Info

Aquest article ha estat escrit originalment en castellà. L'hem traduït automàticament per a la vostra comoditat. Tot i que hem fet esforços raonables per a aconseguir una traducció precisa, cap traducció automática és perfecta ni tampoc pretén substituir-ne una d'humana. El text original de l'article en castellà podeu veure'l a SolidWorks World 2013: El año en el que todo voló por los aires
Orlando, Florida, (EUA), va ser la seu de la décimoquinta edició de SolidWorks World entre el 20 i 23 de febrer de 2013

SolidWorks World 2013: L'any en el qual tot va volar per l'aire

Joan Sánchez Sabé20/02/2013
SolidWorks World alterna, des de fa unes quantes edicions, entre l'Oest i l'Est dels EUA. En aquesta ocasió li va correspondre a Orlando, en l'assolellada Florida, ser la ubicació per a l'esdeveniment, com ja ocorregués en 2009. Encara que el nombre de participants no va ser tan elevat com en l'edició anterior, la xifra segueix sent impressionant: 4.500 persones van assistir a la la décimoquinta edició de l'esdeveniment, que està més que consolidat i que demostra la vivacitat de la marca i de la comunitat que la segueix la qual, clarament, se sent comunitat.
Imagen

SolidWorks Mechanical Conceptual és la novetat introduïda en aquesta edició. La resta, evoluciona sense revolucions

Cada any SolidWorks World ens ofereix notícies d'algun producte nou. En ocasions els anuncis es converteixen en productes tangibles al cap de poc temps i, en altres ocasions, necessiten d'un període d'incubació superior al previst. En aquesta edició descobrim que a la fi d'aquest any estarà disponible una nova aplicació, denominada SolidWorks Mechanical Conceptual, i que té com a objectiu oferir una eina per fer dissenys mecànics a nivell conceptual, és a dir, sense entrar en els detalls. Fins a cert punt, pretén ser l'eina usada per tots aquells que, fins ara, bàsicament treballaven amb esbossos, fets amb una eina que no estava pensada per fer esbossos, o que, senzillament, usaven un llapis i una fulla de paper. Obren un mercat, perquè se suposa que el 30% del temps d'un projecte es dedica a crear conceptes i para això SolidWorks no té eines específiques.

Per resumir el producte en quatre paraules, usarem les quatre empleades pels seus presentadors per definir-ho: conceptual, social, instintiu i connectat. Conceptual significa ignorar els detalls, concentrar-se en l'essencial. Social i connectat vol dir col·laboratiu i preparat per a la interlocució entre tots els implicats, des de qui encarrega el producte fins a els qui han de construir les seves diferents parts, passant per qui ho dissenya. Instintiu, francament, no estic exactament segur de què vol dir, encara que imagino que apel·la a la concepció de l'eina perquè sigui molt fàcil d'usar.

Disseny sense límits: l'objectiu de tots els usuaris de SolidWorks, presentat per Bertrand Sicot
Disseny sense límits: l'objectiu de tots els usuaris de SolidWorks, presentat per Bertrand Sicot.
D'altra banda, sembla que aquest producte és l'excusa per introduir la tecnologia de Dassault Systèmes (bàsicament, el nucli de Catia V6, encara que acompanyat de tot un altre conjunt de tecnologies per les quals s'ha adoptat la denominació Plataforma 3DExperience). També sembla que el producte tindrà, o podrà tenir, una pota en el núvol. D'aquesta forma, sembla que es tanca un cercle que es va obrir en 2010 amb l'anunci que “SolidWorks s'anava al núvol” [1], i que ha tingut diverses reinterpretacions i canvis d'adreça davant una reacció una miqueta crítica per part del mercat.

Segons reiteracions de Fielder Hiss, vicepresident de màrqueting i gestió de producte, SolidWorks va a seguir funcionant (almenys durant els propers anys) basat en la mateixa tecnologia amb la qual va ser concebut. D'altra banda, un dels productes anunciats en la passada edició, SolidWorks Live Buildings, progressa, encara que es llançarà al mercat una mica més tarda del previst originalment.

Experiència 3D: 3DExperience vol posicionar-se com 'la' plataforma

Durant la primera sessió general de l'esdeveniment, Bernard Charlès, president i director general de Dassault Systèmes [2], va dedicar una bona part del seu temps a matisar el posicionament de la seva companyia. Un dels seus lemes va ser "Dassault Systèmes proporciona a les empreses i la gent universos d'Experiència3D per imaginar innovacions sostenibles capaces d'harmonitzar producte, naturalesa i vida". Com tot bon lema, té una part de màrqueting i una terminologia políticament correcta. Dassault Systèmes, nomenada 4ª empresa més innovadora del món a l'àrea de Programari i Programació, vol convertir-se en el referent de tot el que tingui a veure amb les 3D. Si Google és la plataforma de cerca del planeta Terra, Facebook és la plataforma social, o Wikipedia una plataforma de coneixement, Dassault Systèmes vol posicionar el seu 3DExperience com la plataforma per a la representació tridimensional de l'Univers. L'objectiu és ambiciós, sens dubte, perquè pretén no només situar-se en l'entorn empresarial de disseny sinó que vol abastar al públic en general. És per això, creiem, que els diferents productes de l'empresa van incorporant progressivament més característiques 'web 2.0', com són la simplificació radical de les interfícies d'usuari per aconseguir facilitat d'ús, la incorporació de mecanismes de col·laboració i comunicació: una certa democratització i socialització de la tecnologia, fer-la més assequible perquè sigui ubiqua. L'audiència no ho va acabar d'entendre.

Bernard Charlès explica la visió de Dassault Systèmes
Bernard Charlès explica la visió de Dassault Systèmes.

Electricitat i Plàstic: no tothom és mecànic, ni metàl·lic

SolidWorks va incorporar al seu portafolio a SolidWorks Plastics, que el seu objectiu és proporcionar eines tant al dissenyador de peces de plàstic (injectat), com al moldista que fabricarà els motlles necessaris per a la seva manufactura [4].

Mentrestant, poc després del passat estiu, SolidWorks va presentar SolidWorks Electrical, que permet dissenyar la part elèctrica d'una màquina, tant a nivell de pur esquema elèctric (fins i tot en la seva versió més senzilla: el sinòptic) com el model tridimensional de cadascun dels components elèctrics, bé sigui en l'armari elèctric, bé siguin motors, detectors, cables o altres components que formen part de l'interior de la màquina [5].

L'any dels objectes volants més o menys identificats

Cada edició de SolidWorks World sembla tenir un cert tema central, que normalment serveix de 'excusa' per demostrar els potencials del producte. Als enginyers mecànics, la major part d'usuaris de SolidWorks, els encanten els vehicles. Aquest any, hem vist un munt de vehicles, en un sentit molt ampli, la característica comuna del qual era que estaven pensats per anar per l'aire. D'aquesta forma, vam tenir ocasió de conèixer a Art Thompson i Jon Wells, de l'empresa Sage Chesire, Inc. i que van ser els qui van dissenyar i van construir tot l'equip que va permetre a Felix Baumgartner, de l'equipo Xarxa Bull Stratos, saltar al buit des de més de 39 km d'altura, i superar durant la caiguda la velocitat de la llum.

Redbull Stratos: preparats per a l'estratosfera
Redbull Stratos: preparats per a l'estratosfera.
El segon dia vam conèixer al Professor Vijay Kumar, de la Universitat de Pennsilvània, que fa volar i col·laborar a helicòpters autònoms miniatura amb quatre hèlixs (cuatrirrotores, segons la seva nomenclatura) per ser usats en operacions de recerca i salvament, capaços de col·laborar com les abelles d'un eixam, i, en cas d'avorriment, tocar instruments musicals.
Un cuatrirrotor que cap en el palmell de la mà. La grandària importa. De vegades, l'important és ser petit, àgil i maniobrable...
Un cuatrirrotor que cap en el palmell de la mà. La grandària importa. De vegades, l'important és ser petit, àgil i maniobrable.
El mateix dia li va seguir Elias Knubben, de l'empresa Festo. El seu objectiu: fixar-se en determinats dissenys que la naturalesa ens mostra (dissenys biònics, almenys de vegades) i aplicar-los al disseny de productes. Un dels seus assoliments: sorprendre'ns amb un au voladora, construïda amb materials ultralleugers i accionada per bateria, que va volar per sobre dels nostres caps i va aconseguir que gairebé ningú romangués assegut en la seva cadira.
El vell somni de fer ocells mecànics que volessin convertit en realitat de la mà de Festo
El vell somni de fer ocells mecànics que volessin convertit en realitat de la mà de Festo.
I l'últim dia vam tenir l'oportunitat de conèixer a Tom Atchinson, fundador de Mavericks Civilian Space Foundation. Resumint: coets. Resumint una mica menys: estimular als estudiants per la recerca aeroespacial, les astronaves, vehicles de llançament, astrobiología...

Les quatre presentacions de coses que es mouen per l'aire van tenir un element en comú, que la major part dels assistents va agrair. En tots els casos es tractava d'usuaris de SolidWorks, com els quals estaven asseguts enfront d'ells. I per a una comunitat que es considera a si mateixa comunitat, veure a alguns dels seus membres en l'escenari... els excita, els posa, els estimula. I ho agraeixen.

I després de vols i més vols, només ens faltava un coet. I va arribar
I després de vols i més vols, només ens faltava un coet. I va arribar.

Una mirada a la versió futura: Què hi haurà en la versió 2014 de SolidWorks?

Cada any, durant la sessió general del dimecres de SolidWorks World, els usuaris poden tirar un primer cop d'ull al que vindrà en la propera versió de SolidWorks. És un esdeveniment que molts esperem amb interès (tots som curiosos nats) i és una gran manera d'arribar al colofó de la setmana. L'enumeració d'aquest any va estar teatralizada, com és costum, amb tres productes estavella utilitzats per mostrar totes les noves característiques. Els productes estavella van ser francament divertits: un ordinador reconvertit en sandwhichera/hamburguesera, denominat SolidGrill (i que imaginem usant a algun dels nostres companys de treball), una bicicleta pro que permet treballar mentre un s'exercita, cridada SolidWorkOut (i en la qual imaginem muntat a qui dirigeix aquesta publicació) i un cinturó portaeines denominat DesignBelt (que imaginem en la cintura del nostre autonombrado responsable de manteniment).

La llista de característiques va ser realment llarga (unes 40) i presentada d'una forma realment hilarante. Gràcies als tres 'productes', els assistents es troncharon mentre descobrien les novetats més rellevants i que cobreixen totes les àrees: peces, conjunts, dibuixos, gràfics, xapa, electricitat (SolidWorks Electrical), enrutado, simulació, CircuitWorks, simulació de fluids, interfície d'usuaris i SolidWorks Plastics.

SolidWorkOut...
SolidWorkOut: la bicicleta multitarea que va servir de guió per explicar una bona part de les característiques que oferirà la versió 2014 de SolidWorks.

Resum de característiques de SolidWorks 2014

Peces
  •     Ranurados
  •     Dimensions
Conjunts, animacions i simulació
  •     Disposició automàtica de cargols
  •     Aprofitar la simetria en la simulació (simetria de resultats)
  •     Transparències amb independència de l'ordre
  •     Il·luminació amb llum natural i les seves animacions
  •     Render d'animacions en xarxa
Dibuixos
  •     Dimensions de longitud de recorregut
  •     Splines de longitud fixa
  •     Splines de diferents estils
  •     Reemplaçar entitats en els esbossos
  •     Reemplaçar model en les vistes
  •     Icones de vistes
  •     Menú contextual per a l'estil de la vista
  •     Vistes ombrejades d'alta qualitat
  •     Dimensions angulars acumulades
  •     Taules de materials dividides segons nombre de files
Gràfics
  •     eDrawings amb realitat augmentada
Xapa
  •     Cartelas en les cantonades
  •     Transicions de plegat amb grans arcs
SolidWorks Electrical i enrutado
  •     Cablejats (malls de cables)
  •     Reutilització de cablejats
  •     Clips en representacions planes
  •     Pines de connexió acolorits
CircuitWorks i Simulació
  •     Propietats tèrmiques en CircuitWorks
  •     Enllaci amb la simulació de fluids de SolidWork
Interfície d'Usuari
  •     Temes
  •     Carpeta d'història
  •     Menú contextual de conjunts flexibles
  •     Guardar com a còpia simplificat
SolidWorks Plastics
  •     Anàlisi de tensions residuals

I pel 2014

De tornada a l'Oest, SolidWorks World 2014 se celebrarà l'any proper novament en Sant Diego, del 26 al 29 de gener.

Imagen

Referències i més informació

  1. www.interempresas.net/a37769
  2. www.3ds.com/es/company/about-dassault-systemes/management/bernard-charles/
  3. Tots els articles relacionats amb SolidWorks World 2013: www.interempresas.net/a105934
  4. SolidWorks Plastics: www.interempresas.net/a106049
  5. SolidWorks Electrical: www.interempresas.net/a105914

Empreses o entitats relacionades

Dassault Systèmes España, S.L. - SolidWorks