Notícies Info Notícies

Aquest article ha estat escrit originalment en castellà. L'hem traduït automàticament per a la vostra comoditat. Tot i que hem fet esforços raonables per a aconseguir una traducció precisa, cap traducció automática és perfecta ni tampoc pretén substituir-ne una d'humana. El text original de l'article en castellà podeu veure'l a Investigadores de la UPC-Barcelona TECH desarrollan una impresora 3D
La impressió 3D, que fabrica capa a capa peces molt diverses a partir d'un disseny generat amb ordinador, és ja una realitat tecnològica

Investigadors de la UPC-Barcelona TECH desenvolupen una impressora 3D

Roger Uceda, director d'Operacions. Fundació CIM09/05/2013
L'equip de RepRapBCN, un projecte de la Fundació CIM-UPC, acaba de presentar la primera impressora 3D enfocada a l'ús domèstic amb un cost inferior als 900 euros. Sota el nom de BCN3D i, desenvolupada dins del projecte RepRap, la impressora 3D està ja disponible i s'està exportant a més de 10 països, entre els quals destaquen França, Alemanya o Estats Units.

Actualment, els principals compradors de la BCN3D estan sent particulars, petites enginyeries i despatxos d'arquitectura, a pesar que ja s'estan donant casos de nous models de negoci, com a impremtes que estan apostant per la impressió 3D com a antídot a la baixada de l'ús de la impressió convencional, o petits emprenedors que veuen en la impressió 3D una eina amb un potencial increïble.

Una màquina CNC que afegeix material en lloc de sostreure-ho

Contràriament a la fabricació per control numèric tradicional, en la qual es parteix d'una peça de material (cúbica o cilíndrica) i a força de remoure material aconseguim la geometria desitjada, la impressió en 3D fabrica capa a capa qualsevol tipus de peça a partir d'un disseny generat amb ordinador.

La impressora 3D RepRap usa un principi conegut com FDM, en el qual un filament de plàstic es desenrotlla des d'una bobina fins a un filtre d'extrusió controlada per un motor pas a pas. El filtre s'escalfa per fondre el material i la màquina que disposa de tres eixos XYZ va dirigint el filtre segons plànols de fabricació XY, generalment entre 0,1 i 0,4 mm d'altura. Evidentment, quant menor és l'altura de capa, millor resolució obtindrem i major serà el temps de fabricació.

La impressora 3D RepRap usa un principi conegut com FDM...
La impressora 3D RepRap usa un principi conegut com FDM, en el qual un filament de plàstic es desenrotlla des d'una bobina fins a un filtre d'extrusió controlada per un motor pas a pas.

El control de la màquina es realitza mitjançant Arduino, una plataforma d'electrònica oberta per a la creació de prototips basada en programari i maquinari flexibles que s'està usant per a màquines de CNC, robots i domòtica.

Pel que fa als materials usats, s'ha aconseguit treballar molt bé amb diferents plàstics (PLA, ABS, Nylon), materials ceràmics i metalls de baix punt de fusió, encara que el grau d'acabat no és encara comparable a l'aconseguit pels processos de conformat més industrialment usats.

A més, s'està parlant possibilitats futures molt llunyanes de la impressió 3D com la de fabricar òrgans humans, cosa que tecnològicament està encara molt lluny.

Malgrat això, aquesta tecnologia està anomenada a protagonitzar una revolució tecnològica per als usuaris, doncs permet que qualsevol persona pugui fabricar insitu el seu producte sense necessitat de realitzar grans inversions en maquinària i personal tècnic especialitzat.

Contràriament a la fabricació per control numèric tradicional...
Contràriament a la fabricació per control numèric tradicional, la impressió en 3D fabrica capa a capa qualsevol tipus de peça a partir d'un disseny generat amb ordinador.

Open Source, la força de la comunitat

La impressora BCN3D està desenvolupada dins del projecte RepRap que va ser iniciat al febrer del 2004 per Andrian Bowyer a la Universitat de Bath (Regne Unit) i que actualment compta amb milers de membres a tot el món.

Un dels principis bàsics d'aquest projecte és aconseguir una màquina que pugui fabricar-se a si mateixa, és per això que moltes de les peces de la BCN3D estan impreses en 3D a la fàbrica que RepRapBCN té en les seves instal·lacions de Barcelona, que actualment disposa de 16 impressores 3D funcionant dia i nit.

El projecte és totalment obert, fet que provoca que actualment hi hagi un R+D deslocalizado i amb una capacitat de desenvolupament infinita. Tot això fa necessari que una de les tasques bàsiques de l'equip de RepRapBCN sigui realitzar un treball de vigilància tecnològica, incorporant millores, modificacions i nous dissenys a la màquina.

Un dels principis bàsics d'aquest projecte és aconseguir una màquina que pugui fabricar-se a si mateixa
Un dels principis bàsics d'aquest projecte és aconseguir una màquina que pugui fabricar-se a si mateixa.

RepRapBCN, un projecte universitari que reinvierte tots els seus ingressos

Un dels principis bàsics del projecte RepRapBCN és que la majoria dels seus components estigui cursant una enginyeria en la UPC. En aquests moments, vuit membres de l'equip estan en el seu últim any de la carrera, mentre que quatre d'ells ja posseeixen una titulació universitària.

D'aquesta manera, aquest jove equip, sempre amb el suport dels professionals de la Fundació CIM, pot posar en pràctica tot l'après en els estudis en un exercici de professionalització intensiu.

A partir de la venda de realització de cursos de muntatge d'impressores 3D, venda de kits o venda de material, l'equip de RepRapBCN obté tots els ingressos necessaris per mantenir l'activitat i poder reinvertir tots els beneficis en el propi projecte. Aquest fet és el que ha facilitat poder disposar d'un equip de 12 persones en tan sols 3 anys d'evolució del projecte.

Per aquest 2013 es preveu desenvolupar i muntar aquestes màquines posant-les en mans d'un ampli ventall d'usuaris per continuar el seu perfeccionament

Suscríbase a nuestra Newsletter - Ver ejemplo

Contrasenya

Marcar todos

Autorizo el envío de newsletters y avisos informativos personalizados de interempresas.net

Autorizo el envío de comunicaciones de terceros vía interempresas.net

He leído y acepto el Avís legal y la Política de protecció de dades

Responsable: Interempresas Media, S.L.U. Finalidades: Suscripción a nuestra(s) newsletter(s). Gestión de cuenta de usuario. Envío de emails relacionados con la misma o relativos a intereses similares o asociados.Conservación: mientras dure la relación con Ud., o mientras sea necesario para llevar a cabo las finalidades especificadasCesión: Los datos pueden cederse a otras empresas del grupo por motivos de gestión interna.Derechos: Acceso, rectificación, oposición, supresión, portabilidad, limitación del tratatamiento y decisiones automatizadas: contacte con nuestro DPD. Si considera que el tratamiento no se ajusta a la normativa vigente, puede presentar reclamación ante la AEPD. Más información: Política de protecció de dades

REVISTAS

VÍDEOS DESTACADOS

  • 30 Years of EcoCut! Next Level Multifunctional Machining

    30 Years of EcoCut! Next Level Multifunctional Machining

TOP PRODUCTS

NEWSLETTERS

  • Newsletter Metal

    08/10/2024

  • Newsletter Metal

    07/10/2024

Enllaços destacats

Aspromec - Asociación de profesionales para la competitividad del mecanizadoIndustry LIVEEasyfairs Iberia - MetalMadridFundación FicobaNebext - Next Business Exhibitions, S.L. - Advanced Machine Tools

ÚLTIMAS NOTICIAS

Empreses destacades

OPINIÓN

OTRAS SECCIONES

Serveis