Info

Aquest article ha estat escrit originalment en castellà. L'hem traduït automàticament per a la vostra comoditat. Tot i que hem fet esforços raonables per a aconseguir una traducció precisa, cap traducció automática és perfecta ni tampoc pretén substituir-ne una d'humana. El text original de l'article en castellà podeu veure'l a Entrevista a Pedro Melgarejo, responsable de la Línea de Negocio de Envase y Embalaje de Aimplas
“El factor mediambiental i la seguretat alimentària van ser els dos grans nexes d'unió del congrés”

Entrevista a Pedro Melgarejo, responsable de la Línia de Negoci d'Envàs i Embalatge d'Aimplas

David Pou12/10/2012
Bogotà, la capital colombiana, va acollir del 12 al 14 de setembre la 11ª edició del Congrés Nacional de Ciència i Tecnologia dels Aliments, una cita fonamental per conèixer els últims projectes i avanços en el sector en tota Llatinoamèrica. Pedro Melgarejo, responsable de la Línia de Negoci d'Envàs i Embalatge d'Aimplas, va ser un dels convidats a aquest congrés anual, en el qual va presentar una ponència sobre els nous desenvolupaments en plàstic per a la indústria alimentària. De la seva mà, hem volgut conèixer les conclusions del congrés i el futur d'un sector clau, en el qual, més que mai, desenvolupament i consciència mediambiental van de la mà.
Pedro Melgarejo, responsable de la Línia de Negoci d'Envàs i Embalatge d'Aimplas
Pedro Melgarejo, responsable de la Línia de Negoci d'Envàs i Embalatge d'Aimplas.

Al Congrés Conacta 2012 de Bogotà (Colòmbia) vostè va presentar la ponència ‘Nou desenvolupament en plàstics per a la indústria alimentària’. En quins punts va basar la seva presentació?

En efecte, vaig presentar aquesta ponència, i la presentació va cursar pels cinc motors de desenvolupament de la indústria del packaging. El primer d'ells el desenvolupament de nous materials, els quals cada dia més estan millorant les propietats de l'envàs final. El plàstic com se sap és el material més versàtil en les seves diferents tipologies, però té el gran hándicap de ser un material que en els seus diferents tipus, metodologies de fabricació i diferents composicions pot arribar a ser un producte final molt diferent, i en moltes ocasions ens trobem com un mateix plàstic no pot cobrir totes les necessitats que un producte alimentari exigeix per a una conservació òptima. És aquí on la indústria està centrant els esforços a aconseguir tipus de plàstics més complets en la seva versió final.

Un altre motor de desenvolupament important és la millora dels processos de transformació que cada vegada fan que els productes finals siguin més eficaços per fi pel qual són fabricats. La seguretat alimentària dels plàstics també segueix sent una preocupació incipient en la societat, i són moltes les empreses que també estan desenvolupant les seves investigacions en aquest sentit, materials plàstics més segurs per al contacte amb aliments.

La cambra motora de desenvolupament és la sostenibilitat amb el medi ambient. Tots sabem la quantitat de residus que genera el packaging, i això és una inquietud tant per als consumidors, com per als governs i empreses que gestionen aquests. En aquest sentit, la indústria està buscant mètodes de valorització d'aquests residus que facin que el consum creixent d'envasos no sigui en un futur problema per al nostre medi ambient. I finalment, el cinquè motor de desenvolupament al món del packaging és el que es coneix com a ‘envasos actius’. Són envasos que no solament protegeixen al producte alimentari dels factors ambientals que acceleren la degradació d'aquest, sinó interaccionen amb l'aliment per millorar alguna de les seves propietats que sigui valorada pel consumidor. Són la nova generació d'envasos del futur.

En quines novetats i projectes s'està treballant en envasos plàstics per al sector alimentari?

En el nou desenvolupament de materials s'està treballant amb allò que aportació major barrera a l'oxigen de l'envàs final, i preservi al producte d'una degradació accelerada per part d'aquest. En el sentit de la sostenibilitat, s'està treballant de manera molt efectiva en la incorporació de material reciclat als envasos i en el desenvolupament de materials biodegradables, que després de la seva funció de preservar el producte tornin a aportar al medi ambient matèria orgànica i obtenció d'energia, completant així el cicle de vida. En relació amb els envasos actius s'està treballant molt en el desenvolupament d'envasos que emetin conservants, i altres additius que ajudin al producte a conservar les seves propietats organolépticas en un estat apte per al consum. I així es podria enumerar una infinitat de projectes que faran que el plàstic segueixi situant-se com el principal material en el packaging alimentari.
Pedro Melgarejo durant la seva ponència al congrés Connecta 2012
Pedro Melgarejo durant la seva ponència al congrés Connecta 2012.

Va tenir l'oportunitat de seguir un gran nombre de ponències que es van presentar al llarg dels tres dies de congrés. Quines conclusions va poder treure?

La conclusió extreta del congrés va ser molt positiva. Colòmbia és un país que està sofrint en aquests moments un fort creixement industrial, i com tot creixement és recomanable que vagi unit amb una consciència mediambiental. En aquests moments estem més preparats per fer front, des del punt de vista mediambiental, a aquest canvi que fa unes dècades, ja que el fort desenvolupament en aquest sentit ha provocat que hi hagi solucions per combinar aquest desenvolupament amb una consciència mediambiental. Per tant, el factor mediambiental i la seguretat alimentària van ser dos grans nexes d'unió de totes les ponències sobre aliments a les quals vaig tenir la sort d'assistir.

S'està avançant d'una forma important en la R+D del sector de la indústria alimentària als països llatinoamericans?

En efecte, la R+D és un factor importantíssim en un país en creixement industrial com és el cas de molts països de Sud-amèrica, i això es va posar de manifest tant en les presentacions que van tenir lloc, com en el nombre d'empreses assistents a l'esdeveniment, amb més de 300 assistents que van mostrar contínuament una inquietud per traslladar part del coneixement als seus productes i projectes.
“La R+D és un factor importantíssim en un país en creixement industrial com és el cas de molts països de Sud-amèrica”

Quines novetats es van presentar en matèria de seguretat alimentària?

Va haver-hi un bloc, molt interessant, en el qual es va abordar la importància de la seguretat alimentària en els productes elaborats al país. Tinguem en compte que aquests països fins a fa molt poc eren països que autoabastecían a les seves poblacions i el nombre d'aliments processats era molt inferior en comparació dels nombres actuals. Aquests països s'han convertit en fortes potències industrials on les grans multinacionals han invertit en zones de producció i les empreses pròpies del país, han començat a exportar productes a altres zones del món. Això ha provocat que el panorama industrial alimentari hagi d'adoptar mesures de seguretat alimentàries anàlogues a les d'altres zones del món on ja porten molts anys practicant. Aquest repte sembla que s'està aconseguint amb cert nivell d'èxit, però encara queda treball per fer.
Imagen

Quan es parla de l'ús de nous sistemes de processament més eficients, amb menys consum d'energia i menor generació de residus, a què ens referim exactament aplicat al nostre sector?

Quan parlem de menys consum d'energia i menor generació de residus parlem principalment d'aplicar un concepte a l'hora de dissenyar un nou envàs, la qual cosa es coneix com ‘ecodiseño’. En poques paraules es tracta d'aplicar en cada fase de la vida d'un envàs el concepte mediambiental. D'una manera raonable aplicar l'estratègia mediambiental més apropiada per a un envàs depenent de les característiques intrínseques i extrínseques de l'envàs.

Quin paper juga el nou tipus d'envàs alimentari en tot aquest entramat?

L'envàs alimentari, com se sap, és el motor de consum del plàstic, és el segment industrial on més plàstic es consumeix. Si està benvolgut que un 40% del plàstic que es consumeix va dirigit al sector de l'envàs i embalatge, i tenim en compte que d'est un 85% va dirigit a l'envàs alimentari, un comença a entendre la importància d'aquest sector. Per tant, totes les accions i projectes, tant en matèria ambiental com en seguretat alimentària que es desenvolupin, tindran una gran importància al món del matí, ja que milloraran la contribució ambiental i la salubritat dels consumidors. En aquest sentit, la indústria del plàstic com es pot demostrar dia a dia està fent grans esforços, i Aimplas (Institut Tecnològic del Plàstic) secunda i ajuda amb desenvolupaments propis i conjuntament amb empreses a aquests esforços de situar al plàstic com un material segur i sostenible, a nivell mediambiental.

Empreses o entitats relacionades

AIMPLAS - Instituto Tecnológico del Plástico

Suscríbase a nuestra Newsletter - Ver ejemplo

Contrasenya

Marcar todos

Autorizo el envío de newsletters y avisos informativos personalizados de interempresas.net

Autorizo el envío de comunicaciones de terceros vía interempresas.net

He leído y acepto el Avís legal y la Política de protecció de dades

Responsable: Interempresas Media, S.L.U. Finalidades: Suscripción a nuestra(s) newsletter(s). Gestión de cuenta de usuario. Envío de emails relacionados con la misma o relativos a intereses similares o asociados.Conservación: mientras dure la relación con Ud., o mientras sea necesario para llevar a cabo las finalidades especificadasCesión: Los datos pueden cederse a otras empresas del grupo por motivos de gestión interna.Derechos: Acceso, rectificación, oposición, supresión, portabilidad, limitación del tratatamiento y decisiones automatizadas: contacte con nuestro DPD. Si considera que el tratamiento no se ajusta a la normativa vigente, puede presentar reclamación ante la AEPD. Más información: Política de protecció de dades

REVISTAS

VÍDEOS DESTACADOS

  • 30 Years of EcoCut! Next Level Multifunctional Machining

    30 Years of EcoCut! Next Level Multifunctional Machining

  • Loroch TWIN 860

    Loroch TWIN 860

TOP PRODUCTS

NEWSLETTERS

  • Newsletter Metal

    14/10/2024

  • Newsletter Metal

    10/10/2024

Enllaços destacats

Fundación FicobaAspromec - Asociación de profesionales para la competitividad del mecanizadoNebext - Next Business Exhibitions, S.L. - Advanced Machine ToolsIndustry LIVEEasyfairs Iberia - MetalMadrid

ÚLTIMAS NOTICIAS

Empreses destacades

OPINIÓN

OTRAS SECCIONES

Serveis