Schmersal Ibérica, S.L. - Dispositius de seguretat per a portes

MZM 100

Enclavamiento magnètic de seguretat: empra un electroimant per generar una força de retenció de 500

Fotografia de Enclavamiento magnètic de seguretat
Un enclavamiento per solenoide amb mecanisme de bloqueig mecànic positiu i un principi de funcionament totalment sense contacte; a primera vista, semblen termes contradictoris, no obstant això, no ho són quan s'empra la força de l'electromagnetisme. L'enclavamiento magnètic de seguretat MZM 100 de Schmersal Ibèrica, S.L. empra un electroimant per generar una força de retenció de 500 N i transmet el senyal de “enclavamiento bloquejat” al mòdul de control de seguretat.

Aquest principi de tancament forçat tan singular, ofereix múltiples avantatges. El desgast mecànic queda com alguna cosa del passat, donada l'absència de peces mòbils. No existeix joc entre l'accionador i el mecanisme de bloqueig, per la qual cosa es neutralitzen els sorolls indesitjats, fins i tot en màquines amb elevades vibracions. Malgrat l'absència de joc entre l'accionador i l'enclavamiento, el sistema tolera amplis desajustaments en la porta. A més, les superfícies llises de l'accionador i l'enclavamiento faciliten la seva neteja.

Un sensor integrat, que funciona amb el principi de pols-ressò patentat de Schmersal, detecta i controla la posició de la porta de seguretat. Aquesta tecnologia s'empra també en altres nous dispositius de commutació de Schmersal, com l'AZ 200, l'AZM 200, el CSS 34 i el CSS 180.

El MZM 100 compleix els requisits de la categoria de control 4 segons EN 954-1 o el nivell SIL 3 segons IEC 61508, i el principi de bloqueig magnètic compleix, entre unes altres, la norma EN 60947-5-1. Donat el caràcter innovador d'aquest principi de funcionament, els tècnics que realitzen els assajos per a la certificació BG han hagut de seguir nous mètodes per comprovar que aquest solenoide ofereix un elevat nivell de seguretat, malgrat l'absència d'un mecanisme de bloqueig positiu.

Així mateix, el nou principi de funcionament tolera majors desajustaments en la porta. A més, mitjançant un sol mòdul de control de seguretat poden supervisar-se múltiples dispositius de commutació, sense que es vegi afectat el nivell de seguretat, amb el consegüent estalvi de diners i d'espai en la cabina de control. Aquest control de seguretat comuna és possible fins i tot quan el MZM 100 treballa en combinació amb dispositius d'altres sèries, com l'interruptor de seguretat AZ 200 i els sensors de seguretat CSS 180 i CSS 34. Per a una recopilació eficient de la informació de diagnòstic, Schmersal ofereix una “passarel·la de diagnòstic” basada en Profibus.

Per la seva grandària compacta, el MZM 100 pot fixar-se fàcilment en perfils de maquinària convencionals de 40 mm. La seva tolerància a les vibracions ho fa perfecte per a portes de protecció lleugeres, com les de màquines d'empaquetar i embalar. Al no presentar superfícies en les quals puguin acumular-se la pols i altres partícules, aquest component està especialment indicat en condicions extremadament polvorientas, així com en aplicacions en les quals hagi d'observar-se un alt nivell d'higiene, com en la indústria alimentària. A més, el nou enclavamiento per solenoide presenta una classe de protecció elevada, la IP 69 K, la qual cosa permet la seva neteja a alta pressió.