Notícies Info Notícies

Aquest article ha estat escrit originalment en castellà. L'hem traduït automàticament per a la vostra comoditat. Tot i que hem fet esforços raonables per a aconseguir una traducció precisa, cap traducció automática és perfecta ni tampoc pretén substituir-ne una d'humana. El text original de l'article en castellà podeu veure'l a Dassault Systèmes colabora en la finalización de los capiteles de la Sagrada Familia

Dassault Systèmes col·labora en la finalització dels capitells de la Sagrada Família

20/01/2009

20 gener 2009

Les solucions de mecanitzat de la pedra basades en Catia de Dassault Systèmes (DS), especialista en solucions per a la gestió del cicle de vida de productes i 3D, han permès acabar els capitells de l'absis del temple de la Sagrada Família, la genial obra dissenyada per l'arquitecte català Antoni Gaudí.
Durant la Guerra Civil espanyola, el taller de l'arquitecte va quedar destruït, i amb ell els seus esbossos, maquetes i models sobre el temple. Aquest fet, unit a la seva particular manera de treballar, va provocar que no quedessin plans sobre com havia d'acabar l'obra, encara que sí van quedar els seus models de guix, però especejats. Per això, quan el 1940 es va reprendre la construcció, van haver de restaurar-se en primer lloc els models de guix original per edificar el temple de la forma més fidel a les idees de Gaudí. La façana del Naixement va ser declarada Patrimoni Cultural de la Humanitat per la Unesco el 2005.

Gràcies a les regles matemàtiques, els equips d'arquitectes posteriors han pogut continuar el projecte iniciat per Gaudí. El 1989, l'arquitecte Mark Burry confiar en les solucions informàtiques per a dibuixar el projecte. "Estalviem molt temps ja que podem dissenyar una peça en 10 minuts mentre que abans feien falta 6 mesos per concebre manualment", declara Burry.

Dassault Systèmes i T-Systems Iberia han treballat des de 2001 amb la Junta Constructora del Temple de la Sagrada Família...
Dassault Systèmes i T-Systems Iberia han treballat des de 2001 amb la Junta Constructora del Temple de la Sagrada Família.
Dassault Systèmes i el seu soci T-Systems Iberia, empresa de consultoria i serveis, han treballat des de 2001 amb la Junta Constructora del Temple de la Sagrada Família per a la creació d'un algoritme matemàtic que permetés a les màquines de mecanitzat de la pedra eliminar els obstacles en donar-li forma per a la creació dels capitells. Amb Catia es pot unir mecànica i arquitectura, i és possible reproduir qualsevol forma en tres dimensions i controlar el moviment de les eines de mecanitzat, fonamentalment fresadores. Així, les màquines de tallat de la pedra es nodreixen d'arxius digitals de dibuix, a partir dels quals es generen les trajectòries que programen el seu moviment i que permeten crear les successives concavitats en els capitells. Juan José Blasco, director d'Operacions de T-Systems Iberia, explica que "es tracta de matemàtica aplicada al control numèric que permet corregir les restriccions del moviment de les eines de mecanitzat davant la duresa pròpia del granit emprat en aquesta construcció, per la seva composició cristalográfica ".
Les màquines reprodueixen el moviment lipsoïdal de les eines, una tècnica pionera al món, que dota de major precisió a l'acabat dels capitells segons el va concebre Antoni Gaudí. A aquest capitell reformat se li uniran altres nou capitells més de l'absis que suporten l'estructura superior, així com divuit columnes que s'exhibiran a la façana de la Passió. Els promotors del projecte destaquen la consegüent rapidesa que l'aplicació d'aquesta tecnologia aportarà per al tractament de la pedra i la creació dels capitals, amb una extraordinària reducció del termini de fabricació dels elements constructius.
En les següents fases del projecte, les solucions de gestió del cicle de vida de productes PLM de Dassault Systèmes milloraran i acceleraran el procés de construcció. "Encara no hem trobat respostes per a totes les idees de Gaudí, com la creu que serà instal·lada al cim de la catedral", apunta l'arquitecte general i coordinador de les obres del Temple de la Sagrada Família, Jordi Bonet i Armengol. "Probablement ens porti altres 20 anys arribar a aquesta etapa, però la tecnologia que estem fent servir amb les solucions PLM de Dassault Systèmes ens està ajudant a progressar més ràpidament".
Les màquines reprodueixen el moviment lipsoïdal de les eines, una tècnica pionera al món...
Les màquines reprodueixen el moviment lipsoïdal de les eines, una tècnica pionera al món, que dota de major precisió a l'acabat dels capitells segons el va concebre Antoni Gaudí.

Empreses o entitats relacionades

Dassault Systèmes España, S.L. - SolidWorks