Notícies Info Notícies

Aquest article ha estat escrit originalment en castellà. L'hem traduït automàticament per a la vostra comoditat. Tot i que hem fet esforços raonables per a aconseguir una traducció precisa, cap traducció automática és perfecta ni tampoc pretén substituir-ne una d'humana. El text original de l'article en castellà podeu veure'l a SolidWorks World 2011: El diseño y el CAD con los pies en el suelo
Entre el 23 i el 26 de gener, Sant Antoni (Texas) va acollir la gran cita anual de SolidWorks

SolidWorks World 2011: El disseny i el CAD amb els peus a terra

Joan Sánchez Sabé20/02/2011
Una vegada a l'any, SolidWorks organitza una col·lecció de jornades tècniques, tallers pràctics, presentacions de producte i conferències i el que ells criden ‘sessions generals’ relacionades amb el seu programari i amb el disseny (assistit per ordinador) en general. Els assistents són els usuaris de SolidWorks i també tota la seva xarxa de vendes. Aquest any la seu de l'esdeveniment va ser la ciutat texana de Sant Antonio, on vam tenir l'oportunitat de conèixer, a més de milers de dissenyadors, a alguns dels distribuïdors del producte a Espanya, en un cas amb producte propi, i a un conferenciant ‘nacional’, Andrés García.

Amb els peus a terra

Fa gairebé un any Jeff Ray, ara 'vicepresident executiu d'operacions geogràfiques de Dassault Systèmes (empresa matriu de SolidWorks)' i llavors director general (CEO) de Dassault Systèmes SolidWorks, ens va anunciar que SolidWorks s'aniria 'al núvol' , que desenvoluparia programari que permetés dissenyar sense haver d'instal lar programes, perquè aquests estarien funcionant en servidors remots. Aquest any, Betrand Sicot, director de SolidWorks des del primer de gener, i davant els 'temors' que va despertar tal asseveració, va afirmar amb rotunditat que la seva empresa no tenia cap intenció de deixar de produir programari que funcioni en els ordinadors de forma local. L'anunci va ser realitzat a la sessió general del tercer dia de la trobada, que és la que tradicionalment dedica l'empresa a parlar de novetats. Si l'any passat va ser trencador aquest any s'ha optat per mantenir la calma. Tot es segueix movent, però cada cosa arribarà al seu moment, sense pressa i sense provocar ensurts.

Bertrand Sicot, durant la seva presentació, va assegurar que &quote;No deixarem de fer, en cap moment...
Bertrand Sicot, durant la seva presentació, va assegurar que "No deixarem de fer, en cap moment, una versió de SolidWorks per instal·lar-se al ordinador de sobretaula".

Personatges famosos: "Houston tenim un problema"

"L'espai, l'última frontera" era la frase amb que començaven els capítols de la nova generació de Start Trek. A la Terra, i gràcies al GPS ia la connectivitat gairebé total, és virtualment impossible perdre's. El futur aventurer, el descobridor, ho ha de ser fora del nostre planeta.

SolidWorks va convidar aquest any com a 'keynote speakers' a dos grans personatges del món de l'astronàutica. El primer d'ells, Gene Kranz, l'abril de 1970 era el director de la missió Apollo 13, la tercera que havia de portar homes a la Lluna. Un d'aquests homes, Jim Lovell, era el comandant de la nau. Els vam conèixer en primera persona: dues personalitats carismàtiques que aconsegueixen que una sala amb prop de 5.000 persones es quedi muda i escoltant com ens relaten les peripècies que van ser necessàries per fer que una nau que es avaria a 300.000 km del nostre planeta torni sana i salva . El motiu de l'avaria: un conjunt d'errors, cap d'ells prou important per ser detectat a temps (encara que podrien haver-ho estat) el encadenament va fer esclatar una de les cisternes d'oxigen de la nau, que va provocar al seu torn una col·lecció d'avaries en altres sistemes i que va posar a prova la inventiva dels enginyers del projecte per trobar alternatives de les quals depenien la vida dels tres tripulants de la Apollo.

Jim Lovell i Gene Kranz, durant una roda de premsa celebrada després de la seva presentació de la primera sessió general de SolidWorks World 2011...
Jim Lovell i Gene Kranz, durant una roda de premsa celebrada després de la seva presentació de la primera sessió general de SolidWorks World 2011.

Un error de disseny (oblidar-se de canviar un component preparat per a funcionar a 28 volts quan es decideix que un subsistema funcions a 65) i una cadena d'infortunis van ser els responsables del que va poder arribar a ser una catàstrofe. Un equip d'enginyers ('dissenyadors'), disciplina, molta inventiva, un entrenament exhaustiu i un treball intens i concentrat van aconseguir que finalment no ho fos. En el fons, tota una lliçó de disseny.

Probablement alguna de les eines automatitzades de disseny actuals hagués pogut evitar l'error. Probablement, també, la complexitat dels dissenys actuals fa que els pocs, esperem, errors que queden amagats siguin encara més difícils de detectar.

Productes, productes, productes, ...

Quan els assistents a SolidWorks World portàvem ja dos dies de tallers i esdeveniments múltiples, l'empresa ens va anunciar els seus novetats pròximes, mantenint la intriga fins l'últim dia. Les tecnologies subjacents semblen indicar que la integració entre SolidWorks i la resta de Dassault Systèmes porta bon ritme, ja que 'V6' (el nom de l'actual versió de Catia) apareix en les seves descripcions amb freqüència. El gran eix en comú del presentat: el disseny es fa més col·laboratiu, fins i tot més social. Aquí és on el núvol reapareix, no com el lloc on funcionen els programes, sinó com el gran repositori en què es guarden les dades, els dissenys. Si la gent fa servir Google Mail per a la seva correu, Dropbox per als seus fitxers, i FaceBook per explicar la seva vida, ... per què no permetre que els models CAD 'resideixin' en un lloc indeterminat?

n! fuze: compartint dades

Fa un any es va parlar de 'SolidWorks Data Sharing'. Després 'SolidWorks Connect'. Aquest any, i després d'un rebatejar, té un nom més sexi (suposo) i s'anomena n! fuze. L'objectiu: que es deixin d'usar l'e-mail i el FTP, mètodes honestament poc segurs, per compartir fitxers. S'aconsegueix integrant en SolidWorks una eina de col·laboració que permet 'obrir' dissenys que no viuen al nostre disc dur. I que permet guardar-los, decidir qui pot accedir-hi i per fer què, també fora del nostre disc dur. La versió beta de n! fuze estarà disponible dins d'algunes setmanes. Les demostracions que vam poder veure i utilitzar són prometedores.

n! fuze permetrà compartir models CAD, accessibles des d'un navegador web o des del propi programa SolidWorks
n! fuze permetrà compartir models CAD, accessibles des d'un navegador web o des del propi programa SolidWorks.

SolidWorks Live Buildings: SolidWorks al món 'del totxo'

Els conceptes bàsics de disseny d'edificis no són tan diferents dels del disseny mecànic, ens va comentar Gonzalo Fernández, de Ibermática, a qui vam tenir oportunitat d'entrevistar. Hi ha un munt de productes de disseny assistit al mercat destinats a arquitectes i constructors, una bona part d'ells 3D. SolidWorks planteja un de nou, amb un plantejament nou, per obrir-se pas en un segment de mercat dominat per altres. El concepte gira novament al voltant de la col·laboració: està pensat per integrar des del responsable de planejament urbanístic fins a l'últim dels subcontractistes. El programa, que va ser pre-presentat el juny del 2010, com 'Dassault Systèmes Live Buildings', i que està basat en Enovia V6, es mou ara sota el paraigua SolidWorks, que té molta més experiència de màrqueting i vendes a les empreses ' en massa ', grans i petites. El producte ha madurat des d'aleshores. Si haguéssim de resumir en poques paraules: disseny conceptual al 'Google SketchUp', d'aparença simple però supervitaminat.

SolidWorks Live Buildings permetrà la col·laboració durant tota la cadena de producció constructiva...
SolidWorks Live Buildings permetrà la col·laboració durant tota la cadena de producció constructiva: des de la planificació urbanística fins a l'últim subcontractista.

Un producte en 2D

Molta gent segueix utilitzant CAD en 2 dimensions. Dassault Systèmes ha decidit fer un producte per a ells. S'assembla molt al AutoCAD de fa un temps. És a dir, a qui escriu, no li sembla especialment intuïtiu, però probablement els que han usat el AutoCAD durant anys no estiguin en absolut d'acord. No obstant això, DraftSight té tres avantatges: no es necessita un ordinador amb grans prestacions, hi ha versions Windows i Mac ... i és gratis (encara que cal 'reactivar' un cop l'any). S'anomena DraftSight i es pot descarregar de www.draftsight.com. No és la primera incursió de Dassault o SolidWorks en el món 2D, en principi per permetre que els clients continuïn podent utilitzar els seus fitxers dwg, després de la seva conversió al 3D. Abans hi va haver DWGeditor i SolidWorks 2D editor.

SolidWorks 2012

Les novetats apuntades per al producte estrella de l'any que es resumeixen en la següent llista

  • Noves possibilitats per al disseny de treballs de caldereria, des desenvolupaments de xapa fins disseny amb restriccions 'tenint en compte que "les peces es conformen doblant xapa.
  • El treball paramètric i amb equacions simplificat.
  • Els 'explotats' altament automatitzats, amb un etiquetatge de parts molt facilitat, i amb 'guies magnètiques' per col·locar-les.
  • Eines per a càlculs de cost de la peça que s'està dissenyant (i que, sobretot, permeten fer anàlisis ràpids del tipus 'i si faig això així, serà més car o més barat'). En principi, hi haurà uns determinats costos 'estàndard' per poder treballar des del primer dia. Per a qui requereixi precisió, poden canviar i detallar a posteriori.
  • Algunes altres característiques més de treball paramètric que permeten obviar el full de càlcul.
  • Eines per a visualització i revisió ràpida de grans conjunts.
  • Eines per a treball i acotació amb mm i polzades intercanviables de forma fàcil.
  • Eines per optimitzar conjunts amb parts en moviment.
Una de les novetats per al pròxim any facilitarà la creació de vistes explotades
Una de les novetats per al pròxim any facilitarà la creació de vistes explotades.

I per a l'any que ve ...

La cloenda de la sessió general del tercer dia ho va ser amb una invitació per a l'any: SolidWorks World 2012 tindrà lloc a San Diego, Califòrnia, entre el 13 i 15 de febrer.

Més informació

El dia a dia de l'esdeveniment i totes les entrevistes realitzades durant el mateix (distribuïdors espanyols: CimWorks i Ibermática, el CAD sostenible, amb Ashe Phansey i la innovació en el CAD, amb Rick Chin) estan disponibles a

www.interempresas.net/SWW11

SolidWorks World va tenir, a més del seu vessant de formació, la de demostracions de productes per part de tercers
SolidWorks World va tenir, a més del seu vessant de formació, la de demostracions de productes per part de tercers.
En l'anomenat 'partner pavilion' vam poder contemplar alguns dissenys espectaculars convertits en realitat
En l'anomenat 'partner pavilion' vam poder contemplar alguns dissenys espectaculars convertits en realitat.
Durant l'esdeveniment vam poder compartir les experiències d'alguns clients destacats de la mà de Jon Hirschtick, fundador de SolidWorks...
Durant l'esdeveniment vam poder compartir les experiències d'alguns clients destacats de la mà de Jon Hirschtick, fundador de SolidWorks.
En una de les presentacions tècniques, Simpoe presentar el seu producte destinat al món de la injecció de plàstic...
En una de les presentacions tècniques, Simpoe presentar el seu producte destinat al món de la injecció de plàstic, i centrat en la simulació del procés.

Empreses o entitats relacionades

Dassault Systèmes España, S.L. - SolidWorks