IFM Electronic, S.L. - Codificadors rotatius (transductors de rotació, àngle)

Encóders: incrementals, absoluts, monovuelta i multivuelta

Fotografia de Encóders
En molts processos de fabricació i producció, els encoders són indispensables com a transductors eficaços en tasques de posicionament d'extrema precisió. Transformen moviments de rotació en senyals digitals.

Els encoders funcionen mitjançant detecció fotoelèctrica sense desgast. Per a això disposen d'un disc graduat que està subjecte fermament en l'eix.

Els encoders incrementals generen un nombre exactament definit d'impulsos per revolució. Aquests indiquen la mesura de la distància angular i lineal recorreguda. El disc graduat està dividit en segments transparents o opacs disposats de forma alternativa. Un led emet un feix lluminós orientat paral·lelament que il·lumina els segments del disc graduat. D'aquesta manera, una sèrie de fotocélulas reben la llum modulada i la converteixen en senyals sinusoïdals. Mitjançant una electrònica de digitalització els senyals s'amplifiquen i es converteixen en impulsos rectangulars que s'emeten a través del cable controlador cap a la sortida. A causa del desplaçament de fase entre els senyals A i B (d'aproximadament 90 graus), es pot analitzar el sentit de rotació.

Els encoders absoluts generen un valor absolut codificat per a cada posició angular. Aquest valor de codi està disponible immediatament després de l'encès. Els encoders absoluts s'empren quan s'ha d'assignar un valor determinat a una posició angular i quan és necessari detectar la posició momentània en cas de fallada a la xarxa elèctrica.

Els encoders monovuelta divideixen una revolució mecànica (de 0 a 360 graus) en un nombre determinat de passos de mesurament. Després d'una revolució, els valors de mesurament es repeteixen. El nombre màxim de passos és de 8192. Els encoders multivuelta, en canvi, no només registren les posicions angulars, sinó que també distingeixen entre diverses revolucions.