Info

Aquest article ha estat escrit originalment en castellà. L'hem traduït automàticament per a la vostra comoditat. Tot i que hem fet esforços raonables per a aconseguir una traducció precisa, cap traducció automática és perfecta ni tampoc pretén substituir-ne una d'humana. El text original de l'article en castellà podeu veure'l a Comparativa de las principales fuentes de potasio aplicadas en fertirrigación para la agricultura

Comparativa de les principals fonts de potassi aplicades en fertirrigación per a l'agricultura

José Manuel Fontanilla, director de Màrqueting de Haifa Iberia

06/11/2013
La importància del potassi per a les plantes és ben coneguda al món de l'agricultura, ja que és un macro-nutrient essencial per al creixement vegetal. El potassi actua com a regulador de la pressió osmòtica i és un element irreemplaçable en el procés metabòlic de les plantes (fotosíntesis, síntesis de proteïnes i carbohidrats). Per aquesta raó és fonamental en el creixement vegetatiu, en la fructificación, en la maduració i en la qualitat de producció dels nostres cultius. Per tot això una aportació adequada d'aquest element és essencial per obtenir el màxim rendiment i qualitat en les nostres collites.

En agricultura hi ha tres fonts fonamentals d'aportar aquest element essencial per mitjà de la fertilització, usant nitrat potásico (KNO3), sulfat potásico (K2SOTA4) o clorur potásico (KCl). Amb la finalitat de triar la millor font de potassi per als nostres cultius anem a explicar les característiques físic-químiques de cadascun d'ells (Taula 1).

Taula 1: Característiques físic-químiques de nitrat de potassi, sulfat de potassi i clorur de potassi

Taula 1: Característiques físic-químiques de nitrat de potassi, sulfat de potassi i clorur de potassi.

Valor nutritiu vegetal

El nitrat potásico conté 13% nitrogen (N) i 46% potassi (K2O). Tots dos són macronutrientes consumits per la planta completament, no deixant residus d'altres elements que puguin ser perjudicials. L'efecte sinèrgic entre K+ i NO3- facilita l'absorció de tots dos ions per part de les arrels de la planta, augmentant l'absorció dels mateixos. A més, l'afinitat entre el nitrat carregat negativament i el potassi carregat positivament evita l'absorció d'aquest últim a les partícules del sòl, fent que estigui disponible per a les plantes durant un temps més perllongat.

El sulfat potásico conté 50% de potassi (K2O) i 54% de sulfat (SOTA4). La relació SOTA4/K2O que ens trobem en les plantes és d'1:20, per la qual cosa la fertilització amb sulfat potásico deixa considerables quantitats de sulfat, a l'excés, en la solució del sòl. Clorur potásico conté 60% de potassi (K2O) i 46% de clorur (Cl). L'existència de clorur en la solució del sòl afecta negativament a les plantes. Quan augmenta la concentració de clorur en la solució del sòl, les plantes prenen aquest clorur en comptes dels nutrients aniónicos essencials, especialment el nitrat, afectant el desenvolupament de les planta. Quan les quantitats de clorur augmenten es produeixen efectes tòxics, que poden portar a la pèrdua de rendiments i fins i tot a la mort de la planta (figura 1).

Figura 1: Efecte de la concentració de clorur en el teixit del tomàquet en pes sec de la part aèria
Figura 1: Efecte de la concentració de clorur en el teixit del tomàquet en pes sec de la part aèria.

Solubilitat

La solubilitat en aigua del nitrat potásico és molt major que la del Sulfat potásico (Taula 2). A més, la solubilitat del nitrat potásico s'incrementa amb l'augment de temperatura de l'aigua, mentre que la solubilitat del sulfat potásico és gairebé constant. Un altre avantatge del nitrat potásico és el seu rang de dissolució: el nitrat potásico es dissol més ràpid que el Sulfat potásico. L'alta i ràpida solubilitat fa del nitrat potásico una font ideal per a la preparació de solucions fertilitzants a qualsevol temperatura.
Taula 2. Solubilitat del nitrat de potassi comparat amb sulfat de potassi a diferents temperatures
Taula 2. Solubilitat del nitrat de potassi comparat amb sulfat de potassi a diferents temperatures.

Compatibilitat

El nitrat potásico és compatible amb tots els fertilitzants, mentre que el sulfat potásico no ha de barrejar-se amb fertilitzants que continguin calci, aquesta combinació forma precipitats insolubles (guix) el que pot bloquejar el sistema de fertirrigación.

Índex salí i conductivitat elèctrica

L'Índex Salí (IS) és una mesura de la concentració de sals que indueix un fertilitzant en la solució de sòl (Mortvedt, 2009). A major índex salí del fertilitzant, majors problemes de salinitat anem a tenir amb aquest.

L'IS d'un material s'expressa com la relació de l'increment de la pressió osmòtica produïda per un fertilitzant específic, respecte a la pressió osmòtica generada pel mateix pes de nitrat de sodi (NaNO3). L'IS del nitrat de sodi és l'índex de referència prenent un valor relatiu de 100. Quan s'aplica al costat d'una llavor, fertilitzants amb baix valor d'IS es podrà assegurar una bona germinació sense problemes de proliferació. A igual pes, el nitrat potásico té un valor d'IS (73,6) menor que el clorur potásico (116,3) (taula 1). A més d'IS, existeix un altre indicador utilitzat per expressar el risc potencial de la salinitat en el sòl, que és relacionat amb l'efecte de la solució fertilitzant sobre la Conductivitat Elèctrica (CE), a major CE major risc potencial de produir símptomes per salinitat en els cultius.

La Conductivitat Elèctrica (CE) d'una solució electrolítica és la mesura de la seva habilitat per conduir l'electricitat. El Nitrat potásico té el menor valor de CE (Taula 1), comparat amb altres fonts de potassi.

Taula 3: Efectes en la CE de diverses combinacions de fertilitzants, comparades amb KNO3, mantenint constants els nivells de N i K...

Taula 3: Efectes en la CE de diverses combinacions de fertilitzants, comparades amb KNO3, mantenint constants els nivells de N i K.

En la taula número 3 es mostra l'efecte en la CE de diverses combinacions de fertilitzants comparades amb nitrat potásico quan les aportacions de N i K es mantenen constants. La substitució del nitrat potásico per les combinacions 2 i 4, va resultar en gairebé un 50% d'increment de la CE, mentre que la combinació 3 gairebé doblega la CE del nitrat potásico. Per tant, la selecció del fertilitzant adequat ajudarà a reduir els riscos de salinització de sòls i la disminució de rendiment associada, especialment quan les sals no poden ser rentades a través del reg.

Conclusions

La importància d'aportar potassi lliure de clorur és ben coneguda, ja que el clor és un element que produeix fitotoxicidad a les plantes, per la qual cosa l'aplicació de clorur potásico com a fertilitzant s'hauria de limitar a certs cultius tolerants. Comparant les altres dues fonts existents al mercat de potassi el Nitrat potásico ofereix els següents beneficis:

  • Millor composició alimentosa per a la planta.
  • Millor acompliment com a font de K.
  • Alta solubilitat i rapidesa de dissolució.
  • Ampli rang de compatibilitat amb altres fertilitzants i agroquímicos.
  • No interfereix amb l'absorció d'altres ions per part de les plantes.
  • Mínim efecte sobre el pH del sòl.
  • Baixa contribució a salinitat de sòl.

Referències bibliogràfiques

Empreses o entitats relacionades

Haifa Iberia, S.L.