Info

Aquest article ha estat escrit originalment en castellà. L'hem traduït automàticament per a la vostra comoditat. Tot i que hem fet esforços raonables per a aconseguir una traducció precisa, cap traducció automática és perfecta ni tampoc pretén substituir-ne una d'humana. El text original de l'article en castellà podeu veure'l a Desarrollan un bio-adhesivo que incrementa un 30% la resistencia de vigas y columnas de madera
La nova cua, sense derivats del petroli, és un producte únic que s'ha generat amb recerca valenciana

Desenvolupen un bio-adhesiu que incrementa un 30% la resistència de bigues i columnes de fusta

Redacció Interempresas27/06/2013
El consorci europeu del projecte de recerca Celluwood, en el qual està integrat l'Institut Tecnològic del Moble, Fusta, Embalatge i Afins (Aidima), ha aplicat amb èxit un adhesiu sense derivats del petroli per a fusta laminada encolada d'ús en grans estructures i construccions que incrementa la resistència del laminatge en un 30%, aconseguint un límit de trencament per pressió de 3.400 quilograms, segons els resultat preliminars del citat projecte.

La indústria química no ha desenvolupat fins avui adhesius sense dependència del petroli capaços de millorar la resistència mecànica de grans estructures de fusta laminada destinades a la construcció, com són les bigues i columnes que suporten càrregues estructurals, afirma el responsable de l'Àrea de Construcció en Fusta i coordinador del projecte en Aidima, Miguel Ángel Abián.

Bioresina de lignina desenvolupada en el projecte
Bioresina de lignina desenvolupada en el projecte.

Bio-adhesius per a fusta laminada

Assistim al primer d'una incipient generació de bio-adhesius, o bio-resines, per a la seva aplicació en la fusta laminada que vindrà a substituir a mitjà termini a les tradicionals cues aplicades a aquests usos, com la Melamina-Urea-Formaldehid (MUF), assegura l'investigador, qui destaca que la substitució dels productes derivats del petroli per bio-resines ja és un fet en multinacionals com Jonh Deere, que fabrica cossos de tractors amb bio-resines, igual que Boeing i Airbus per a estructures de les aeronaus, o Basf, o Dow Chemical amb grans inversions en el desenvolupament de bio-resines i bioplásticos. “És un mercat de futur”, postil·la Abián.

Les bio-resines (*) desenvolupades en el projecte Celluwood (Laminated Strong Ressò-Material for Building Construction made of Cellulose-Strengthened Wood) es basen en lignina, taninos i líquid de la pela del fruit de l'anacard (CNSL en anglès). Inicialment, la recerca ha seleccionat una bioresina basada en lignina per laminar bigues de fusta. La lignina és un biopolímer que s'extreu de la fusta i de certes plantes, del que s'utilitza entre l'1 i el 2 per cent per a productes derivats, i la resta dels 30 milions de tones anuals benvolgudes que genera la indústria paperera es crema per obtenir energia.

La bioresina de lignina aplicada a la fusta laminada ha aconseguit resultats prometedors quant a resistència, explica el també responsable del departament de Tecnologia i Biotecnologia de la Fusta del centre tecnològic; si bé assenyala: “en recerca no s'encerta a la primera, i es requereixen desenvolupaments complexos amb proves, assajos i les seves rectificacions”. “En aquests moments —precisa—, hem realitzat en l'empresa Tecnifusta les proves de trencament fins que la pressió falleix l'estructura laminada, i a més estem utilitzant la resina per reparar i enfortir els defectes de la fusta, com són esquerdes i nusos”.

Assaig de trencament de fusta laminada amb bioresina amb deslaminación simultània al trencament. Font:Tecnifusta
Assaig de trencament de fusta laminada amb bioresina amb deslaminación simultània al trencament. Font:Tecnifusta.

Prototips reals

Els assajos amb els prototips a escala real es realitzaran a Espanya a partir del proper mes d'octubre en compliment de tota la normativa que exigeix el Codi Tècnic de l'Edificació, i es complementaran amb anàlisi del cicle de vida, resistència a condicions climàtiques adverses i a l'atac biològic, entre altres proves que determinin la qualitat del producte final. En l'actualitat s'estan realitzant diferents formulacions per millorar el binomi color-resistència de la bioresina, encara que en ser fusta estructural no afecta el color de les seves línies d'encolat, “ja que normalment va oculta o revestida”, explica l'investigador, qui ressalta en aquest sentit que ja s'està elaborant un pla d'explotació d'aquests “magnífics” resultats.

Es preveu que aquests resultats generin un nou i major mercat per a la fusta en construcció mitjançant el desenvolupament de Ressò-bigues i Ressò-columnes fabricades amb els nous materials que milloraran les tecnologies de producció actuals de fusta estructural, i estimularà les economies rurals en tota la Unió Europea, promovent una òptima gestió forestal a més d'una significativa reducció de la petjada de carboni en el sector de la construcció.

Implicació internacional

El projecte europeu Celluwood està format per un consorci internacional al que pertany l'Institut Tecnològic del Moble, Fusta, Embalatge i Afins, Aidima; la Universitat de Brunel (Regne Unit); Chimar Hellas (Grècia), Contemporary Building Design (Eslovènia); Tecnifusta (Espanya); InnovaWood (Bèlgica); i l'empresa britànica InWood Developments, coordinadora de la iniciativa.

Aquest projecte s'emmarca al programa Ressò-innovation First Application and Market Replication Projects, promogut per la Comissió Europea per a l'eliminació i reducció dels impactes ambientals i l'ús òptim dels recursos, mitjançant solucions “ressò-innovadores” en processos, tècniques, serveis, productes o tecnologies, amb l'objectiu de reduir les emissions de gasos d'efecte hivernacle i a disminuir l'ús de petroli i els seus derivats.

La primera anualitat (dels tres anys previstos de projecte) ha estat cofinançada per l'Institut Valencià de Competitivitat Empresarial (Ivace) i els fons europeus Feder, i s'ha sol·licitat a l'Ivace el cofinançament de la segona anualitat.

Empreses o entitats relacionades

Instituto Tecnológico Metalmecánico, Mueble, Madera, Embalaje y Afines

Comentaris de l'article/notícia

#1 - Briconatur
01/07/2013 10:42:43
Aparentemente estamos ante un desarrollo de producto, que además de ser respetuoso con el entorno ambiental, también procede en la mayoría de su composición de restos de residuos procedentes de la madera. Una gran noticia, para el sector y para el entorno.

Nou comentari

Atenció

Los comentarios son la opinión de los usuarios y no la del portal. No se admiten comentarios insultantes, racistas o contrarios a las leyes vigentes. No se publicarán comentarios que no tengan relación con la noticia/artículo, o que no cumplan con el Aviso legal y la Política de Protección de Datos.

Advertencias Legales e Información básica sobre Protección de Datos Personales:
Responsable del Tratamiento de sus datos Personales: Interempresas Media, S.L.U. Finalidades: Gestionar el contacto con Ud. Conservación: Conservaremos sus datos mientras dure la relación con Ud., seguidamente se guardarán, debidamente bloqueados. Derechos: Puede ejercer los derechos de acceso, rectificación, supresión y portabilidad y los de limitación u oposición al tratamiento, y contactar con el DPD por medio de lopd@interempresas.net. Si considera que el tratamiento no se ajusta a la normativa vigente, puede presentar una reclamación ante la AEPD.

Suscríbase a nuestra Newsletter - Ver ejemplo

Contrasenya

Marcar todos

Autorizo el envío de newsletters y avisos informativos personalizados de interempresas.net

Autorizo el envío de comunicaciones de terceros vía interempresas.net

He leído y acepto el Avís legal y la Política de protecció de dades

Responsable: Interempresas Media, S.L.U. Finalidades: Suscripción a nuestra(s) newsletter(s). Gestión de cuenta de usuario. Envío de emails relacionados con la misma o relativos a intereses similares o asociados.Conservación: mientras dure la relación con Ud., o mientras sea necesario para llevar a cabo las finalidades especificadasCesión: Los datos pueden cederse a otras empresas del grupo por motivos de gestión interna.Derechos: Acceso, rectificación, oposición, supresión, portabilidad, limitación del tratatamiento y decisiones automatizadas: contacte con nuestro DPD. Si considera que el tratamiento no se ajusta a la normativa vigente, puede presentar reclamación ante la AEPD. Más información: Política de protecció de dades

REVISTAS

VÍDEOS DESTACADOS

  • 30 Years of EcoCut! Next Level Multifunctional Machining

    30 Years of EcoCut! Next Level Multifunctional Machining

  • Loroch TWIN 860

    Loroch TWIN 860

TOP PRODUCTS

NEWSLETTERS

  • Newsletter Metal

    14/10/2024

  • Newsletter Metal

    10/10/2024

Enllaços destacats

Aspromec - Asociación de profesionales para la competitividad del mecanizadoIndustry LIVENebext - Next Business Exhibitions, S.L. - Advanced Machine ToolsEasyfairs Iberia - MetalMadridFundación Ficoba

ÚLTIMAS NOTICIAS

Empreses destacades

OPINIÓN

OTRAS SECCIONES

Serveis