Info

Aquest article ha estat escrit originalment en castellà. L'hem traduït automàticament per a la vostra comoditat. Tot i que hem fet esforços raonables per a aconseguir una traducció precisa, cap traducció automática és perfecta ni tampoc pretén substituir-ne una d'humana. El text original de l'article en castellà podeu veure'l a Cómo fabricar productos del hábitat ajustados a las necesidades del consumidor
Un quadern de tendències, editat per OTH, aporta les claus

Com fabricar productes de l'hàbitat ajustats a les necessitats del consumidor

Redacció Interempresas23/04/2013
El recentment publicat Quadern de Tendències d'Hàbitat 2013-2015, que edita cada dos anys l'Observatori de Tendències de l'Hàbitat (OTH) descriu de forma detallada 7 tendències de consum, analitza el seu context socioeconòmic i cultural, i les relaciona amb claus de mercat, amb una estructura que afavoreix la integració d'aquest coneixement i impulsa iniciatives innovadores en el si de les empreses vinculades a l'hàbitat.
Quadern de Tendències de l'Hàbitat 2013-2015
Quadern de Tendències de l'Hàbitat 2013-2015.

El conseller d'Economia, Indústria, Turisme i Ocupació de la Generalitat Valenciana, Màxim Buch, va presentar ahir la tercera edició d'aquest treball acompanyat dels instituts tecnològics responsables de la iniciativa, el de Tecnologia Ceràmica; Tèxtil; i Moble, Fusta, Embalatge i Afins, ITC, Aitex, i Aidima, respectivament.

Buch va explicar que aquesta guia “és una eina posada a la disposició de les empreses que contribueix a crear negoci, incrementar les seves vendes i, amb això, a millorar la seva competitivitat, beneficiant especialment a les pimes”. Aquest estudi —va subratllar—, ofereix una informació privilegiada a l'hora de dissenyar i desenvolupar productes innovadors que satisfacin les necessitats de l'habitant actual, la qual cosa ho converteix en un arma estratègica fonamental per fomentar la innovació en les empreses de sectors tan importants com la fusta i el moble, els revestiments ceràmics i la tèxtil-llar.

Per la seva banda, el president d'Aidima, Vicent Martínez, que va actuar en representació dels tres Centres Tecnològics, va destacar que aquesta obra proporciona coneixement al teixit productiu, i saber com incorporar en els processos productius aquest complex univers, on s'entremescla el disseny, les tendències, l'evolució social, la situació demografia, econòmica, de mercat…, i altres aspectes clau, és de vital importància per desenvolupar productes adaptats a les necessitats del consumidor i els seus estils de vida.

D'esquerra a dreta, Pepa Casado, tècnic d'ITC, el conseller Màxim Buch, i el president d'Aidima, Vicent Martínez
D'esquerra a dreta, Pepa Casado, tècnic d'ITC, el conseller Màxim Buch, i el president d'Aidima, Vicent Martínez.

Eina estratègica

Vicent Martínez, Premi Nacional de Disseny amb l'empresa Punt Mobles en 1997, va afirmar que l'Observatori de Tendències de l'Hàbitat, és una eina estratègica de primera magnitud, i les publicacions de la qual, el treball directe amb les empreses a través de tallers, jornades i sessions periòdiques de treball, on es posen en pràctica els coneixements adquirits i s'avaluen els procediments, formalitzen una interacció permanent amb les empreses que permet una transferència de resultats molt efectiva.

Els tècnics responsables del Quadern asseguren que “en l'actual conjuntura, conèixer les tendències de consum, comprendre i satisfer les necessitats canviants, les expectatives, els nous models de negoci, incorporar noves solucions, aplicar tecnologies emergents i crear nous productes que facin partícip al consumidor, equival a crear i impulsar el futur, en lloc de lamentar-se i esperar al fet que una mica més favorable succeeixi”. És per això -continuen-, “que aquest tercer quadern de tendències és una eina única en el seu gènere, en presentar un compendio de coneixements altament especialitzats”.

Els tres Instituts, ITC, Aitex i Aidima, han presentat aquest treball en col·laboració, fruit d'una aliança estratègica que ha permès una transferència de resultats a més de 4.000 professionals que s'han beneficiat pel coneixement de l'Observatori durant aquests últims anys.

Les tendències 13/15

‘Antique Essence’ recorre de nou a la història i als cànons de la bellesa clàssica, que es vinculen amb les classes més elevades i amb el luxe, resultant un disseny extremadament elegant i en ocasions bastant masculí. És per això busquen propostes que reflecteixin els valors i conceptes que es troben darrere de la pròpia empresa, és a dir, que provenen de la seva trajectòria com a marca.

La tendència ‘From Abroad with Love’ se centra en aspectes emocionals del producte, bé perquè fan referència al quotidià de cada país, de cada persona, o bé perquè implica processos de producció no industrials o semi industrials de tiratges més curts i amb més implicació de la personalitat del dissenyador. Són productes que se centren en la cerca d'un tipus de ‘bellesa imperfecta’, pròpia d'aquells objectes de manufactura artesana.

Drops de Mut Design per Entic Design...
Drops de Mut Design per Entic Design. Rajola hidràulica inspirada en els estanys de peixos japonesos que fuig del sistema modular rígid característic d'aquest tipus de sòls per generar un sistema més flexible amb quatre peces diferents.

Per la seva banda, ‘Beta House’ determina de quina manera, en l'actual panorama d'incertesa, la llar es converteix en un dels pocs àmbits estables i previsibles. Aquest lloc comú torna a ser un espai on conrear les relacions socials, però també un lloc per l'autorrealización personal. Els productes que ens envolten són versàtils, s'adapten a la nostra forma de fer les coses.

La tendència ‘Let's get Smart’ mostra, segons els investigadors, com els avanços tecnològics tenen un fort impacte tant en l'entorn domèstic com a l'espai urbà. Aquests avanços han propiciat el desenvolupament de la idea d'una casa deslocalizada, on les funcionalitats de la llar no tenen perquè concentrar-se en l'entorn domèstic i, alhora, l'usuari té un major control d'aquestes funcions des de qualsevol lloc on es trobi.

Robot Kar (Kitchen Assistant Robot) de Panasonic al costat de la Universitat de Tòquio, concebut com a assistent per rentar els plats...
Robot Kar (Kitchen Assistant Robot) de Panasonic al costat de la Universitat de Tòquio, concebut com a assistent per rentar els plats.

‘My Own Playground’ és una tendència que aporta una visió positiva, en ocasions una miqueta infantil, de la llar i de tot el que se situa en el marc del quotidià. En aquest món interior de caràcter optimista, un aspecte rellevant és l'oci dins de la llar i les relacions socials i familiars que en ell es conreen. A més abunden les propostes que fan partícip a l'usuari d'una o una altra forma: des d'assumir un paper en el propi procés de disseny, fins a plantejar un joc, moment en el qual objecte es converteix en un objecte destinat a l'oci.

‘Material World’ posa en evidència l'esperit creatiu, plasmat mitjançant l'experimentació industrial, sobretot referent als materials, però també en els processos productius. Els professionals del disseny experimenten a través de formes, tècniques i materials, formant un ventall gairebé infinit de possibilitats, que permet esprémer la creativitat per generar un món de productes personalitzats i únics

Trash Em Lamp del dissenyador Victor Vetterlein per &Tradition (Copenhagen)
Trash Em Lamp del dissenyador Victor Vetterlein per &Tradition (Copenhagen).

Finalment, ‘Survival Objects’ es defineix per l'aposta per un disseny informal, que fuig de la perfecció i en ocasions es presenta com un disseny de supervivència. Se situa entre la reutilització de matèries primeres o l'ús de materials biodegradables i la improvisació d'objectes de l'hàbitat a partir d'aquests recursos. En aquest sentit, és una tendència hereva del ressò-dissenyo ja que demostra una preocupació activa pel medi ambient i l'aprofitament de les matèries primeres.

Empreses o entitats relacionades

Asociación de Investigación de la Industria Textil
Instituto Tecnológico Metalmecánico, Mueble, Madera, Embalaje y Afines

Suscríbase a nuestra Newsletter - Ver ejemplo

Contrasenya

Marcar todos

Autorizo el envío de newsletters y avisos informativos personalizados de interempresas.net

Autorizo el envío de comunicaciones de terceros vía interempresas.net

He leído y acepto el Avís legal y la Política de protecció de dades

Responsable: Interempresas Media, S.L.U. Finalidades: Suscripción a nuestra(s) newsletter(s). Gestión de cuenta de usuario. Envío de emails relacionados con la misma o relativos a intereses similares o asociados.Conservación: mientras dure la relación con Ud., o mientras sea necesario para llevar a cabo las finalidades especificadasCesión: Los datos pueden cederse a otras empresas del grupo por motivos de gestión interna.Derechos: Acceso, rectificación, oposición, supresión, portabilidad, limitación del tratatamiento y decisiones automatizadas: contacte con nuestro DPD. Si considera que el tratamiento no se ajusta a la normativa vigente, puede presentar reclamación ante la AEPD. Más información: Política de protecció de dades

REVISTAS

VÍDEOS DESTACADOS

  • 30 Years of EcoCut! Next Level Multifunctional Machining

    30 Years of EcoCut! Next Level Multifunctional Machining

  • Loroch TWIN 860

    Loroch TWIN 860

TOP PRODUCTS

NEWSLETTERS

  • Newsletter Metal

    14/10/2024

  • Newsletter Metal

    10/10/2024

Enllaços destacats

Aspromec - Asociación de profesionales para la competitividad del mecanizadoIndustry LIVENebext - Next Business Exhibitions, S.L. - Advanced Machine ToolsEasyfairs Iberia - MetalMadridFundación Ficoba

ÚLTIMAS NOTICIAS

Empreses destacades

OPINIÓN

OTRAS SECCIONES

Serveis