Info

Aquest article ha estat escrit originalment en castellà. L'hem traduït automàticament per a la vostra comoditat. Tot i que hem fet esforços raonables per a aconseguir una traducció precisa, cap traducció automática és perfecta ni tampoc pretén substituir-ne una d'humana. El text original de l'article en castellà podeu veure'l a Euromold mantuvo las cifras de la anterior edición
Va donar cabuda a tots els involucrats en la creació d'un producte

Euromold mantenir les xifres de l'anterior edició

Ibon Linazisoro
01/02/2002
Euromold 2001 va confirmar que any rere any va captant de forma creixent l'atenció de tots els professionals implicats en alguna fase des de la idea, fins al producte final. Si bé un primer dia una mica fluix de visitants va fer pensar en una fira tranquil, a mesura que passaven els dies els professionals van anar omplint un espai firal amb més superfície que en edicions anteriors.
Imagen
Euromold , la fira que té nom referent a motlles, però que en realitat acull a empreses de tots els sectors implicats en la creació d'un producte, va acollir en aquesta vuitena edició a 1.442 expositors. En una superfície de 72.900 m2 es van repartir els seus respectius objectius d'informar als potencials clients i, com no, intentar tancar alguna comanda o principi d'acord. Tant nombre d'expositors com a superfície es van mantenir en xifres similars a l'edició anterior, una dada valorat satisfactòriament per l'organització donades les circumstàncies econòmiques internacionals i l'encara latent 'por a volar' d'alguns. Els visitants es van acostar a la fira amb més precaució que en altres ocasions. Aquesta era almenys la sensació, sense dades a la mà, encara que nombrosos expositors, tal va ser el cas de Irumold, van assegurar a Plàstics Universals que la quantitat i la qualitat de les visites estava sent molt satisfactòria.
Pel que fa als expositors, el 5,4% d'ells provenia d'Espanya, amb Itàlia com a país amb el major nombre d'empreses expositores (20,8%).
A l'estand d'empreses espanyoles que van compartir alguns expositors es trobaven, a més de diverses cambres de comerç i la federació FEAMM, les empreses BMG, Construccions Mecàniques Solé, Molmasa, Utecsa i Vert. BMG desenvolupa peces, fabrica prototips i desenvolupa i produeix motlles, fins i tot la producció de peces.
Construccions Mecàniques Solé, situada a Mataró, realitza motlles prototip, motlles de producció, proves de motlle i recanvis de peces o figures. Treballa per a diferents sectors, per a peces com caixes de connexió per a automoció, indústria elèctrica, electrònica, cosmètica, parament, filatures i peces com difusors d'envasos. No només està preparada per a la construcció de motlles d'alta precisió sinó que compta amb els més moderns equips.
Utecsa, per la seva banda, pot fa motlles fins a 40 T, i el 90% de la seva producció es dirigeix al sector de l'automòbil, per a peces com para-xocs i reixetes i en clients com Seat, Audi o VW.
Però no tota les empreses espanyoles van estar en aquest estand comú. Tal va ser el cas del motllista Irumold, conegut per la precisió dels seus motlles, i el de Coproin, tots dos 'experts' ja en la presència en aquesta fira.

Tipus d'expositors

Imagen
Com és habitual des de fa uns anys en aquesta fira, van destacar per les seves innovacions aquells que ofereixen sistemes per a la producció ràpida de prototips o de motlles, així com l'aproximació de tots ells a la fabricació ràpida, és a dir a l'obtenció de peces finals funcionals realitzades mitjançant tècniques de, per exemple, sinterització. Però, almenys des del punt de vista del nombre d'expositors, el protagonisme va ser per a la indústria del motlle i de l'eina que van representar un 29,3% dels expositors. En segon lloc es trobaven les empreses de realització de models i prototips (11,4 &), seguides molt a prop per lloes de prototips ràpids i motlles ràpids (10,5%)
Com ja va passar en la passada edició, fins i tot es va poder veure una injectora d'Engel produint peces i demostrant que el lema de la fira, "des de la idea fins al producte final" sí que té un sentit en Euromold . La veritat és que el model de fira que inclou tot el necessari des del disseny, passant pel prototip fins a la producció en sèrie està sent un gran èxit, en bona mesura perquè no compta amb una fira similar a Europa que li faci la competència.
Va cridar l'atenció, per exemple, que en un any en què s'ha celebrat la EMO, la gran fira internacional de la màquina-eina, anessin a Euromold un nombre elevat d'expositors d'aquest grup d'empreses. Des del punt de vista dels expositors, és la fira ideal per a dissenyadors de producte, el constructor de motlles, el subministrador de CAD / CAM, el d'equips per realitzar prototips ràpids i el utilitzador final.
També va ser interessant l'exposició especial sobre el làser a la construcció de motlles. Les seves possibilitats més conegudes són la soldadura i el tall, però també s'aplica en processos d'enduriment, aliatges o recobriments per tal de reduir el desgast d'un motlle o de reduir el cost del motlle. En aquest estand especial van estar empreses com Stiefelmayer, Baasel Lasertech i IPT Aachen.
Imagen

Wolfgang Müller, Director General de Cimatron GmbH, va assegurar durant la fira que "aquesta fira sempre augmenta els temes que s'aborden en la fira, cobrint no només les aplicacions clàssiques de motlles, sinó també els processos anteriors i posteriors relacionats". Aquesta empresa va presentar en la fira una nova generació de programari CAD/CAM, pensat específicament per a constructors de motlles. Inclou aplicacions verticals en un entorn eficaç, permetent reduccions en el motlle, segons l'empresa, de fins al 50%.

Novetats i productes en Euromold

EOS també va presentar interessants novetats. Amb el sistema EOSINT P 380, disponible a partir del primer trimestre de 2002, EOS presenta l'última generació de la famosa sèrie EOSINT P 3 de sistemes amb un sol làser. Les seves noves característiques asseguren un augment en la productivitat en més del 30%, al mateix temps que milloren la qualitat de les peces. El Procés Integrat de Treball (IPCM, per Integrated Process Chain Management), amb alimentació automàtica de pols i una nova estació de recuperació, proporciona un alt grau d'automatització i facilitat d'ús. Tant el sistema com els perifèrics estan ben preparats per a la seva integració en entorns industrials, i especialment adequats per a fabricació ràpida. Els pioners dels primers sistemes poden modernitzar les seves "velles i bones P" fins a l'últim estat de l'art.
Una altra novetat va ser el programari Eospace per a preparació de dades. Aquest programari de "niat" automàtic basat en superfícies, posiciona les peces en el volum de construcció de forma totalment automàtica, optimitzant l'aprofitament del volum sense que les peces es toquin o quedin enllaçades i, per tant, reduint l'altura de la construcció a la mínima necessària per a la peça de majors dimensions. Això permet estalviar temps i costos de procés, alhora que evita errors.
També va ser nova la presentació d'un nou pols metàl·lic que estarà disponible molt aviat. El DirectMetal 20 arriba a velocitats de procés més elevades amb la mateixa precisió i resolució de detalls. Per tant, és un complement ideal de l'DirectSteel 20 en aplicacions que no requereixin una elevada resistència mecànica, com poden ser la majoria de projectes d'emmotllament per injecció.
Imagen
La tecnologia Polyjet de l'empresa Objet, representada a Espanya per Protomold (Diego Ramón Larios) dóna com a resultat models d'alta qualitat a un preu assequible. Utilitza materials que no requereixen un curat posterior i que necessiten un treball d'acabat molt escàs. Es tracta d'un sistema que injecta fotopolímers per crear models precisos i que no són fràgils. Es poden realitzar capes de fins a 20 micres de gruix per aconseguir una superfície suau. El seu objectiu és fa una mica més que un model conceptual.
Imagen
4D Concepts ( www.4dconcpets.de ) va presentar la seva nova impressora en tres dimensions, model Z810, vista per primera vegada en aquesta fira. La seva principal característica és que, mentre amb les impressores en 3D similars ja existents es podien realitzar models de mides petits i mitjans, amb el nou sistema l'espai de treball és de 600 x 500 x 400 mm (eixos X, Y, Z) per la producció de grans prototips.
Imagen
ABB IR Waterjet Systems va presentar el seu concepte de cèl·lula de tall per raig d'aigua Original IV per a diferents sectors. És un sistema que es lliura clau en mà, per al processat en tres dimensions en línies de producció i pot tallar materials de fins a tres capes. El raig d'aigua s'incorpora en un robot ABB que dirigeix el tall per on sigui necessari, amb materials tous com plàstics, escumes, catifes, fibres de vidre i altres materials compostos.
Baasel Lasertech, del grup Rofin, va presentar el StarWeld, la versió més petita en el camp d'estacions de treball manuals, pensat per a reparar i soldar motlles petits.
Imagen
Pot ser carregat amb peces de fins a 350 kg i proporciona un treball ergonòmic en qualsevol mida i posició de la peça. La nova òptica permet el processament d'estructures geomètriques complexes. A més, inclou una nova manera en el programari per acoblar la freqüència dels polsos amb la velocitat de moviment, encara que la peça s'està controlant manualment.
Husky, com és habitual en aquesta fira, va acudir amb els seus productes per a canals calents. Es va poder veure, per exemple, la sèrie 500 de broquets per a la injecció, pensada per a produccions de 30 g / si que permet un canvi ràpid de color. Distàncies entre formes de 25,4 mm permeten la seva utilització en injeccions de peces molt petites i motlles amb moltes cavitats en poc espai.
Stiefelmayer va mostrar els seus productes en el camp del làser per tall, soldadura i enduriment, destacant que ofereix solucions completes en el camp del làser ia la mida dels seus clients. El seu sistema lineal de velocitat extrema i alta precisió talla en dues dimensions. És una màquina modular amb un accionament per motor lineal que la fa ràpida i precisa. És una resposta als mercats que requereixen més flexibilitat en els sistemes de tall per làser. El sistema permet carregar i descarregar de forma simultània a la feina.
Imagen
SolidWorks va exposar la seva SolidWorks 2001 Plus, la versió 10 del seu programari de CAD en 3D basat en Windows. Incorpora més de150 millores. Permet simular moviments gairebé reals entre els components de cossos volumètrics. També es poden comprovar moviments i recorreguts de grans màquines abans de ser posats en funcionament. A més, els grups constructors es poden moure a una velocitat cinc vegades superior a la de l'anterior versió. També va presentar el programa de dibuix eDrawings 2.0.
DSM Som ( www.dsmsomos.com ), representada a Espanya per Protomold (Diego Ramón Larios), va aprofitar la fira per llançar alguns dels seus productes. Va anunciar el llançament de Som Raven 7600, una nova família de resines per estereolitografia amb prestacions ProtoFunctional. El fotopolímer Raven 7620, primer material de la nova gamma, està optimitzat per a màquines SL amb font de làser d'estat sòlid, és un líquid semitransparent ambre, que canvia de color durant el procés de polimerització en estereolitografia (SL), i permet construir peces fosques d'altes prestacions i excel lent estètica. La possibilitat de veure el prototip durant el procés de construcció està molt apreciada pels usuaris de les màquines SL, així com el color i les prestacions que s'aconsegueixen mitjançant la polimerització, sempre més requerits per la indústria per als components rígids. Ofereix alta resistència a la humitat i una gran robustesa, sense la fragilitat normalment associada amb aplicacions SL similars, de manera que permet crear prototips rígids. La seva baixa viscositat contribueix a la millora global del procés de construcció, a més de facilitar la neteja del prototip.
Encara que no era totalment nou va destacar la seva tecnologia per a la realització d'un prototip de quadre de comandament de cotxe en una sola peça i amb propietats semblants a les del PP. Utilitzant la resina epoxi Som 9120, l'empresa belga Materialise ha aconseguit produir peces resistents i flexibles de grans dimensions. Una veritable novetat en la fira va ser el material Som Raven 7620, una resina per estereolitografia que permet crear peces fosques acolorides. El color negre obtingut és una de les principals demandes del sector automobilístic. És una resina amb gran resistència a la humitat i rigidesa, que fa possible peces sense la fragilitat habitual associada a la estereolitografia. La seva baixa viscositat facilita més la neteja de la màquina.
DSM Som també va anunciar la comercialització de Som 10.120 WaterClear: una nova resina per estereolitografia proveïda de major transparència, semblant a la trobada en molts policarbonats. Ha estat dissenyada per a màquines d'estereolitografia que utilitzen sistemes làser d'estat sòlid. Ha estat rigorosament assajada, durant la fase de proves beta, sobre una àmplia gamma de màquines com la SLA-7000 i la nova Viper Si2 System, ambdues de 3D Systems.
La resina Som 10120 WaterClear és un compost innovador que proporciona moltes de les altes prestacions requerides pel disseny industrial, com la resistència a la flexió i el mòdul de rigidesa flexional del policarbonat, la resistència a l'impacte Izod mellado del Nylon 66 i la resistència a la tracció de l'ABS. Un altre avantatge més ofert per aquest material és la possibilitat d'alterar el seu aspecte transparent amb un procés secundari per donar color. A més de la característica d'una transparència gairebé sense color, els prototips en Som 10120 WaterClear™ garanteixen excepcionals estabilitat dimensional, robustesa i resistència a l'impacte.
Imagen
Leica Geosystems promocionar a la fira el seu sistema de mesurar en 3D mitjançant una càmera V Stars, que ja està utilitzant BMW en diverses plantes de producció. L'aplicació de BMW d'aquest tipus de sistemes es realitza en mesuraments especials en tota la producció de la carrosseria, així com en la construcció de motlles i les proves d'impactes.
Frais va exposar els productes que ha afegit a la gamma HX, una gamma d'eines de carbur per a la mecanització en brut d'acer de les més diverses dureses. Més en concret, s'ha llançat una nova sèrie HM de tres llavis com a eina universal per al mecanitzat d'acer de dureses mitjanes. Es caracteritza per la seva alta eficiència en diverses aplicacions. També ha afegit productes a la sèrie Sphericut, que ofereix la possibilitat de realitzar talls de dibuixos en seccions de motlles amb cant de molta pendent.
Imagen
ESI, especialista en prototipatge virtual i solucions de fabricació, va presentar el seu primer programari de simulació per a l'emmotllament de compòsit líquid: el LCMFLOT 2001 Aquest programari simula els processos avançats de fabricació coneguts com LCM, emmotllament de composites líquids, en els quals una preforma seca es manté en un motlle tancat i és injectada amb una resina. Aquest nou producte d'ESI pot simular diversos tipus de LCM, com el RTM i RTM amb buit. Es tracta d'un software que pot solucionar els problemes de les indústries aerospacial, automobilística i de béns de consum en el disseny de peces lleugeres de compòsits. Les possibles aplicacions van des de peces de les ales, fins panells del fuselatge i rotors o sòls de compòsit.
Imagen
Renishaw presentar els seus nous capçals per palpadors MH20 i MH20i, instalables directament en tots els mòduls de palpadors de mesurament TP20.
Els punts clau a l'estand de Carl Zeiss Industrial Metrology van ser la mesura ràpida i precisa de models, motlles i construcció de motlles. La companyia va mostrar les possibilitats versàtils que proporcionen les seves màquines en diverses aplicacions. Tres vegades al dia realitzar demostracions en directe dels seus equips. La primera part del xou es concentrava en la màquina de mesurar de braç horitzontal Carmet amb programari Holos i tècnica de calibratge RDS-CAA per al sensor dinàmic rotatori RDS. La segona part del xou emfatitzava les virtuts de la màquina de mesurar de braç horitzontal SMM-D, utilitzada en l'àrea del disseny, demostrar com es realitza un canvi de model en el spoiler darrere d'un Porsche. En la tercera part de la demostració, els presentadors es van centrar en la realització de motlles i models. Va mostrar les màquines de mesurar per coordenades ScanMax i Contura en una combinació poc usual.
Imagen
Vischer & Bollier AG va presentar les seves noves plaques per a taules, de fàcil instal lació, sense forces de distorsió en la taula. Les dimensions de taules disponibles són 630 x 630, 1.700 x 1.400 mm i 1.00 x 800 mm.
Moldflow va continuar la labor de promoció del seu nou Moldflow Plastics Insight. Moldflow Plastics Insight Versió 3.0 ha estat creada com una família de productes en la qual s'integren les característiques més destacades de Moldflow Plastics Insight 2.0 (MPI) i C-MOLD 2000. Ofereix una sèrie de funcions potents i innovadores que resulten de la síntesi dels coneixements tècnics de Moldflow i l'experiència dels enginyers de producte de C-MOLD. Entre les funcions més avançades s'inclouen una nova interfície d'usuari, un nou disseny del sistema de gestió de proves, una base de dades de materials ampliada, interfícies CAD avançades, millores en Fusion i els models 3D, interpretació de resultats i generació d'informes.
 
Imagen

73/Plàstics Universals Gener - Febrer 2002

Empreses o entitats relacionades

Dassault Systèmes España, S.L. - SolidWorks
EOS GmbH - Electro Optical Systems
Renishaw Ibérica, S.A.U.