Notícies Info Notícies

Aquest article ha estat escrit originalment en castellà. L'hem traduït automàticament per a la vostra comoditat. Tot i que hem fet esforços raonables per a aconseguir una traducció precisa, cap traducció automática és perfecta ni tampoc pretén substituir-ne una d'humana. El text original de l'article en castellà podeu veure'l a Jeff Ray anuncia que SolidWorks se irá por las nubes
SolidWorks trenca la seva tradició i fa pública per primera vegada com és la seva estratègia de cara al futur immediat

Jeff Ray anuncia que SolidWorks s'anirà pels núvols

Joan Sánchez Sabé, des Anaheim, CA, EUA01/02/2010

1 febrer 2010

La primera 'Sessió General' de SolidWorks World 2010 ha servit per donar a conèixer les línies de desenvolupament que l'empresa va posar en pràctica fa tres anys, de forma bastant secreta, i els resultats estan ja prou madurs per donar-los a conèixer. El futur està en el 'cloud computing'. L'objectiu és oblidar-se de les instal lacions i les actualitzacions, oblidar-se del "guarda amb freqüència no sigui que el programa es pengi", oblidar d'on estan les coses, oblidar de comprar ordinadors cada vegada més ràpids per a executar programari cada vegada més complex amb interfícies que intenten ser cada vegada més accessibles. O, si més no, dedicar menys temps a pensar-hi.
Imagen

Gràcies a la informàtica distribuïda, la informàtica a la xarxa, la virtualització i els 'clients lleugers' algunes de les operacions més tedioses per als equips de suport informàtic de les empreses poden ser ja una realitat. A més, quan alguna cosa està al mateix temps a tot arreu i en cap lloc, la col·laboració entre membres d'un equip absolutament dispers, que poden ser on més convingui, mentre tinguin una bona connexió a Internet, es converteix en alguna cosa no només factible, sinó bastant més fàcil. I SolidWorks porta temps preparant-se per treure partit a aquests avantatges, i deu, encara que no s'ha parlat del tema, haver trobat formes prou fiables de garantir la seguretat i la privacitat de la informació.

El futur de SolidWorks passa pel 'cloud computing'

El nombre d'assistents a SolidWorks bat tots els rècords

Aquest no ha estat, lògicament, el primer anunci de Jeff Ray, director executiu (CEO) de SolidWorks, que ha començat mostrant la seva satisfacció pel fet de tenir una audiència de 5.000 persones en la seva presentació d'avui. Si l'any passat el nombre d'assistents a SolidWorks World va ser de 4.300, i es va considerar un èxit, donades les circumstàncies econòmiques del moment, en aquesta ocasió s'han batut tots els rècords. Els usuaris de SolidWorks han de ser aliens a la crisi. Si més no en la seva majoria, ja que l'any passat el programa posat en marxa per permetre als dissenyadors que es van quedar sense feina posar al dia la seva formació en disseny 3D es va traduir en 60.000 descàrregues de programari, 2.200 persones que van seguir la formació fins la seva finalització i diversos centenars que van aconseguir una de les certificacions de SolidWorks (CSWA i CSWP). Dos dels que van seguir aquests programes amb més èxit, i van aconseguir no només un títol sinó un nou treball, estaven avui aquí. Una forma efectiva de mostrar que una empresa pot fer alguna cosa per la seva 'comunitat' mentre augmenta el nombre dels seus usuaris i potencials compradors. Una acció només parcialment altruista però, en qualsevol cas, lloable i imitable.

La 'Arena' del 'Anaheim Convention Center' ha donat cabuda als 5.000 assistents a SolidWorks World 2010 durant la primera presentació general...
La 'Arena' del 'Anaheim Convention Center' ha donat cabuda als 5.000 assistents a SolidWorks World 2010 durant la primera presentació general.
El nombre de participants en l'edició d'enguany de SolidWorks World és de 5.000
Jeff Ray ha donat a conèixer la direcció que els desenvolupaments de la seva empresa estan prenent
Jeff Ray ha donat a conèixer la direcció que els desenvolupaments de la seva empresa estan prenent.

Bernard Charles, director general de Dassault Systèmes, pren part en la presentació d'avui

Dassault Systèmes vol que la marca 'SolidWorks' s'associï de manera cada vegada més intensa a la de 'Dassault Systèmes'. Per fer-ho, el director executiu de Dassault Systèmes, Bernard Charles ha estat un dels participants en la presentació d'avui. SolidWorks, en paraules de Jeff Ray, té el mateix ADN que DS: eines per a enginyers per enginyers. I passió, si més no una miqueta. Passió, fruit de la necessitat per part de Dassault Aviation, un dels grans en el món de l'aeronàutica, deixant a part els monstres Boeing i Airbus, va necessitar des d'un primer moment eines de disseny per al seu treball. I això va conduir a la coneguda Catia (que pronunciada per Jeff Ray sona 'Catí', i pronunciada per Bernard Charles sona 'Cati', en lloc de sonar 'Catia'). Des de 1997, quan SolidWorks es plantejava fer una oferta pública de venda (o una IPO, com en diuen ells), SolidWorks està sota el paraigua de Dassault, juntament amb Catia, Simulia, Delmia, Enovia i 3dvia. I des de fa algun temps, Dassault obre el paraigua i ens recorda qui viu sota el mateix.

Bernard Charles, a més, ha anunciat que SolidWorks va a ampliar la seva perspectiva. El nou lema que acompanya SolidWorks és ara "3D per a Professionals". Ja no es tracta només de disseny mecànic, sinó de qualsevol cosa que necessiti ser dissenyada (per un professional, se suposa) i que tingui tres dimensions. És a dir, gairebé tot excepte les pàgines d'una publicació impresa, que, de moment, es representen prou bé amb una dimensió menys. I l'objectiu final és obrir la tridimensionalitat fins arribar al consumidor final, a més d'a la recerca, l'enginyeria i el sistema educatiu. Bernard ha resumit les accions de l'empresa en els últims trenta anys: els 80 van ser el pas de les 2D a les 3D, els 90 el moment del prototip digital, la dècada dels 2000 la de la gestió de vida del producte.

Per aquesta dècada, l'objectiu és la immersió en la tridimensionalitat. Fer que el tridimensional virtual s'assembli cada vegada més al tangible. Una cosa així com el 'holodeck' de Star Trek, encara que molt em temo que el camí a recórrer és encara llarg. De moment, però, un cotxe dissenyat amb SolidWorks per un equip encapçalat per Jeremy Luchini i Mike North (enginyers famosos per aquestes latituds, entre altres coses, gràcies a la televisió) es pot veure en una aplicació per l'iPhone, i integrar-se en una foto al costat dels dissenyadors. Si en l'època de Dick Tracy, tenir un videotelèfon en el rellotge semblava ciència ficció de la molt llunyana, la realitat ha demostrat superar la ficció. Per què no una altra vegada?

La versió física del cotxe, un vehicle elèctric amb diverses quadres de cavalls, i que accelera de zero a cent en menys de 3,8 s, no s'han atrevit a pujar a l'escenari, encara que ha estat conduït fins al costat d'aquest. El disseny, lògicament, impressionant. Disseny fet per gent apassionada pel disseny, en menys d'un any.

Bernard Charles, director executiu de Dassault Systèmes, presenta la globalitat de la companyia
Bernard Charles, director executiu de Dassault Systèmes, presenta la globalitat de la companyia.
Un iPhone permet visualitzar i rotar un model tridimensional. L'objectiu: 3D en qualsevol dispositiu
Un iPhone permet visualitzar i rotar un model tridimensional. L'objectiu: 3D en qualsevol dispositiu.

El futur està en els núvols

La presentació detallada de les línies de desenvolupament de SolidWorks l'ha dut a terme Mark Biasoti (cap de producte), Mark Schneider (cap de màrqueting de producte) i Joe Dunne (director de producte i estratègia tècnica). L'han fet usant un Mac i un ordinador amb pantalla tàctil. Mostrar un Mac a l'escenari, encara que m'ha quedat el dubte de quin sistema operatiu era el que feien servir les aplicacions demostrades, ha servit per entusiasmar a una part de l'audiència, que ha respost amb un aplaudiment. L'ordinador amb pantalla tàctil, pocs dies després que Apple anunciés la propera disponibilitat de la seva iPad, ha fet somriure a molts. En qualsevol cas, l'objectiu és que les aplicacions 'del núvol' es puguin executar sobre una àmplia varietat de plataformes.

Les possibilitats de la informàtica distribuïda mostrades han estat moltes. No obstant això, n'hi ha tres que han merescut la meva atenció especial: la capacitat de buscar 'on sigui' una peça o un component que algú fabrica, una mena el Google del 3D, la possibilitat del treball en paral·lel en temps real i les demostracions de fiabilitat (el missatge era clar: si el programa es penja, no passa res, al posar-lo en marxa de nou, ens permetrà seguir on ho deixem).

No s'ha anunciat la data en la que tot això serà una realitat utilitzable, però, en paraules de Jeff Ray "estem prou a prop com per fer aquesta presentació". No estarà en SolidWorks 2011, encara que algunes de les característiques potser comencin a estar presents en el mateix.

En qualsevol cas, això és un gir més que significatiu en la línia de desenvolupament de l'empresa. El que s'ha anomenat en més d'una ocasió 'un canvi de paradigma'. Pel que sembla, HP i Dell vendran menys ordinadors personals. Van a vendre un munt de servidors molt potents (o molt molt potents) a SolidWorks (o Dassault Systèmes). Alguna cosa em diu que no serà exactament així: vendran molts ordinadors personals molt molt potents, i molts servidors molt molt molt potents.

Un Mac i un ordinador amb pantalla tàctil per presentar funcions de disseny en el núvol
Un Mac i un ordinador amb pantalla tàctil per presentar funcions de disseny en el núvol.

Empreses o entitats relacionades

Dassault Systèmes España, S.L. - SolidWorks