Notícies Info Notícies

Aquest article ha estat escrit originalment en castellà. L'hem traduït automàticament per a la vostra comoditat. Tot i que hem fet esforços raonables per a aconseguir una traducció precisa, cap traducció automática és perfecta ni tampoc pretén substituir-ne una d'humana. El text original de l'article en castellà podeu veure'l a Cuatro tendencias en el software/hardware de diseño
Jon Hirschtick, un dels fundadors de SolidWorks, va fer alguns pronòstics durant la sessió plenària del dimarts de SolidWorks World 2009

Quatre tendències en el programari / maquinari de disseny

Joan Sánchez Sabé, enviat especial. Orlando10/02/2009

10 febrer 2009

Jon Hirschtick té més de 25 anys d'experiència en el món del CAD mecànic. Va fundar, juntament amb cinc personatges més, SolidWorks l'any 1993. Ha estat el director general de l'empresa fins l'any 2001, i és, en aquests moments, un consultor de l'equip directiu. Quan va prendre part en la sessió plenària diària de SolidWorks World, lluny de fer retrospectiva, va deixar clar que "cada dia és el primer dia", que "hi ha seguir canviant coses" i que "el passat no importa". A més de mostrar les seves experiències visitant clients (a New Balanç i Sony Ericsson, per ser precisos), va expressar la seva opinió respecte a diferents tendències sobre com anem a relacionar-nos amb el programari de disseny.

Les interfícies d'usuari s'incorporaran contacte i moviment

En aquests moments, la major part de la interacció entre un dissenyador i el programa de disseny sol fer per mitjà d'un ratolí i, de tant en tant, usant el teclat. Però, ja hi ha un bon nombre de dispositius electrònics d'ús diari que incorporen sensors de moviment. Per exemple: un iPhone disposa d'acceleròmetres que li permeten conèixer si s'està utilitzant en posició vertical, horitzontal, o inclinada. La Nintendo Wii es controla per mitjà d'un comandament que reconeix la seva posició i orientació. Les tauletes gràfiques (com les Wacom ) es duen utilitzant durant molt temps pels dissenyadors gràfics. Finalment, algunes empreses com 3D Connection fabriquen "ratolins 3D".
Jon Hirschtick, durant la seva intervenció en SolidWorks World 2009
Jon Hirschtick, durant la seva intervenció en SolidWorks World 2009.
Jon Hirschtick creu que les pantalles tàctils van a sumar-se als interfícies utilitzats per al CAD. Segons ell, es podrà dissenyar fent servir els dits, prement i arrossegant, i utilitzant diferents moviments per a dur a terme diferents accions. El contacte i el moviment dels dits serà una altra forma d'interaccionar amb els ordinadors en particular, i amb els programes de CAD en particular, a més del contacte i moviment del ratolí.
SolidWorks Labs ha desenvolupat algunes proves de concepte que utilitzen la pantalla tàctil per realitzar dibuixos (en dues dimensions, de moment). En l'àrea d'exposició de SolidWorks, es trobaven dos estands en els quals es demostrava l'ús del sistema. La veritat és que utilitzar dos dits com un compàs és una forma molt intuïtiva de dibuixar un arc de cercle. Probablement acabi tenint aplicacions pràctiques per a realitzar esbossos. En la meva opinió, per arribar al CAD 3D, li falta precisió. Tenim els dits massa gruixuts.
Per mitjà d'una pantalla tàctil ja és possible dibuixar en dues dimensions
Per mitjà d'una pantalla tàctil ja és possible dibuixar en dues dimensions.

'Ús dels aplicacions en línia augmentarà

És bastant fàcil que el programa (o un dels programes) que utilitzeu per enviar, rebre i gestionar el seu correu electrònic no sigui res més que un navegador web. Igualment, si fa uns anys les aplicacions de telebanca eren programes que es descarregaven i laven en un ordinador, avui en dia funcionen (pràcticament totes) amb una interfície web. La gestió de l'agenda, el diari i el calendari és possible fer-línia. I Google Apps s'ha atrevit a muntar un full de càlcul i un processador de textos.

Les aplicacions web tenen alguns avantatges clares: no cal instal · lar, ni actualitzar, ni fer còpies de seguretat (se suposa que algú en algun lloc si les fa). I una diferència clara: poden usar-se des de gairebé qualsevol lloc, i per diverses persones alhora. La predisposició colaborativa, per tant, està garantida per concepte.

Seguint aquesta línia, SolidWorks està experimentant amb Blueprint Now , una eina per fer esbossos i dibuixos 2D des de la web.

Els programes de disseny prendran prestada la tecnologia dels videojocs

Fins fa alguns anys, si es buscava el millor sistema gràfic s'acabava trobant en alguna estació de treball (com les de Silicon Graphics), el principal objectiu era el CAD. En aquests moments, la capacitat gràfica i de càlcul d'una PlayStation probablement la superi.

Els videojocs fan simulacions de sistemes físics absolutament creïbles (amb moviments, inèrcies, contactes, col·lisions, ...). Molts sistemes de disseny, no. Els videojocs presenten animacions tridimensionals amb qualitat fotogràfica. Molts sistemes de disseny, no. Els programes de videojoc solen tenir una arquitectura paral·lela, igual que la majoria de vegades sobre el qual corren. Molts sistemes de disseny, no.

Si a tot això li afegim el fet que moltes targetes gràfiques tenen més capacitat de procés que la CPU de l'ordinador en què estan instal·lades, es fa previsible, segons Jon, que cada dia s'utilitzi més tecnologia originalment utilitzada en els videojocs, en els sistemes de CAD. Segons ell, si fins ara la potència d'un ordinador es mesurava bàsicament per mitjà del seu CPU, la seva capacitat de memòria i la targeta gràfica; d'aquí a poc els dos paràmetres bàsics seran la velocitat de connexió a internet i el maquinari de jocs que tingui .

L'ús dels prototips "impresos" en 3D augmentarà

En aquests moments es poden fer prototips de diferents materials plàstics per processos d'estereolitografia o altres, a partir d'un model CAD, amb una gran complexitat i en poc temps. És possible incorporar colors en la peça fabricada. Les impressores 3D comencen a tenir preus assequibles (en funció, és clar, del volum de prototips que es faci).

New Balance les utilitza per dissenyar les soles de la seva calçat esportiu. Sony Ericsson per dissenyar els seus telèfons mòbils. I els responsables de la impressió en 3D de les dues empreses han explicat, en viu i en directe, els usos que els donen. Dues xifres resumeixen bé el cas de New Balanç: 100 models al mes, amb un nombre de característiques típic de 1.500. Sony Ericsson comença a fer prototips en 3D després de les primeres 3 o 4 hores de disseny CAD. Cal saber ràpidament si la mida i les proporcions del telèfon són correctes, si és ergonòmic i còmode. El resultat: 4.000 prototips a l'any.

Jon Hirschtick ho va resumir brillantment: "si ara dèiem, 'no, no és una fotografia, la qual hem imprès amb el programa de CAD', a partir d'ara haurem de dir 'sí, és una fotografia, que hem fet al model imprès en 3D '".

Una col·lecció de peces fabricades per mitjà d'impressores 3D
Una col·lecció de peces fabricades per mitjà d'impressores 3D.
Una impressora 3D, "mans a l'obra", imprimint en diversos colors
Jon Hirschtick està plenament convençut del creixement de l'ús de les impressores tridimensionals
Jon Hirschtick està plenament convençut del creixement de l'ús de les impressores tridimensionals.

Empreses o entitats relacionades

Dassault Systèmes España, S.L. - SolidWorks