Info

Aquest article ha estat escrit originalment en castellà. L'hem traduït automàticament per a la vostra comoditat. Tot i que hem fet esforços raonables per a aconseguir una traducció precisa, cap traducció automática és perfecta ni tampoc pretén substituir-ne una d'humana. El text original de l'article en castellà podeu veure'l a La estabilización tartárica por membranas, una técnica respetuosa con el vino
TecnoEquip és distribuïdor en exclusiva per a Espanya d'un sistema implantat àmpliament en països productors com França o Itàlia

L'estabilització tartàrica per membranes, una tècnica respectuosa amb el vi

David Pou17/11/2010

17 novembre 2010

Eficàcia, rapidesa, solvència, honestedat ... Són els adjectius que rep per part dels seus usuaris TecnoEquip i més concretament el sistema d'estabilització tartàrica per membranes per a l'elaboració del vi que comercialitza en exclusiva a Espanya com a distribuïdora de la marca Eurodissea. A través d'una acurada ruta per dos cellers del Penedès, experimentades en la utilització d'aquest sistema, vam poder conèixer quines són les bondats d'una tècnica encara poc implantada al nostre país, i que respecta el vi a uns nivells incomparables amb la tradicional estabilització per fred.

El problema causat per la precipitació tartàrica del vi a l'hora de refrigerar una vegada filtrat i embotellat i ja en mans del consumidor, va començar a obligar a les bodegues en aquest procés durant la pròpia elaboració del brou. En un primer moment l'única fórmula disponible era una estabilització per fred a una temperatura aproximada d'uns -4 ° C per tal d'aconseguir una correcta precipitació dels bitartrats potàssics i de calci. Però el sistema per fred presentava una important sèrie d'inconvenients: un alt consum d'energia i, sobretot, una minva de la qualitat del vi ja que gairebé es congela perquè es produeixi la precipitació.

Va ser en aquest punt, i davant d'una demanda evident de l'augment de la qualitat, que es va començar a introduir en el mercat un nou sistema d'estabilització tartàrica per electrodiàlisi, desenvolupat a França per l'INRA i l'empresa Eurodissea. Representada en exclusiva a Espanya per TecnoEquip, qualsevol celler espanyola pot adquirir uns equips d'estabilització per membranes, que han demostrat les seves grans qualitats en tot el món: Austràlia, EUA, Sud-àfrica, Amèrica del Sud, i per descomptat en totes les zones vinícoles d'Europa .

Els equips incorporen els últims avenços en la tecnologia de les membranes selectives, i també els sistemes d'automatització i control més moderns

Els equips incorporen els últims avenços en la tecnologia de les membranes selectives, i també els sistemes d'automatització i control més moderns. De manera que s'ofereix un sistema eficaç, ràpid, que aporta una gran qualitat al producte tractat, i que funciona sense necessitat de personal.

Mitjançant els contactes amb Eurodissea, TecnoEquip també ofereix als seus clients, sobretot els que fan una producció més modesta, una prestació de servei integral d'estabilització tartàrica per electrodiàlisi, a domicili i totalment personalitzada per a cada un dels vins a tractar. Les unitats mòbils estan equipades amb els elements necessaris per realitzar les estabilitzacions tartàrics sense realitzar cap inversió al celler ni alteracions en el funcionament intern habitual d'aquesta.

Equip d'estabilització tartàrica mitjançant membrana comercialitzat per TecnoEquip, instal·lat als cellers Josep Piñol
Equip d'estabilització tartàrica mitjançant membrana comercialitzat per TecnoEquip, instal·lat als cellers Josep Piñol.

Uns avantatges d'indubtable solvència

"La tecnologia de l'electrodiàlisi pretén sostreure de manera selectiva els ions que són responsables de la precipitació tartàrica, sempre d'una forma controlada i sense necessitat de refrigerar el vi", afirma Pere Canals, gerent de TecnoEquip. "De fet, no es tracta d'una tecnologia exclusiva per al món del vi, ja que també s'utilitza en altres camps com en el lacti, per a l'extracció de lactoseromas, o per a la potabilització d'aigua salada".

Els avantatges del procediment, confirmades una darrera l'altra pels seus usuaris, són les següents:

  • Seguretat: En passar un vi pel fred es insolubilizan una sèrie d'elements químics que produeixen sals, un procés que es desenvolupa d'una forma anàrquica. L'electrodiàlisi permet decidir el nivell de precipitació, ja que es mesura la conductivitat del vi i permet decidir el moment exacte d'estabilització en què es vol deixar el vi.
  • Rapidesa: El procés es realitza en continu, i al contrari d'altres processos en fred, amb l'electrodiàlisi el vi entra i surt sense passar cap tipus especial de filtrat, quedant preparat per ser embotellat directament.
  • Eficàcia: És més eficaç que l'estabilització per fred perquè és actiu sobre el tartres de calci.
  • Econòmicament: No hi ha minves, no es necessiten additius i es consumeix entre vuit i deu vegades menys energia que en els sistemes convencionals de tractament per fred. A més no és necessària la presència contínua d'un operari per controlar el procés.

Un altre dels elements en què s'ha guanyat és en el control de l'acidesa dels vins. Mentre que amb el sistema d'estabilització per fred és habitual perdre acidesa en els vins-en nivells que en alguns llocs d'Espanya ja són força baixos de per si-, amb l'estabilització tartàrica per membranes es produeix una mínima pèrdua d'acidesa, mantenint íntegres les qualitats organolèptiques del vi.

Unitat mòbil de TecnoEquip amb la qual es pot realitzar l'estabilització tartàrica sense alterar el funcionament intern habitual del celler...
Unitat mòbil de TecnoEquip amb la qual es pot realitzar l'estabilització tartàrica sense alterar el funcionament intern habitual del celler.

Com funciona el sistema?

Una diferència de potencial d'alguns volts aplicada sobre els extrems dels elèctrodes, permet el moviment dels ions a través de les membranes. Els cations de K + i de Ca + + tendeixen a desplaçar cap a l'elèctrode negatiu (Càtode) i els anions d'AT-cap a l'elèctrode positiu (Ànode), de manera que els cations continguts en el vi creuen la membrana catòdica cap al compartiment de la salmorra on queden continguts en no poder travessar la membrana anòdica que separa el circuit de la salmorra amb el circuit del vi. Per l'altre costat, els anions intenten desplaçar cap al costat oposat, creuant la membrana anòdica, però també quedant-se retinguts en el circuit de la salmorra en no poder seguir el seu camí a través de la membrana catòdica. D'aquesta manera aconseguim extreure grans quantitats de K +, Ca + + i AT-dels circuits de vi, i dipositant-los al circuit de salmorra. Amb aquest mètode s'aconsegueixen uns espectaculars nivells d'estabilització.

Principi de la desionització
Principi de la desionització.

Caves Gramona, un segell de qualitat

Ja fa vuit anys que Gramona va deixar enrere les seves antigues instal lacions de producció en ple cor de Sant Sant Sadurní d'Anoia, on manté encara les seves 'caves', per traslladar-se a les afores del casc urbà i construir unes noves i modernes cellers en què la quarta generació de la família està posant tot el seu esforç per tal d'elevar la seva producció vinícola al màxim exponent. Vins com el blanc Gessemi o els seus caves Celler Batlle o III-Lustres formen part d'una producció selecta que ha anat guanyant terreny en els últims anys.
A Caves Gramona s'han utilitzat en les dues últimes campanyes l'estabilització tartàrica per als seus vins dolços i de gel

A Caves Gramona s'han utilitzat en les dues últimes campanyes l'estabilització tartàrica per als seus vins dolços i de gel. Segons Jaume Gramona, gerent del celler, la possibilitat de poder llogar l'equip i el servei ofert per TecnoEquip fa que econòmicament el sistema sigui totalment viable per un celler de la seva mida. "Alguna cosa increïblement fantàstic és la possibilitat d'eliminació de calci, en una zona en què la concentració mitjana per les condicions del terreny és molt elevada. A més per als nostres vins dolços és perfecte, ja que s'aconsegueix rebaixar el pH dels vins, minimitzant d'aquesta manera l'ús d'antisèptics per evitar la refermentación en les pròpies ampolles. "Jaume Gramona afegeix:" El fet que hi hagués en el seu moment una oferta tan àmplia dels sistemes d'estabilització contínua per fred i que molts cellers encara no hagin amortitzat aquests equips, juntament amb el fet que la electrodiàlisi no s'hagi començat a introduir fins fa poc al nostre país, és el motiu pel qual molts cellers encara no han apostat per aquest sistema ".

Caves Gramona, més de cinc generacions en el cor de la comarca del Penedès
Caves Gramona, més de cinc generacions en el cor de la comarca del Penedès.

Mas Comtal, l'aposta per la feina ben feta

Subministrador de raïm per a l'elaboració de vi de la Cooperativa Covides fins a 1982, els germans Milà, Joan i Albert, van decidir iniciar llavors una nova etapa amb la plantació de Merlot, sent els primers a Catalunya en experimentar amb ella, a més de poder presumir d' tenir les vinyes més antigues d'aquesta varietat a tot l'Estat espanyol. Així mateix, Mas Comtal es va convertir en pioner, en elaborar un rosat amb aquesta varietat, fet que va ajudar al celler a posicionar-se en el mercat i que es l'etiqueta en pocs anys com un celler innovadora i amb vins de qualitat. Avui, gairebé 30 anys després, els seus vins Petrea són presents a les cartes de vi de restaurants de mig món, tal com ho demostra la dada que el 45% de la producció es destina a l'exportació a la UE, Japó, Austràlia i EUA.

"Encara que els vins estiguin a uns 10 o 12 graus de temperatura, un cop filtrats, el propi equip ho fa tot, sortint el vi llest per al seu embotellat"

A l'hora d'analitzar l'experiència amb la electrodiàlisi per als seus vins, Miquel Medall, director tècnic de Mas Comtal ho té molt clar: "Per a un celler de les nostres dimensions, amb una producció que ronda les 125.000 ampolles, és incomparable el cost econòmic que suposa poder llogar l'equip d'electrodiàlisi enfront del que significa comprar un equip de fred i ampliar un isotèrmic. A més a nivell de funcionament és molt senzill i ràpid. A Mas Comtal disposem de quatre tancs isotèrmics de 5.000 litres, de manera que mentre l'estabilització d'aquesta quantitat multiplicada per quatre amb un sistema de fred seria d'uns vuit o nou dies, amb la electrodiàlisi l'estabilització és d'una mitjana de 2.500 l / hora. Pel que fa a les facilitats tampoc hi ha comparació possible. Encara que els vins estiguin a uns 10 o 12 graus de temperatura, un cop filtrats, el propi equip ho fa tot, sortint el vi llest per al seu embotellat. A més, i en això crec que tots estem d'acord, no és el mateix refredar un vi a -3 o -4 º C, que no fer-li passar per un procés en què s'acaben perdent part de les seves propietats organolèptiques ".

Mas Comtal va ser pionera en l'experimentació amb Merlot a Catalunya
Mas Comtal va ser pionera en l'experimentació amb Merlot a Catalunya.

Suscríbase a nuestra Newsletter - Ver ejemplo

Contrasenya

Marcar todos

Autorizo el envío de newsletters y avisos informativos personalizados de interempresas.net

Autorizo el envío de comunicaciones de terceros vía interempresas.net

He leído y acepto el Avís legal y la Política de protecció de dades

Responsable: Interempresas Media, S.L.U. Finalidades: Suscripción a nuestra(s) newsletter(s). Gestión de cuenta de usuario. Envío de emails relacionados con la misma o relativos a intereses similares o asociados.Conservación: mientras dure la relación con Ud., o mientras sea necesario para llevar a cabo las finalidades especificadasCesión: Los datos pueden cederse a otras empresas del grupo por motivos de gestión interna.Derechos: Acceso, rectificación, oposición, supresión, portabilidad, limitación del tratatamiento y decisiones automatizadas: contacte con nuestro DPD. Si considera que el tratamiento no se ajusta a la normativa vigente, puede presentar reclamación ante la AEPD. Más información: Política de protecció de dades

NEWSLETTERS

  • Newsletter Automatización y Componentes

    09/10/2024

  • Newsletter Automatización y Componentes

    02/10/2024

ÚLTIMAS NOTICIAS

OPINIÓN

OTRAS SECCIONES

Serveis