Info

Aquest article ha estat escrit originalment en castellà. L'hem traduït automàticament per a la vostra comoditat. Tot i que hem fet esforços raonables per a aconseguir una traducció precisa, cap traducció automática és perfecta ni tampoc pretén substituir-ne una d'humana. El text original de l'article en castellà podeu veure'l a Primer sistema de reciclado de plástico con nanotubos de carbono

Primer sistema de reciclat de plàstic amb nanotubos de carboni

19/03/2013

19 de març de 2013

El Institut Tecnològic del Plàstic (Aimplas) ha conclòs el projecte europeu Recytube, que després de 30 mesos de desenvolupament ha donat com resultat una innovadora tecnologia que permet reciclar i reutilitzar plàstic amb estructures de nanotubos de carboni. En el projecte també participa l'empresa valenciana Faperin, la belga Nanocyl i l'holandesa Colorex.
Els nanotubos de carboni són estructures que poden variar el seu comportament elèctric i que incorporats a materials com el plàstic li confereixen extraordinàries propietats. En aquest sentit, la capacitat d'apantallament electrònic que aquestes partícules confereixen al plàstic obre enormes possibilitats en la seva utilització en les carcasses de dispositius electrònics. En la indústria de l'automoció ja s'està utilitzant en el sistema de repostaje per substituir peces metàl·liques o per fabricar les mànegues ja que evita l'acumulació de càrregues electrostàtiques i la possibilitat d'explosions derivades d'elles. També es poden trobar ja en el sector de l'equipament esportiu bicicletes, raquetes de tennis, o pals d'hoquei fabricats amb nanotubos de carboni, ja que aquest material els aporta una lleugeresa i resistència sense precedents, així com noves possibilitats de disseny i fabricació.
Imagen

Restes i peces defectuoses

La generalització en l'ocupació d'aquest tipus de materials fa necessari preveure sistemes eficients de recuperació de les restes que es produeixen durant el procés d'injecció del plàstic com a conseqüència de l'engegada o la neteja de les màquines, així com de les peces defectuoses descartades. El projecte Recytube proposa el reciclat d'aquestes deixalles per produir nous nanocomposites plàstics amb valor comercial. “Hem aconseguit reciclar nanotubos de carboni a nivell post-industrial, com l'ús d'aquest tipus de materials es va a incrementar exponencialment en els propers anys l'objectiu a mitjà termini serà desenvolupar un sistema de reciclat a nivell post-consum”, afirma Luis Roca, investigador del projecte.

Durant la primera etapa del projecte Recytube s'han identificat diversos mètodes ràpids que podrien usar-se en la planta de producció per quantificar els nanotubos de carboni i predir les propietats finals del material en qüestió, sense la necessitat de disposar de costosos equips de laboratori. En una segona etapa el projecte s'ha centrat en el desenvolupament de peces per a la indústria de l'electricitat i l'electrònica, emprant nanocomposites reciclats que continguin nanotubos de carboni. Concretament s'han desenvolupat carcasses de retrovisores per a la indústria de l'automòbil amb apantallament electromagnètic i pintat intel·ligent.

En el primer cas, els beneficis dels nanotubos de carboni van directament relacionats amb l'eliminació d'interferències. En el cas del pintat de la peça, la utilització de plàstic amb nanotubos de carboni permetrà aplicar un procés de pintat electroestático que elimina la necessitat d'aplicar un primer recobriment. D'aquesta forma s'aconsegueix un millor acabat superficial i un procés mediambientalment sostenible.

Empreses o entitats relacionades

AIMPLAS - Instituto Tecnológico del Plástico

Suscríbase a nuestra Newsletter - Ver ejemplo

Contrasenya

Marcar todos

Autorizo el envío de newsletters y avisos informativos personalizados de interempresas.net

Autorizo el envío de comunicaciones de terceros vía interempresas.net

He leído y acepto el Avís legal y la Política de protecció de dades

Responsable: Interempresas Media, S.L.U. Finalidades: Suscripción a nuestra(s) newsletter(s). Gestión de cuenta de usuario. Envío de emails relacionados con la misma o relativos a intereses similares o asociados.Conservación: mientras dure la relación con Ud., o mientras sea necesario para llevar a cabo las finalidades especificadasCesión: Los datos pueden cederse a otras empresas del grupo por motivos de gestión interna.Derechos: Acceso, rectificación, oposición, supresión, portabilidad, limitación del tratatamiento y decisiones automatizadas: contacte con nuestro DPD. Si considera que el tratamiento no se ajusta a la normativa vigente, puede presentar reclamación ante la AEPD. Más información: Política de protecció de dades

REVISTAS

VÍDEOS DESTACADOS

  • VOLLMER VHybrid 260

    VOLLMER VHybrid 260

TOP PRODUCTS

NEWSLETTERS

  • Newsletter Metal

    30/07/2024

  • Newsletter Metal

    29/07/2024

Enllaços destacats

Nebext - Next Business Exhibitions, S.L. - Advanced Machine ToolsAspromec - Asociación de profesionales para la competitividad del mecanizadoEasyfairs Iberia - MetalMadrid

ÚLTIMAS NOTICIAS

Empreses destacades

OPINIÓN

OTRAS SECCIONES

Serveis