Info

Aquest article ha estat escrit originalment en castellà. L'hem traduït automàticament per a la vostra comoditat. Tot i que hem fet esforços raonables per a aconseguir una traducció precisa, cap traducció automática és perfecta ni tampoc pretén substituir-ne una d'humana. El text original de l'article en castellà podeu veure'l a Grefusa y Emsur Saymopack logran una tecnología para reciclar envases impresos
El plàstic representa un 35% del total de materials utilitzats en el sector de l'envàs

Grefusa i Emsur Saymopack aconsegueixen una tecnologia per reciclar envasos impresos

Redacció Interempresas04/01/2013
Les empreses de la Comunitat Valenciana Grefusa i Emsur Saymopack, i la de Vitòria Aligoplast han participat amb Aimplas, Institut Tecnològic del Plàstic, en el desenvolupament d'una nova tecnologia per millorar la capacitat de reciclat de films i envasos lleugers impresos. Ha estat en el marc del projecte europeu CLIPP en el qual s'ha aconseguit obtenir un material reciclat de major qualitat del que fins ara era possible amb els processos existents i que pot ser emprat en la fabricació de productes d'alt valor afegit com a films i làmines per a embalatge o peces per als sectors de l'automoció i l'electrònica.
El plàstic representa un 35% del total de materials utilitzats en el sector de l'envàs pels avantatges que ofereix enfront d'altres materials: resistència, sota pes, bones propietats barrera i capacitat de segellat, versatilitat de processament i de disseny, sota cost i possibilitat de reciclat. Però el sector sofreix les conseqüències de l'increment en el preu de les matèries primeres, mentre que s'enfronta al compliment d'una normativa cada vegada més restrictiva per als plàstics en contacte amb aliments i alhora que se li exigeix un paper protagonista en la gestió de residus.

Tintes que compliquen la reutilització

Per tot això, per a les empreses transformadores resulta determinant implementar sistemes de recuperació que permetin reutilitzar les restes de retallades o descartis que poden suposar entre el 10 i el 20% de la producció. “El principal problema sorgeix quan es tracta de recuperar restes de films impresos i laminatges, ja que els materials i additius empleats habitualment acoloreixen el material recuperat, obtenint-se films totalment opacs, quedant la seva reutilització relegada a productes de baix valor afegit, com a borses d'escombraries, canonades o mobiliari urbà” afirma Vicent Martínez, investigador principal del projecte en Aimplas. D'altra banda, les tintes i adhesius basats en compostos orgànics poden descompondre's generant gasos i vapors que donen lloc a un material amb menors propietats mecàniques.

Fins ara s'han proposat diferents processos físic-químics per reciclar aquest tipus de materials de manera que puguin eliminar-se les tintes, adhesius i uns altres contaminants per ser utilitzats en aplicacions de major valor afegit. Es tracta de processos amb diverses etapes de trituración, prelavados, extracció, etc. que requereixen consums considerables d'energia, generen residus com a fangs contaminants i impliquen la gestió de dissolvents amb problemes mediambientals. Tot això redueix la seva viabilitat econòmica i frena la seva implementació a nivell industrial.

Imagen

Nova tecnologia per a un film de qualitat

“La tecnologia proposada en el projecte CLIPP es basa en un nou procés d'extrusió amb un sistema d'injecció de CO2 que permet extreure els contaminants presents en el plàstic. Els resultats assolits han permès obtenir un material plàstic reciclat amb un nivell molt menor de compostos orgànics, menys olor i menor coloració, alhora que conserva les propietats mecàniques del material verge” conclou Vicent Martínez. A més, el baix cost del procés permet un estalvi enfront de la utilització de la matèria primera original en aplicacions d'alt valor afegit.

Finalment, el procés desenvolupat en el projecte CLIPP té una contribució mediambiental neta positiva, en permetre substituir material verge per material reciclat que d'una altra forma s'utilitzaria en el millor dels casos per a aplicacions de menor valor afegit, quan no acabés la seva vida útil en abocador o en plantes incineradores.

El projecte CLIPP, que conclou ara després de dos anys d'investigacions, ha rebut finançament del Setè Programa Marco de la Unió Europea i en ell participen nou socis d'Alemanya, Anglaterra, Eslovènia i Espanya.

Empreses o entitats relacionades

AIMPLAS - Instituto Tecnológico del Plástico

Suscríbase a nuestra Newsletter - Ver ejemplo

Contrasenya

Marcar todos

Autorizo el envío de newsletters y avisos informativos personalizados de interempresas.net

Autorizo el envío de comunicaciones de terceros vía interempresas.net

He leído y acepto el Avís legal y la Política de protecció de dades

Responsable: Interempresas Media, S.L.U. Finalidades: Suscripción a nuestra(s) newsletter(s). Gestión de cuenta de usuario. Envío de emails relacionados con la misma o relativos a intereses similares o asociados.Conservación: mientras dure la relación con Ud., o mientras sea necesario para llevar a cabo las finalidades especificadasCesión: Los datos pueden cederse a otras empresas del grupo por motivos de gestión interna.Derechos: Acceso, rectificación, oposición, supresión, portabilidad, limitación del tratatamiento y decisiones automatizadas: contacte con nuestro DPD. Si considera que el tratamiento no se ajusta a la normativa vigente, puede presentar reclamación ante la AEPD. Más información: Política de protecció de dades

REVISTAS

VÍDEOS DESTACADOS

  • VOLLMER VHybrid 260

    VOLLMER VHybrid 260

TOP PRODUCTS

NEWSLETTERS

  • Newsletter Metal

    30/07/2024

  • Newsletter Metal

    29/07/2024

Enllaços destacats

Nebext - Next Business Exhibitions, S.L. - Advanced Machine ToolsAspromec - Asociación de profesionales para la competitividad del mecanizadoEasyfairs Iberia - MetalMadrid

ÚLTIMAS NOTICIAS

Empreses destacades

OPINIÓN

OTRAS SECCIONES

Serveis