reduir el pes dels avions

El sector aeronàutic es vas veure de composites: tendències de R+D+i

Sergio Fita, investigador principal del projecte Cayley, i Imma Roig, investigadora principal del projecte Wavecom

03/09/2013

El sector del transport té en la reducció del consum de combustible i de les emissions de CO2 al medi ambient un dels seus principals reptes i també una de les línies centrals de recerca dels seus centres tecnològics i departaments de R+D de les seves empreses. La reducció de pes és clau en aquest aspecte i per això, en el cas del sector aeronàutic, alguns fabricants d'avions ja han elevat el percentatge de composites present en les seves aeronaus a més del 50%. Fins ara, ja era molt freqüent trobar aquest tipus de materials en els interiors de les aeronaus tant en panells com en altres peces. Encara així, la seva presència segueix en augment en parts clau com els seients, en els quals alguns proveïdors han aconseguit ja reduir un 30% el seu pes gràcies a la incorporació d'aquests materials. Però sens dubte el més destacable és que en la fabricació del fuselatge també s'estan emprant cada vegada més els composites, principalment la fibra de carboni i altres substituts de metalls més pesats.

Actualment els materials que troben major desenvolupament en el sector aeronàutic són els formats a partir d'una combinació de matriu polimèrica (en concret un resina tipus epoxi) i un reforç format sobre la base de la disposició en el plànol de fibres de carboni. Aquests materials composts, o d'altes prestacions, presenten una gran heterogeneïtat en les seves aplicacions finals derivada de la possibilitat d'utilitzar matèries primeres de diferent composició i naturalesa.

Entre els principals avantatges que presenten els plàstics reforçats enfront d'altres materials convencionals destaca la seva baixa inflamabilitat, el baix cost de producció, un menor pes i major resistència respecte a metalls com l'alumini, la qual cosa permet aconseguir estalvis operatius a les companyies a través d'un menor consum de combustible però també gràcies a un menor nombre d'operacions de manteniment. A més, el plàstic permet una millor pressurització de la cabina, la qual cosa deriva en majors nivells d'humitat en cabina i una major sensació de confort per al passatger.

Cayley: bioplástico amb fibra de lli

La incorporació de biocomposites és una altra gran tendència en el sector igual que en moltes altres aplicacions del plàstic. En aquesta línia, Aimplas ha completat el desenvolupament d'un nou biomaterial elaborat a partir de fonts renovables i reforçat amb fibra de lli. Gràcies al projecte europeu Cayley s'ha obtingut una nova generació de panells ecològics resistents al foc per a la seva incorporació en la fabricació d'avions. Per a això s'ha desenvolupat un innovador material que ofereix nombrosos avantatges front els que es venien emprant fins ara, principalment la fibra de vidre. Concretament, el nou material és un 60% més lleuger que aquesta, i els panells resultants presenten un cost de producció més ajustat, ja que s'ha aconseguit reduir el nombre de processos necessaris per a la seva fabricació i el consum energètic es redueix entre un 50 i un 70% respecte als existents al mercat al començament del projecte.

Sergio Fita, investigador principal del projecte Cayley
Sergio Fita, investigador principal del projecte Cayley.

El nou material també resulta més fàcil de reciclar que els convencionals, i gràcies a ell s'espera reduir en més de 100 tones anuals els residus que genera la indústria aeronàutica. A més, alguns dels components dels panells resultants són també biodegradables. Al mateix temps, també és més respectuós amb la salut dels treballadors, de manera que permet reduir en més de 90 tones a l'any l'ús de substàncies perilloses.

Per als investigadors d'aquest projecte el principal repte ha estat aconseguir un material que mantingui les mateixes propietats físiques i mecàniques que els procedents del petroli, tenint en compte els alts requeriments que exigeixen les peces en un sector com l'aeronàutica.

Materials innovadors amb majors prestacions

La màxima en aeronàutica és emprar materials que compleixin simultàniament les exigències d'altes prestacions mecàniques i de baix pes per obtenir estalvis energètics. Entre els compostos nanotecnológicos, un dels de major popularitat són els nanotubos de carboni. Es tracta de materials que presenten una resistència i una rigidesa molt superior a la d'uns altres, la qual cosa els fa ideals per a l'enginyeria aeronàutica. Encara que realment les propostes nanotecnológicas per implementar en el mitjà o llarg termini són moltes més i molt superiors a les quals s'apliquen avui dia en els avions comercials.

En el cas dels recobriments, les innovacions van més enllà de la protecció de la corrosió i ja es treballa en l'aplicació de retardadores de foc o per incrementar la resistència a elevades temperatures. A més, Aimplas ha començat el desenvolupament d'un nou material de recobriment antiadherente per a avions que evitaria que el gel i la neu s'adherissin a la superfície, millorant la seguretat i abaratint costos a les companyies aèries en permetre prescindir dels sistemes antihielo.

En la línia de reducció de pes de les aeronaus, els nanomateriales poden contribuir d'altres maneres a aconseguir aquesta fi. Per exemple, dotant al plàstic de propietats de conductivitat elèctrica, de manera que es podrien aplicar en substitució d'elements i cables conductors de l'avió habitualment fabricats amb metalls com a coure o d'alumini, i també en les pantalles de televisió de les aeronaus.

Des dels centres tecnològics que treballen per al sector del transport, la nanotecnologia es contempla també com una oportunitat per desenvolupar nous detectors, sensors i altres elements electrònics que servirien per optimitzar el vol de l'aeronau així com per augmentar la seguretat en vol.

Noves tecnologies de fabricació

Una altra línia de recerca en el sector aeronàutic és la que es duu a terme per optimitzar els processos de producció. L'objectiu és reduir els temps de fabricació i els costos mentre s'aconsegueix major homogeneïtat en les peces. En aquest sentit, una incipient tecnologia per millorar els processos de fabricació en el sector és la tecnologia microones, com la qual s'empra en el projecte Wavecom en el qual participa Aimplas. El resultat ha estat un nou sistema de fabricació de peces de plàstic reforçat amb fibra de carboni que resulta més ecològica i econòmica que l'actual. Aquesta nova tecnologia de microones substitueix a la tradicional fabricació en autoclau, de manera que s'ha aconseguit reduir a la meitat el temps de fabricació i fins a un 70% el consum d'energia. A més, aquest projecte evita també un 80% de les emissions de compostos orgànics volàtils que fins ara es produïen durant la producció de les peces.

Imma Roig, investigadora principal del projecte Wavecom
Imma Roig, investigadora principal del projecte Wavecom.

En aquest desenvolupament s'han dut a terme comparacions entre el guarit convencional i el guarit mitjançant microones de materials compostos susceptibles de ser utilitzats en el sector aeronàutic. Això ha permès contrastar ambdues tècniques en termes de guarit i propietats finals. Es tracta de diferents innovacions i exemples que la R+D obre nous camins a la indústria aèria. Innovadores tecnologies i materials dels quals s'ha calculat que es podrien beneficiar més de 2.400 empreses a tot el món destinades a la fabricació d'aeronaus.

Empreses o entitats relacionades

AIMPLAS - Instituto Tecnológico del Plástico

Comentaris de l'article/notícia

#1 - ivan chambi
23/02/2014 16:46:04
me interesaria saber sobre que empresas actualmente ofrecen asientos ara aeronaves 737-300 y hacer un estudio de comparacion de los acientos convenciaonales para saber si esque es posible una renovacion de nuestros acientos y si es viabler economicamente con una reduccion de peso del 30 por ciento seria muy conveniente

Nou comentari

Atenció

Los comentarios son la opinión de los usuarios y no la del portal. No se admiten comentarios insultantes, racistas o contrarios a las leyes vigentes. No se publicarán comentarios que no tengan relación con la noticia/artículo, o que no cumplan con el Aviso legal y la Política de Protección de Datos.

Advertencias Legales e Información básica sobre Protección de Datos Personales:
Responsable del Tratamiento de sus datos Personales: Interempresas Media, S.L.U. Finalidades: Gestionar el contacto con Ud. Conservación: Conservaremos sus datos mientras dure la relación con Ud., seguidamente se guardarán, debidamente bloqueados. Derechos: Puede ejercer los derechos de acceso, rectificación, supresión y portabilidad y los de limitación u oposición al tratamiento, y contactar con el DPD por medio de lopd@interempresas.net. Si considera que el tratamiento no se ajusta a la normativa vigente, puede presentar una reclamación ante la AEPD.

Suscríbase a nuestra Newsletter - Ver ejemplo

Contrasenya

Marcar todos

Autorizo el envío de newsletters y avisos informativos personalizados de interempresas.net

Autorizo el envío de comunicaciones de terceros vía interempresas.net

He leído y acepto el Avís legal y la Política de protecció de dades

Responsable: Interempresas Media, S.L.U. Finalidades: Suscripción a nuestra(s) newsletter(s). Gestión de cuenta de usuario. Envío de emails relacionados con la misma o relativos a intereses similares o asociados.Conservación: mientras dure la relación con Ud., o mientras sea necesario para llevar a cabo las finalidades especificadasCesión: Los datos pueden cederse a otras empresas del grupo por motivos de gestión interna.Derechos: Acceso, rectificación, oposición, supresión, portabilidad, limitación del tratatamiento y decisiones automatizadas: contacte con nuestro DPD. Si considera que el tratamiento no se ajusta a la normativa vigente, puede presentar reclamación ante la AEPD. Más información: Política de protecció de dades

REVISTAS

VÍDEOS DESTACADOS

  • VOLLMER VHybrid 260

    VOLLMER VHybrid 260

TOP PRODUCTS

NEWSLETTERS

  • Newsletter Metal

    30/07/2024

  • Newsletter Metal

    29/07/2024

Enllaços destacats

Aspromec - Asociación de profesionales para la competitividad del mecanizadoEasyfairs Iberia - MetalMadridNebext - Next Business Exhibitions, S.L. - Advanced Machine Tools

ÚLTIMAS NOTICIAS

Empreses destacades

OPINIÓN

OTRAS SECCIONES

Serveis