Info

Aquest article ha estat escrit originalment en castellà. L'hem traduït automàticament per a la vostra comoditat. Tot i que hem fet esforços raonables per a aconseguir una traducció precisa, cap traducció automática és perfecta ni tampoc pretén substituir-ne una d'humana. El text original de l'article en castellà podeu veure'l a Reutilización y reciclado de plásticos: una oportunidad para la construcción y el equipamiento urbano
Els bolardos fabricats amb cautxú reciclat suposen una interessant sortida per a aquest tipus de materials

Reutilització i reciclat de plàstics: una oportunitat per a la construcció i l'equipament urbà

Eva Verdejo Andrés, responsable del Dpto. de Sostenibilitat i Valorització Industrial en Aimplas (Institut Tecnològic del Plàstic)27/06/2013
Aproximadament, un de cada cinc materials plàstics és consumit en el sector de la construcció, que aprecia en el plàstic significatives avantatges com la seva lleugeresa, la seva òptima procesabilidad i la flexibilitat que aporta al disseny. A través d'aquest article, Aimplas presenta dues possibles aplicacions amb els quals la indústria del plàstic pot afrontar un dels grans reptes als quals s'enfronta actualment, millorar el final de la vida útil d'aquests productes. Es tracta dels projectes Polimix i Ressò-Rubber.

Els materials plàstics estan en continu creixement, sent la seva producció mundial de 280 milions de tones en 2011 i s'espera que segueixi creixent en els propers anys; una xifra important, més encara si pensem en la lleugeresa d'aquests materials. Aquesta propietat és una de les causants d'aquest creixement dels materials, que presenten generalment una densitat inferior als materials tradicionals, que cada vegada més són substituïts per materials plàstics.

Un dels reptes dels materials plàstics en aquest sector és millorar el final de la seva vida útil
Un dels reptes dels materials plàstics en aquest sector és millorar el final de la seva vida útil.

Encara que aquesta no és l'única raó, podríem destacar a més: bona procesabilidad, fàcil disseny, i propietats molt variades que permeten desenvolupar materials a mesura (conductors, aïllants, fràgils, duros, mal·leables, elàstics, etc.).

El sector de la construcció, amb aproximadament un 20% del consum total de materials plàstics és el segon sector després del de l'envasi-embalatge. En aquest sector trobem materials plàstics en molt diverses aplicacions: des de ponts i edificis (dins de la pròpia estructura amb els materials termostables com a resines epoxi, polièster, etc.) passant per l'interior d'edificis (materials aïllants, conducció d'electricitat, canaletas, canonades, etc.) fins a per exemple mobiliari urbà (cons, tanques, marquesines, papereres, etc.).

Per què l'ús del plàstic en aquest sector? Les raons són molt variades, però les propietats que ho fan idoni són la seva durada i resistència a la corrosió, aïllament tèrmic i acústic, i el seu baix cost de producció i manteniment. A més són higiènics i nets, permeten un acabat estètic i són ambientalment segurs.

Cerca de noves aplicacions

Un dels reptes dels materials plàstics en aquest sector és millorar el final de la seva vida útil. Més del 40% dels residus plàstics que es generen anualment a Espanya van a l'abocador. És necessari seguir treballant en la millora ambiental i sobretot a complir la denominada jerarquia de residus plàstics: prevenció (prioritària), reducció de residus (tant en quantitat com en possible perillositat), preparació per a la reutilització, reciclat, foment d'un altre tipus de valorització (inclosa l'energètica). L'objectiu final és evitar el dipòsit en l'abocador o la incineració sense recuperació energètica.

En el treball de com millorar aquests aspectes en el sector de la construcció, es troben dos projectes de R+D+i duts a terme a Espanya. El primer d'ells és Polimix, una recerca subvencionada per la Unió Europea dins del programa LIFE+, a través del com s'ha desenvolupat un tram de carretera on s'han emprat diferents residus plàstics. En concret, s'han fet 4 trams diferents, de mig quilòmetre cadascun, amb residus de Polietilè (PE) procedents d'envasos, residus de Poliestirè (PS) procedents de penjadors, residus de cautxú a partir de pneumàtics fora d'ús i residus de Polietilè (PE) i Polipropilè (PP) provinents de taps d'envàs. Aquesta carretera va ser construïda i inaugurada al setembre de 2012 a Madrid i els resultats obtinguts fins al moment (proves de laboratori i planta pilot) demostren que les barreges bituminosas modificades compleixen amb la normativa vigent PG-3 referents entre uns altres a la sensibilitat a l'aigua o a pista de laboratori, presentant un millor comportament enfront de les deformacions permanents dels plàstics del ferm. Aquesta millora suposa un increment en l'assaig de rodadura pel que fa a la barreja de referència (que no porta residus).

El resultat és un augment de la vida útil dels materials plàstics i una millora econòmica directa en el manteniment de les carreteres.

Amb la carretera ja feta i en ple funcionament s'està monitorizando el seu comportament estructural: fatiga al tipus descendent, deformació permanent, deterioració sota l'efecte de l'aigua, evolució del mòdul de rigidesa elàstic i del mòdul resiliente i formació de roderes.

Tram de carretera on s'han emprat diferents residus plàstics
Tram de carretera on s'han emprat diferents residus plàstics.

La Universitat de Cantàbria, Acciona i la Comunitat de Madrid i Aimplas han participat en aquest projecte els resultats del qual serviran per demostrar la viabilitat de l'ús d'aquests materials mitjançant resultats d'una experiència real amb tràfic.

Una altra recerca que obre noves portes al plàstic en el sector de la construcció és Ressò-Rubber. A través d'aquest projecte finançat pel programa Ressò-innovation s'ha aconseguit desenvolupar un bolardo fabricat amb cautxú reciclat (entre un 60 i un 90%), sense cap tipus de ligante, la qual cosa possibilitarà tornar a reciclar-ho.

Aquest bolardo presenta avantatges enfront d'uns altres: absorbeix impactes pel que és 4 vegades més segur enfront d'accident per col·lisió de vianants i ciclistes, a més és més flexible, per la qual cosa produeix menor fricció en els vehicles i minimitza el seu rayado.

El bolardo compta amb un logotip que permet a l'usuari final conèixer que ha estat realitzat amb material reciclat, comunicant-se així els avantatges ambientals. Aquests aspectes són molt importants en la compra pública verda.

A més és important assenyalar que el procés productiu desenvolupat és reproduïble en un ampli rang d'indústries transformadores de cautxú i en una gran varietat d'aplicacions i altres productes de mobiliari urbà com a barreres protectores de pàrquing o sistemes de reducció de velocitat en carreteres. Aquest projecte ha estat desenvolupat per Recipneau, Berlá, IBV i Aimplas.

Bolardo fabricat amb cautxú reciclat
Bolardo fabricat amb cautxú reciclat.

El plàstic i el cautxú són per tant materials clau en el sector de la construcció i cal seguir treballant per millorar les seves propietats i buscar noves aplicacions a través del reciclat i la reutilització. El sector de la construcció pot donar una segona vida a materials plàstics donant lloc a productes sostenibles, amb bones especificacions tècniques i econòmicament viables.

Empreses o entitats relacionades

AIMPLAS - Instituto Tecnológico del Plástico

Comentaris de l'article/notícia

#3 - delfí castañé basagaña
23/09/2020 7:25:41
Hemos realizado tramos experimentales de pavimentación, con biohormigón tecno-plástico elaborado por Green Rock, sl. con sede en Gurb (Barcelona). Los resultados han sido altamente positivos bajo Certificación de APPLUS. más información en info@rocsuro.net
#2 - joczelin
10/06/2016 19:39:26
me sirvio de mucho .......
#1 - Humberto Pérez Gómez
09/12/2014 22:32:31
https://www.facebook.com/video.php?v=890749064279346 Estoy solo en este proyecto y requero encontrar entidades interesadas en los productos para la cosntruccion reciclando el plasticos

Nou comentari

Atenció

Los comentarios son la opinión de los usuarios y no la del portal. No se admiten comentarios insultantes, racistas o contrarios a las leyes vigentes. No se publicarán comentarios que no tengan relación con la noticia/artículo, o que no cumplan con el Aviso legal y la Política de Protección de Datos.

Advertencias Legales e Información básica sobre Protección de Datos Personales:
Responsable del Tratamiento de sus datos Personales: Interempresas Media, S.L.U. Finalidades: Gestionar el contacto con Ud. Conservación: Conservaremos sus datos mientras dure la relación con Ud., seguidamente se guardarán, debidamente bloqueados. Derechos: Puede ejercer los derechos de acceso, rectificación, supresión y portabilidad y los de limitación u oposición al tratamiento, y contactar con el DPD por medio de lopd@interempresas.net. Si considera que el tratamiento no se ajusta a la normativa vigente, puede presentar una reclamación ante la AEPD.

Suscríbase a nuestra Newsletter - Ver ejemplo

Contrasenya

Marcar todos

Autorizo el envío de newsletters y avisos informativos personalizados de interempresas.net

Autorizo el envío de comunicaciones de terceros vía interempresas.net

He leído y acepto el Avís legal y la Política de protecció de dades

Responsable: Interempresas Media, S.L.U. Finalidades: Suscripción a nuestra(s) newsletter(s). Gestión de cuenta de usuario. Envío de emails relacionados con la misma o relativos a intereses similares o asociados.Conservación: mientras dure la relación con Ud., o mientras sea necesario para llevar a cabo las finalidades especificadasCesión: Los datos pueden cederse a otras empresas del grupo por motivos de gestión interna.Derechos: Acceso, rectificación, oposición, supresión, portabilidad, limitación del tratatamiento y decisiones automatizadas: contacte con nuestro DPD. Si considera que el tratamiento no se ajusta a la normativa vigente, puede presentar reclamación ante la AEPD. Más información: Política de protecció de dades

REVISTAS

VÍDEOS DESTACADOS

  • 30 Years of EcoCut! Next Level Multifunctional Machining

    30 Years of EcoCut! Next Level Multifunctional Machining

  • Loroch TWIN 860

    Loroch TWIN 860

TOP PRODUCTS

NEWSLETTERS

  • Newsletter Metal

    14/10/2024

  • Newsletter Metal

    10/10/2024

Enllaços destacats

Fundación FicobaAspromec - Asociación de profesionales para la competitividad del mecanizadoNebext - Next Business Exhibitions, S.L. - Advanced Machine ToolsIndustry LIVEEasyfairs Iberia - MetalMadrid

ÚLTIMAS NOTICIAS

Empreses destacades

OPINIÓN

OTRAS SECCIONES

Serveis