Hommel-Etamic France, S.A., Sucursal en España (Jenoptik) - Altres equips de mesura dimensional

Hommel-Etamic F435 y F455

Equips de mesurament de forma: són capaços de mesurar toleràncies geomètriques de manera completament automàtica

Els equips de mesurament de forma Hommel-Etamic F435 i F455 de la divisió de Metrologia Industrial de Jenoptik són capaces de mesurar toleràncies geomètriques de manera completament automàtica. Amb una única fixació de peça, és possible també mesurar rugosidad i rectitud.

El disseny compacte d'aquesta nova generació ofereix millores tecnològiques incomparables que ajuden a aconseguir majors cotes de productivitat, funcionalitat i ús.

La millora tecnològica dels sistemes Hommel-Etamic F435 i F455 inclou una taula de rotació de coixinets pneumàtics. Això garanteix la reproducibilidad de toleràncies molt ajustades durant un llarg període de temps. El centrat i l'anivellat automàtics de la peça de treball garanteix la major precisió possible en tot el rang de mesurament. Els eixos Z i R estan equipats amb guies d'alta precisió, combinats amb sistemes d'accionament especials que augmenten la precisió i velocitat de forma considerable.

El braç de palpat, incorpora un mòdul CNC de rotació i inclinació que permet efectuar els mesuraments axials i radials de forma totalment automàtiques, i ininterrompudament. Dotat amb un eix d'inclinació (90 º) i rotació (270 º) motoritzats individualment permeten a la sonda accedir a posicions de mesurament difícils d'aconseguir. La sonda és adreçable, amb sensibilitat variable en ambdues adreces.

Una singular innovació del nou disseny de sonda consisteix en la capacitat de realitzar mesuraments de rugosidad i ondulació, a més de mesuraments de tolerància de forma i posició, amb una única parametrització.

El programa d'avaluació Torbo Form permet millorar addicionalment la productivitat. La funcional interfície gràfica d'usuari garanteix un funcionament senzill, fins i tot en el cas de tasques de mesurament complexes. A més d'avaluar i presentar els paràmetres de forma i posició, el programa inclou, també, la particularitat d'avaluar els paràmetres típics de rugosidad i ondulació. Per realitzar un seguiment de resultats i anàlisi estadística (SPC), els resultats poden exportar-se en temps real al programa qs-STAT.

Opcionalment i com a paquet estàndard, està disponible el mòdul d'avaluació de superfícies d'eixos de cigonyal o arbres en contacte amb juntes de segellat (cridat comunament Twist o Lead measurement) segons la norma de Daimler MBN-31007-07 de segona generació. Aquest mòdul avalua les propietats d'estanqueïtat en una superfície que utilitza juntes per a eixos. D'acord amb la vigent norma MBN 31007-07 de 2009 de Daimler, els nous paràmetres tals com la secció transversal teòrica de flux de lubrificant per revolució (DFu) o la longitud de contacte expressada en tant per cent (DLu), poden determinar-se usant algorismes d'avaluació optimitzats. Una avaluació optimitzada fa que els resultats de mesurament siguin molt més estables, i la reducció de la longitud d'avaluació de 5 mm a 2 mm amb aquest equip constitueix un estalvi de temps significatiu.