Notícies Info Notícies

Aquest article ha estat escrit originalment en castellà. L'hem traduït automàticament per a la vostra comoditat. Tot i que hem fet esforços raonables per a aconseguir una traducció precisa, cap traducció automática és perfecta ni tampoc pretén substituir-ne una d'humana. El text original de l'article en castellà podeu veure'l a La ingeniería óptica en el sector metal-mecánico
El Centre de Desenvolupament de Sensors, Instrumentació i Sistemes (CD6) ofereix serveis per al desenvolupament de projectes d'innovació tecnològica en aquest sector

L'enginyeria òptica en el sector metall-mecànic

Maria Escribano01/06/2005
Creat amb l'objectiu de proporcionar solucions a les necessitats tecnològiques del teixit empresarial en el camp de l'enginyeria òptica, el Centre de Desenvolupament de Sensors, Instrumentació i Sistemes (CD6) desenvolupa sensors, instruments i sistemes a mida per a una gran varietat de sectors industrials . En el camp concret metall-mecànic, el CD6 realitza equips de mesura sense contacte, el control en línia de la producció i l'assessorament en el disseny de producte final en casos molt concrets.
El CD6 és un centre tecnològic creat l'any 1997 amb l'objectiu d'estructurar les activitats que en el camp de l'enginyeria òptica desenvolupaven diversos grups d'investigadors del Campus de la Universitat Politècnica de Catalunya a Terrassa. L'experiència en el desenvolupament de projectes de recerca i de transferència de tecnologia a empreses d'aquests grups es remunta a més de 25 anys.

L'activitat dels investigadors del CD6 ha estat reconeguda per la Cirit (Comissió Interdepartamental de Recerca i Innovació Tecnològica, Generalitat de Catalunya) amb la distinció com a "Grup de Recerca Consolidat" des de la primera convocatòria l'any 1993 i és membre de la Xarxa de Centres d'Innovació Tecnològica del Cidem (Centre d'Informació i Desenvolupament Empresarial, Generalitat de Catalunya) des de l'any 2002.

L'activitat del CD6 es centra en desenvolupar recerca i aplicacions tecnològiques en el camp de l'enginyeria òptica, en el més ampli sentit del terme. Així doncs, les àrees específiques en què es desenvolupen aquestes activitats són les següents:

  • Disseny de sistemes òptics i sensors.
  • Desenvolupament d'instrumentació.
  • Metrologia òptica.
  • Aplicacions làser.
  • Tecnologia del color.
  • Radiometria i fotometria.
  • Instrumentació biomèdica.
Topografia superficial (mapa 3D) d'alta precisió d'una moneda d'1 euro
Topografia superficial (mapa 3D) d'alta precisió d'una moneda d'1 euro.
El 2001, el CD6 redefinir el seu model de gestió amb la doble intenció de permetre un creixement de les seves activitats i, alhora, orientar cap al client final. Aquest model de gestió, a partir d'un sistema de qualitat acreditat pel Cidem i que serà certificat amb la norma ISO 9001 al llarg de 2005, ha permès, entre altres coses, implementar una estandardització de la metodologia de gestió dels projectes i també, definir objectius anuals que mesuren el conjunt de l'activitat del centre. Aquests dos canvis han repercutit directament en la quantitat i en la qualitat de l'activitat global del centre i també en la qualitat percebuda pels clients del CD6.

Un altre gran pilar d'aquest procés de professionalització ha estat la conformació gradual d'un equip de persones altament qualificades i compromeses amb els objectius del CD6. L'equip del CD6 l'integren actualment 11 investigadors, 8 tècnics i 3 persones dedicades a la gestió i administració del centre i 8 estudiants que desenvolupen les seves tesis doctorals en el marc de projectes de recerca i transferència de tecnologia del centre.

Cal destacar la progressiva internacionalització del centre amb la captació de clients de tot el món. Aquest procés s'ha vist fortament reforçat per les tres empreses spin-off que s'han creat a partir de resultats d'investigació obtinguts des del CD6 i que són Sensofar-Tech (www.sensofar.com), que fabrica i comercialitza equips per a la caracterització de rugositat i forma de superfícies, Visiometrics (www.visiometrics.es), dedicada a la fabricació i comercialització d'equips destinats al control objectiu de la qualitat de la visió humana i, finalment, Simulacions Optique (www.snelloptics.com), que proveeix eines de simulació de sistemes òptics d'altes prestacions i molt baix cost. Les accions comercials realitzades per aquestes empreses han impulsat la creació de contractes d'investigació entre els seus clients potencials i el CD6.

Una de les conseqüències més recents d'aquest procés ha estat la concessió del premi al producte més innovador de 2004 Photonics Circle of Excellence Awards atorgat al PLμ 2300, per un producte completament desenvolupat en el CD6 i comercialitzat per Sensofar-Tech, una de les empreses spin-off anteriorment esmentades.

Mesura de la rugositat superficial
Mesura de la rugositat superficial

Activitats

El CD6 desenvolupa dues activitats clarament diferenciades i estretament relacionades entre elles: la investigació aplicada i el desenvolupament tecnològic. La investigació aplicada es basa en aquells projectes que persegueixen la generació de coneixement que potencialment pot generar aplicacions en els diversos camps on intervé l'òptica. Generalment, aquest tipus de projectes es realitzen a partir de l'obtenció de fons públics, principalment provinents del Pla Nacional d'I + D + i. En aquests projectes participen els investigadors del CD6 i estudiants que desenvolupen les seves tesis doctorals en el marc del Programa de Doctorat en Enginyeria Òptica, impartit majoritàriament pels investigadors del CD6 i que recentment ha rebut la Menció de Qualitat del Ministeri d'Educació i Ciència.

D'altra banda, el desenvolupament tecnològic és l'etapa posterior a la recerca aplicada que consisteix en l'aplicació del coneixement creat per solucionar problemes concrets, per desenvolupar aplicacions no existents al mercat, per dissenyar i construir instruments no disponibles comercialment o per dissenyar producte final. Aquesta etapa es desenvolupa generalment a partir de tres vies diferents: els contractes amb empreses nacionals i estrangeres, la llicència de patents i la creació d'empreses spin-off.

El CD6 s'ha marcat com a objectiu mantenir un mínim proper al 40 per cent de la seva activitat econòmica dedicat a projectes de recerca aplicada, és a dir, a la generació de nous coneixements. La resta de l'activitat econòmica prové de contractes amb empreses de diferents sectors industrials o institucions per materialitzar els resultats de recerca en aplicacions concretes (transferència de tecnologia) i, en menor proporció, de la llicència de patents.

Disseny òptic i assessorament en el disseny de motlles per a la injecció de lents utilitzades en sensors de presència
Disseny òptic i assessorament en el disseny de motlles per a la injecció de lents utilitzades en sensors de presència.
El CD6 desenvolupa dues activitats clarament diferenciades: la recerca aplicada i el desenvolupament tecnològic
Finalment, hi ha projectes desenvolupats completament a partir de recursos propis del CD6 i que han conclòs amb l'obtenció d'un producte amb possibilitats de tenir èxit en el mercat. En aquests casos, s'ha externalitzat la producció i comercialització d'aquests productes a través de la creació d'empreses spin-off (SENSOFAR-Tech, Visiometrics i Simulacions Òptiques).
Sistema per a la mesura topogràfica de peces en la cadena de producció
Sistema per a la mesura topogràfica de peces en la cadena de producció.

Sectors

L'òptica és una tecnologia present en àmbits tan dispars com poden ser la nostra vida quotidiana o la investigació més avançada, passant per innombrables aplicacions en la indústria, en la medicina, etc. La seva evolució ha estat una constant en la història i ha acompanyat el desenvolupament d'altres disciplines que han repercutit de manera directa en el progrés i la innovació.

En l'actualitat i de forma natural, l'òptica es complementa amb l'electrònica, el programari i la mecànica per donar lloc a aplicacions altament especialitzades (perfilometria sense contacte de superfícies, imatge mèdica, etc.) O productes de gran consum (càmeres digitals, enllumenat públic, etc.).

En el terreny industrial, trobem tecnologia òptica en aplicacions que ajuden a millorar la qualitat dels productes finals a partir del control de la producció i dels processos productius i també, incorporada en productes finals.

Aquesta situació fa que el CD6 tingui clients en una àmplia gamma de sectors industrials i entre ells destaquen l'automoció, l'electrònica i multimèdia, biomèdic, fabricants d'instrumentació i institucions entre d'altres.

Suscríbase a nuestra Newsletter - Ver ejemplo

Contrasenya

Marcar todos

Autorizo el envío de newsletters y avisos informativos personalizados de interempresas.net

Autorizo el envío de comunicaciones de terceros vía interempresas.net

He leído y acepto el Avís legal y la Política de protecció de dades

Responsable: Interempresas Media, S.L.U. Finalidades: Suscripción a nuestra(s) newsletter(s). Gestión de cuenta de usuario. Envío de emails relacionados con la misma o relativos a intereses similares o asociados.Conservación: mientras dure la relación con Ud., o mientras sea necesario para llevar a cabo las finalidades especificadasCesión: Los datos pueden cederse a otras empresas del grupo por motivos de gestión interna.Derechos: Acceso, rectificación, oposición, supresión, portabilidad, limitación del tratatamiento y decisiones automatizadas: contacte con nuestro DPD. Si considera que el tratamiento no se ajusta a la normativa vigente, puede presentar reclamación ante la AEPD. Más información: Política de protecció de dades

REVISTAS

VÍDEOS DESTACADOS

  • VOLLMER VHybrid 260

    VOLLMER VHybrid 260

TOP PRODUCTS

NEWSLETTERS

  • Newsletter Metal

    30/07/2024

  • Newsletter Metal

    29/07/2024

Enllaços destacats

Nebext - Next Business Exhibitions, S.L. - Advanced Machine ToolsEasyfairs Iberia - MetalMadridAspromec - Asociación de profesionales para la competitividad del mecanizado

ÚLTIMAS NOTICIAS

Empreses destacades

OPINIÓN

OTRAS SECCIONES

Serveis