Info

Aquest article ha estat escrit originalment en castellà. L'hem traduït automàticament per a la vostra comoditat. Tot i que hem fet esforços raonables per a aconseguir una traducció precisa, cap traducció automática és perfecta ni tampoc pretén substituir-ne una d'humana. El text original de l'article en castellà podeu veure'l a Almacenamiento de barnices, pinturas y disolventes en armarios protegidos
En el cas de petits recipients, la solució d'emmagatzematge més senzilla és un armari protegit

Emmagatzematge de vernissos, pintures i dissolvents en armaris protegits

Font: Denios 20/03/2013
Els líquids inflamables, per les seves característiques i riscos que comporten, precisen d'un tractament especial quant al seu emmagatzematge. En el següent article es detallen algunes de les claus per saber si el risc està controlat i quins requisits d'han de complir a aquest efecte.

Com saber quan un líquid és inflamable?

Tots els productes químics han de venir acompanyats per la seva ‘Fitxa de Dades de Seguretat’. El proveïdor de productes químics està obligat a lliurar-la en la primera compra de producte i la revisió de la mateixa cada vegada que sigui modificada.

En aquesta fitxa de dades de seguretat, en l'apartat 9 es troben les característiques fisico-químiques de la substància o producte químic. Si aquest punt d'inflamabilitat no és superior a 60 °C ens trobem amb un líquid inflamable (segons la nova classificació del Reglamento CE 1272/2008 sobre classificació, etiquetatge i envasat de substàncies i barreges (d'ara endavant CLP)

Segons aquesta nova classificació en la fitxa de dades de seguretat es troben les següents indicacions de perill:

  • H224: Líquid i vapors extremadament inflamables
  • H225: Líquid i vapors molt inflamables
  • H226: Líquid i vapors inflamables

D'altra banda, el CLP també considera inflamables el gasoil específic, combustible diésel i olis lleugers de calefacció malgrat tenir un punt d'inflamabilitat superior als 60 °C.

Si el preparat o barreja en lloc d'estar classificat segons CLP encara té la classificació segons l'antic criteri (RD 255/2003, de 28 de febrer de 2003, pel qual s'aprova el Reglament sobre classificació, envasat i etiquetatge de preparats perillós) les frases de risc que apareixeran en la ‘Fitxa de Dades de Seguretat’ són les següents:

  • R10: Inflamable
  • R11: Fàcilment inflamable
  • R12: Extremadament inflamable

Finalment, un líquid inflamable estarà inclòs dins de la Classe 3 de l'ADR (Acord Europeu sobre el transport internacional de càrregues perilloses per via terrestre)

A més d'aquestes frases, es podran diferenciar un preparat o substància inflamable perquè portarà el pictograma que així els diferència:

Imagen

Com emmagatzemar petites quantitats de líquids inflamables?

En la ‘Fitxa de Dades de Seguretat’ es troben dades com els materials constructius compatibles amb el producte químic a emmagatzemar, els productes químics incompatibles amb ell i els mitjans d'extinció adequats.

D'altra banda cal tenir en compte que un líquid inflamable mal emmagatzemat pot ser una potencial font d'incendi i que en cas d'incendi generat per altres causes pot ocasionar que es magnifiqui el mateix.

Cal per això emmagatzemar correctament aquests líquids. El Reglament d'Emmagatzematge de Productes Químics (RD 379/2001 modificat pel RD 105/2010, d'ara endavant APQ), i en particular la Instrucció Tècnica Complementària MIE-APQ 01 (d'ara endavant ITC MIE APQ-01) és aplicable a partir de 50 L d'inflamables i a més dins del seu camp d'aplicació inclou també als productes combustibles amb un punt d'inflamabilitat fins a 150 °C.

En el cas de petits recipients, la solució d'emmagatzematge més senzilla és un armari protegit.

Armari protegico RF90. Foto: Denios
Armari protegico RF90. Foto: Denios.

Quins requisits ha de complir un armari protegit?

Des de 2005 la norma que dicta els requisits d'un armari protegit és la UNE-EN 14470-1. Aquesta norma substitueix a l'anterior UN 1634-1 i és específica per a armaris protegits per a líquids inflamables.

Els diferents elements de l'armari protegit han de complir unes certes característiques perquè aquest pugui passar la prova de foc i per tant poder ser catalogat com RF ‘x’ minuts.

El Reglament APQ exigeix com a mínim que els armaris protegits tinguin una resistència al foc de 15 minuts, això és a causa que aquesta és la classificació mínima per a aquest tipus d'equips. No obstant la Norma UNEIX- EN 14470-1 aclareix que cal escollir entre els diferents tipus d'Armaris Protegits en funció de les circumstàncies particulars de cada instal·lació. Cal que l'armari de seguretat ens proporcioni el temps necessari para:

  • Desallotjar al personal que treballa en la instal·lació afectada
  • Que els bombers accedeixin a les instal·lacions per poder extingir l'incendi

Parts d'un armari protegit

Els diferents elements han de tenir les següents característiques:

Imagen
Imagen

Com saber que ‘el meu’ armari protegit compleix aquests requisits?

Com s'ha comentat anteriorment, l'armari ha de ser sotmès a una prova de foc pel que tots els armaris han de tenir un Certificat de Prova en el qual se certifiqui la resistència al foc del mateix. Cal sol·licitar aquest certificat al fabricador o subministrador de l'equip, i verificar la seva validesa.

Existeixen en el comprat armaris que es diuen protegits i que no ho són, per exemple:

  • Armaris amb resistència al foc de materials (per exemple EI-60) però sense haver passat la prova de foc que demana la UNE-EN 14470-1
  • Armaris que es denominen protegits però que no tenen RF, això és a causa que en normatives com la d'EUA es permeten Armaris sense RF, però no són vàlids per justificar-los com a Armaris Protegits segons la ITC MIE APQ 01 a Espanya
  • Armaris que no compleixen els requisits de la UNEIX 14470-1 a pesar que ens presentin un Certificat. S'han identificat armaris protegits que no compleixen els requisits exigits. Existeix una web en la qual es poden consultar els fabricants i alguns dels subministradors d'aquests equips: www.icsms.org, la base de dades europea més completa sobre productes de consum i professionals que han estat testats i s'ha provat que no compleixen els estàndards que exigeixen les autoritats sobre aquest tema.

Empreses o entitats relacionades

Denios

Suscríbase a nuestra Newsletter - Ver ejemplo

Contrasenya

Marcar todos

Autorizo el envío de newsletters y avisos informativos personalizados de interempresas.net

Autorizo el envío de comunicaciones de terceros vía interempresas.net

He leído y acepto el Avís legal y la Política de protecció de dades

Responsable: Interempresas Media, S.L.U. Finalidades: Suscripción a nuestra(s) newsletter(s). Gestión de cuenta de usuario. Envío de emails relacionados con la misma o relativos a intereses similares o asociados.Conservación: mientras dure la relación con Ud., o mientras sea necesario para llevar a cabo las finalidades especificadasCesión: Los datos pueden cederse a otras empresas del grupo por motivos de gestión interna.Derechos: Acceso, rectificación, oposición, supresión, portabilidad, limitación del tratatamiento y decisiones automatizadas: contacte con nuestro DPD. Si considera que el tratamiento no se ajusta a la normativa vigente, puede presentar reclamación ante la AEPD. Más información: Política de protecció de dades

REVISTAS

VÍDEOS DESTACADOS

  • 30 Years of EcoCut! Next Level Multifunctional Machining

    30 Years of EcoCut! Next Level Multifunctional Machining

TOP PRODUCTS

NEWSLETTERS

  • Newsletter Metal

    08/10/2024

  • Newsletter Metal

    07/10/2024

Enllaços destacats

Easyfairs Iberia - MetalMadridFundación FicobaIndustry LIVENebext - Next Business Exhibitions, S.L. - Advanced Machine ToolsAspromec - Asociación de profesionales para la competitividad del mecanizado

ÚLTIMAS NOTICIAS

Empreses destacades

OPINIÓN

OTRAS SECCIONES

Serveis