Info

Aquest article ha estat escrit originalment en castellà. L'hem traduït automàticament per a la vostra comoditat. Tot i que hem fet esforços raonables per a aconseguir una traducció precisa, cap traducció automática és perfecta ni tampoc pretén substituir-ne una d'humana. El text original de l'article en castellà podeu veure'l a Diseño y desarrollo de producto en materiales plásticos: de la idea al mercado

Disseny i desenvolupament de producte en materials plàstics: de la idea al mercat

Serafín García Navarro, responsable de Disseny i Injecció de Aimplas (Institut Tecnològic del Plàstic)20/05/2013
En els últims anys, la innovació en el desenvolupament de productes passa, en molts casos, per la incorporació dels materials plàstics per a la fabricació dels mateixos. Ens trobem amb innombrables iniciatives, que procedeixen tant d'empreses com de particulars, amb idees rupturistes, noves en el seu concepte, però que necessiten de suport tècnic qualificat per poder assegurar la seva futura viabilitat industrial.
Imagen

El perfil de client potencial d'aquest tipus d'assessoraments té tres fonts principals:

  • Particulars i empreses amb conceptes nous que pretenen desenvolupar basats íntegrament en materials plàstics.
  • Empreses del sector del plàstic que, en línia amb la situació general actual, veuen en la diversificació de producte, la millor manera de trobar noves i sòlides àrees de negoci.
  • Empreses amb un bussiness core allunyat del món del plàstic i pels quals, els materials plàstics han de ser un complement necessari i mai una font de problemes afegida.

En tots casos és necessari proporcionar al client una visió global que permeti situar les possibilitats de realització i implementació de la idea o concepte que pretenen portar al mercat. Per centrar millor quin és el sentit i la necessitat de l'assessorament, a continuació s'exposen algunes idees clau.

El producte no és una illa. Quin és la seva relació amb l'entorn d'ús?

Quan es planteja un nou desenvolupament de peça o component en materials plàstics és important partir de la pregunta Para què es va a utilitzar? i intentar respondre-la, almenys amb la informació mínima de la qual es disposi en aquest punt inicial.

En aquest moment del projecte es determinen aspectes com:

  • Restriccions derivades del marc legislatiu o normatiu.
  • Limitacions per coexistència o col·lisió amb desenvolupaments similars existents al mercat.
  • Necessitats de certificació del producte.

Sense oblidar altres qüestions més tècniques com:

  • Viabilitat d'ús dels materials plàstics per a l'aplicació concreta, que va a venir limitada pels requisits previstos per al producte (resistència a intempèrie, a agents químics, resistència a altes o baixes temperatures, incompatibilitat química, falta de propietats mecàniques, etc).

D'aquesta forma podem emmarcar l'àmbit en el qual aquest producte va a desenvolupar la seva vida útil i determinar, abans fins i tot d'assumir més esforços i dedicació, si existeix una viabilitat del producte proposat.

Desenvolupar un producte no és únicament dissenyar-ho

Encara que l'afirmació anterior pot semblar una obvietat, és necessari recalcar aquest punt per dimensionar la dificultat que encarna el desenvolupament d'un nou producte.

Evidentment el disseny juga un paper fonamental per al llançament d'un nou producte tant si atenem al seu aspecte estètic com al seu aspecte funcional. En el fons, aquesta és la principal diferència entre art i disseny.

Però aquesta originalitat no és suficient per assegurar la futura viabilitat tècnica i econòmica del mateix. Per a això, una vegada tenim delimitat l'Entorn, hem de descendir al detall a l'àrea circumscrita únicament al producte. I basant-nos en aquest supòsit assumir que qualsevol desenvolupament de producte ha de descansar sobre tres potes: el disseny, el procés de fabricació i el material o materials empleats. En la correcta conjunció dels tres àmbits és on trobarem el nostre producte optimitzat.

El disseny i el procés de fabricació. Junts però no regirats

Davant un nou concepte de producte la pregunta amb la qual des d'Aimplas, Institut Tecnològic del Plàstic, ens trobem en la nostra funció d'assessors tècnics de les empreses és: Com ho fabrico?. La nostra àrea de treball horitzontal basada en els materials plàstics i en els seus processos de fabricació, ens possibilita comptar amb la capacitat i coneixement de diverses tecnologies que permeten donar una visió global a l'empresa de quin procés de fabricació pot ser més idoni, sense limitar-nos a una tecnologia concreta. Qualsevol empresa que pretengui desenvolupar un producte nou sempre ha de comptar amb aquesta visió horitzontal. D'aquesta forma evitarà diverses conseqüències negatives per al futur desenvolupament del producte:

  • Que es descarti la seva viabilitat basant-se en la possibilitat de fabricació després de valorar únicament una tecnologia.
  • Que es distorsioni el concepte inicial aportat pel client només per intentar adaptar-se a una tecnologia i procés de fabricació que és el que domina el nostre assessor/proveïdor o suport tècnic.

Per això és fonamental passar pel tamís de tots els processos de fabricació coneguts, el concepte proposat i escollir aquell procés que permeti respectar en la major mesura del possible, la idea inicial.

Imagen

I el cost?. Un criteri bàsic

Però aquest criteri de selecció de procés de fabricació no s'ha de realitzar solament basat en el disseny. La discussió sobre el volum de fabricació previst i el cost benvolgut de fabricació suposa un important punt d'inflexió per avaluar la viabilitat industrial i econòmica a futur del nostre nou producte.

En aquesta etapa un bon assessorament ha de contemplar la selecció del procés de fabricació menys costós per a la seva engegada efectiva, a l'una que intentarà optimitzar el disseny del producte perquè, sense desvirtuar-ho, la seva fabricació suposi la menor inversió i despesa possible per al client.

Una correcta selecció dels materials plàstics. La clau de l'èxit

Tots els aspectes esmentats fins al moment s'executen partint sempre del supòsit que el producte es pot fabricar amb materials plàstics. Però aquesta conclusió no té perquè ser immediata i es fa necessari comptar amb l'expertise necessari per poder realitzar la cerca dels materials plàstics més adequats que compleixin els requisits estètics, funcionals i d'ús que ens exigeix el nostre producte.

Proporcionar la informació de graus comercials o compostos de materials més idonis i obrir el ventall a altres possibles alternatives amb diferents millores (ja sigui en cost o en propietats) permet proporcionar al client major criteri de decisió al moment de marcar el material plàstic amb el qual vol fabricar el seu producte.

Imagen

El desenvolupament es perllonga durant tota la vida del producte

No hem de pensar en l'etapa de l'engegada i la validació del producte com un punt final en la nostra tasca. Queda la part més complicada, la producció del mateix. En aquest moment comptar amb suport que permeti recollir i avaluar la informació sobre el disseny i les modificacions del mateix, les condicions de fabricació o les condicions i tractament dels materials emprats ens permeten tenir un major control en la fase productiva.

Això ens permetrà minimitzar l'aparició de lots no vàlids i peces o components defectuosos que perjudiquen la imatge de l'empresa i la comercialització del producte i poden malmetre tot l'esforç i dedicació emprat fins a aquest moment.

Són per tant diversos els reptes tècnics que se li plantegen a l'empresa al moment de portar al mercat una idea. Comptar amb el suport tecnològic d'experts en disseny, materials i producció és un aspecte fonamental per poder afrontar amb garanties aquest procés.

Empreses o entitats relacionades

AIMPLAS - Instituto Tecnológico del Plástico

Suscríbase a nuestra Newsletter - Ver ejemplo

Contrasenya

Marcar todos

Autorizo el envío de newsletters y avisos informativos personalizados de interempresas.net

Autorizo el envío de comunicaciones de terceros vía interempresas.net

He leído y acepto el Avís legal y la Política de protecció de dades

Responsable: Interempresas Media, S.L.U. Finalidades: Suscripción a nuestra(s) newsletter(s). Gestión de cuenta de usuario. Envío de emails relacionados con la misma o relativos a intereses similares o asociados.Conservación: mientras dure la relación con Ud., o mientras sea necesario para llevar a cabo las finalidades especificadasCesión: Los datos pueden cederse a otras empresas del grupo por motivos de gestión interna.Derechos: Acceso, rectificación, oposición, supresión, portabilidad, limitación del tratatamiento y decisiones automatizadas: contacte con nuestro DPD. Si considera que el tratamiento no se ajusta a la normativa vigente, puede presentar reclamación ante la AEPD. Más información: Política de protecció de dades

REVISTAS

VÍDEOS DESTACADOS

  • 30 Years of EcoCut! Next Level Multifunctional Machining

    30 Years of EcoCut! Next Level Multifunctional Machining

  • Loroch TWIN 860

    Loroch TWIN 860

TOP PRODUCTS

NEWSLETTERS

  • Newsletter Metal

    14/10/2024

  • Newsletter Metal

    10/10/2024

Enllaços destacats

Fundación FicobaAspromec - Asociación de profesionales para la competitividad del mecanizadoNebext - Next Business Exhibitions, S.L. - Advanced Machine ToolsIndustry LIVEEasyfairs Iberia - MetalMadrid

ÚLTIMAS NOTICIAS

Empreses destacades

OPINIÓN

OTRAS SECCIONES

Serveis