Notícies Info Notícies

Aquest article ha estat escrit originalment en castellà. L'hem traduït automàticament per a la vostra comoditat. Tot i que hem fet esforços raonables per a aconseguir una traducció precisa, cap traducció automática és perfecta ni tampoc pretén substituir-ne una d'humana. El text original de l'article en castellà podeu veure'l a Insertos para moldes fabricados con tecnologías de ‘additive manufacturing’
Actualment la fabricació d'utillatges segueix sent lenta i costosa

Inserits per a motlles fabricats amb tecnologies de ‘additive manufacturing’

Felip Esteve, director de Aserm; Berta Gonzalvo, responsable de R+D d'Aitiip Centre Tecnològic; i José Antonio Jaldo, director d'Hofmann Ibèrica04/03/2013
Els motlles per a injecció de plàstic poden ser molt complexos, depenent de la geometria de la peça que desitja generar-se. Els motlles de producció d'injecció es fabriquen mitjançant procediments convencionals amb un alt cost associat, on són rendibles per a grans sèries de producció (en general per més de 10.000 unitats).

Actualment la fabricació d'utillatges segueix sent lenta i costosa, causant problemes a les empreses a l'hora de generar sèries curtes de producció que són cada vegada més demandades pels clients. També resulten poc productius per realitzar prototips fets per a simulació de materials, i finalment requereixen d'un procés llarg de disseny, la qual cosa augmenta el temps de llançament al mercat.

Avui dia es poden fabricar inserits metàl·lics mitjançant tecnologies de Fabricació Additiva (‘additive manufacturing’, AM). Aquests inserits solen requerir, en alguns casos, operacions posteriors de posprocesado, per aconseguir un nivell de precisió i acabat superficial òptims.

No obstant això, diferents fabricants de tecnologies d'AM generen inserits per a motlles que permeten reduir els temps, els costos de producció, així com la variació de disseny de la peça. Les tecnologies AM requereixen d'algunes condicions a l'hora d'optar per a un inserit d'injecció de plàstic. En primer lloc hem de pensar en el nombre de peces finals que volem fabricar, en segon lloc hem de redissenyar la peça perquè s'aprofitin els avantatges de disseny que permet l'AM, com a parets fines, frontisses, inserit de logos, etc., aconseguint una qualitat de peça final molt alta tant en precisió dimensional com en l'aspecte superficial i acabat.

Altra de les facetes que hi ha destacar és la durada de l'inserit i altres consideracions que detallem a continuació. Seran factors claus en la vida útil del motlle, l'elecció del material i la seva temperatura de treball, així com el temps de cicle d'injecció i el seu procés de refrigeració. Per aquesta raó, cal destacar la importància de disposar de bones guies de disseny per a inserits i aplicar geometries que no sotmetin el motlle a pressions i temperatures massa elevades que poden causar fallades dins del motlle o bé provocar que l'inserit tingui una vida útil limitada.

Existeixen algunes tecnologies AM que possibilita inserir canals de refrigeració en el contorn del motlle, disminuint el cicle d'injecció de les peces plàstiques, per millorar la productivitat. Est és el cas de la tecnologia Laser Cusing que permet fabricar canals de refrigeració en el contorn del motlle i en les parts que necessiten refrigeració específica, optimitzant d'aquesta manera el cicle d'injecció.

Exemple d'inserit canals de refrigeració. Fotos d'inserit de coixí de seguretat cedides per AITIIP Centre Tecnològic i Cel·lulosa Fabril, Cefa...
Exemple d'inserit canals de refrigeració. Fotos d'inserit de coixí de seguretat cedides per AITIIP Centre Tecnològic i Cel·lulosa Fabril, Cefa.

Cas pràctic realitzat per Fundació AITIIP amb la tecnologia Laser Cusing

Objectiu

En aquest cas l'objectiu era donar solució al següent problema: en la fabricació de la peça plàstica d'a baix s'observaven deformacions en la fase d'expulsió, la qual cosa provocava rebutjos en la producció. Després d'anàlisi es va definir la causa com una acumulació de material per disseny de peça i espessors no uniformes.

Imagen

El motlle amb el qual es fabricava aquesta peça tenia una refrigeració insuficient a la zona que es mostra en la imatge. Aquesta refrigeració era escassa a causa de la complexa forma geomètrica de la peça en aquesta zona. Com a conseqüència es va incorporar un inserit de Cu-Be, que va millorar l'extracció de calor durant el refredament; era de dimensions considerables amb la qual cosa el seu cost era important. En aquestes condicions, la peça necessita més temps per aconseguir una temperatura prou baixa com per a l'extracció, augmentant el cicle de fabricació, i presentant fins i tot ‘marques blanques’ que evidencien la deformació irrecuperable en la peça i gairebé el trencament. Es va decidir implementar l'ús d'una tecnologia avançada de fabricació de motlles d'injecció, que permetés una millor refrigeració en aquesta zona de detall complex, difícil accessibilitat i escàs espai físic per situar un sistema eficaç de refredament.

Solució

Després de la realització d'una anàlisi tèrmica de la peça es va constatar que la zona crítica es desmoldeaba a temperatura molt alta, estant el nucli de la peça a 120°C, és a dir, per sobre de la temperatura HDT del Pàg. La raó de tan alta temperatura era a causa del disseny de la peça, que no era adequat per tenir un major espessor en aquesta zona. El sistema de refrigeració no resultava eficient, fins i tot comptant amb l'ajuda del material amb el qual estava fabricada la corredissa, Cu-Be (conductivitat tèrmica elevada). Es va descartar augmentar el cabal i reduir la temperatura del refrigerant en aparèixer problemes d'ompliment en la resta de la peça.

La solució va passar per optimitzar el sistema de refrigeració construint un circuit exclusiu per a la zona problemàtica, que ajudés a extreure de manera eficient la calor

Disseny de la refrigeració. Construcció de l'inserit amb canals. Inserit acabat. Muntatge en la corredissa
Disseny de la refrigeració. Construcció de l'inserit amb canals. Inserit acabat. Muntatge en la corredissa.

1) En primer lloc es va dissenyar un inserit per al motlle que incorporés detalls complexos de la geometria de la peça, sistema de refrigeració adaptat a la forma de la peça, entrada i sortida per al refrigerant i subjecció al motlle.

A continuació es mostra l'inserit per capes perquè es pugui apreciar clarament com es van dissenyar els canals.

Imagen

2) En segon lloc es va realitzar la fabricació directa de l'inserit amb la tecnologia Laser Cusing, en material acer CL 50 (DIN 2709), per a eines respectant així tots els detalls geomètrics. Les característiques del material emprat van ser les següents:

Imagen

A continuació es mostren una seqüència d'imatges del procés de fabricació:

Imagen

3) En tercer lloc es va separar l'inserit de la base (necessària per a la seva fabricació amb aquesta tecnologia, mitjançant tall per fil) i posteriorment es va realitzar l'acabat de l'inserit, polint les superfícies que així ho necessitaven.

Imagen

4) Finalment es va dur a terme el muntatge, ajust i assaig de l'inserit constatant-se el seu correcte funcionament sense fugides d'aigua, sense porus en el material, amb la duresa suficient per suportar llargues sèries de fabricació, amb el màxim detall de definició de la peça injectada i permetent suprimir les deformacions al mateix temps que es reduïa considerablement el temps de cicle.

Imagen

Resultats

  • Peces sense deformacions.
  • Millora de la productivitat un 25%, de 55 peces/h a 70 peces/h
Abans, peça amb deformacions i cicle de 66”. Després, peces sense deformacions 51”
Abans, peça amb deformacions i cicle de 66”. Després, peces sense deformacions 51”.

Com a conclusió es pot comprovar que la tecnologia Laser Cusing resulta ser la tecnologia ideal per a la fabricació d'inserits de motlle que inclouen canals de refrigeració optimitzats.

Les tecnologies de ‘construcció generatives’ estan especialment indicades per fabricar qualsevol canal de refrigeració a l'interior d'un postís, encara que la seva trajectòria no sigui recta, de seccions variables, grandària reduïda i molt propers a la superfície sense risc de filtracions o fugides.

La tecnologia Laser Cusing disposa d'un sistema de centrat i referències que permet que els inserits fabricats puguin ser muntats en el conjunt del motlle sense problemes.

El material emprat és un acer per a eines d'alta duresa superficial, resistència i densitat iguals o superiors als acers estàndard per a motlles.

La inclusió d'un inserit d'aquestes característiques comporta avantatges econòmics com una cadència de producció un 25% millorada i un estalvi considerable en materials en substituir l'inserit de Cu-Be per un d'acer refrigerat.

Empreses o entitats relacionades

Asociación Española de Rapid Manufacturing

Suscríbase a nuestra Newsletter - Ver ejemplo

Contrasenya

Marcar todos

Autorizo el envío de newsletters y avisos informativos personalizados de interempresas.net

Autorizo el envío de comunicaciones de terceros vía interempresas.net

He leído y acepto el Avís legal y la Política de protecció de dades

Responsable: Interempresas Media, S.L.U. Finalidades: Suscripción a nuestra(s) newsletter(s). Gestión de cuenta de usuario. Envío de emails relacionados con la misma o relativos a intereses similares o asociados.Conservación: mientras dure la relación con Ud., o mientras sea necesario para llevar a cabo las finalidades especificadasCesión: Los datos pueden cederse a otras empresas del grupo por motivos de gestión interna.Derechos: Acceso, rectificación, oposición, supresión, portabilidad, limitación del tratatamiento y decisiones automatizadas: contacte con nuestro DPD. Si considera que el tratamiento no se ajusta a la normativa vigente, puede presentar reclamación ante la AEPD. Más información: Política de protecció de dades

REVISTAS

VÍDEOS DESTACADOS

  • VOLLMER VHybrid 260

    VOLLMER VHybrid 260

  • MonoThread – SFSE y SGF: Roscado con precisión

    MonoThread – SFSE y SGF: Roscado con precisión

TOP PRODUCTS

NEWSLETTERS

  • Newsletter Metal

    05/09/2024

  • Newsletter Metal

    03/09/2024

Enllaços destacats

Nebext - Next Business Exhibitions, S.L. - Advanced Machine ToolsAMB24Industry LIVEFundación FicobaEasyfairs Iberia - MetalMadridAspromec - Asociación de profesionales para la competitividad del mecanizado

ÚLTIMAS NOTICIAS

Empreses destacades

OPINIÓN

OTRAS SECCIONES

Serveis