Opinió / Entrevistes Info Opinió / Entrevistes

Aquest article ha estat escrit originalment en castellà. L'hem traduït automàticament per a la vostra comoditat. Tot i que hem fet esforços raonables per a aconseguir una traducció precisa, cap traducció automática és perfecta ni tampoc pretén substituir-ne una d'humana. El text original de l'article en castellà podeu veure'l a Entrevista a John Ellsworth, responsable del producto ‘n!Fuze’ de SolidWorks
“No sé si n!Fuze està complint totes les expectatives. Sí sé que està complint les meves”

Entrevista a John Ellsworth, responsable del producte ‘n!Fuze’ de SolidWorks

Joan Sánchez Sabé21/03/2012

21 de març de 2012

Imagen
El tema ‘col·laboració’ s'ha convertit en el ‘leitmotiv’ de SolidWorks World 2012. Parlar amb John Ellsworth, un dels ‘Product Manager’ de la divisón d’ ‘Online Data Management Products’ ens ajudarà a conèixer bé l'enfocament de l'empresa en relació a una de les formes de col·laborar: compartir dades a través de la xarxa. No sona gens rar, tots estem compartint dades a través de la xarxa (probablement, esteu llegint o rellegint aquest article a la web). El que no és tan comú, encara, i creiem que per poc temps, és compartir dades 3D a través de la xarxa.

Parli'ns de la seva feina a SolidWorks…

Treballo a SolidWorks des de fa quinze mesos. La meva àrea específica de responsabilitat està a l'àrea de productes de gestió de dades online, dins del grup de gestió de dades. En l'actualitat, això significa que faig de Gestor del Producte n!Fuze, que és una eina per a l'intercanvi de dades i col·laboració en línia. Tota la meva carrera professional ha transcorregut al món del programari. He treballat amb solucions en el núvol, i aquesta experiència em va proporcionar el camí que em va portar a n!Fuze.

En aquests moments hi ha algun altre producte, a més de n!Fuze per SolidWorks, que pertanyi a la categoria de ‘gestió de dades en línia’?

Ara mateix, la veritat és que no. En el futur proper podríem tenir-ne més. Això formarà part d'alguns dels desenvolupaments relacionats amb V6, dels quals encara no estem en condicions de detallar.

Quin és l'estat de n!Fuze en aquest moment?

Vam fer el llançament de n!Fuze al públic durant la conferència AIS [Cimera de les Innovació de les Aplicacions, per les seves sigles en anglès, que es va celebrar 26 de juny 2011]. Ja està disponible a la nostra botiga. Porta al mercat des de primers de juliol, més o menys. Hem tingut ja una gran quantitat de comentaris, tant del producte com de l'experiència de compra en línia. Hem dut a terme tres actualitzacions (menors). Ara estem començant a planificar la primera revisió important. Hem arribat al punt en què volem respondre a algunes dels suggeriments rebuts.

Quin és el perfil del client objectiu? Quins tipus d'empreses ho utilitzen?

n!Fuze és una eina per compartir en línia i una solució de col·laboració. Està pensada per ajudar a les organitzacions més petites que no compten amb un sistema PDM [Gestor de Dades de Producte, per les seves sigles en anglès] perquè puguin treballar col·laborant. El nostre EPDM està pensat per a les grans organitzacions, el Workgroup PDM és la gestió de dades per a organitzacions més petites, i n!Fuze està buscant casos d'ús per a organitzacions encara menors. Està concebut per a empreses que treballen amb tercers, amb col·laboradors no habituals, amb enginyers externs, per poder posar els dissenys 3D a l'abast de persones que no són usuaris de CAD. Ho pot usar realment qualsevol empresa, però tendeixen a usar-ho les petites.

Com se situa n!Fuze dins de l'estratègia global de Dassault Systèmes?

En aquests moments ens centrem en casos d'ús molt específics, però és una solució en línia que ajuda al treball conjunt en un sentit ampli. Per exemple, permet consultar, mirar les dades de CAD sense ser un usuari de CAD: veure i rotar els models. Això amplia l'ús de dades en 3D a una comunitat d'usuaris nous. Forma part de la nostra estratègia com a empresa: ampliar el nombre d'usuaris que poden participar en l'experiència 3D al llarg de tot el cicle de vida d'un producte.

Utilitza n!Fuze tecnologies com 3DVia o d’altres de Dassault Systèmes?

Usa 3DLive, en realitat. El que és realment emocionant per a mi com a ‘Product Manager’ és que aquest producte està construït amb components procedents de tota la família DS [Dassault Systèmes]. És un producte basat en V6. Utilitza Enovia per al repositori de la base de dades. S'integra amb 3DSwYm [plataforma d'innovació social] com el front-end per a accedir a la mateixa. Utilitza el 3DStore [botiga en línia]. Utilitza els visors 3DLive com la capa de presentació del client web. S'està utilitzant tot l'espectre de tecnologies de Dassault Systèmes. Estic treballant amb enginyers de tota l'empresa.

Ho anomenaria el primer esforç ‘que comprèn tota l'empresa’?

No estic en condicions de respondre a això. Porto només 15 mesos a  l'empresa. Sens dubte, és l’esforç més visible. Jo diria que és un tipus molt diferent de projecte per a SolidWorks. Es tracta d'un projecte en el qual els esforços de R D van molt més allà de l'abast de l'equip de SolidWorks en si.

Està el producte responent a les expectatives?

Jo diria que encara estem experimentant, aprenent. Volem aprofitar l'aprenentatge per assegurar-nos que fem el producte adequat per al mercat i aprofitar després l'oportunitat que creiem que existeix. Ens trobem en un punt en el qual hem après molt i podem començar a aprofitar el coneixement adquirit. No puc entrar en els detalls en relació a xifres específiques de vendes. Les meves expectatives, sens dubte, s'han complert.

La gent encara té por de l'externalización de la seva propietat intel·lectual?

En realitat depèn. Aproximadament la meitat dels clients que he visitat (com a part dels procediments dins de SolidWorks), ens ha dit que no posaria les seves dades ‘al núvol’, mentre que molts  altres estan completament oberts, i encara d’altres ja usen solucions ‘cloud’. Depèn molt de les experiències que les empreses han tingut amb altres aplicacions ‘cloud’. Si usen SalesForce o Google Docs, ja s’hi senten còmodes. n!Fuze no és un PDM, no representa el repositori complet de cap client. S'usa per compartir arxius (no necessàriament models complets) amb les persones adequades. S'està provant el terreny, amb només un projecte, o una part del projecte.

Creieu que la gent acabarà posant els projectes íntegrament añnúvol, de la mateixa manera que pot posar tots els seus textos a Google Docs?

Això és una opció que els clients haurien de tenir. Crec que les tecnologies ‘en el núvol’ realment poden obrir portes. Un client que vol tenir una solució de gestió de dades, però no vol haver d'administrar una xarxa, en aquests moments no pot fer-ho. Per a aquest tipus de client, tenir una opció ‘en el núvol’ proporciona un valor real. No està bé pressuposar que alguna cosa és allò correcte per a tothom, però oferir-ho com a opció sí és correcte. Per exemple, operacions de càlcul molt intensives, però que es duen a terme rarament, podrien fer-se en ‘el núvol’, llogant capacitat. Oferir aquestes possibilitats forma part de l'estratègia de la companyia.

Empreses o entitats relacionades

Dassault Systèmes España, S.L. - SolidWorks