Instrumentos Testo, S.A. - Altres equips de control ambiental

Testo 435

Instrument multifunció: per a la determinació del CoP d'un sistema d'aire condicionat

Fotografia de Instrument multifunció

Pel que fa al rendiment dels sistemes d'aire condicionat, existeix un paràmetre anomenat CoP (’Coeficient of Performance’), que representa la relació que hi ha entre la calor absorbida per un cabal d'aire en l'evaporador i el consum elèctric del compressor. Com més gran és aquest valor, més eficient és el sistema d'aire condicionat.

Per determinar la calor absorbida es necessita determinar l'entalpia de l'aire humit abans i després de passar a través de l'evaporador, i una vegada establerta la diferència entre ells i amb el cabal es determina la potència. Aquest càlcul és complex doncs són necessaris coneixements de psicometria a més d'una calculadora, per la qual cosa el mesurament de tot un edifici pot ser molt laboriós.

L'instrument multifunció Testo 435 automatitza completament aquest mesurament. A partir de dos sondes de temperatura i humitat sense fils i una sonda de velocitat de l'aire calcula directament la potència absorbida en watts. El mesurament es realitza en uns segons i no és necessari realitzar cap càlcul.

El segon valor necessari és el consum del compressor. Si bé, una pinça amperimétrica és suficient per realitzar aquest mesurament, Testo proposa un analitzador de refrigeració Testo 556/560 amb aquesta sonda per realitzar aquest mesurament i aquest consum.

El motiu d'això és que la determinació del Cop forma part dels valors a mesurar en el manteniment de sistemes de fred segons el nou Rite (Reglament d'Instal·lacions Tèrmica en Edificis), i periòdicament també hauran de mesurar-se pressions d'evaporació, condensació, salts de temperatura, etc. Per tot això l'Analitzador de Refrigeració testo 556/560 ofereix una solució completa per al mesurament aquests paràmetres exigits.

Una vegada s'ha mesurat les dues potències per calcular el Cop, una simple divisió ens donarà aquest valor d'eficiència de l'equip d'aire condicionat.