Info

Aquest article ha estat escrit originalment en castellà. L'hem traduït automàticament per a la vostra comoditat. Tot i que hem fet esforços raonables per a aconseguir una traducció precisa, cap traducció automática és perfecta ni tampoc pretén substituir-ne una d'humana. El text original de l'article en castellà podeu veure'l a Entrevista a Rosa Pérez Campos, directora del departamento de Materiales y Medio Ambiente de Aidima
“Incomplir l'Ordre fitosanitària d'embalatges de fusta pot suposar sancions de 3 milions d'euros, fins i tot el tancament de les instal·lacions”

Entrevista a Rosa Pérez Campos, directora del departament de Materials i Medi ambient d'Aidima

Redacció Interempresas17/08/2013

La norma NIMF Nº15 pertany al conjunt de 24 Normes Internacionals sobre Mesures Fitosanitàries (NIMF) elaborades per l'Organització de Nacions Unides per a l'Agricultura i l'Alimentació (FAO) per reduir el risc d'introducció i difusió de plagues cuarentenarias durant el comerç internacional, i preservar així els recursos vegetals i forestals. Els països que la subscriuen exigeixen el seu compliment o inclouen en les seves legislacions corresponents aquestes normes, directrius i recomanacions com a obligació legal, com és el cas espanyol. En aquesta entrevista, Rosa Pérez Campos, doctora en Ciències Químiques i directora del departament de Materials i Medi ambient de l'Institut Tecnològic del Moble, Fusta, Embalatge i Afins (Aidima), explica l'abast de l'ordre ministerial AAA/458/2013 d'11 de març que recull aquesta norma i regula els procediments aprovats a Espanya sobre mesures fitosanitàries per a embalatges de fusta. Una ordre que va entrar en vigor el passat 1 de juliol, que deroga l'anterior de 2007, i que estableix la NIMF15 com a requisit de compliment, entre altres mesures encaminades a un control més estricte per evitar les plagues, com la intervenció dels Organismes Independents de Control (OIC) a més de regular les sancions previstes.

El primer seria conèixer a qui afecta aquesta nova Ordre ministerial…

Tant a operadors d'embalatges de fusta, com a operadors que duen a terme el marcat als embalatges de fusta amb el logotip que exigeix la NIMF15. En aquests grups es troben els aserraderos, els fabricants d'embalatges, les empreses de reciclat i reparació d'embalatges i les que realitzen el tractament tèrmic, així com també les empreses que intervenen en qualsevol procés de fabricació de l'embalatge.

També és convenient indicar que els usuaris (empreses que utilitzen embalatges de fusta) no són responsables de l'incompliment de les mesures fitosanitàries, però sí poden ser “víctimes” de la utilització d'un embalatge marcat inadequadament, per la qual cosa és molt recomanable que coneguin la legislació ja que es poden trobar, com així ha succeït, amb mercaderia parada en països de destinació per no complir la reglamentació en aquesta matèria.

La doctora en Ciències Químiques Rosa Pérez, durant l'entrevista
La doctora en Ciències Químiques Rosa Pérez, durant l'entrevista.

I amb el voluminós tràfic de mercaderies que existeix al nostre país, és possible controlar el compliment d'aquesta legislació?

Les diferents lleis, disposicions, ordres i altra matèria jurídica espanyola regulen adequadament el control de mesures per evitar plagues al nostre territori, exercint-se mitjançant la identificació i verificació per inspectors del Ministeri d'Agricultura, Alimentació i Medi ambient. Precisament, la nova Ordre ministerial incrementa aquests controls mitjançant l'autorització a Organismes Independents de Control (d'ara endavant OIC) per a la certificació que els tractaments i el calibratge de la maquinària utilitzada són correctes.

A més, l'Ordre estableix sancions, multes i mesures que en funció de la gravetat de la infracció aconsegueixen elevades quanties fins a 3 milions d'euros, el tancament cautelar de les instal·lacions, fins i tot el tancament definitiu si exerceixen sense les autoritzacions i registres preceptius, estant regulades en la Llei 43/2002, de 20 de novembre, de Sanitat Vegetal.

I encara així hi ha risc?

El risc sempre existeix, però totes les mesures estan encaminades a evitar les plagues per preservar el patrimoni forestal i vegetal…, i són raonablement efectives. Crec que Espanya és un bon exemple de control.

En el cas concret de la NIMF15 sobre els embalatges de fusta, el tractament tèrmic fins al centre de la fusta a 56oC durant 30 minuts, com a procés d'esterilització, és efectiu si es realitza adequadament i això és precisament el que regula la nova Ordre. Existeixen altres tractaments, com el realitzat mitjançant microones, en tràmit d'acceptació com a alternativa a l'ús del bromur de metil (en procés d'eliminació pels seus efectes nocius), encara que en la Unió Europea ja no es pot usar com a procés d'esterilització dins de les seves fronteres. Per això, en l'Institut Tecnològic del Moble, Fusta, Embalatge i Afins, AIDIMA, hem obert línies de recerca per al desenvolupament de tractaments alternatius.

Marcat d'un palé segons les exigències de la normativa fitosanitària NIMF15...
Marcat d'un palé segons les exigències de la normativa fitosanitària NIMF15. Mitjançant aquest marcat s'indica que el palé ha estat tractat tèrmicament (HT) a Espanya (ÉS) per una empresa situada a la província amb codi 42 i amb el nombre de registre assignat per la DGSPA.

Però, s'eliminen tots els organismes?

Els estudis indiquen que el tractament tèrmic de 56oC comentat és eficaç per a aquelles espècies d'insectes i nematodes que pot albergar la fusta d'embalatge. I encara que és cert que determinades espècies d'insectes són més resistents, en general, es considera que es tracta d'un tractament efectiu si es realitza de forma correcta. Per aquest motiu és fonamental l'assistència per un organisme autoritzat com indica l'Ordre. Aidima ha presentat la corresponent documentació per estar autoritzat com OIC i, segurament, ja ho sigui quan es publiqui aquesta entrevista.

Per tant, el compliment de la normativa NIMF15 és obligatori.

És obligatòria en la importació en tots els països de la Unió Europea, excepte en operacions intracomunitàries, per a tot tipus d'embalatge de fusta d'espessor superior a 6 mil·límetres, quedant exclòs l'embalatge fabricat íntegrament de material elaborat a partir de fusta processada, com el contraxapat, els taulers de partícules, taulers de fibres i els taulers Oriented strand board (OSB), quan circulen pels països en què aquesta norma és obligatòria, per exemple, els de la UE.

Òbviament també és obligatòria en exportacions quan els països de destinació l'exigeixen…, i són molts. Per citar algun exemple de països aparentment menys exigents, com Ucraïna, Bolívia, Colòmbia, Guatemala, Guyana, Nicaragua, Indonèsia i Nigèria, entre uns altres.

Cal dir d'altra banda, que les normes NIMF han estat desenvolupades (i són periòdicament revisades) per la Convenció Internacional de Protecció Fitosanitària de la FAO, a la qual pertanyen nombrosos països membres que s'acullen voluntàriament a les seves normatives, i una gran majoria regulen per llei aquesta matèria, que fins i tot incrementa el control, com és el cas d'Austràlia o la Unió Europea amb les directives corresponents i la seva incorporació a la legislació de cada país. Per tant, jo diria que encara que no s'exigeix en determinats països, la normativa NIMF es troba àmpliament reconeguda. Les NIMF són internacionals i per tant haurien de suposar unes regles de joc per a tots, que és quan s'aconsegueix efectivitat en el control de les plagues.

Com s'assegura a Espanya el compliment de l'Ordre?

Es pot identificar perquè l'embalatge porta la marca estampada a foc amb el format que exigeix la NIMF15. No obstant això, de moment només es pot comprovar a nivell documental l'exigència de mantenir la trazabilidad en tot el procés. En aquest sentit, Aidima contínua investigant la millor forma per verificar que una fusta ha estat sotmesa a un tractament NIMF15.

Larva viva de cerambícido trobada a l'interior del tac d'un palé de fusta
Larva viva de cerambícido trobada a l'interior del tac d'un palé de fusta.

A part del comentat, quines novetats presenta la nova Ordre?

Bé, les comentem totes perquè són quatre punts clau. D'una banda l'aplicació de l'Ordre s'amplia a totes aquelles entitats que vulguin complir-la de forma voluntària, eliminant la limitació de restringir-la a embalatge de fusta emprat en el comerç amb tercers països que ho exigeixin i, per un altre, es regula la figura dels citats Organismes Independents de Control (OIC). Un tercer punt es refereix al calibratge de les sondes i caracterització de les càmeres, que es realitzarà per entitats externes acreditades per a tal fi. I un últim punt respecte a l'autorització és el registre de les empreses de la Direcció general de Sanitat de la Producció Agrària (DGSPA) del Ministeri d'Agricultura, Alimentació i Medi ambient, que es fa de forma electrònica, agilitant així els tràmits administratius. Les empreses registrades amb anterioritat no hauran de fer-ho de nou.

Són encertades aquestes modificacions?

Per descomptat estan orientades sempre a millorar la situació actual i la seva comesa és que es realitzi el tractament tèrmic de forma correcta. És per això també que s'exigeix que el calibratge de les sondes es realitzi de forma externa a l'empresa i que es determinin punts freds de les càmeres de tractament, amb la finalitat d'assegurar que tota la fusta de la càmera hagi aconseguit els 56º durant els 30 minuts exigits. A més, es donen les directrius de com enristrelar correctament la fusta, sobre la distribució de la fusta a l'interior de la càmera, el nombre i col·locació de les sondes, i sobre l'ús de fusta descortezada, entre altres mesures. En definitiva, punts que considerem realment importants per al correcte tractament tèrmic i, en conseqüència, aconseguir una alta efectivitat en el control de plagues.

Pérez Campos...
Pérez Campos: “Les NIMF són internacionals i per tant haurien de suposar unes regles de joc per a tots, que és quan s'aconsegueix efectivitat en el control de les plagues”.

Què ha de fer una empresa per poder ser operador?

Ha d'emplenar el document de sol·licitud de l'annex II de l'Ordre, designar un responsable tècnic encarregat de la correcta aplicació de la mateixa, remetre l'informe de control d'inspecció anual efectuat per un OIC que acrediti que es compleixen les condicions establertes en l'ordre i realitzar el pagament de les taxes corresponents. No obstant això, a través de la Federació Espanyola de l'Envàs de Fusta i els seus Components (Fedemco), es pot accedir a tota la documentació i assessorament en la matèria en col·laboració amb el nostre Institut, que manté una estreta relació amb la Federació.

Llavors, quin seria el paper d'un OIC com pugui ser Aidima?

En realitat són els Organismes Independents de Control els encarregats de dur a terme les inspeccions que fins ara realitzaven els inspectors del Ministeri a les empreses d'embalatge de fusta, encara que aquests continuaran visitant les empreses amb la finalitat de comprovar el correcte compliment de l'Ordre i controlar el treball realitzat pels propis OIC.

En el nostre cas, com li deia, Aidima ha presentat tota la documentació requerida per convertir-se en un OIC, per la qual cosa les empreses d'embalatge interessades en el control i registre poden comptar amb nosaltres. No obstant això, Aidima oferirà un servei integral a les empreses de tractament d'embalatges, així com als usuaris dels mateixos.

Per finalitzar, quins són les dificultats d'aplicar l'Ordre en les empreses?

Cal dir que els operadors poden subcontractar el tractament tèrmic i, encara que nombroses empreses del sector coneixen el procediment a seguir, amb el calibratge de les sondes i la caracterització de les càmeres és probable que sorgeixin dificultats al moment que procedeixin a adaptar el procés a les noves exigències. En aquest aspecte el nostre centre tecnològic pot assessorar en tots aquests aspectes tècnics per al compliment de les exigències d'aquesta nova ordre.

Empreses o entitats relacionades

Instituto Tecnológico Metalmecánico, Mueble, Madera, Embalaje y Afines

Comentaris de l'article/notícia

Nou comentari

Atenció

Los comentarios son la opinión de los usuarios y no la del portal. No se admiten comentarios insultantes, racistas o contrarios a las leyes vigentes. No se publicarán comentarios que no tengan relación con la noticia/artículo, o que no cumplan con el Aviso legal y la Política de Protección de Datos.

Advertencias Legales e Información básica sobre Protección de Datos Personales:
Responsable del Tratamiento de sus datos Personales: Interempresas Media, S.L.U. Finalidades: Gestionar el contacto con Ud. Conservación: Conservaremos sus datos mientras dure la relación con Ud., seguidamente se guardarán, debidamente bloqueados. Derechos: Puede ejercer los derechos de acceso, rectificación, supresión y portabilidad y los de limitación u oposición al tratamiento, y contactar con el DPD por medio de lopd@interempresas.net. Si considera que el tratamiento no se ajusta a la normativa vigente, puede presentar una reclamación ante la AEPD.

Suscríbase a nuestra Newsletter - Ver ejemplo

Contrasenya

Marcar todos

Autorizo el envío de newsletters y avisos informativos personalizados de interempresas.net

Autorizo el envío de comunicaciones de terceros vía interempresas.net

He leído y acepto el Avís legal y la Política de protecció de dades

Responsable: Interempresas Media, S.L.U. Finalidades: Suscripción a nuestra(s) newsletter(s). Gestión de cuenta de usuario. Envío de emails relacionados con la misma o relativos a intereses similares o asociados.Conservación: mientras dure la relación con Ud., o mientras sea necesario para llevar a cabo las finalidades especificadasCesión: Los datos pueden cederse a otras empresas del grupo por motivos de gestión interna.Derechos: Acceso, rectificación, oposición, supresión, portabilidad, limitación del tratatamiento y decisiones automatizadas: contacte con nuestro DPD. Si considera que el tratamiento no se ajusta a la normativa vigente, puede presentar reclamación ante la AEPD. Más información: Política de protecció de dades

REVISTAS

VÍDEOS DESTACADOS

  • 30 Years of EcoCut! Next Level Multifunctional Machining

    30 Years of EcoCut! Next Level Multifunctional Machining

  • Loroch TWIN 860

    Loroch TWIN 860

TOP PRODUCTS

NEWSLETTERS

  • Newsletter Metal

    14/10/2024

  • Newsletter Metal

    10/10/2024

Enllaços destacats

Aspromec - Asociación de profesionales para la competitividad del mecanizadoIndustry LIVENebext - Next Business Exhibitions, S.L. - Advanced Machine ToolsEasyfairs Iberia - MetalMadridFundación Ficoba

ÚLTIMAS NOTICIAS

Empreses destacades

OPINIÓN

OTRAS SECCIONES

Serveis