Notícies Info Notícies

Aquest article ha estat escrit originalment en castellà. L'hem traduït automàticament per a la vostra comoditat. Tot i que hem fet esforços raonables per a aconseguir una traducció precisa, cap traducció automática és perfecta ni tampoc pretén substituir-ne una d'humana. El text original de l'article en castellà podeu veure'l a La termografía, una conocida por descubrir

La termografia soluciona tot tipus d'aplicacions en les quals la temperatura entra en joc, com a privilegiada indicadora d'anomalies

La termografia, una coneguda per descobrir

Óscar Tortajada, Product Manager de Thermal Imager Division en Instruments Testo SA28/05/2012

28 de maig de 2012

La termografia ha demostrat des de fa molts anys la seva utilitat per a múltiples aplicacions, la qual cosa unit a un cost cada vegada més assequible de les càmeres termográficas, sigui cada vegada major el nombre de professionals que es plantegen la seva adquisició. Donada aquesta situació es fa necessari un resum de tots els aspectes fonamentals de la termografia, les diferències que existeixen entre les diferents càmeres termográficas i les aplicacions més habituals, prestant una especial atenció a l'eficiència energètica en construcció.

Un article més de termografia. És el que pensarà el lector interessat en la matèria, o que ja porta anys utilitzant aquesta tècnica. I és una sort. És una sort que l'interès, el coneixement i la difusió de la termografia sigui tan important entre professionals de disciplines tan dispars com a mèdics i lampistes o entre arquitectes i mecànics.

Amb la termografia poden detectar-se els ponts tèrmics d'una façana
Amb la termografia poden detectar-se els ponts tèrmics d'una façana.

La capacitat de la termografia de solucionar tot tipus d'aplicacions en les quals la temperatura entra en joc, com a privilegiada indicadora d'anomalies, la converteixen en una tecnologia, que si bé, sorprenentment, no és d'ús obligatori al no ser emparada per legislació vigent, sí és d'ús molt, molt recomanat com a complement a altres instruments de mesurament, així com una guia d'on anar a mesurar.

Seguretat i rapidesa és el que ofereix una càmera termográfica. Seguretat, perquè no és necessari “tocar per mesurar”, podem romandre a diversos metres del punt de mesurament sense importar-nos la seva perillositat o la seva inalcanzabilidad. Rapidesa, perquè és una mesura instantània (no cal esperar al fet que la temperatura s'estabilitzi com un termòmetre de contacte) de centenars de milers de temperatures, formant una imatge de vius colors.

Hi ha càmeres i càmeres

Una càmera termográfica pot ser un “termòmetre” molt precís, però on realment una càmera termográfica mostra el seu potencial és en la seva capacitat de detectar diferències de temperatura. L'objectiu, en un primer pas, és detectar patrons de temperatura anòmals, per la qual cosa com més sensible sigui una càmera, més detalls detectarem. El NETD (Noise Equivalent Temperature Difference) d'una càmera és la temperatura diferencial mínima que és capaç de detectar. Valors de tan sols 0,03°C són assolibles per les millors càmeres termográficas.

El programari d'anàlisi i edició és el complement més important de qualsevol càmera termográfica
El programari d'anàlisi i edició és el complement més important de qualsevol càmera termográfica.

L'altra cara de la moneda és la resolució. Tots sabem el que és la resolució, acostumats últimament a les dades tècniques de càmeres fotogràfiques en megapíxeles i televisions de plasma en Full HD. Les càmeres termográficas habituals parteixen de resolucions de 160x120 fins a 640x480 píxels. No és només que la imatge es vegi més detallada, sinó que, la resolució, afecta a l'abast efectiu d'aquesta. És a dir, quanta més resolució, més abast, més capacitat de veure objectes més petits i més capacitat de veure objectes més llunyans. No cal oblidar que l'abast d'una càmera termográfica és virtualment infinit, com a nostra vista, però la resolució de la pantalla actua de limitant. El que ha de quedar clar és que si veu per pantalla, ja ho estem “gairebé” mesurant. El “gairebé” és a causa que objectes molt llunyans o petits poden no “ocupar” tot un píxel, la qual cosa derivaria en una mesura aproximada, o directament errònia.

Però actualment, gràcies a la tecnologia SuperResolution, és possible obtenir termografies d'una grandària superior al de la matriu de detectors de la càmera. La SuperResolution té el seu origen en la fotografia convencional i consisteix en dos processos: multimuestreo i deconvolución. El multimuestreo consisteix a capturar diverses termografies en mil·lisegons, donant lloc a imatges lleugerament diferents a causa del pols del termògraf. Aquestes termografies es fusionen per donar lloc a una imatge 4 vegades més gran amb la mateixa resolució, o amb 4 vegades més resolució amb la mateixa grandària. El segon pas és la deconvolución, consistent en l'eliminació de “soroll” en la imatge mitjançant càlculs matemàtics.

El resultat és que una càmera amb matriu de 160x120 píxels, obté termografies de 320x240 píxels. I el que és més important, tots els valors són ‘reals’, no hi ha cap tipus d'interpolació.

Existeixen moltes altres característiques, però totes han de recolzar-se en una NETD el més baixa possible (contrast) i una matriu de detectors el més alta possible (resolució). De gens serveixen una gran nombre de funcions, si la termografia apareix “pixelada” i amb poc contrast. Imaginin un automòbil d'alta gamma, amb tot luxe de detalls, però amb un motor de 60 CV. Tampoc es tracta de menysprear les funcions addicionals, sinó que la majoria d'elles responen a necessitats concretes d'aplicacions específiques.

Per exemple, un teleobjetivo que amplia la imatge unes 3 vegades pot ser molt útil per comprovar línies d'alta tensió però inútil per a un lampista que busca una fugida d'aigua. La funció d'unir termografies pot ser imprescindible per a un especialista en eficiència energètica en edificació però inútil per a un electricista que comprova quadres elèctrics. La funció de vídeo radiométrico pot ser molt interessant per a un fabricant de plaques de circuit integrat, però freturós de sentit per veure ponts tèrmics.

Una càmera termográfica pot ser un “termòmetre” molt precís, però on realment mostra el seu potencial és en la seva capacitat de detectar diferències de temperatura
Detecció de filtracions d'aire fred sota una porta
Detecció de filtracions d'aire fred sota una porta.

El que no es pot passar per alt, alguna cosa que forma part i no forma part alhora, d'una càmera termográfica, és el programari d'anàlisi i edició.

Encara que contra tota lògica, l'article no ha començat amb l'habitual “una càmera termográfica mesura radiació infraroja electromagnètica”, sí es fa ara necessari esmentar-ho per justificar l'ús del programari.

El programari permet “ajustar la representació” d'aquesta radiació mesurada. El programari fa possible canviar la paleta de colors, el camp de temperatures (escala), l'emisividad i altres paràmetres, que de fer-ho en camp ens faria perdre molt temps. L'única cosa que no pot “arreglar-se” és l'enfocament, per la qual cosa s'ha de parar esment en la captura. Com es pot imaginar, és imprescindible que el programari sigui complet i fàcil d'utilitzar.

La segona part del programari és que ens permet realitzar informes, per a nosaltres o a tercers, la qual cosa materialitza el servei de la termografia en si. O, dit d'una altra forma, per la qual cosa el client pagarà o el nostre cap ens felicitarà.

Termografia i construcció

En els últims anys s'ha construït molt, s'ha construït ràpid, i moltes vegades, s'ha construït malament. Això suposa una gran oportunitat per a la termografia, la qual cosa unit a la febre generalitzada per l'eficiència energètica, significa una oportunitat de negoci pels més emprenedors.

Les aplicacions relacionades amb la construcció, les podem veure des de dos punts de vista: l'estalvi energètic i les patologies (defectes constructius).

Els ponts tèrmics són punts o zones d'una construcció per on la calor flueix més fàcilment que en la resta de l'envolupant de l'edifici. A l'hivern se solen identificar com a punts calents si es prenen termografies des de l'exterior. Això significa majors pèrdues d'energia i que, per tant, costa més diners escalfar la casa. Des de l'interior, a l'hivern, podem detectar-los com a zones fredes amb el possible risc de proliferació de floridura.

Es poden detectar zones amb defectes constructius, com a aïllaments mal col·locats, despresos o inexistents. També es poden detectar filtracions d'aire, per on escapa la calor interior. Si la veritat és que amb una càmera termográfica no es pot mesurar la temperatura de l'aire, sí podem veure el refredament per convecció que provoca en la superfície en contacte. Les fugides d'aigua calenta en canonades d'ACS i sòl radiant també es poden detectar per la traça tèrmica que l'aigua transmet a la superfície del sòl.

Per a la realització de reformes també la termografia es mostra efectiva. En efecte, podem revelar l'estructura interna d'una construcció, la qual cosa facilita la projecció i execució d'obres i rehabilitacions.

Les aplicacions relacionades amb la construcció, les podem veure des de dos punts de vista: l'estalvi energètic i les patologies (defectes constructius)
Amb la tecnologia SuperResolution s'obtenen termografies amb 4 vegades més resolució
Amb la tecnologia SuperResolution s'obtenen termografies amb 4 vegades més resolució.

Què altres coses puc fer amb la termografia?

Les aplicacions de la termografia són infinites. Si bé és cert que la termografia compta amb uns antecedents molt vinculats al manteniment elèctric, en l'actualitat, seria difícil acordar una aplicació estavella.

La relació existent entre temperatura i intensitat, en aplicacions elèctriques, fan que la termografia sigui una tècnica molt efectiva per al manteniment preventiu i predictiu d'interruptors, conductors, embarrados, fusibles, connexions fluixes, etc.

Per al manteniment mecànic, la situació és similar. Les parts elèctriques associades, com les d'un motor, poden delatar un mal funcionament per un increment de temperatura. Les parts purament mecàniques, com poden ser eixos, rodaments, parts que vibren, també mostren un increment de temperatura a causa del fregament, a la desalineació o la fatiga.

Altra de les aplicacions, de cort “Manteniment Industrial”, com les dos anteriors, és la inspecció de purgadores de vapor ja que amb la termografia es pot veure perfectament el condensat i la seva evacuació.

Un altre bloc d'aplicacions de la termografia, és la que concerneix a les energies renovables, especialment pel que fa a l'energia eòlica i fotovoltaica. La missió d'una placa fotovoltaica és convertir l'energia del sol en electricitat. Si no ho fa, s'escalfa. Si s'escalfa, es pot detectar amb una càmera termográfica.

Quant als molins de vent, les pales estan fetes de diferents capes de resina pegades. Si aquestes no estan correctament pegades, una càmera termográfica pot detectar l'aire intersticial.

A partir d'aquí podríem estendre'ns en una gran varietat d'aplicacions de la termografia, com per exemple, la medicina esportiva, el control de plagues, la detecció d'infectats en aeroports, l'asfaltat de carreteres, les plaques electròniques, per anar de caça i així ad infinitum.

Qui és Testo?

Testo AG és un fabricant alemany d'instruments de mesurament portàtils amb més de 50 anys de vida. Instruments Testo a Espanya arriba fins a l'últim racó del territori, oferint la seva experiència en tecnologia de mesurament i assessorant a l'usuari perquè adquireixi l'instrument que necessiti, ni massa bàsic, ni massa avançat, el que necessiti. D'altra banda, els usuaris de Testo saben que no estan abandonats i que el seu servei post-venda respon, a nivell assessorament i a nivell reparacions.

La gamma de càmeres termográficas Testo comprèn 6 models diferents, des dels 160x120 fins als 640x480 píxels i des dels 0,03°C fins als 0,08°C de NETD, la qual cosa significa que sigui l'aplicació senzilla o exigent, disposa de la càmera termográfica adequada.

Suscríbase a nuestra Newsletter - Ver ejemplo

Contrasenya

Marcar todos

Autorizo el envío de newsletters y avisos informativos personalizados de interempresas.net

Autorizo el envío de comunicaciones de terceros vía interempresas.net

He leído y acepto el Avís legal y la Política de protecció de dades

Responsable: Interempresas Media, S.L.U. Finalidades: Suscripción a nuestra(s) newsletter(s). Gestión de cuenta de usuario. Envío de emails relacionados con la misma o relativos a intereses similares o asociados.Conservación: mientras dure la relación con Ud., o mientras sea necesario para llevar a cabo las finalidades especificadasCesión: Los datos pueden cederse a otras empresas del grupo por motivos de gestión interna.Derechos: Acceso, rectificación, oposición, supresión, portabilidad, limitación del tratatamiento y decisiones automatizadas: contacte con nuestro DPD. Si considera que el tratamiento no se ajusta a la normativa vigente, puede presentar reclamación ante la AEPD. Más información: Política de protecció de dades

NEWSLETTERS

  • Newsletter Automatización y Componentes

    16/10/2024

  • Newsletter Automatización y Componentes

    09/10/2024

ÚLTIMAS NOTICIAS

OPINIÓN

OTRAS SECCIONES

Serveis