Info

Aquest article ha estat escrit originalment en castellà. L'hem traduït automàticament per a la vostra comoditat. Tot i que hem fet esforços raonables per a aconseguir una traducció precisa, cap traducció automática és perfecta ni tampoc pretén substituir-ne una d'humana. El text original de l'article en castellà podeu veure'l a La biomasa forestal y agrícola evitaría la emisión de 240.000 toneladas anuales de CO2 en la Comunidad Valenciana
92.000 famílies valencianes podrien tenir totalment cobertes les seves necessitats d'energia elèctrica cada any

La biomassa forestal i agrícola evitaria l'emissió de 240.000 tones anuals de CO2 a la Comunitat Valenciana

Redacció Interempresas14/01/2013

14 de gener de 2013

La Comunitat Valenciana evitaria l'emissió de 240482,78 tones anuals de diòxid de carboni (CO2) mitjançant l'ús de combustibles sòlids a partir dels residus forestals i la pela d'arròs que es generen al territori autonòmic, segons revela el projecte Biomer realitzat per l'Institut Tecnològic de l'Energia (ITE), i l'Institut Tecnològic del Moble, Fusta, Embalatge i Afins, (Aidima).
La investigació, sota la coordinació tècnica de l'ITE i amb l'experiència de tots dos centres, ha analitzat l'explotació energètica de la biomassa residual industrial d'origen forestal i agrícola com a energia renovable mitjançant l'ús dels denominats pélets o biocombustibles sòlids. En comparació del consum de gas natural com a referent fòssil, la Comunitat Valenciana reduiria les seves emissions anuals de CO2 en generar anualment més de 23.000 tones de pela d'arròs, i tenir el potencial d'extreure 343.564 tones de biomassa residual forestal, sobre dades oficials complementades, contrastats i elaborats per l'estudi.
Pellets procedents de biomassa residual forestal i detall ampliat de pela d'arròs
Pellets procedents de biomassa residual forestal i detall ampliat de pela d'arròs.

Energia potencial

Tenint en compte aquest potencial, tots dos centres han fabricat biocombustibles sòlids de pela d'arròs i de pi, que aconsegueixen un poder calorífic de 16.043 J/g (juliols/gram) i 18.984 J/g respectivament, segons els resultats obtinguts en els assajos. D'aquesta manera, els pélets generarien 1.926,42 GWh (gigawatios/hora) elèctrics anuals, energia suficient per cobrir les necessitats de consum elèctric de 92.485 famílies valencianes, segons indiquen els investigadors sobre la base del consum mitjà anual per família espanyola calculat per Xarxa Elèctrica Espanyola (REE), que ho situa en 2.992 kWh (quilowatts hora) elèctrics anuals.

La iniciativa Biomer ha permès avaluar l'impacte de diferents residus com a energia renovable i analitzar les principals tecnologies de transformació energètica, concloent que els residus biomásicos procedents de la indústria forestal i la pela d'arròs són els susceptibles d'aportar aquests recursos, excloent-se podes de jardineria i llots de depuradora, entre uns altres a estudi.

Com es descriu, la investigació ha avaluat la qualitat dels residus òptims i l'anàlisi del cicle de vida en la seva implicació mediambiental en les etapes del pélet: obtenció de la matèria primera, producció, ús, tractament final, reciclat, i valorització final. Els resultats revelen que la major contribució a la reducció de l'impacte ambiental es produeix en l'etapa de valorització energètica, seguida de l'etapa de fabricació dels propis pélets. Al temps, els investigadors han realitzat una anàlisi de tecnologies de conversió energètica comparant tècniques, rendiments i costos dels biocombustibles, i han elaborat un disseny d'automatització i modelatge d'una planta pilot de biomassa.

Assaig per a l'anàlisi de les cendres de la biomassa
Assaig per a l'anàlisi de les cendres de la biomassa.
Districtes de calor

Els especialistes apunten, després dels resultats obtinguts, solucions similars als districtes de calor (district heating) com a opcions viables d'aprofitament d'aquesta biomassa per cobrir les necessitats tèrmiques i elèctriques d'una zona concreta de població associada a tal fi, com pogués ser una xarxa d'urbanitzacions i el seu municipi, o un sistema mixt petita indústria-consumo domèstic, detallen.

Els investigadors indiquen, a més, que la Comunitat Valenciana obtindria un important benefici socioeconòmic i mediambiental de l'engegada d'aquest sistema “ja que l'ús com a energia d'aquests residus contribuiria significativament als objectius fixats pel Pla d'Acció Nacional en matèria d'Energies Renovables 2011-2020”, precisen.

Aquest projecte ha estat finançat per la Generalitat Valenciana a través de l'Institut de la Mitjana i Petita Indústria Valenciana (Impiva) i el Fons Europeu de Desenvolupament Regional (Feder), dins de de el Programa de Projectes de R+D en Col·laboració.

Empreses o entitats relacionades

Instituto Tecnológico de La Energía
Instituto Tecnológico Metalmecánico, Mueble, Madera, Embalaje y Afines

Suscríbase a nuestra Newsletter - Ver ejemplo

Contrasenya

Marcar todos

Autorizo el envío de newsletters y avisos informativos personalizados de interempresas.net

Autorizo el envío de comunicaciones de terceros vía interempresas.net

He leído y acepto el Avís legal y la Política de protecció de dades

Responsable: Interempresas Media, S.L.U. Finalidades: Suscripción a nuestra(s) newsletter(s). Gestión de cuenta de usuario. Envío de emails relacionados con la misma o relativos a intereses similares o asociados.Conservación: mientras dure la relación con Ud., o mientras sea necesario para llevar a cabo las finalidades especificadasCesión: Los datos pueden cederse a otras empresas del grupo por motivos de gestión interna.Derechos: Acceso, rectificación, oposición, supresión, portabilidad, limitación del tratatamiento y decisiones automatizadas: contacte con nuestro DPD. Si considera que el tratamiento no se ajusta a la normativa vigente, puede presentar reclamación ante la AEPD. Más información: Política de protecció de dades

REVISTAS

VÍDEOS DESTACADOS

  • VOLLMER VHybrid 260

    VOLLMER VHybrid 260

  • MonoThread – SFSE y SGF: Roscado con precisión

    MonoThread – SFSE y SGF: Roscado con precisión

TOP PRODUCTS

NEWSLETTERS

  • Newsletter Metal

    12/09/2024

  • Newsletter Metal

    10/09/2024

Enllaços destacats

Nebext - Next Business Exhibitions, S.L. - Advanced Machine ToolsIndustry LIVEEasyfairs Iberia - MetalMadridFundación FicobaAspromec - Asociación de profesionales para la competitividad del mecanizado

ÚLTIMAS NOTICIAS

Empreses destacades

OPINIÓN

OTRAS SECCIONES

Serveis