Notícies Info Notícies

Aquest article ha estat escrit originalment en castellà. L'hem traduït automàticament per a la vostra comoditat. Tot i que hem fet esforços raonables per a aconseguir una traducció precisa, cap traducció automática és perfecta ni tampoc pretén substituir-ne una d'humana. El text original de l'article en castellà podeu veure'l a En el corazón de la odontología digital
La impressió 3D s'està convertint en la solució ideal enfront de diversos reptes de la producció dental

En el cor de l'odontologia digital

Avi Cohen, cap de Solucions Mèdiques, Stratasys Ltd.14/01/2013
Les coses estan canviant. I molt. Els temps en els quals eren necessàries les impressions de la boca dels pacients basades en masses pegajosas estan passant a la història. Ara s'escaneja digitalment el conjunt dental d'un pacient, l'arxiu escanejat s'envia a un laboratori dental on s'utilitzen les màquines fresadores o les d'impressió 3D per crear la dentadura artificial. Aquest article se centra precisament en això últim, la impressió 3D en l'odontologia dels nostres temps.

Com a introducció a la tecnologia Stratasys i els seus avantatges en el sector mèdic/dental caldria començar parlant de la impressora 3D Eden260V d'Objet, empresa representada a Espanya per Comher, un equip mèdic totalment certificat que aporta exactitud i productivitat en la impressió 3D odontológica.

Una nova era en la impressió tridimensional

El món industrial es converteix ràpidament en molt competitiu al mercat i, per tant, està passant a la impressió 3D per complir amb la necessitat d'arribar ràpidament al mercat. Aquesta tecnologia s'està convertint ja en la solució ideal enfront de diversos reptes de la producció dental, ja que els amos de laboratoris dentals estalvien costos en passar ràpidament al món digital. L'avançada tecnologia PolyJet, de Stratasys, imprimeix capes constituents ultrafinas i estableix l'estàndard del sector en la impressió 3D en alta resolució.

Avi Cohen, cap de Solucions Mèdiques de Stratasys Ltd
Avi Cohen, cap de Solucions Mèdiques de Stratasys Ltd.

El sistema odontológico 3D guanyador de premis

La tecnologia inkjet patentada per Stratasys es va dissenyar per emetre els materials dentals propis de l'empresa, VeroDent, capa a capa cap a una safata de construcció, fins a completar el model requerit. El procés genera models totalment sòlids que poden ser manejats i utilitzats immediatament.

El procés PolyJet

El capçal emissor PolyJet es desplaça cap a darrere i cap a endavant al llarg de l'eix X, similar al que fa una impressora de línies, dipositant una sola capa superfina de polímer sobre la safata receptora. Immediatament després de cada capa, uns llums UV al llarg del pont impressor emeten llum UV, solidificando i endurint instantàniament cada capa. D'aquesta forma s'elimina l'endurit posterior que es precisa en altres tecnologies.

La safata interna amb els emissors es mou amb extrema precisió i els capçals van construint, capa a capa, fins a completar el model. Eines sofisticades de programari aconsegueixen que tots els capçals treballin en perfecta harmonia i amb una exactitud òptima, per enviar quantitats idèntiques de material cap a la safata. Com a resultat es té una superfície perfectament uniforme i suau. S'empren dos materials diferents per construir: un per al model real – el material VeroDent, i un altre, un material tipus gel com a suport. La geometria de l'estructura del suport es preprograma per acceptar geometries complicades, tals com a cavitats, sortints, rebaixis, trets delicats i seccions amb parets fines.

L'avançada tecnologia PolyJet imprimeix capes constituents ultrafinas i estableix l'estàndard del sector en la impressió 3D en alta resolució...
L'avançada tecnologia PolyJet imprimeix capes constituents ultrafinas i estableix l'estàndard del sector en la impressió 3D en alta resolució.
  • Capes superfinas de 16 micres per obtenir superfícies suaus

S'emeten gotes microscòpiques formant capes superfinas de fins a 16 micres. Amb això s'obtenen superfícies supersuaves sigui el que sigui la complexitat del model.

  • Exactitud

Una combinació de desenvolupament de productes químics especials, mecànica i electrònica precises i avançades característiques de programari aconsegueixen construccions que compleixen amb toleràncies molt estretes per al mercat dental.

  • Models duradors per a la indústria dental

Una part integral de la tecnologia PolyJet és el material VeroDent. Aquest material ofereix una flexibilitat excel·lent, resistència a l'impacte i aspecte del model com si es tractés de pedra. El material es va assajar i va ser aprovat per empreses dentals i laboratoris capdavanters tals com Sirona, Glidewell, ClearCorrect i centenars més.

  • Jets d'alta velocitat per disposar de major productivitat

La tecnologia PolyJet utilitza un procés de rasterización per produir models de polímer, de manera que la màquina construeix per capes en lloc de fer-ho punt a punt. Per tant, es poden crear diversos models en el mateix temps en el qual altres tecnologies produeixen un sol model. La combinació del procés de rasterización amb el moviment mecànic d'alta velocitat redueix encara més el temps de construcció si es compara amb altres tecnologies.

  • Parets fines per a geometries singulars

L'emissió amb alta precisió de la tecnologia PolyJet permet la creació de parets i línies de cort marginals superdelgadas, depenent de la geometria.

  • Fàcil eliminació del suport en qualsevol geometria

Els materials de modelatge i de suport de Stratasys se separen completament amb un WaterJet d'alta pressió, amb el resultat de superfícies netes i suaus. Aquest procés és net i simple i permet l'acabat de la majoria de peces en minuts. La ràpida emissió de material combinada amb l'eliminació fàcil del material de suport crea models acabats, llests per ser utilitzats, en un temps rècord.

Com que el cost del treball de laboratori s'està convertint en un factor important en la planificació i teràpia de la restauració dental, i en preu, alguns avançats laboratoris dentals estan adoptant els processos odontológicos digitals per diferenciar-se. Durant els últims anys, les restauracions dentals sobre la base de disseny mitjançant programari s'han popularitzat i la majoria d'empreses odontológicas disposen actualment d'impressió 3D, ja sigui en la seva pràctica dental, en el seu laboratori o a través de centres de producció. Això aporta avantatges valuosos a les empreses odontológicas, incloent; accés a nous materials gairebé sense defectes, prefabricats industrialment i controlats; resultats de major qualitat i amb reproducibilidad; emmagatzematge de dades adequades per a una cadena estandarditzada de producció; planificació amb millor precisió i eficiència.

La impressió 3D aporta avantatges valuosos a les empreses odontológicas com l'accés a nous materials gairebé sense defectes...
La impressió 3D aporta avantatges valuosos a les empreses odontológicas com l'accés a nous materials gairebé sense defectes, prefabricats industrialment i controlats i resultats de major qualitat i amb reproducibilidad, entre unes altres.

Quins són els avantatges d'aquesta tecnologia en comparació dels mètodes tradicionals?

Arriba un moment en el qual el treball manual no és suficient per respondre a les actuals demandes. Els tècnics odontòlegs utilitzen tradicionalment les seves hàbils mans i els seus ulls experts per preparar corones, ponts, empastaments, incrustacions, fonguis i arcs i ‘brackets’. Si bé són considerats com a artistes, el procés manual consumeix molt temps, és imprecís i requereix materials que poden no tenir la millor durabilitat o aspecte estètic. El conegut flux de treball digital es basa en uns pocs passos que, normalment, són: Escàner (utilitzant escàner 3D, escàner intraoral o escàner d'impressió), CAD, en el qual s'usa programari per dissenyar el producte final sobre la base de les dades escanejades, i CAM. El CAM inclou sovint dades transferides a sistemes CNC emprant comprovació tradicional.

La producció ràpida és alguna cosa que s'oferirà aviat a dentistes i pacients com a opció atractiva i assequible. Els vells temps en els quals els dentistes havien d'aplicar quantitats de substàncies pegajosas en les boques dels pacients, per obtenir impressions per a la construcció de corones, ponts i implants, han passat.

En lloc d'això, s'ha desenvolupat una interessant alta nova tecnologia que pot escanejar digitalment en dos minuts tot el conjunt dental d'un pacient. Una vegada captada la informació mitjançant un escàner intraoral, el dentista lliura l'arxiu escanejat a un laboratori dental on s'utilitzen les màquines fresadores o les d'impressió 3D per crear la dentadura artificial, la majoria fetes a partir de diòxid de zirconio. En el passat s'usaven or i platí com a materials.

La tecnologia d'impressió 3D continua accelerant el ritme de canvi en l'odontologia. Per a aquells que predeien que arribaria un dia en què tot, des de la planificació fins a la restauració acabada, es podria fer digitalment, el dia ja ha arribat.

Els escáneres intraorales i el programari que els controla continuen millorant els models provats. I, actualment, es poden comprovar les sorprenents possibilitats de diagnòstic que aporten els escáneres CT de raig cònic, ja que la velocitat d'escanejo i la captació d'imatge i les funcionalitats de millora continuen millorant a una velocitat rècord. El més impressionant ha estat aquest any l'explosió en dispositius dedicats a la creació digital d'imatges, la impressió i la fabricació CAD/CAM de restauracions, tant en la butaca del dentista com en el laboratori. Amb la implementació de nous sistemes, materials i funcionalitats, durant l'any que comença, molts consideren que més dentistes començaran a veure aquesta tecnologia com una alternativa viable per a les seves pràctiques habituals.

Coneixem la demanda real per a aquest tipus de tecnologia i quins són les previsions?

Per resumir la tendència: algun dia en un futur proper, podrem recordar el 2010 com l'any en el qual la indústria dels laboratoris dentals van traspassar el punt sense tornada des d'un treball manual tradicional a un procés de disseny i fabricació tot digital. En molts aspectes, tota l'odontologia digital ja està aquí i un nombre cada vegada major de propietaris de laboratoris ja han incorporat odontologia digital d'algun tipus en els seus models estratègics de negoci. Per a molts professionals del sector, aquesta evolució ha estat una transició esperada des de fa temps i benvinguda, cap a una automatització CAD/CAM més ràpida i amb menys mà d'obra que millora la qualitat i la precisió alhora que manté la competitivitat del negoci.

La producció ràpida és alguna cosa que s'oferirà aviat a dentistes i pacients com a opció atractiva i assequible
La producció ràpida és alguna cosa que s'oferirà aviat a dentistes i pacients com a opció atractiva i assequible.

Avaluació odontológica

Els sistemes de captació de dades llançades recentment han eixamplat el concepte general de l'odontologia digital en la pràctica i en els laboratoris. Mitjançant una R+D intensa, els fabricants han creat sistemes d'escanejat 3D configurats per captar dades d'espais negatius per reproduir-los a l'interior de les impressions en la safata en el laboratori o, fins i tot, en la pràctica habitual. Amb la imatge 3D, precisa i detallada, de la impressió, el programari CAD reconfigura la forma negativa en una representació 3D positiva de les dents preparades. A partir d'aquest model virtual, el tècnic pot dissenyar qualsevol nombre de components diferents. Aquest tipus de tecnologia es considera sovint com un pas de transició per als laboratoris que s'adonen dels avantatges que aporta l'odontologia digital però que volen també complir amb aquells clients que prefereixen reproduccions tradicionals.

Per a aquells dentistes que són a punt, volen i poden integrar la tecnologia de la impressió digital, es disposa de sistemes que estenen el procés digital a la fase de la preparació oral. Escanejant la disposició real de la dentadura i creant una impressió digital, es millora l'exactitud de la captació de dades, i el procés de la restauració digital comença abans. En el cas de laboratoris que treballen amb aquests doctors progressistes, en molts casos tot el que es precisa és una inversió en programari de disseny (i el seu corresponent entrenament), amb la fabricació de components subcontractada a centres de producció. A partir d'aquest punt, la tecnologia d'impressió 3D constitueix la solució ideal, oferint una impressió ràpida de models 3D exactes, com els quals precisa l'odontologia.

No obstant això, la qüestió continua sent: Quan es decidiran els dentistes a canviar de plataforma i adoptar els avantatges d'aquestes impactants eines, en lloc de deixar passar davant ells el tren de la innovació?

La impressora 3D Objet Eden260V constitueix una solució ideal per als laboratoris odontológicos ja que els permet millorar la qualitat de la restauració dental, de la fabricació i de la col·locació. Els laboratoris odontológicos tenen la facilitat de fabricar ràpidament models digitals de pedra utilitzant la gamma Objet Eden de sistemes d'impressió 3D. Els models dentals impresos en 3D garanteixen als dentistes un alt nivell de precisió en la col·locació de les restauracions dentals, difícil d'obtenir utilitzant tècniques manuals tradicionals.

Aquest equip ofereix una ràpida recuperació de la inversió. En imprimir capes ultrafinas de 16 micres amb alta exactitud, tots els sistemes Eden produeixen models amb detalls excepcionalment fins i superfícies suaus. Específicament dissenyats per al sector odontológico, el disseny compacte i el procés net d'aquests sistemes converteixen aquestes màquines en alguna cosa ideal per a qualsevol laboratori o entorn d'oficina.

Suscríbase a nuestra Newsletter - Ver ejemplo

Contrasenya

Marcar todos

Autorizo el envío de newsletters y avisos informativos personalizados de interempresas.net

Autorizo el envío de comunicaciones de terceros vía interempresas.net

He leído y acepto el Avís legal y la Política de protecció de dades

Responsable: Interempresas Media, S.L.U. Finalidades: Suscripción a nuestra(s) newsletter(s). Gestión de cuenta de usuario. Envío de emails relacionados con la misma o relativos a intereses similares o asociados.Conservación: mientras dure la relación con Ud., o mientras sea necesario para llevar a cabo las finalidades especificadasCesión: Los datos pueden cederse a otras empresas del grupo por motivos de gestión interna.Derechos: Acceso, rectificación, oposición, supresión, portabilidad, limitación del tratatamiento y decisiones automatizadas: contacte con nuestro DPD. Si considera que el tratamiento no se ajusta a la normativa vigente, puede presentar reclamación ante la AEPD. Más información: Política de protecció de dades

REVISTAS

VÍDEOS DESTACADOS

  • 30 Years of EcoCut! Next Level Multifunctional Machining

    30 Years of EcoCut! Next Level Multifunctional Machining

TOP PRODUCTS

NEWSLETTERS

  • Newsletter Metal

    08/10/2024

  • Newsletter Metal

    07/10/2024

Enllaços destacats

Aspromec - Asociación de profesionales para la competitividad del mecanizadoEasyfairs Iberia - MetalMadridIndustry LIVENebext - Next Business Exhibitions, S.L. - Advanced Machine ToolsFundación Ficoba

ÚLTIMAS NOTICIAS

Empreses destacades

OPINIÓN

OTRAS SECCIONES

Serveis