Notícies Info Notícies

Aquest article ha estat escrit originalment en castellà. L'hem traduït automàticament per a la vostra comoditat. Tot i que hem fet esforços raonables per a aconseguir una traducció precisa, cap traducció automática és perfecta ni tampoc pretén substituir-ne una d'humana. El text original de l'article en castellà podeu veure'l a Criterios de sostenibilidad para especies tapizantes en jardinería
L'Irta organitza una jornada amb l'objectiu de donar resposta a una vella demanda dels sectors viverística i de la jardineria

Criteris de sostenibilitat per a espècies tapissants en jardineria

Redacció Interempreses19/07/2010

19 juliol 2010

El dia 22 de juny de 2010 es va celebrar al Centre del Irta de Cabrils (Barcelona), una jornada tècnica sobre 'Espècies entapissants en jardineria. Criteris de sostenibilitat ', emmarcada en el Pla Anual de Transferència Tecnològica de la Direcció General d'Alimentació, Qualitat i Indústries Agroalimentàries del Departament d'Acció Rural (DAR) de la Generalitat de Catalunya. Les presentacions van anar a càrrec del Dr Robert Savé, cap del DTH de l'Irta i del responsable de l'Oficina Comarcal del Maresme, Ramon Badosa.
La jornada, amb una assistència d'unes 50 persones, majoritàriament viveristes i professionals de la jardineria, pretenia donar resposta a una vella demanda dels sectors viverística i de la jardineria en el sentit d'introduir criteris de sostenibilitat encaminats a aconseguir una utilització més eficient i racional dels recursos naturals i amb un menor cost de manteniment. Alguns d'aquests criteris consisteixen en què les espècies utilitzades hagin d'estar ben adaptades a les condicions microclimàtiques de la zona; prioritzar les autòctones, les mediterrànies i evitar les invasores, així com racionalitzar al màxim el consum d'aigua aplicant els principis de la jardineria.
Va iniciar la sessió Pere Cabot, investigador de la Unitat d'Ecofisiologia del Irta, definint, en primer lloc, el terme sostenibilitat com "aconseguir el millor per les persones i el medi ambient ara i en el futur". A continuació va repassar els compromisos de manteniment de la integritat del sistema mediambiental al llarg de la història, per concloure remarcant la necessitat de "adaptar el nostre comportament per poder gaudir indefinidament del nostre planeta com a espècie humana".

Posteriorment, va ser analitzant uns principis bàsics de sostenibilitat per acabar aplicant-los també a la jardineria. La jardineria sostenible és el "conjunt de tècniques i criteris encaminats a fer una utilització més eficient i racional dels recursos naturals, rebaixant el cost de manteniment". Pere Cabot va explicar que es tractava, per tant, d'una jardineria adaptada a l'entorn, ja que compta amb les condicions ambientals del territori per aconseguir una utilització més eficient dels recursos i va repassar alguns dels principis dels enjardinaments amb criteris de sostenibilitat.

L'investigador Pere Cabot analitzar diferents tipus de plantes arbustives i herbàcies amb capacitat entapissant...
L'investigador Pere Cabot analitzar diferents tipus de plantes arbustives i herbàcies amb capacitat entapissant, com ara la 'Convolvulus sabatius' (campaneta blava).
A continuació va assenyalar que cal tenir sempre molt present que s'està parlant d'una jardineria en les condicions mediterrànies i les conseqüències que això comporta tant en el comportament de les espècies respecte als paràmetres ecofisiològics, com en la disponibilitat d'aigua per a l'ús en jardineria. Finalment, Pere Cabot va voler remarcar que hi ha diferents tipus de plantes arbustives i herbàcies amb capacitat entapissant i seleccionar i comentar un ampli ventall de les mateixes.
La Dra. Carme Biel, investigadora de la Unitat d'Ecofisiología de l'Irta, va parlar sobre els 'Aspectes a tenir en compte en el maneig dels espècies tapizantes', descrivint quins són les variables que intervenen en la gestió de plantacions amb aquest tipus d'espècies: la selecció d'espècies, el tipus de plantació, la qualitat de l'aigua que es disposa i les estratègies de reg que es poden realitzar. En el que fa referència a la selecció d'espècies va descriure quins són els criteris de selecció, que depenen principalment de l'ús final (per exemple: ajardinamiento, parcs metropolitans, restauració d'obres públiques, de pedreres o de dunes, etc.), ja que tenen característiques diferents.
Pel que fa al tipus de plantació es va analitzar la problemàtica de les mescles de plantes, ja que es poden establir relacions de competència no desitjables
Pel que fa al tipus de plantació va analitzar la problemàtica de les mescles de plantes, ja que es poden establir relacions de competència no desitjables. Una part important del maneig és la quantitat i la qualitat d'aigua disponible per al manteniment de la plantació. Va explicar com calcular la dosi de reg per a aquest tipus d'espècies i quines estratègies de reg mínim es poden realitzar per mantenir la supervivència, el creixement i la qualitat ornamental amb la major eficiència en l'ús de l'aigua. També va analitzar la possibilitat d'utilitzar aigua regenerada per al reg i les característiques químiques que s'han de conèixer per poder gestionar correctament. Finalment va mostrar i comentar els resultats dels diferents assaigs que s'estan realitzant en el Irta relacionats amb tots aquests temes. La jornada va finalitzar amb un breu col·loqui que va servir per acabar d'ampliar alguns dels temes desenvolupats al llarg de la jornada.

Suscríbase a nuestra Newsletter - Ver ejemplo

Contrasenya

Marcar todos

Autorizo el envío de newsletters y avisos informativos personalizados de interempresas.net

Autorizo el envío de comunicaciones de terceros vía interempresas.net

He leído y acepto el Avís legal y la Política de protecció de dades

Responsable: Interempresas Media, S.L.U. Finalidades: Suscripción a nuestra(s) newsletter(s). Gestión de cuenta de usuario. Envío de emails relacionados con la misma o relativos a intereses similares o asociados.Conservación: mientras dure la relación con Ud., o mientras sea necesario para llevar a cabo las finalidades especificadasCesión: Los datos pueden cederse a otras empresas del grupo por motivos de gestión interna.Derechos: Acceso, rectificación, oposición, supresión, portabilidad, limitación del tratatamiento y decisiones automatizadas: contacte con nuestro DPD. Si considera que el tratamiento no se ajusta a la normativa vigente, puede presentar reclamación ante la AEPD. Más información: Política de protecció de dades

REVISTAS

TOP PRODUCTS

NEWSLETTERS

  • Newsletter Jardinería

    18/07/2024

  • Newsletter Jardinería

    04/07/2024

Enllaços destacats

Iberflora

ÚLTIMAS NOTICIAS

Empreses destacades

OPINIÓN

OTRAS SECCIONES

Serveis